Ο ήρωας του Αμβούργου

Gazzetta team
Ο ήρωας του Αμβούργου

bet365

Το FouFourTwo του gazzetta.gr γράφει για τον απρόσμενο ήρωα του φετινού Αμβούργου, τον Μάρκους Γκίζντολ.

Ο Μάρκους Γκίζντολ βρήκε στο Αμβούργο αυτό που δεν είχε βρει στην Χόφενχαϊμ. Το χαμηλότερο σημείο είχε έρθει τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι Δεινόσαυροι είχαν ηττηθεί με 5-2 από την Ντόρτμουντ και το πρότζεκτ του Γερμανού τεχνικού έδειχνε να βρίσκεται κοντά στο τέλος πριν καν ξεκινήσει.

Η ομάδα του ήταν στην τελευταία θέση και ο απολογισμός καταστροφικός: 2 βαθμοί και τέρματα 4-23. Εκείνο το απόγευμα ο Γκίζντολ έτρεχε από κάμερα σε κάμερα, προσπαθώντας να ηρεμήσει. «Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ο στόχος που τέθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν δεν ήταν ρεαλιστικός. Αυτά τα όνειρα πρέπει να σταματήσουν. Η πραγματικότητα της ομάδας αυτή τη στιγμή είναι ο υποβιβασμός», επαναλάμβανε, θέλοντας το μήνυμά του να γίνει κατανοητό σε όλους. Στον κόσμο, στους παίκτες, στη διοίκηση, στους επενδυτές.

Λίγες ημέρες αργότερα ο CEO Μπάιερσντορφερ απολύθηκε, ενώ ο Γκέρναρντ, μέλος του ΔΣ, έφτασε κοντά στην παραίτηση. Ο σύλλογος ήταν στο κλασικό μονοπάτι του χάους. Όλα, όμως, αυτά μοιάζουν μακρινή ανάμνηση. Όχι γιατί το Αμβούργο βρίσκεται στο +5 από τα... αγαπημένα του μπαράζ, αλλά γιατί στις 5 τελευταίες αγωνιστικές έχει να αντιμετωπίσει 4 ομάδες, που βρίσκονται στην ίδια μοίρα. Ντάρμσταντ, Μάιντς και Βόλφσμπουργκ θα ταξιδέψουν στον γερμανικό βορρά, ενώ οι Δεινόσαυροι έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός έδρας τις Άουγκσμπουργκ και Σάλκε. Με λίγα λόγια τα πάντα είναι στα χέρια τους και ας έχασαν από την Βέρντερ στο μεγάλο ντέρμπι.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που μπορείς να το πεις για το Αμβούργο. Είναι το πρώτο βήμα στον δύσκολο δρόμο της σταθερότητας, πριν εμφανιστούν και πάλι οι αυταπάτες μεγαλομανίας. Τώρα, αυτές τις μέρες, ο Γκίζντολ χαμογελάει, όταν θυμάται εκείνες τις μέρες του Νοεμβρίου. «Πήραμε όλοι μαζί το βάπτισμα του πυρός και αυτό μας ένωσε. Ήταν η βάση που χρειαζόμασταν, για να μπούμε στο σωστό δρόμο», θα πει. Κλήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να αλλάξει πρόσωπα στο τεχνικό τιμ, να αφήσει σημαντικούς παίκτες στον πάγκο. Δεν χαρίστηκε σε κανέναν.

Αν λάβουμε υπόψη τη βαθμολογία από εκείνο το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ η ομάδα του έχει μαζέψει 31 βαθμούς και βρίσκεται στην 6η θέση! «Έχουμε κάνει ξεκάθαρα 2-3 βήματα στη σωστή κατεύθυνση», θα πει ο Γκίζντολ. «Έπρεπε να γίνουμε τόσο καλή ομάδα όσο είναι και το ατομικό ταλέντο των παικτών μας». Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν λίγο καιρό ήρθε και η συντριβή στο Μόναχο. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα πιθανότατα να έδειχνε σημάδια διάλυσης. Όχι, όμως, και το εφτάψυχο Αμβούργο. Σε καμία περίπτωση το Αμβούργο του Γκίζντολ.

Ο Γερμανός είναι επικοινωνιακός προπονητής, όμως από τη στιγμή που ανέλαβε τον ιστορικό σύλλογο, έχει αλλάξει. Για να βρεις συνέντευξή του θέλει πολύ ψάξιμο. Για εκείνον μόνο ένα πράγμα μετράει αυτή τη στιγμή: το ποδόσφαιρο. Ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2019 και το καλοκαίρι περιμένει την οικογένειά του να μετακομίσει στον βορρά και να βρεθεί δίπλα του. Με κάθε ευκαιρία λέει τι τον ενοχλεί στο Αμβούργο. Και η λέξη «παράδοση» βρίσκεται σχεδόν πάντα στο προσκήνιο. Είναι, άλλωστε, αυτό που πιθανότατα κράταγε τον σύλλογο πίσω τόσα χρόνια και κανένας δεν το έλεγε ανοιχτά. Όχι εκείνος.

Ο Γκίζντολ έχει αναγκάσει τους ξένους να μάθουν γερμανικά, έχει διώξει όλα τα αρνητικά στοιχεία (Σπάχιτς, Κλέμπερ), προπονεί πιο ορθολογικά τους παίκτες του, δίνοντας έμφαση στο επιθετικό παιχνίδι, χρησιμοποιώντας περισσότερο μπάλα. Άλλωστε, ανήκει στη σχολή του μέντορά του Χέλμουτ Γκρος, που προώθησε και τους Τούχελ και Ράνγκνικ.

Ο Γκίζντολ έχει αποδειχθεί αυτό που κανένας δεν περίμενε: πραγματιστής. Παρά την ήττα στο ντέρμπι το Αμβούργο δεν δείχνει σαν ομάδα που μάχεται για την παραμονή εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό το οφείλει στον άνθρωπο, που πάει να εξελιχθεί στον αφανή ήρωα της φετινής πορείας: στον προπονητή του.

 

Τελευταία Νέα