Ο δρόμος του Κόντε προς την κορυφή!

Gazzetta team
Ο δρόμος του Κόντε προς την κορυφή!

bet365

Το gazzetta.gr εξασφάλισε αποκλειστικά το θέμα για τον Αντόνιο Κόντε, που θα δημοσιευθεί στο τεύχος Μαΐου του αγγλικού FourFourTwo!

Agghiacciante. Είναι στα ιταλικά το «τρομακτικό». Ο Αντόνιο Κόντε λέει την λέξη δύο φορές σαν ένα πανικόβλητο, άγριο και κλεισμένο σε κλουβί ζώο. Με φόντο το επίσημο μαύρο χρώμα της Γιουβέντους, το ζωντανό του πρόσωπο φαίνεται να προωθείται όλο και πιο βίαια. Τότε, όταν κάνει παύση, υπάρχει η εκκωφαντική σιωπή μιας εμβρόντητης αίθουσας Τύπου. Καθώς ο ρυθμός ανεβαίνει, ο Κόντε φαίνεται ότι θα ξεσπάσει σε κλάματα. Η λέξη έμοιαζε να τον ακολουθεί σαν μια μπάλα δεμένη σε μια αλυσίδα.

Για τον Κόντε, οι κατηγορίες εναντίον του το 2012 για στημένα παιχνίδια ήταν σαν ένας εφιάλτης του Κάφκα. Η συνέντευξη Τύπου έδειχνε τον τρόμο του μην χάσει τη θέση του στη Γιουβέντους, την οποία περίμενε τόσο πολύ. Για τον Μαουρίτσιο Κρότσα, ήταν ένα stand-up σόου που απλά περίμενε να συμβεί. Φανταστείτε μια ελαφρώς πιο επιβλητική και λίγο πιο ιταλική έκδοση του Ντάρα Ο' Μπράιαν. Κατά τη διάρκεια της νέας του παράστασης το βράδυ της Παρασκευής, ξεκίνησε με μια παρωδία-διατριβή πάνω στη λέξη agghiacciante. Μιμούμενος την προφορά του Κόντε, ο Κρότσα-Κόντε πολιορκήθηκε από δικηγόρους.

Συνέχισαν να αναδύονται από κάθε γωνία, ακόμη κι όταν ήταν στο κρεβάτι του με την σύζυγο του. Ο Κόντε, πάντως, αργότερα παραδέχθηκε ότι ακόμη και το έτερον ήμισυ του ήταν οπαδός της μίμησης του Κρότσα. Όποτε εκνευριζόταν, του φώναζε «agghiacciante, agghiacciante»! Όλο το στρες, αστειεύτηκε, «έκαναν ακόμη και τα ψεύτικα μαλλιά μου να πέφτουν». Η αυτοέκθεση δεν ήταν πάντα το αγαπημένο του Κόντε, αλλά ήρθε όταν έγινε προπονητής. Ήταν 20, έπαιζε για την Λέτσε, την ομάδα της πόλης του, όταν άρχισε να προπονεί την ομάδα του αδερφού του.

«Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι στον πάγκο είχα το ταλέντο που μου έλειπε στον αγωνιστικό χώρο», είπε. «Ως ποδοσφαιριστής μπορούσα να τρέξω, να παλέψω, να είμαι απειλή στην περιοχή, να θυσιαστώ για την ομάδα μου αλλά αυτό ήταν όλο». Ο Τζαμπιέρο Βεντρόνε, ήταν γυμναστής της Γιουβέντους κατά τη διάρκεια της γεμάτης τίτλους καριέρας του Κόντε στους Μπιανκονέρι και πιστεύει ότι αυτές οι ελλείψεις τον βοήθησαν να γίνει προπονητής. «Ήταν σπουδαίος στο να αντιλαμβάνεται τα όρια του», ο Βεντρόνε εξηγεί στο FourFourTwo.

«Για να αντισταθμίσει, πίεζε πάντα τον εαυτό του σε απόλυτο βαθμό με σκληρή και συγκεντρωμένη προπόνηση. Κάθε χρόνο τον αμφισβητούσαν αλλά στο τέλος παρέμενε στη Γιουβέντους και έγινε και αρχηγός της. Τα κέρδισε όλα με δουλειά και ιδρώτα. Μετέφερε αυτή την εμπειρία και στην προπονητική». Επίσης έφερε μαζί του και τον Βεντρόνε, ο οποίος ήταν στο επιτελείο του Κόντε στα πρώτα του προπονητικά βήματα, έχοντας το ψευδώνυμο «ο ναυτικός».

Σε 13 χρόνια ως ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, ο Κόντε κατέκτησε ένα Coppa Italia, ένα κύπελλο UEFA, πέντε πρωταθλήματα και το Champions League το 1996. Παρ' όλα αυτά, το 2004 έπρεπε να φύγει. Πήγε στη Φλωρεντία για να γραφτεί στην ιερή ιταλική προπονητική σχολή του Κοβερτσιάνο, με στόχο το UEFA Pro Licence. Ακόμη κι ένας χρόνος κλεισμένος στην ακαδημία, όμως, δεν μπορούσε να κάνει τον Κόντε να παίξει δεύτερο ρόλο σε κάποιο άλλο αφεντικό. Η πρόταση ήρθε από τον αθλητικό διευθυντή της Σιένα, Τζόρτζιο Περινέτι, τον Ιούλιο του 2005. Θα γινόταν ο Κόντε βοηθός του Λουίτζι Ντε Κάνιο, τον μακροχρόνιο εργάτη μικρών θαυμάτων σε ομάδες Β διαλογής;

