Top-10: John Terry moments

Top-10: John Terry moments

Gazzetta team
Top-10: John Terry moments

bet365

Ο Τζον Τέρι παίζει την τελευταία του σεζόν με την Τσέλσι και το FourFourTwo του Gazzetta γράφει για τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του captain.

Εχοντας φορέσει τη φανέλα των Μπλε σε 713 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, ο legend της Τσέλσι ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η τελευταία του σεζόν στο Stamford Bridge. Εχοντας κατακτήσει 17 τίτλους και ό,τι... υπάρχει με την αγαπημένη του ομάδα, ο leader αποφάσισε ότι ήρθε το τέλος μιας μυθικής πορείας. Λίγες ώρες αφού ο 36χρονος έριξε ουσιαστικά τους τίτλους του τέλους, το FourFourTwo του Gazzetta θυμίζει τις 10 κορυφαίες στιγμές μιας πραγματικά εκπληκτικής καριέρας...



2003: Ντεμπούτο και περιβραχιόνιο στην Αγγλία
Αφού έκανε το «μπαμ» στην Τσέλσι, δεν άργησε να κληθεί στην Εθνική και έκανε ντεμπούτο το 2003 σε αγώνα κόντρα στην Σερβία/Μαυροβούνιο. Στην συνέχεια έπαιξε βασικός δίπλα στον Ρίο Φέρντιναντ στη νίκη 2-1 σε βάρος της Κροατίας και κέρδισε εγκωμιαστικά σχόλια για τα τάκλιν και τις έγκαιρες επεμβάσεις με τις οποίες κάλυπτε τον πιο έμπειρο παρτενέρ του. Πολλοί ήταν αυτοί που προέβλεψαν ότι θα είναι ο επόμενος captain της Αγγλίας και τους δικαίωσε το 2005 σε αγώνα προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εγινε πρώτος αρχηγός το 2006 όταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ άφησε τη θέση του.

2004: Αρχηγός στην Τσέλσι
Πέρα από τους 7 τίτλους, ο Μουρίνιο άφησε στην Τσέλσι μία τεράστια κληρονομία. Οταν αφίχθη για πρώτη φορά στο Λονδίνο, ο -επί χρόνια captain- Μαρσέλ Ντεσαγί μόλις είχε αποχωρήσει από το Stamford Bridge και ο Special One έκρινε ότι εκείνος ο 23χρονος έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει ο leader της ομάδας που θέλει να χτίσει. Και ο μικρός τα κατάφερε. Από τότε έχουν περάσει 11 χρόνια και πλέον το όνομα του Τέρι είναι συνυφασμένο με την Τσέλσι και τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία της. Εχοντας κατακτήσει τα πάντα, ο Τέρι συνεχίζει να μεγαλώνει τον μύθο του στα βιβλία του κλαμπ όντας ο πιο επιτυχημένος αρχηγός όλων των εποχών.

2005: Το γκολ στην Μπαρτσελόνα
Champions League 2004-05, η Μπαρτσελόνα έχει νικήσει την Τσέλσι 2-1 στο Camp Nou στο πρώτο σκέλος της φάσης των «16» σε ένα ματς που σημαδεύτηκε από την αποβολή του Ντρογκμπά και στην ρεβάνς το Stamford Bridge φλέγεται. Σε τέτοιο βαθμό που με γκολ των Γκούντγιονσεν, Λάμπαρντ, Νταφ η Τσέλσι έχει το σκορ 3-0 υπέρ της στο 19', όμως οι Μπλαουγκράνα γυρίζουν το νοκ-άουτ με δύο γκολ του Ροναλντίνιο μέσα σε δέκα λεπτά, το δεύτερο το ένα από τα καλύτερα γκολ όλων των εποχών γνωστό ως 'σβήσιμο του τσιγάρου'. Το ματς μένει στο 3-2 μέχρι το 76' όταν ο Νταφ εκτελεί το κόρνερ και ο Τέρι νικά όλη την άμυνα των Καταλανών στον αέρα και με κεφαλιά γράφει το 4-2 και χαρίζει την πρόκριση στους Μπλε. Σίγουρα δεν ήταν τόσο απολαυστικό όσο το τσιγάρο του Ρόνι, αλλά ο στόπερ της Τσέλσι ήταν αυτός που τράβηξε την καλύτερη τζούρα...

2006: Δεύτερο σερί πρωτάθλημα
Το καλοκαίρι του 2006 ολοκληρώθηκε μία εκπληκτική διετία για την Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο με την κατάκτηση της δεύτερης σερί κούπας στην Premier League. Ο Τέρι ήταν βράχος στην ατσάλινη άμυνα των Λονδρέζων που τη σεζόν 2004-05 τερμάτισαν στο +12 από την (2η) Αρσεναλ, που είχαν μόλις μία ήττα (Μάντσεστερ Σίτι, 1-0), 15 γκολ παθητικό και 25 clean sheets. Οταν οι back-to-back τίτλοι ήταν πραγματικότητα για τους Μπλε και ο Τέρι και η παρέα του μπορεί να μην παρουσίασαν τις εξωγήινες επιδόσεις της προηγούμενης σεζόν όμως βρέθηκαν 8 πόντους πάνω από την Γιουνάιτεντ με τον ίδιο να σκοράρει 4 φορές.

