Η δικαίωση του Ντεφό

Κώστας Ζάλιαρης
Η δικαίωση του Ντεφό

bet365

Πρώτη συμμετοχή έπειτα από τέσσερα χρόνια. Σκόραρε στην επάνοδό του. Ο Ζερμέιν Ντεφό ξέρει καλά ότι η επιστροφή στην εθνική Αγγλίας είναι η επιβράβευση της... φιλοσοφίας του κι όχι απλά του επαγγελματισμού του. Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης

Ο 34χρονος επιθετικός είναι από τα παραδείγματα εκείνων των αθλητών που κάνουν το θέμα της ηλικίας τους, να φαντάζει απλά ως ένας αριθμός, δίχως οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στον οργανισμό τους και τις εμφανίσεις τους στο χορτάρι.

Η τελευταία του εμφάνιση με τη φανέλα με το αγγλικό εθνόσημο είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2013, σε ματς απέναντι στη Χιλή (είχε κληθεί αλλά δεν έπαιξε τον Νοέμβρη του 2013 με τη Γερμανία και τον Μάρτη του 2014 με τη Δανία), ενώ, αυτή που κατεγράφη το απόγευμα της Κυριακής, 26 Μαρτίου του 2017, ήταν η αμέσως επόμενη και συνολικά 56η με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έγινε ο προπονητής που συμπεριέλαβε ξανά τον Ντεφό στα πλάνα της εθνικής ομάδας της Αγγλίας έπειτα από 3,5 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα, του άφησε ανοιχτή την πόρτα ακόμα και για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο έμπειρος φορ μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε αρκετά καλή κατάσταση για να βρεθεί σε έναν χρόνο και κάτι μήνες, στα γήπεδα της Ρωσίας μαζί με τα «τρία λιοντάρια» και να βοηθήσει στη νέα προσπάθεια που θα γίνει – καλώς εχόντων των πραγμάτων – στο Μουντιάλ του 2018.

Ο Ντεφό έχει φτάσει στα 14 γκολ στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ (σε ποσοστό συμμετοχής 67% στα γκολ της ομάδας του Μόγιες), είναι ο δεύτερος Άγγλος σκόρερ στο τρέχον πρωτάθλημα πίσω από τον Χάρι Κέιν, ο οποίος έφτασε στα 19 τέρματα, ενώ, πρώτος αυτή τη στιγμή στον σχετικό πίνακα είναι ο Ρομέλου Λουκάκου που διανύει τρομερή σεζόν, έχοντας να επιδείξει 21 γκολ με τη φανέλα της Έβερτον.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή πριν από λίγες, ο άλλοτε συμπαίκτης του Ζερμέιν Ντεφό στην Τότεναμ, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, είχε προσπαθήσει να φανερώσει τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Άγγλο επιθετικό. «Η σωματοδομή του, το γεγονός πως δεν είχε πολλούς τραυματισμούς στην καριέρα του και το πόσο αθλητικό είναι το κορμί του, συνθέτουν ένα προφίλ που σε κάνουν να μην... απορείς με τα όσα πετυχαίνει αυτή τη στιγμή».

Στην ηλικία των 34 ετών, ο Ντεφό ξέρει πολύ καλά πως να φροντίζει τον εαυτό του και να διατηρεί τη φυσική του κατάσταση σε... τρομερά υψηλά επίπεδα. «Οφείλεις να είσαι επαγγελματίας σε όλα σου και όσα παρουσιάζεις μέσα στο γήπεδο, είναι απόρροια του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεσαι στον οργανισμό σου. Από το πως τρως, στο πως προπονείσαι, πόσες ώρες κοιμάσαι...» τονίζει ο «Μπέρμπα» και αυτό αντικατοπτρίζει απόλυτα τη ζωή του Ντεφό.

Μιλώντας για τον τρόπο ζωής του, έχοντας δώσει αφορμή στον βρετανικό Τύπο ν' αναζητήσει το... μυστικό της επιτυχίας του από τη στιγμή που έδειχνε εξ αρχής φέτος πως μπορεί να καθοδηγήσει τη Σάντερλαντ (αν και μόνος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη αν δεν προσπαθήσει όλη η ομάδα να βγει από την επικίνδυνη ζώνη), ο Ντεφό ενδεχομένως και να είχε προκαλέσει έκπληξη και απορία σε πολλούς όταν έλεγε:

«Δεν πίνω ποτέ αλκοόλ... Πρόσφατα είχα πάει σε εστιατόριο και είχα δει ένα πιάτο θαλασσινών το οποίο όμως είχε σάλτσα κρασιού και τους ζήτησα να μη βάλουν κρασί! Η σερβιτόρα μου είπε ότι ήταν κάτι πολύ απλό και απόρησε με το αίτημά μου, αλλά επέμεινα και της είπα να το μεταφέρει στον σεφ.