Σκεπτόμενος ότι θα τους αποθαρρύνει, ο Κόντε ζήτησε υψηλό μισθό αλλά η Σιένα δεν αποσύρθηκε. Η αυτοεκτίμηση του Κόντε δοκιμάστηκε. Συμφώνησε αλλά επέμεινε ότι δεν θα ήταν απλά ο τυπικός βοηθός και ότι θα έφευγε αν δεχόταν κάποια πρόταση για τη θέση του πρώτου προπονητή. Ο Ντε Κάνιο θα πρέπει να αισθάνθηκε σαν να καθόταν σε ένα ηφαίστειο αλλά η οργή του Κόντε επειδή δεν ήταν αυτός στο τιμόνι κυμάτιζε κάτω από την επιφάνεια. «Με τον Ντε Κάνιο ο Αντόνιο ήταν εξαιρετικά έξυπνος», ο Βεντρόνε λέει στο FFT. «Αποδέχθηκε τον ρόλο του και ωρίμασε πολύ». Ο Βεντρόνε ισχυρίζεται ότι ο το χάρισμα του Κόντε φάνηκε από πολύ νωρίς. «Ο Ντε Κάνιο είχε την τιμή και την καλή τύχη να έχει έναν από τους τρεις καλύτερους προπονητές του κόσμου σαν βοηθός του», λέει.

«Ο Κόντε είχε ήδη ξεκάθαρες ιδέες. Μπορούσες να δεις ότι δεν ήταν απλά ο μέσος πρώην ποδοσφαιριστής που έγινε προπονητής. Ο Αντόνιο ήδη είχε το δικό του μονοπάτι. Προσπάθησε να μεταδώσει τη δική του έννοια του ποδοσφαίρου και ήταν διαφορετική από αυτή του Ντε Κάνιο». Ο Ντε Κάνιο απολάμβανε την μανία του Κόντε να χρησιμοποιεί το βίντεο σαν εργαλείο καθοδήγησης και μερικές φορές του επέτρεψε να πάρει την ομάδα σε τμήματα του προηγούμενου αγώνα. Το μπιανκονέρο χρώμα της Σιένα φαινόταν να προσελκύει μαγνητικά πρώην Γιουβεντίνους. Εκτός από τον Κόντε και τον Βεντρόνε, ο Περινέτι είχε θητεύσει στο Τορίνο, ως επικεφαλής των τμημάτων υποδομής του κλαμπ.

Η ομάδα της Σιένα είχε στο ρόστερ της όχι λιγότερους από οκτώ πρώην παίκτες της Γιουβέντους, όπως οι Νίκολα Λεγκροτάλιε και Ιγκόρ Τούντορ. Την τελευταία μέρα του Απριλίου, η Κυρία επισκέφθηκε το Artemio Franchi της Σιένα. Μια νίκη θα έφερνε την Γιούβε ακόμη πιο κοντά στο scudetto (αργότερα αφαιρέθηκε λόγω του Calciopoli) ενώ η Σιένα έπαιζε για την παραμονή της. Στα πρώτα 10 λεπτά, η Σιένα ήταν πίσω με 3-0. Οι οπαδοί στράφηκαν εναντίον των πρώην Γιουβεντίνων. Το σκορ δεν άλλαξε αλλά λόγω των άλλων αποτελεσμάτων η Σιένα παρέμεινε στην κατηγορία. Μετά, αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του Ντε Κάνιο και τελικά άφησε ελεύθερο και τον Κόντε. Μέχρι τον Ιούλιο του 2006 ο Κόντε ένιωθε παγιδευμένος, πηγαίνοντας στα ΙΚΕΑ με την σύζυγο Ελιζαμπέτα, όταν ο αθλητικός διευθυντής της Αρέτσο, Ερμάνο Πιερόνι, τηλεφώνησε. Όποια φιλοδοξία κι αν ήταν πιο ισχυρή, είτε να γίνει προπονητής είτε να σταματήσει επιτέλους να κοιτάζει έπιπλα με την σύζυγο του, ο Κόντε απάντησε άμεσα "ναι".

Βρήκε μια ομάδα σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Από την Αρέτσο είχαν αφαιρεθεί έξι βαθμοί λόγω της συμμετοχής της στο σκάνδαλο Calciopoli. Οι σημαντικοί ποδοσφαιριστές της διεκδίκησης των πλέι οφ της Serie B την προηγούμενη σεζόν, έφευγαν. Ακόμη και ο Κόντε ήταν η δεύτερη επιλογή. Σε 25 χρόνια, μόνο δύο προπονητές της Αρέτσο είχαν καταφέρει να επιβιώσουν για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Κόντε άντεξε μόλις τρεις μήνες στο τιμόνι: Αρκετός χρόνος, όμως, για να παρουσιαστεί με μια οργισμένη ομιλία, για να οκτώ ματς, για μόλις τέσσερις βαθμούς και τρεις κρίσιμες άστοχες εκτελέσεις πέναλτι. Ήξερε ότι έπεφτε αλλά ήξερε επίσης ότι ήταν αποφασισμένος να γεμίσει τις γνώσεις του και πήγε για διακοπές-δουλειά στο Αμστερνταμ ώστε να παρακολουθήσει τον Λουίς Φαν Χάαλ.