2006: Και τερματοφύλακας
Ολα αυτά τα χρόνια έχει βοηθήσει όσο κανένας την Τσέλσι να κρατά ανέπαφη την εστία της, όμως αυτό του κεντρικού αμυντικού δεν είναι το μοναδικό πόστο από το οποίο την έχει υπηρετήσει. Τον Οκτώβριο του 2006 ο Πετρ Τσεχ υπέστη με αντίπαλο την Ρέντινγκ έναν από τους τραυματισμούς που τον έκαναν να παίζει πάντα με προστατευτική κάσκα, ενώ στη συέχεια νοκ άουτ βγήκε και ο αναπληρωματικός keeper, Κάρλο Κουντιτσίνι. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Τέρι πήρε τα γάντια, βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια και πρόσθεσε στο βιογραφικό του ένα clean sheet ως τερματοφύλακας.

2007: Πιο ακριβοπληρωμένος στην Premier League
Τον Ιούλιο του 2007 η διοίκηση της Τσέλσι έδειξε να αντιλαμβάνεται απόλυτα τη σημασία της παρουσίας του στο κλαμπ και τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην ιστορία της PL. Υστερα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν για μήνες, ο Τέρι έβαλε υπογραφή σε νέο συμβόλαιο διάρκειας πέντε ετών, το οποίο του απέφερε 135.000 λίρες την εβδομάδα. Το deal διπλασίασε τις προηγούμενες απολαβές του και έφερε τον Αγγλο κεντρικό αμυντικό πάνω από τον Φρανκ Λάμπαρντ στη σχετική λίστα. «Υπήρξε μεγάλη φημολογία γύρω από αυτό, όμως αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Δεν είχα καμία αμφιβολία για το ότι ήθελα να μείνω εδώ και για το ότι ο σύλλογος ήθελε το ίδιο».

2008: Το χαμένο πέναλτι στην Μόσχα
Με τον Τσεχ να έχει αποκρούσει το πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο και τους Μπάλακ, Μπελέτι, Λάμπαρντ, Ασλεϊ Κόουλ να έχουν ευστοχήσει, ο Τέρι στήνει τη μπάλα στη βούλα και έχει one-shot για να χαρίσει στην Τσέλσι το Champions League κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Φαν Ντερ Σαρ πέφτει στην απέναντι γωνία, όμως ο captain γλιστράει και η μπάλα πάει στο δοκάρι. Οι Μπλε μόλις έχουν χάσει μέσα από τα χέρια τους την τεράστια κούπα και η Μόσχα είναι πιο παγωμένη από ποτέ. «Δεν θα το ξεπεράσω ποτέ, ξυπνάω μέσα στη νύχτα και είμαι σκατά. Είμαι καλύτερα με τα χρόνια, όμως κάποιες φορές με χτυπάει, είναι στο μυαλό μου. Δεν θα φύγει ποτέ».

2010: Το νταμπλ με Αντσελότι
Πολλοί είναι οι παίκτες που έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο στην Αγγλία, όμως ο Τζον Τέρι έγινε ένας από τους λίγους που το έχουν κάνει την ίδια χρονιά. Με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο η Τσέλσι κατάκτησε τον τίτλο στην Premier League (τρίτος δικός του) αλλά και το FA Cup (1-0 την Πόρτσμουθ) του 2010 και έγινε μόλις η μία από τις 6 ομάδες που έχουν κάνει double στην στα 127 χρόνια ιστορίας της μεγάλης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Τέρι έγινε ο τελευταίος αρχηγός που πιάνει πρώτος στα χέρια του και τις δύο κούπες, σε μία χρονιά που στο πρωτάθλημα οι Μπλε έβαλαν 103 γκολ.

2012: Το Champions League
Τέσσερα χρόνια μετά το θρίλερ στην Μόσχα, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε η Τσέλσι να παίξει ξανά στην ρουλέτα. Μετά τους μυθικούς ημιτελικούς και την πρόκριση σε βάρος της Μπαρτσελόνα, αυτή τη φορά αντίπαλος στην ψυχοφθόρο διαδικασία ήταν Μπάγερν στο Μόναχο. Ο αρχηγός δεν μπορούσε να πάρει εκτέλεση, ο Τσεχ απέκρουσε το πέναλτι του Ολιτς ισοφαρίζοντας το χαμένο του Μάτα και αφού αυτό του Σβάινσταϊγκερ πήρε στο δοκάρι, οι συμπαίκτες του -με τελευταίο τον Ντρογκμπά- έβαλαν τα υπόλοιπα. Ο Τέρι πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του τον μεγαλύτερο τίτλο σε επίπεδο συλλόγων, αυτόν που οι περισσότεροι legends έχουν πανηγυρίσει σαν αρχηγοί.

2015: Το τελευταίο πρωτάθλημα με Μουρίνιο
Το 2014-15 ήταν ουσιαστικά η τελευταία σεζόν που είδαμε τον legend, Τζον Τέρι, σε πλήρη δράση. Ο Αγγλος διεθνής ήταν υπερ-βασικός στην ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο που κατέκτησε την Premier League, καθώς έπαιξε και στους 38 αγώνες του πρωταθλήματος και βοήθησε έτσι ώστε η Τσέλσι να έχει την καλύτερη άμυνα (32). Εκτός από τα βασικά του καθήκοντα, ο μύθος του κλαμπ έβαλε ένα χεράκι και στην άλλη άκρη του γηπέδου καθώς σκόραρε 5 φορές, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη στην καριέρα του μετά το 2011-12, όταν είχε σκοράρει 6 φορές. Ο Τέρι, μέχρι να αποχωρήσει από την PL, θα είναι ο αμυντικός με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της κατηγορίας.

 

Τελευταία Νέα