Πτώση από μεγάλο υψόμετρο

Πτώση από μεγάλο υψόμετρο

bet365

Η Αργεντινή ηττήθηκε από την Βολιβία και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται όλες τις «σφαλιάρες» που έχει δεχθεί η «αλμπισελέστε» στα 3.650 μέτρα της Λα Πας.

Χρόνια τώρα γίνεται συζήτηση για το αν είναι... fair η Βολιβία να δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο «Ερνάντο Σίλες» της Λα Πας. Το γήπεδο είναι μια χαρά, χωρητικότητας 42 χιλιάδων θέσεων, όμως η τοποθεσία του βρίσκεται στα 3.650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει πως το οξυγόνο είναι κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με το κανονικό και πολλές ομάδες στο παρελθόν έχουν διαμαρτυρηθεί, κάνοντας λόγο για πλεονέκτημα της Βολιβίας, έναντι των αντιπάλων της. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές έχει χρειαστεί να χορηγηθεί οξυγόνο, από ειδικές μάσκες, σε ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων.

Έτσι, το 2007, η FIFA αποφάσισε να απαγορεύσει τη διεξαγωγή αναμετρήσεων σε γήπεδα που βρίσκονταν πάνω από τα 2.500 μέτρα, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τις ομάδες, που είχαν έδρα... στο βουνό. Με πρωτοστάτες στις διαμαρτυρίες τους Έβο Μοράλες και Ντιέγκο Μαραντόνα, η παγκόσμια ομοσπονδία πήρε πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση, απαγορεύοντας παιχνίδια μόνο από τα 3.000 μέτρα και πάνω, εξαιρώντας, όμως, το «Ερνάντο Σίλες».

Αυτός είναι και ο λόγος που η Βολιβία είναι άλλη ομάδα εντός έδρας και άλλη ομάδα εκτός. Τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της έχουν καταγραφεί στην Λα Πας (εκεί κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα το 1963 και έφτασε μέχρι τον τελικό το 1997), μία πόλη που έχει μετατραπεί ουκ ολίγες φορές σε «τόπο μαρτυρίου» για την εθνική Αργεντινής. Εκτός από την έλλειψη οξυγόνου, αυτή τη φορά υπήρχε η... έλλειψη Μέσι για την «αλμπισελέστε», που... γκρεμίστηκε από τα 3.650 μέτρα για έβδομη φορά στην ιστορία της.

Βολιβία – Αργεντινή 6-1 (1/4/2009, Προκριματικά Μουντιάλ)
Με... φόρα από τη θέση του στη διαμαρτυρία ότι «το υψόμετρο δεν παίζει μπάλα», ο τότε προπονητής της εθνικής Αργεντινής, Ντιέγκο Μαραντόνα, αποφάσισε να μη μεταβεί η ομάδα μέρες πριν στην Λα Πας, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές του να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές. Κάτι που το πλήρωσε η «αλμπισελέστε», αφού γνώρισε τη συντριβή με 6-1, στην πιο βαριά ήττα της τα τελευταία 59 χρόνια. Τουλάχιστον, αυτό το αποτέλεσμα δεν της στοίχισε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής.

Βολιβία – Αργεντινή 2-1 (2/4/1997, Προκριματικά Μουντιάλ)
Άκρως δυσάρεστη ήταν η εμπειρία της «αλμπισελέστε» από την επίσκεψή της στην Λα Πας, το 1997, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκτός από την ήττα με 2-1, η Αργεντινή είδε δύο παίκτες της να αντικρίζουν την κόκκινη κάρτα, ενώ η αποστολή δέχθηκε επίθεση από φιλάθλους και ανθρώπους από το τεχνικό επιτελείο της Βολιβίας. Μάλιστα, ο Χούλιο Κρουζ αποχώρησε υποβασταζόμενος, μετά από γροθιά που δέχθηκε.

Βολιβία – Αργεντινή 2-1 (18/7/1979, Κόπα Αμέρικα)
Η διοργάνωση εκείνης της χρονιάς δε διεξήχθη σε συγκεκριμένη χώρα, αλλά όλα τα παιχνίδια ήταν «μέσα-έξω» στις έδρες όλων των ομάδων που συμμετείχαν. Σε όμιλο με Βραζιλία και Αργεντινή, η Βολιβία υποδέχθηκε την «αλμπισελέστε», στο πρώτο παιχνίδι του γκρουπ. Τη νίκησε με 2-1 στην Λα Πας και μπήκε... με το δεξί. Αν και επικράτησε και απέναντι στην Βραζιλία, δεν κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση, αφού ηττήθηκε και στα δύο ματς εκτός έδρας.

Βολιβία – Αργεντινή 3-1 (27/7/1969, Προκριματικά Μουντιάλ)
Στη μοναδική φορά που η «αλμπισελέστε» δεν κατάφερε να προκριθεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (1970), η Βολιβία είχε βάλει... χεράκι της. Το υψόμετρο της Λα Πας αποδείχθηκε ανυπέρβλητο για την Αργεντινή, η οποία γνώρισε την ήττα με 3-1. Τότε, η προκριματική φάση της Λατινικής Αμερικής διεξαγόταν σε ομίλους των τριών ή τεσσάρων ομάδων, με το Περού να προκρίνεται από εκείνο το γκρουπ και να μένουν εκτός η Αργεντινή και η Βολιβία.

Βολιβία – Αργεντινή 3-2 (28/3/1963, Κόπα Αμέρικα)
Μία φορά στην ιστορία της έχει καταφέρει η Βολιβία να φτάσει στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα, το 1963, όταν η ίδια ήταν διοργανώτρια. Οι επτά φιναλίστ έπαιξαν ένα μίνι-πρωτάθλημα, χωρίς νοκ άουτ, με την οικοδέσποινα να τερματίζει πρώτη στη βαθμολογία, με πέντε νίκες και μία ισοπαλία, και να κατακτά το τρόπαιο. Στο δρόμο της είχε βρεθεί και η Αργεντινή, την οποία κέρδισε με 3-2.

Βολιβία – Αργεντινή 2-0 (6/10/1957, Προκριματικά Μουντιάλ)
Μετά από πέντε συνεχόμενες ήττες (όλες σε Κόπα Αμέρικα), αυτή ήταν η πρώτη ήττα στην ιστορία της «αλμπισελέστε» από την Βολιβία. Σε όμιλο τριών ομάδων (η τρίτη ήταν η Χιλή), οι δυο τους αναμετρήθηκαν στην Λα Πας, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 2-0 και να κάνουν το 2/2, μετά τη νίκη τους και επί της Χιλής. Τελικά, η πρόκριση πήγε στα χέρια της Αργεντινής, αφού από τότε η Βολιβία κατέρρεε μακριά από το υψόμετρο των 3.650 μέτρων.

 

Τελευταία Νέα