Ο Κόντε παρατηρούσε τις προπονήσεις του Αγιαξ αν και ήταν αρκετά συνεσταλμένος ώστε να συστηθεί στον Ολλανδό. Την επόμενη μέρα η προπόνηση ήταν κλειστή και ένας από τους σεκιούριτι ζήτησε από τον Κόντε να φύγει, αφού πρώτα του ζήτησε αυτόγραφο όμως. Ο Κόντε έστρεψε την προσοχή του στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Ιταλίας, όπου δεν υπήρχαν σεκιούριτι και κατέληξε στα σπίτια πολλών ανώνυμων γκουρού του ιταλικού ποδοσφαίρου, γεμάτοι σοφία για να την χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Ή, ίσως, οδηγώντας για χιλιόμετρα και χιλιόμετρα σε διάφορα γήπεδα της χώρας, απλά να... έξυσε την εργασιομανία του Κόντε. Εν τω μεταξύ, μετά από τέσσερις μήνες υπό έναν υπηρεσιακό προπονητή, η Αρέτσο ήταν στον πάτο της Serie B. Τον Μάρτιο κάλεσαν πίσω τον Κόντε, ήταν 10 βαθμούς μακριά από την παραμονή, μια πρόκληση που δεν μπορούσε να αρνηθεί, παρά την πληγωμένη υπερηφάνεια του.

«Η μόνη μας επιλογή είναι να νικήσουμε», είπε στον Τύπο. «Μια ισοπαλία σε αυτό το σημείο της σεζόν είναι το ίδιο με μια ήττα. Και για να νικήσουμε θα πρέπει να επιτεθούμε». Οπως γράφει στην αυτοβιογραφία του «Μυαλό, καρδιά και πόδια»: «Εκείνη ήταν η στιγμή που παρουσίασα το 4-2-4. Πολύ ψηλά οι εξτρέμ, συνεχώς σε κίνηση οι επιθετικοί, δύο χαφ και μια σταθερή αμυντική τετράδα».

Αρκετές εβδομάδες με σχεδόν στρατιωτική προπόνηση πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα. Ο αθλητικός διευθυντής Πιερόνι, γράφει ο Κόντε, «άρχισε να γκρινιάζει ξανά. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα φορούσε πάντα αυτή την ενοχλητική έκφραση του ανθρώπου που, αν ήταν όλα στα χέρι του, τα έκανε τα πράγματα διαφορετικά». Ο Αντόνιο ζήτησε κάποιους από το επιτελείο του να τον πάνε στα γραφεία του κλαμπ. «Τι συμβαίνει; Αυτό που συμβαίνει είναι ένα-δύο πράγματα. Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις από εδώ και πέρα ή θα φύγω σήμερα».

Ο Πιέρο Μαντσίνι ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Αρέτσο που θα ανακάλυπτε αυτό που όλοι ήξερα. Ο πρόεδρος εξηγεί: «Δεν μπορείς να ζητήσεις από τον Κόντε να μην είναι ο Κόντε. Από την στιγμή που επιλέγεις τον Κόντε, πρέπει να τον υποστηρίζεις συνεχώς. Δεν μπορείς να κάνεις συμβιβασμούς, πρέπει απλά να τον ακολουθήσεις γιατί όλες οι ιδέες του είναι εξαιρετικές». Στους τελευταίους δέκα αγώνες της, η Αρέτσο έκανε οκτώ νίκες, έφερε μια ισοπαλία και έκανε μόλις μία ήττα. Με μια νίκη στο τελευταίο ματς, θα προλάβαινε τα play-off για την παραμονή, παρά την αφαίρεση βαθμών στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά με ένα γκολ στις καθυστερήσεις η Σπέτσια την προσπέρασε.

Ο Κόντε θα έπρεπε να προετοιμαστεί για μια σεζόν στην Serie C1 αλλά δεν συμφώνησε στους όρους. Εφυγε, σίγουρος για την ιδιοφυία του. Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν τον κάλεσε. Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, ο Κόντε έτρεξε στον Περινέτι, ο οποίος είχε φύγει πλέον από την Σιένα και ήταν στην Μπάρι, μια ομάδα που δυσκολευόταν στη Serie B. «Αν σκεφτείς ποτέ να αλλάξεις προπονητή...», είπε ο Κόντε. «Αντόνιο, είσαι από το Λέτσε. Πώς μπορώ να σε βάλω προπονητή στην Μπάρι». Ο Κόντε ενοχλήθηκε, αυτή η αντιπαλότητα σήμαινε λίγα για τον ίδιο. Λίγες εβδομάδες μετά, αφού η Λέτσε νίκησε με 4-0 την Μπάρι και ο προπονητής Τζουζέπε Ματεράτσι παραιτήθηκε, οι διευθυντές των Μπιανκορόσι άρχισαν να βλέπουν τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία. Στο ρεστοράν Covo dei Saracini, ο Κόντε έκατσε με τον Περινέτι και τον πρόεδρο της Μπάρι Βιτσέντσο Ματαρέζε για ένα δείπνο, ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα του 2007. Ο Κόντε απολάμβανε την αγάπη του για τα ψάρια και ανέλυε το 4-2-4, εντυπωσιάζοντας τον Βιτσέντσο με το τακτικό πλάνο του. Οι οπαδοί της Μπάρι, πάντως, δεν ήταν ακριβώς ενθουσιασμένοι με την πρόσληψη ενός ανθρώπου από το Λέτσε. Μόνο 324 από αυτούς εμφανίστηκαν για το πρώτο ματς του Κόντε και η Μπάρι έχασε με 3-2 αν και προηγήθηκε με 2-0.