Δεν είμαι άγιος και ο κόσμος έχει διαβάσει ορισμένα πράγματα για την προσωπική μου ζωή, ωστόσο, στο φαγητό και στο ποτό, στην ξεκούραση και στον ύπνο, τα κάνω όλα με τρόπο που μου επιτρέπουν και με κάνουν να ξέρω ότι είμαι σε κατάσταση να δώσω τα πάντα».

Ο Χάρι Ρέντναπ, έχει δηλώσει για εκείνον στο ραδιόφωνο του BBC: «Είναι τρομερός επαγγελματίας και είμαι σίγουρος ότι έχει εμπνεύσει και πολλούς νεαρούς στη Σάντερλάντ. Πραγματικά φροντίζει τρομερά τον εαυτό του και τον οργανισμό του και σε κάθε προπόνηση, περνάει πολύ περισσότερο χρόνο στο γήπεδο απ' ότι οι υπόλοιποι. Άλλοι φεύγουν κι εκείνος παραμένει εκεί...».

Το παράδειγμα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που είναι έναν χρόνο μεγαλύτερος αλλά ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς του ως προς το επαγγελματικό κομμάτι είναι τέτοιο που τον καθιστά απόλυτα ικανό για το απαιτητικό πρόγραμμα της Πρέμιερ Λιγκ, έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα πως όσο τα χρόνια περνούν, τόσο περισσότερο θα βλέπει κανείς πόσα θα του επιστρέφει το σώμα του αν του έχει «φερθεί» σωστά.

Ο Ζερμέιν Ντεφό μετράει αισίως 13 χρόνια διαδρομής στην εθνική ομάδα της Αγγλίας και το γκολ που πέτυχε την 26η Μαρτίου του 2016, ήταν το 20ο με τη φανέλα με το εθνόσημο, ανοίγοντας το σκορ στη νίκη (2-0) επί των Λιθουανών στο «Γουέμπλεϊ» για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018. Συνέβαλε στην κατάκτηση ακόμα τριών βαθμών και μάλιστα, τα «τρία λιοντάρια» έχουν καταφέρει σε πέντε αγωνιστικές να έχουν τέσσερις νίκες, μια ισοπαλία και να μην έχουν μαζέψει ούτε μια φορά τη μπάλα από τα δίχτυα τους!

Παράλληλα, έχει πλέον καταφέρει να σκοράρει στις 7 από τις τελευταίες 8 εμφανίσεις του στο αρχικό σχήμα της Αγγλίας, έχοντας πετύχει δύο γκολ σε ματς κόντρα στο Σαν Μαρίνο, τον Μάρτιο του 2013, προτού το κάνει με τους Λιθουανούς. Είναι επίσης ο 6ος γηραιότερος σκόρερ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Άγγλων, σε ηλικία 34 ετών και 170 ημέρών, πίσω από τον κορυφαίο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους που είχε βρει δίχτυα όντας 41 ετών, πίσω στο 1965, αλλά και τους Τζακ Τσάρλτον, Φρανκ Λάμπαρντ, Τέντι Σέριγχαμ και Τομ Φίνεϊ.

Σε αυτή την επιστροφή του στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, είχε τη μεγάλη χαρά να τον συνοδεύσει στον αγωνιστικό χώρο ο μικρός του φίλος, Μπράντλεϊ Λόουερι. Ο 5χρονος μαχητής της ζωής, που όμως βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επάρατης νόσου, τον είχε ξανά στο πλευρό του, τον αγκάλιασε και του έφερε γούρι, παρακολουθώντας τον δια ζώσης.

Ο Ντεφό έχει περάσει μερικές ώρες μαζί του και στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών, έπειτα από τη γνωριμία τους πριν από καιρό, σε παιχνίδι της Σάντερλαντ. Η ποιότητα του Άγγλου φορ ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας, τον καθιστούν έναν από τους πιο σοβαρούς αθλητές που πραγματικά αξίζουν ν' αποτελούν πρότυπο.

«Ήμουν πιτσιρικάς όταν πήγαινα στο γήπεδο και τον έβλεπα να παίζει για τη Μπόρνμουθ, τότε που ως νεαρός ακόμα εκείνος, είχε σκοράρει σε 10 συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος! Πλέον, είναι σουρεαλιστικό το γεγονός ότι παίζω μαζί του στην εθνική ομάδα της Αγγλίας και το απολαμβάνω. Είναι ο... παλιός, καλός Ντεφό και μπορείς να ποντάρεις πάνω του με απόλυτη σιγουριά για να σκοράρει όταν θα βρει την ευκαιρία.

Έχει αποδείξει ήδη ότι μπορεί ν' αποτελέσει εξαιρετικό κομμάτι του πλάνου για τη Ρωσία, το 2018. Λες και είναι ακόμα 25...» ήταν τα λόγια του Άνταμ Λαλάνα που στους πανηγυρισμούς με τον 34χρονο άσο της Σάντερλαντ, έδειχνε να το απολαμβάνει... περισσότερο και από τον ίδιο τον σκόρερ.

Όταν καταφέρνεις να εμπνεύσεις πρώτα απ' όλα τους συμπαίκτες σου κι έπειτα τον κόσμο και τους γύρω σου, τότε τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα