Σε πόσα χρόνια χτίστηκε η Ρώμη;

Σε πόσα χρόνια χτίστηκε η Ρώμη;

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για την Ρόμα και το νέο ξεκίνημα που πρέπει, θέλει ή όχι, να κάνει από το καλοκαίρι.

Εχουμε γράψει πολλές φορές ότι η Ρώμη είναι μια πόλη που ζει, ποδοσφαιρικά, έντονα τα πάντα. Μια απλή νίκη μπορεί να παρουσιαστεί σαν θρίαμβος, μια απλή ήττα μπορεί να φέρει απογοήτευση. Τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η αλήθεια, η Τζαλορόσα πλευρά της ιταλικής πρωτεύουσας έχει πολλούς λόγους για να είναι δικαιολογημένα απογοητευμένη. Αυτό, όμως, μπορεί να αποδειχθεί θετικό για το μέλλον της. Αρκεί, φυσικά, στην Trigoria να αποφασίσουν γρήγορα τι ακριβώς θέλουν να κάνουν και πώς θα το κάνουν...

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αποφασίσουν, βασικά, είναι το ποιος θα είναι ο προπονητής τη νέα σεζόν. Το συμβόλαιο του Λουτσιάνο Σπαλέτι λήγει τον Ιούνιο και αν πιστέψουμε όσα έλεγε ο ίδιος επί μήνες, θα αποτελέσει και παρελθόν. «Το μέλλον μου; Τα πράγματα είναι απλά. Αν νικήσω, θα παραμείνω. Αν δεν νικήσω, όμως, για ποιο λόγο θα πρέπει να μείνω;», ήταν η μόνιμη ατάκα του allenatore από τον Ιανουάριο κι έπειτα. Σύμφωνα με τους Ιταλούς, ο Σπαλέτι αποφάσισε να χαράξει αυτή την στρατηγική, για δύο λόγους: Πρώτον, πίστευε ότι θα «ανάγκαζε» τους παίκτες του να παίξουν και για αυτόν. Δεύτερον, διάβαζε τα δημοσιεύματα για αποχώρηση του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι από τη Γιουβέντους και σκεφτόταν ότι θα έπρεπε να αρχίσει να... απομακρύνεται από την Ρόμα.

Αν όντως αυτοί οι δύο ήταν οι λόγοι, ο Σπαλέτι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ούτε οι παίκτες του έφερε τα αποτελέσματα που ήθελαν, ούτε ο Αλέγκρι θα φύγει από τη Γιούβε. Ή αν φύγει με τρεμπλ, ο ίδιος δεν παρουσιάζεται σαν υποψήφιος. Πράγμα που σημαίνει ότι τώρα θα πρέπει να τιμήσει τα λόγια που έλεγε τόσους μήνες και να αποχωρήσει... Αν την περσινή σεζόν, άλλωστε, η 3η θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League παρουσιάστηκε σαν (και ήταν) επιτυχία, η φετινή σεζόν είναι μια αποτυχία. Στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης δεν μπήκε, το πρωτάθλημα δεν το πήρε, στο Europa League τον τελείωσε η Λιόν και στο Coppa Italia τον... αποτελείωσε η Λάτσιο.

Για την ακρίβεια, θα τον αποτελειώσει ενδεχόμενη απώλεια και της 2ης θέσης, άρα και της σίγουρης παρουσίας στους ομίλους του Champions League. «Η 2η θέση ανοίγει την πόρτα του παραδείσου για εμάς», είπε πριν μία εβδομάδα, πριν τη νέα ήττα από τους Λατσιάλι, κάνοντας εντυπωσιακή... στροφή στο «αν δεν νικήσω, φεύγω» που έλεγε τόσο καιρό. Την ίδια στροφή, πλέον, θα πρέπει να κάνει και η διοίκηση, η οποία όλο αυτό το διάστημα φερόταν να επιθυμεί την παραμονή του Σπαλέτι. Ενός προπονητή που δεν κατάφερε ποτέ, τελικά, να κάνει την υπέρβαση με την ομάδα του. «Η αιώνια όμορφη δεύτερη», έγραφε για την Ρόμα η Gazzetta dello Sport μετά την ήττα από τη Γιουβέντους στο Τορίνο τον Δεκέμβριο, κάνοντας έναν (πρόωρο) απολογισμό και της δεύτερης θητείας Σπαλέτι. Η οποία ήταν όπως και η πρώτη, σε ό,τι αφορά το scudetto.

Στα πρώτα χρόνια μετά το Calciopoli, οι Τζαλορόσι είχαν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά μόνο την Ιντερ. Από το 2012 κι έπειτα, είχαν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά μόνο τη Γιουβέντους. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, τελικά, δεν κατάφερε να κάνει μια ζημιά. Να πάρει ένα πρωτάθλημα. Και αυτό, τώρα που πλησιάζει η ώρα του απολογισμού, βαραίνει τον προπονητή περισσότερο από όσο υπολόγιζε κάποιος ότι το έκανε. Η ευθύνη για αυτό, όμως, είναι του Σπαλέτι, ο οποίος επέμενε μονότονα να λέει «αν δεν νικήσω, πρέπει να φύγω».