Ο Κόντε ξεκίνησε τη διαδικασία γνωριμίας με τη νέα ομάδα. Ή, όπως το θέλει ο Βεντρόνε: «Καλύτερα να δημιουργήσεις ένα βαθύ τραύμα που θα οδηγήσει σε μια ακόμη πιο βαθιά επούλωση. Όσο μεγαλύτερη είναι η αναταραχή, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Όταν ένας αθλητής είναι συνηθισμένος στα συνήθη στάνταρντ και κάποιος έρχεται και τα αλλάζει όλα εντελώς, η ζωή των παικτών αλλάζει. Στην αρχή ο αντίκτυπος είναι σοβαρός, οι παίκτες αντιδρούν άσχημα. Μετά από δύο ή τρεις μήνες, όμως, η κατάσταση αλλάζει.

Ενώ ο παίκτης παραπονιέται, υπάρχει μια αλλαγή σε αυτόν, η οποία τελικά τον οδηγεί στη βελτίωση. Τα αποτελέσματα έρχονται. Οι παίκτες ξέρουν ότι αν παίξουν καλά, μείνουν σε φόρμα και νικάνε, θα κερδίσουν περισσότερα λεφτά». Μέχρι την άνοιξη, λοιπόν, η Μπάρι έπαιρνε βαθμούς και έπαιζε όμορφο ποδόσφαιρο. Αυτό που απέμενε, ήταν η ρεβάνς στο ντέρμπι με την Λέτσε τον Μάιο, η οποία ήρθε με τη νίκη 2-1. Ο κόσμος, πλέον, ήταν περισσότερος από 15.000. Όταν ο Κόντε ανέλαβε την ομάδα τον Ιανουάριο του 2008 μάχονταν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό, τελικά τερμάτισαν στην 11η θέση.

Οι οπαδοί της Λέτσε, πλέον, είχαν ακόμη έναν, σημαντικότερο, λόγο για να θυμούνται ένα εκπληκτικό γκολ που είχε πετύχει εναντίον τους με τη φανέλα της Γιουβέντους πριν επτά χρόνια. Εκείνο το καλοκαίρι, ο Κόντε ήταν στην Spiaggiabella ("όμορφη παραλία"), ακριβώς έξω από το Λέτσε, παίρνοντας μέρος σε ένα τουρνουά 5 εναντίον 5 στη μνήμη ενός ξάδερφού του. Μετά τη νίκη στο τουρνουά, ο Κόντε κυνηγήθηκε ως το διαμέρισμα του από αρκετούς οπαδούς της Λέτσε. Πίσω στο Μπάρι, όλα ήταν αρμονικά. Τα λεφτά δεν ήταν πολλά βέβαια, αν και ο Περινέτι έκανε ό,τι ήταν δυνατό προσπαθώντας να αποκτήσει τους ποδοσφαιριστές που του είχε ζητήσει ο προπονητής. Όταν η σεζόν 2008-09 άρχισε, η ομάδα του Κόντε ενθουσίαζε τόσο τους οπαδούς όσο και τους pundits με το επιθετικό 4-2-4. Τον Οκτώβριο του 2008, ο Κόντε τελείωσε το πανεπιστήμιο. Μετά από σπουδές δέκα ετών, αποφοίτησε με τη μέγιστη βαθμολογία στην αθλητική επιστήμη και με «βαλίτσα γνώσης που χρησιμοποιώ κάθε μέρα στη δουλειά μου».

Έγραψε τη διατριβή του σχετικά με την ψυχολογία των προπονητών που είχε ως ποδοσφαιριστής, με ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Αρίγκο Σάκι, «τον προπονητή που άνοιξε το κεφάλι μου και άλλαξε την αντίληψη μου για το ποδόσφαιρο». Σε μια συνέντευξη λίγους μήνες μετά την αποφοίτηση του, ο Κόντε θυμήθηκε μια μέρα στην προπόνηση της Ιταλίας με τον Σάκι. «Ερχόμουν από την Γιούβε του Τραπατόνι, όπου χρησιμοποιούσαμε το man to man. Αισθάνθηκα σαν να είχα προσγειωθεί στο φεγγάρι όταν μπήκα σε όλα τα σχήματα του και το κλουβί της τακτικής του (Ο Σάκι χρησιμοποιούσε κυριολεκτικά ένα κλουβί στην προπόνηση για να υπάρχει συνεχής κίνηση σε περιορισμένο χώρο). Λένε ότι μάλλον για αυτό τον λόγο έγινα φανατικός της τακτικής. Το παίρνω σαν κομπλιμέντο».

Τον Μάρτιο του 2009, με την Μπάρι να παλεύει με την Πάρμα για την άνοδο, ο Κόντε δέχθηκε μια κλήση από τον αθλητικό διευθυντή της Γιουβέντους, Αλέσιο Σέκο. Οι Μπιανκονέρι του Κλαούντιο Ρανιέρι δεν κατάφερναν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Θα τον συναντούσε ο Κόντε; Αρχικά φάνηκε ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ανθίσουν αλλά η συμφωνία χάλασε λόγω του Ντιέγκο. Η Γιουβέντους ήταν έτοιμη να αποκτήσει τον Βραζιλιάνο playmaker της Βέρντερ Βρέμης προσπαθώντας να κατευνάσουν τους θυμωμένους οπαδούς της.

