Top-10 legends: Λα Κορούνια

Gazzetta team
Top-10 legends: Λα Κορούνια

bet365

Με αφορμή την αποθέωση του Μάουρο Σίλβα στο Riazor, το FourFourTwo του Gazzetta γράφει για τους κορυφαίους 10 παίκτες της ιστορικής, Ντεπορτίβο.

Χουάν Ακούνια
Είναι ο μοναδικός από τη λίστα που δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Αν και η Ντεπορτίβο είχε άλλους legends κάτω από τα δοκάρια, όπως τον Λιάνιο, ο οποίος ήταν ο keeper που είχε δεχθεί τα λιγότερα γκολ σε μία σεζόν (ρεκόρ που έχει μαζί με τον Γιαν Ομπλακ της Ατλέτικο Μαδρίτης), κανείς δεν βρέθηκε τόσο ψηλά όσο ο Χουάν Ακούνια. Πέρασε 16 σεζόν στο κλαμπ της Γαλικίας και κατέκτησε τον τίτλο Zamora, του καλύτερου τερματοφύλακα, τέσσερις φορές. Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο προσπάθησαν να τον αποκτήσουν, όμως εκείνος έμεινε για πάντα στην Λα Κορούνια. Το 2001 έφυγε από τη ζωή, όμως είναι ακόμα στη μνήμη των οπαδών της Ντεπορτίβο.

Λουίς Σουάρες
Σε αντίθεση με τον Ακούνια, ο Σουάρες δεν βρίσκεται στη λίστα χάρη στα πολλά χρόνια που έπαιξε στην Ντέπορτίβο ή για κάποιο ρεκόρ συμμετοχών. Με την Λα Κορούνια έπαιξε μόλις 17 αγώνες , πριν πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Ο Σουάρες βρίσκται ανάμεσα στους θρύλους της επειδή είναι ο μοναδικός Ισπανός που μπόρεσε να την κατακτήσει και κατάγεται από την περιοχή Μόντε Αλτο της Γαλικίας και έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ντέπορ πριν γράψει ιστορία με τη φανέλα της Ιντερ.

Φραν
Ερχόμαστε πιο κοντά στο σήμερα τώρα και αναφερόμαστε στον Φρανθίσκο Χαβιέρ Γκονθάλεθ Πέρεθ, γνωστό και ως Φραν. Επαιξε σχεδόν δύο δεκαετίες και έγραψε ιστορία στην Ντεπορτίβο, έχοντας στην κατοχή του και τους τρεις τίτλους που κατέκτησε το κλαμπ της Γαλικίας. Παίκτης με εξαιρετική τεχνική, που έβλεπε γήπεδο, ο Φραν ήταν από εκείνους που μπορούσε να είναι καθοριστικός στους αγώνες. Βρέθηκε κοντά σε μεταγραφή σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, όμως πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους λίγους παίκτες που φόρεσαν μόνο μια φανέλα.

Μπεμπέτο
Ο πρόεδρος, Λεντόιρο, είχε τρομερή ιστορία στο να φέρνει εξαιρετικούς Βραζιλιάνους στην ομάδα, με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Ενας από αυτούς που άφησαν πίσω την πατρίδα τους για να παίξουν στο Riazor ήταν ο Μπεμπέτο, ο οποίος που έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Ντεπορτίβο. Ο επιθετικός-δολοφόνος κατέκτησε το Copa del Rey και το Supercopa με τους Γαλιθιάνους, αν και πάντα θα υπάρχει η κουβέντα για το ότι δεν πήρε και το πρωτάθλημα αφού εκείνη τη σεζόν δεν εκτέλεσε το καθοριστικό πέναλτι. Ακόμα κι έτσι, παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες στην ιστορία του κλαμπ.

Ντονάτο
Ενας ακόμα Βραζιλιάνος στη λίστα με τους legends της Ντεπορτίβο, ο Ντονάτο είναι ο τρίτος από τους τέσσερις παίκτες από την χώρα που έχει γράψει ιστορία στην Ντεπορτίβο. Είναι ο ένας από τους τρεις παίκτες που έχουν στην κατοχή τους όλους τους τίτλους που έχει κατακτήσει η Λα Κορούνια. Ο Ντονάτο αποκτήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης και από μέσος έγινε στην πορεία βασικός στο κέντρο της άμυνας, όπου τα πήγε εκπληκτικά. Ολοι θα θυμούνται πάντα εκείνο το γκολ κόντρα στην Εσπανιόλ που βοήθησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος που έγραψε ιστορία. Επαιξε μέχρι τα 41 του και έγινε ο γηραιότερος που σκοράρει στην κατηγορία.