Δεν θα είναι ο μόνος όμως και ενδέχεται να είναι σωστό το να μην είναι ο μόνος. Αφήνοντας στην άκρη τον Φραντσέσκο Τότι, η (ενδεχόμενη) αποχώρηση του οποίου αποτελεί ένα ξεχωριστό τεράστιο κεφάλαιο από μόνη της, στη Ρόμα θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν και με τον Ντανιέλε Ντε Ρόσι. Ο Capitano Futuro ενδεχομένως να βλέπει ότι έρχεται η ώρα που θα γίνει... Capitano σκέτο αλλά οι φίλοι του βλέπουν κάτι άλλο. Οτι πρέπει να αποχωρήσει δηλαδή. «Είναι νωρίς για να έρθει στις ΗΠΑ, αφού μπορεί να παίξει ακόμη σε υψηλό επίπεδο. Θα τον συμβούλευα, όμως, να το κάνει αλλού. Πρέπει να αλλάξει περιβάλλον, αυτό βλέπω», είναι για παράδειγμα η άποψη του Αντρέα Πίρλο. Θα είναι εύκολο για τους Ρωμαίους να χάσουν στο ίδιο καλοκαίρι αρχηγό και υπαρχηγό; Οχι. Θα είναι, όμως, η απόδειξη ότι με την άφιξη του Μόντσι, το κλαμπ γυρίζει όντως σελίδα.

Κάποιος που δεν είναι οπαδός των Τζαλορόσι, σχηματίζει για αυτούς την άποψη ότι είναι σε ένα... τέλμα. Ναι, η Ρόμα είναι μονίμως στη 2η-3η θέση και αυτό, ιστορικά, δεν μπορείς να τους το χρεώσεις ως αποτυχία αλλά από την άλλη νιώθεις ότι αυτή η ομάδα, με αυτό το ρόστερ, δεν μπορεί να πάει παραπάνω. Θα παίξουν καλή μπάλα, θα είναι κοντά μέχρι ένα σημείο, θα κάνουν μετά 2-3 καλές γκέλες και σταδιακά, ως το τέλος της σεζόν, θα έρθει η παραίτηση και νομοτελειακά μια εικόνα που θα παραπέμπει σε ομάδα που έχει πιάσει τα όρια της και δεν μπορεί να τα ξεπεράσει. Ο Σπαλέτι, παρεμπιπτόντως, μπορεί και να χαιρόταν σαν να πήρε πρωτάθλημα αν του έλεγαν ότι συνεχίζει χωρίς τους Τότι-Ντε Ρόσι στα αποδυτήρια αλλά αν δεν καταφέρει να πάρει έστω τη 2η θέση, γιατί η Νάπολι είναι στο -1 και έχει πιο εύκολο πρόγραμμα, η κατάσταση που θα παραδώσει στον επόμενο θα είναι πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Gazzetta dello Sport και Corriere dello Sport, η Ρόμα έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει να κάνει μια καλή πώληση το καλοκαίρι για λόγους ισολογισμού. Αυτή η πώληση υπολογίζουν όλοι ότι θα είναι ο Μανωλάς. Αν, όμως, η ομάδα τερματίσει 3η και δεν έχει σίγουρα τα λεφτά από τους ομίλους του Champions League, οι δύο εφημερίδες υποστηρίζουν ότι οι καλές πωλήσεις θα είναι δύο και αρχίζουν να γράφουν και για τον Ναϊνγκολάν... Αν συμβεί κι αυτό, τότε προφανώς στην Αιώνια Πόλη τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για την επόμενη σεζόν αλλά αυτό γιατί να πρέπει να τρομάζει; Από το να υπάρχει μια... ίδια κατάσταση κάθε χρόνο, με δεδομένο ότι το Μιλάνο αργά ή γρήγορα θα ενισχυθεί, η Ρόμα ίσως χρειάζεται ένα σοκ. Ισως χρειάζεται γκρέμισμα και χτίσιμο σχεδόν από την αρχή, με στόχο τα επόμενα χρόνια να είναι πραγματικά ανταγωνιστική προς όλους.

Τον άνθρωπο που μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο, άλλωστε, θεωρητικά τον έχει. Θα πρέπει, βέβαια, να περιμένουμε για να δούμε και τον Μόντσι, γιατί άλλο Ισπανία και άλλο Ιταλία, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο ο Τζέιμς Παλότα έχει κάνει, επιτέλους, μια επιλογή που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αυτή την επιλογή του, θα πρέπει τώρα να την στηρίξει, δίνοντας του όχι τόσο πολλά χρήματα -στη Σεβίλλη άλλωστε δεν χρειάστηκε να ξοδεύει περιουσίες- αλλά χρόνο και χώρο για να κινηθεί. Και για να το κάνει αυτό, ο πρόεδρος των Τζαλορόσι παίρνει βοήθεια και από τη... Γιουβέντους.

Ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώνουν την σεζόν οι Μπιανκονέρι, δείχνει και ότι η πραγματική διαφορά τους από την 2η Ρόμα, δεν είναι απλά +9. Αν έτσι πιστεύει ο Παλότα, τότε ας κρατήσει τον Σπαλέτι και το υπάρχον ρόστερ, ας κάνει και μία-δύο μεταγραφές το καλοκαίρι και ας μπει στη νέα σεζόν με αυτοσκοπό την κατάκτηση του scudetto. Αν, όμως, βλέπει και αυτός αυτό που βλέπει η πλειοψηφία, ότι οι Τζαλορόσι δηλαδή είναι πολύ πιο πίσω από τους Τορινέζους, τότε ας το πάρει απόφαση ότι ήρθε η ώρα για μια... επανάσταση και ας δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον Μόντσι. Η Ρώμη, άλλωστε, δεν χτίστηκε σε μια μέρα...

 

Τελευταία Νέα