Ο Κόντε, που στήριζε όλο και περισσότερο το 4-2-4, πρότεινε αντί για τον Ντιέγκο να αποκτηθούν δύο γρήγοροι εξτρέμ, όπως ο Αριέν Ρόμπεν και ο Θίο Γουόλκοτ. Η μεταγραφή του Ντιέγκο, όμως, ήταν κλεισμένη. «Ο Ντιέγκο είναι περισσότερο συνηθισμένος να παίζει στο 4-3-1-2», εξήγησε στον Κόντε ο Σέκο. «Όταν του μιλήσαμε για το δικό σου σύστημα δεν έδειξε και πολύ σίγουρος. Δεν είναι αυτό το στυλ που θα ήθελε να παίξει». «Θα πρέπει να κάνεις τις επιλογές σου», απάντησε ο Αντόνιο, «αλλά αν ένας ποδοσφαιριστής, όποιος κι αν είναι αυτός, καταφέρνει να σε επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό, τότε μάλλον είσαι σε λάθος δρόμο. Αν έτσι είναι, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε».

Στο Μπάρι, στις 9 Μαΐου υπάρχουν οι εορτασμοί για τον San Nicola, όπου η Βασιλική εξαφανίζεται πίσω από ένα μπαρόκ φωτισμό και οι εορτασμοί τερματίζονται με βεγγαλικά. Το 2009, εκείνο ήταν επίσης το σαββατοκύριακο που η Μπάρι εξασφάλισε την άνοδο στη Serie A, προκαλώντας ένα τρελό πάρτι. Ο Κόντε ήταν αποφασισμένος να οδηγήσει τους Μπιανκορόσι και στην μεγάλη κατηγορία. Έγινε μια συνέντευξη Τύπου όπου ανακοινώθηκε το νέο συμβόλαιο του, το οποίο πάντως δεν είχε υπογραφεί επισήμως ακόμη. Μετά από μια μυστηριώδη καθυστέρηση, ο Ματαρέζε πρότεινε η συνεργασία με τον προπονητή να λυθεί κοινή συναινέσει. Ο Κόντε συμφώνησε, έχοντας χάσει την υπομονή του με την άρνηση του προέδρου να του παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Την επόμενη μέρα, η Μπάρι ανακοίνωσε τον διάδοχο του, ο οποίος ήταν ο Τζαμπιέρο Βεντούρα.

Αν αυτό το σκηνικό ήταν περίεργο, τότε η Αταλάντα πρέπει να αισθάνθηκε σαν να έπεσε στην... τρύπα του λαγού. Το κλαμπ κάλεσε τον Κόντε τον Σεπτέμβριο, είχαν παίξει τέσσερα ματς για την σεζόν 2009-10 και δεν είχα κανένα βαθμό. Ο Κόντε συναντήθηκε με τον 21χρονο πρόεδρο Αλεσάντρο Ρουτζέρι στο σπίτι του στην παλιά μεσαιωνική πόλη του Μπέργκαμο, στη σκιά των Αλπεων. Αν και η Αταλάντα πήρε 9 βαθμούς στα πρώτα πέντε ματς του Κόντε, κάτι δεν πήγαινε καλά.

Είτε οι ποδοσφαιριστές δεν ήθελαν να κάνουν προπονήσεις κάτω από δυνατή μουσική, είτε είχαν μείνει ακόμη στην επιτυχία του Τζίτζι Ντελ Νέρι τις προηγούμενες δύο σεζόν, στα αποδυτήρια το κλίμα ήταν βαρύ από τους βετεράνους της ομάδας. Όταν ο Κόντε αντικατέστησε τον αρχηγό και αγαπημένο των οπαδών, Κριστιάνο Ντόνι, σε ένα εκτός έδρας ματς με την Λιβόρνο, η ατμόσφαιρα χάλασε και το ίδιο έγινε και με τα αποτελέσματα.

Ηττήθηκαν με 2-0 από τη Νάπολι εκτός έδρας στις 6 Ιανουαρίου 2010 και... ξέσπασε η κόλαση. Μετά το ματς, ένας όχλος συγκεντρώθηκε έξω από το Atleti Azzurri d' Italia αποδίδοντας κατηγορίες: Οι παίκτες δεν προσπαθούσαν πολύ, το μυαλό τους ήταν σε άλλες ομάδες, έκαναν κακή ζωή. Αρκετοί παίκτες συνάντησαν τους ultras αλλά δεν μπόρεσαν να τους ηρεμήσουν.

Τώρα ήθελαν τον Κόντε και θα περίμεναν μέχρι τα μεσάνυχτα, αν χρειαζόταν. Το κλαμπ τον έπεισε να βγει για να τους αντιμετωπίσει. Κάποια λεπτά λογικού διαλόγου, κατέληξαν με έναν προβλέψιμο τρόπο σε φωνές για «Juve merda» και άλλα πράγματα για την οικογένεια του, τα οποία δεν μπορούμε να γράψουμε. Ο Κόντε επιτέθηκε, ή τουλάχιστον προσπάθησε, αρκετοί αστυνομικοί κατάφεραν να τον συγκρατήσουν. Ο Κόντε παραιτήθηκε σχεδόν αμέσως.