Τζαλμίνια
Δεν υπάρχει καλύτερος παίκτης για τελευταίος από τους Βραζιλιάνους που έπαιξαν στην Λα Κορούνια. Μάγος που εκφραζόταν με μεγάλη φαντασία μέσα στο γήπεδο και προσέφερε θέαμα, ο Τζαλμίνια πέρασε στην ιστορία για αυτό που έκανε σε βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης και κέρδισε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Λίγοι παίκτες στην La Liga είχαν την ποιότητά του, όπως και την φαντασία και την μαγεία του, με τον Τζαλμίνια να είναι ένας από αυτούς που άξιζε να πληρώσεις εισιτήριο για να τους δεις.

Ρόι Μακάι
Μετά τον Μπεμπέτο, είναι ο μεγαλύτερος επιθετικός που έχει παίξει ποτέ με τα χρώματα της Λα Κορούνια. Εφτασε τα 100 γκολ σε μόλις τέσσερις σεζόν, πήρε το Χρυσό Παπούτσι το 2003 και κατέκτησε τα πάντα με την Λα Κορούνια. Για τους Γαλιθιάνους ήταν μεγάλη απώλεια η αποχώρησή του για την Μπάγερν Μονάχου, αφού με εκείνον στη σύνθεσή τους ίσως το 2004 είχαν καταφέρει να φτάσουν στον τελικό του Champions League. Ο Μακάι επέστρεψε στο Riazor σε αγώνα του Europa League σαν παίκτης της Φέγενορντ και έτυχε αποθέωσης αφού ο κόσμος δεν τον ξέχασε ποτέ.

Μανουέλ Πάμπλο
Ο δεξιός μπακ από τις Κανάριες Νήσους έχει μείνει αξέχαστος σε όλους τους οπαδούς για το μαχητικό στιλ του στους αγώνες του Champions League, πόσω μάλλον σε εκείνους της Ντεπορτίβο. Αν και σύμφωνα με τον Μιγκέλ Ανχελ Λοτίνα δεν μπορούσε να κάνει σέντρα, στα πρώτα του χρόνια στην Λα Κορούνια ήταν ένας από τους κορυφαίους Ισπανούς αμυντικούς και έπαιξε στο κλαμπ για 18 σεζόν, αριθμό τον οποίο δεν έχει ξεπεράσει ποτέ κανένας.



Βαλερόν
Μαζί με τον Τζαλμίνια είναι οι παίκτες που έχουν χαρίσει τις περισσότερες στιγμές μαγείας στο Riazor. Είχε έναν εκπληκτικό τρόπο που έβλεπε γήπεδο και αν οι τραυματισμοί δεν έπλητταν την καριέρα του θα είχε μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες ever στο ισπανικό ποδόσφαιρο και θα ήταν σε παίκτες όπως οι Τσάβι, Ινιέστα, Νταβίδ Σίλβα. Λίγοι αγαπήθηκαν όπως ο Βαλερόν από τους αφισιονάδος της Ντεπορτίβο και ήταν καταπληκτικός εντός και εκτός γηπέδου. Στον εορτασμό για τα 110 χρόνια ιστορίας της η Ντεπορτίβο είχε την τύχη να έχει παρόντες παίκτες όπως ο Βαλερόν.

Μάουρο Σίλβα
Από τους παίκτες-κλειδιά στα όσα κατάφερε ο σύλλογος. Αν και τις περισσότερες φορές τα φώτα πέφτουν σε αυτούς που έχουν σκοράρει περισσότερο, ο Μάουρο Σίλβα ήταν εκείνος που είχαν ψηφίσει οι οπαδοί ως τον αγαπημένο τους. Ενας παίκτης ο οποίος μαζί με τον Φραν ήταν οι πιο σημαντικοί στους τίτλους που κατέκτησε η ομάδα. Ο Βραζιλιάνος ήταν ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς μέσους, με τακτικές γνώσεις και ευφυΐα, που του επέτρεπε να βρίσκεται πάντα στο σημείο που έπρεπε και έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Μοναδικός χαφ, από εκείνους που έχουν στο παιχνίδι τους την ισορροπία και δεν τους έλειπαν τα γκολ που έκαναν τους οπαδούς να τους ερωτευτούν.

 

Τελευταία Νέα