Μέρος της δημοφιλούς κουλτούρας του ποδοσφαίρου είναι η Eupalla, η θεά του όμορφου παιχνιδιού. Τρεις μήνες με την Αταλάντα, ο Κόντε αισθάνθηκε ότι ακύρωσε δύο πανέμορφες σεζόν με την Μπάρι. Αλλά η Eupalla ήταν μαζί του τώρα. Ο Περινέτι είχε επιστρέψει στη θέση του αθλητικού διευθυντή της Σιένα, η οποία μόλις είχε υποβιβαστεί από την Serie A και δεν είχε προπονητή.

Ο Κόντε σύντομα επέστρεψε στη Σιένα, όπου απολάμβανε την περίφημη ιπποδρομία. Τα άλογα εκπροσωπούν κάθε γειτονιά της πόλης, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι τζόκεϊς μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να κερδίσουν. Ο Κόντε λατρεύει την τρομερή θέληση για νίκη. «Στο Πάλιο», εξηγεί, «υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την αρμονία που δημιουργείται μέσα σε μία ποδοσφαιρική ομάδα».

Η Σιένα ήταν κοντά στον τίτλο στη δεύτερη κατηγορία και ο Κόντε ήθελε να βρίσκεται σε μία ομάδα που σε κάθε παιχνίδι θα παίζει για τη νίκη. Οι μπιανκονέρι ξεκίνησαν τη σεζόν 2010-11 με αήττητο σερί 9 αγώνων. Οι παίκτες του Κόντε ταξίδεψαν για το παιχνίδι με την Βαρέζε, που επίσης διεκδικούσε την άνοδο, το τελευταίο πριν τη χειμερινή διακοπή. Στις ημέρες πριν το ματς, ο προπονητής είχε ένα μότο: δεν είστε ακόμα σε διακοπές. Η Σιένα ηττήθηκε με 1-0 και έτσι οι παίκτες προετοιμάστηκαν για την... κόλαση που τους περίμενε στην προετοιμασία.

Στην Boxing Day ήρθε το ξέσπασμα. «Αν δεν θέλετε να δουλέψετε, σηκθείτε και φύγετε και πηγαίνετε για ντουζ!». Οι φωνές του με αποδέκτες τους Καλαϊό και Ρετζινάλντο ακούστηκαν και εκτός γηπέδου. Όπως θυμάται και ο Βεντρόνε: «ο Κόντε δεν είναι μεγαλόσωμος, όμως όταν βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον παίκτη, φαίνεται λες και είναι δύο μέτρα».

«Ξανακάναμε την άσκηση την επόμενη μέρα και τα πήγα καλύτερα», είχε αποκαλύψει ο Καλαϊό στον Αλτσιάτο στο βιβλίο «η μέθοδος του Κόντε». «Όποια και να είναι τα μειονεκτήματά του, και έχει πολλά, είναι με διαφορά ο καλύτερος προπονητής που είχα. Σε κάνει να παίζεις καλά και αυτό είναι μόνο μία από τις ικανότητές του. Σε σπρώχνει στο όριο. Μπορώ μόνο να τον ευχαριστήσω. Εκείνη τη σεζόν είχα κάνει ένα μικρό θαύμα μα 18 γκολ. Με τον καιρό κατάλαβα ότι η συμπεριφορά του ήταν τμήμα της στρατηγικής».

Η Σιένα είχε εξασφαλίσει την άνοδο τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. «Νιώθω ρίγος», αποκαλύπτει ο Κόντε, όταν θυμάται εκείνη τη σεζόν. Λάτρευε να πηγαίνει τους παίκτες του στο σινεμά, κάτι που θα ήθελε να κάνει και στην Γιουβέντους. «Εκεί, όμως, το να πηγαίνεις τους παίκτες στο σινεμά, θα πρέπει να κλείσεις όλους τους δρόμους». Ενθάρρυνε τους παίκτες του να πηγαίνουν στο γήπεδο για να δουν την ομάδα μπάσκετ της πόλης, μία ομάδα που σύμφωνα με τον ίδιο είχε παίκτες «που γυάλιζε το μάτι τους» από την προθέρμανση.

Ο Κόντε έκανε πολλούς φίλους στη Σιένα. Από τον προπονητή της ομάδας μπάσκετ μέχρι τον διάσημο οπαδό Πάολο Σαρατσίνι, ο οποίος τον τραβούσε μαζί του σε βραδιές καραόκε και του χάριζε άγρια μανιτάρια για γούρι. «Αν δεν καταφέρω να προπονήσω σύντομα μία μεγάλη ομάδα, καλύτερα να τα παρατήσω», έλεγε τότε. Όταν η Γιουβέντους τερμάτισε στην έβδομη θέση τη σεζόν 2010-11, όλοι ζητούσαν την απόλυση του Ντελ Νέρι. Το όνομα του Κόντε δεν ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους και κανένας από τον σύλλογο δεν είχε έρθει σε επαφή μαζί του.

Ο ίδιος ο Κόντε κατάφερε να μιλήσει στον Αντρέα Ανιέλι μέσω ενός κοινού γνωστού και ο ιδιοκτήτης της Γιουβέντους τον κάλεσε στο σπίτι του. Από τις πρώτες τους συζητήσεις ο Κόντε κατάλαβε απλά ότι του μιλούσε ως έναν θρύλο της Γιουβέντους και όχι ως έναν πιθανό προπονητή. Έτσι, αποφάσισε να κάνει την κίνησή του. «Πρόεδρε, χωρίς παρεξήγηση, αλλά η Γιουβέντους παίζει σαν μία ομάδα της επαρχίας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στο τελευταίο. Δίνει το μισό γήπεδο στον αντίπαλο», είχε εξηγήσει ο Κόντε.

«Τι θα έκανες, λοιπόν, διαφορετικά αν ήσουν προπονητής της Γιουβέντους;», τον ρώτησε ο Ανιέλι. Ήταν μία ερώτηση που ο Κόντε χρειάστηκε τρεις ώρες για να απαντήσει. «Θα πρέπει να εισάγουμε μία νέα φιλοσοφία, στην οποία όλοι θα αμύνονται και όλοι θα επιτίθενται, όπως κάνει η Μπαρτσελόνα». Ο Κόντε ανέλυσε τη σκέψη του και εξήγησε πώς σκόπευε να δώσει κίνητρο στην παλιά φρουρά της Γιουβέντους.

Αν και δεν το ήξερε ακόμα, μέχρι να σταματήσει να μιλάει ο Ανιέλι είχε πάρει την απόφασή του. Ο Κόντε παραδέχθηκε ότι όταν έλαβε το τηλεφώνημα με τα καλά νέα, δάκρυσε. «Οι 4,5 ώρες που ήμουν μακριά από το Τορίνο έμοιαζαν αιώνας. Μέχρι και σήμερα, όμως, παραμένει το πιο όμορφο ταξίδι στη ζωή μου». Η εμπειρία δεν θα ήταν και τόσο ειδυλλιακή με τους παίκτες της Γιουβέντους. Παρόλα αυτά, το μανιφέστο του Κόντε για μία πιο κινητική Γιουβέντους έμοιαζε ευπρόσδεκτο. Εκείνο το 4-2-4 άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Η Γιουβέντους κατάλαβε τι εστί Κόντε όταν στην προετοιμασία, πήρε την ομάδα κατευθείαν από το αεροδρόμιο για προπόνηση στη Φιλαδέλφεια με το θερμόμετρο να δείχνει 38 βαθμούς κελσίου και την υγρασία να είναι στο 70%. Έχασαν από την Σπόρτινγκ, παίζοντας ακριβώς αυτό που είχε ο Κόντε στο μυαλό του. Το επόμενο... σημάδι ήρθε, όταν στην ελεύθερη ώρα μάζεψε τους παίκτες το απόγευμα για να τους δείξει σε βίντεο την προηγούμενή τους... προπόνηση.

Από την προετοιμασία, όμως, άρχιςε να έχει αμφιβολίες για το 4-2-4. Οι μπιανκονέρι έκαναν πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2011 εντός έδρας, κερδίζοντας με 4-1 την Πάρμα. Ο Κόντε, όμως, τα είχε πάρει με τα μπακ του. Το σύστημα ήθελε παίκτες με υψηλή τεχνική κατάρτιση και στο τέλος όλη η μεταγραφική πολιτική αποδείχθηκε λανθασμένη. Βιδάλ και Πίρλο δεν μπορούσαν μόνοι τους να σηκώσουν τη μεσαία γραμμή, Λίχσταϊνερ και Ντε Τσέλιε δεν ήταν και τα καλύτερα μπακ στον κόσμο, ενώ και ο Μάτρι δεν μπορούσε να προσαρμοστεί.

Έτσι, τον Νοέμβριο ο Κόντε παρέταξε την Γιουβέντους με 3-5-2 στο ματς με τη Νάπολι. Βρέθηκε με 2-0 πίσω στο σκορ, όμως κατάφερε πάρει ισοπαλία με 3-3 και εκείνο ήταν το σημείο καμπής. Οι παίκτες γνώριζαν ότι δεν έχασαν σε ένα παιχνίδι, που την προηγούμενη σεζόν δεν υπήρχε περίπτωση να είχαν πάρει τον βαθμό. Το νέο σύστημα έκανε κλικ και ο ευαγγελιστής του 4-2-2 Κόντε είχε, πλέον, νέο μότο: «τα ρούχα που ταιριάζουν καλύτερα στους παίκτες».

Κάποια στιγμή η Gazzetta dello Sport έκανε την ανάλυση των τριών πρωταθλημάτων που κέρδισε και κατέληξε ότι το πρώτο ήταν «αριστούργημα». Η Γιουβέντους μπορεί να έκανε ρεκόρ βαθμών τη σεζόν 2013-14, όμως ο άθλος του πρώτου πρωταθλήματος αποδείχθηκε ανυπέρβλητος. Η αλλαγή σε 3-5-2 ήταν απλά η «βιτρίνα», καθώς η ένταση και το πρέσινγκ δεν άλλαξαν σε σχέση με την αρχική του ιδέα. «Μοντέρνο ποδόσφαιρο». Έτσι το χαρακτήριζε ο Κόντε. «Σήμερα, είναι πιο σωστό να μιλάμε για τις βασικές αρχές μίας φιλοσοφίας και όχι για τη διάταξη. Σκεφτείτε τον Βιδάλ. Ακολουθήστε τον για ένα ματς. Θα τον δείτε να παίζει παντού. Ρυθμίζει την ένταση του παιχνιδιού μας».

Οι κινήσεις της Γιουβέντους ήταν δουλεμένες στην προπόνηση. Είχαν σχεδιαστεί, είχαν δοκιμαστεί και είχαν αφομοιωθεί από τους παίκτες. Οι ομάδες του Κόντε ήταν πολύ γρήγορες στη σκέψη και ήξεραν σε κάθε περίπτωση τι έπρεπε να κάνουν. Μπορεί να μην είχε τους καλύτερους παίκτες, όμως τη σεζόν 2011-12 σκόραραν 20 παίκτες, τελειώνοντας το πρωτάθλημα αήττητη. «Αν δεν περάσεις χρόνο μαζί του δεν πρόκειται να τον καταλάβεις», έλεγε ο Καντρέβα στον Αλτσιάτο. «Όταν είσαι στο γήπεδο όλα μοιάζουν πιο εύκολα. Αν ο αντίπαλος βγει στην αντεπίθεση, τότε έχεις τη λύση. Είναι απίστευτο το πώς μπορεί να προβλέψει κάθε κατάσταση».

Το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στην Ιταλία σκίασε εκείνα τα πρωταθλήματα. Στα τέλη Μαΐου ο Κόντε χαλάρωσε με τη γυναίκα του σε ένα σπα. Όταν άνοιξαν τα τηλέφωνά τους, ήρθαν τόσα πολλά μηνύματα, που σίγουρα κάτι κακό είχε συμβεί. Τους είπαν ότι η αστυνομία είχε εισβάλει στο διαμέρισμα του Κόντε. Ο τελευταίος είχε στην ουσία κατηγορηθεί ότι δεν είχε καταγγείλει δύο στημένα παιχνίδια στο τέλος της θητείας του στη Σιένα. Με εξαίρεση τον Φιλίπο Καρόμπιο, όλοι οι πρώην του παίκτες του έσπευσαν να τον στηρίξουν στην υπόθεση.

Όπως είπε ο ίδιος ο Κόντε στην κατάθεσή του, η καλύτερη απόδειξη της αθωότητάς του φαίνεται από το γεγονός ότι «από τη φύση μου, έχω μία μανιακή ψύχωση με τη νίκη». Η Σιένα είχε χάσει το ένα παιχνίδι, ενώ είχε μείνει στην ισοπαλία στο άλλο. Τον Μάιο του 2016 το δικαστήριο της Κρεμόνα τον αθώωσε από όλες τις κατηγορίες. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2012-13, όμως, ο Κόντε τιμωρήθηκε και δεν μπορούσε να κάτσει στον πάγκο της Γιουβέντους για 4 μήνες. Έτσι, έκανε την προετοιμασία για τα παιχνίδια ακόμη πιο αναλυτικά. Η ομάδα έμοιαζε να πηγαίνει στον αυτόματο μέχρι η Ίντερ να βάλει τέλος στο αήττητο σερί των 49 αγώνων.

«Ο Κόντε πάντα δουλεύει στην προπόνηση την ένταση που θέλει από τους παίκτες του στον αγώνα. Αν για παράδειγμα, ένας παίκτης πρέπει να δώσει το 150% σε ένα παιχνίδι, θα δουλέψει στο 170-180% στην προπόνηση. Η διατροφή είναι επίσης πολύ σημαντική. Είναι ένας τομέας που δεν δίνεται μεγάλη βαρύτητα στον κόσμο του ποδοσφαίρου, όμως για τον Κόντε ήταν από τις βασικές αρχές του. Ο παίκτης που κάνει σωστή διατροφή μπορεί να αποθεραπευτεί πιο γρήγορα ανάμεσα στα παιχνίδια», έγραφε η Gazzetta dello Sport.

Ο Κόντε είχε βρεθεί και πάλι στον πάγκο τον Δεκέμβριο και η Γιουβέντους κέρδισε τον τίτλο 8 αγωνιστικές πριν το τέλος. Το πρωτάθλημα της σεζόν 2013-14 σήμανε την πρώτη φορά που οι μπιανκονέρι κέρδισαν τρεις συνεχόμενους τίτλους μετά τη δεκαετία του 1930. Όταν ο Κόντε υπέγραψε στην Γιουβέντους, ο Ανιέλι του είχε ευχηθεί μία «καριέρα σαν του Φέργκιουσον», μία προοπτική που ο Ιταλός τεχνικός δεν ήθελε να ασπαστεί.

Το διαζύγιο τελικά ήρθε και φαίνεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κόντε δεν είχε τον απόλυτο λόγο στις μεταγραφές. Αυτό έφερε προστριβές με τη διοίκηση. Ο ιταλικός Τύπος είχε χαρακτηρίσει τον Κόντε ως ένα «υβρίδιο Μουρίνιο-Γκουαρδιόλα». Από τη μία είχε το όραμα του Καταλανού και από την άλλη το ταπεραμέντο του Πορτογάλου. Ο Ιταλός, όμως, παράλληλα είναι και μεγάλος δάσκαλος.

«Είναι ο προπονητής που μου έμαθε τα περισσότερα», θα πει ο Πίρλο, παρότι βρέθηκε στην Γιουβέντους στη δύση της καριέρας του. Όταν ανέλαβε την Ιταλία, μάζεψε τους δημοσιογράφους σε ένα αμφιθέατρο και τους έκανε μάθηκε για περισσότερες από δύο ώρες σχετικά με τη φιλοσοφία του. Λένε ότι εκτός ποδοσφαίρου ο Κόντε είναι εξαιρετική παρέα. Όταν ήταν στην Γιουβέντους, ρωτήθηκε για το πώς περνάει τη μέρα του. «Η μέρα έχει 24 ώρες. Κοιμάμαι 5, περνάω τρεις με την οικογένειά μου και αυτό αφήνει 16. Κάντε τα μαθηματικά». Ξέχασε να αναφέρει ότι έχει ανήσυχο ύπνο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα