Ο μυστήριος Σπαλέτι

Ο μυστήριος Σπαλέτι

bet365

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της σεζόν, στη Ρόμα όλα δείχνουν θολά παντού. Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει τον Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Στην επανέναρξη της Serie A το πρόγραμμα λέει Νάπολι-Γιουβέντους. Σε ενδεχόμενη νίκη των γηπεδούχων, οι Τζαλορόσι θα βρουν την ευκαιρία για να μειώσουν στο -5. Και θα περιμένουν τους Μπιανκονέρι στο Olimpico. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στη Ρώμη θα έπρεπε να είναι σε κλίμα «έμειναν εννιά τελικοί, νικάμε όλους και ό,τι γίνει». Είναι, όμως, τέτοιες οι συνθήκες; Οχι. Και αυτή τη φορά δεν φταίει μόνο το γεγονός ότι στην ιταλική πρωτεύουσα η κατάσταση μπορεί εύκολα να εκτροχιαστεί όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, αλλά και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του προπονητή...

Η περσινή αντεπίθεση της Ρόμα και ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή, με την ομάδα δηλαδή να προσέχει και την άμυνα εκτός από την επίθεση, έκανε πολλούς να γράψουν και να πουν τότε ότι ο Σπαλέτι του 2016 είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε αποχωρήσει το 2009. Ο Λουτσιάνο παρουσιαζόταν πιο ώριμος, πιο σίγουρος για τις επιλογές του, πιο διαλλακτικός σε θέματα τακτικής. Και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα Τότι πλέον, με τον οποίο έφτασαν στα άκρα, έδινε την αίσθηση ότι επέστρεψε και πιο βέβαιος για αυτό που ήθελε, πιο σίγουρος ότι είναι έτοιμος να το πετύχει: Να πάρει τον πλήρη έλεγχο στην ομάδα.

Ενα χρόνο μετά, ο Σπαλέτι δεν δίνει την ίδια εντύπωση σε κανέναν από τους προαναφερόμενους τομείς. Βασικά, γιατί αυτό είναι το Α και το Ω, δεν δείχνει να ξέρει τι πραγματικά θέλει. Να ανανεώσει το συμβόλαιο του που λήγει το καλοκαίρι; Να ανανεώσει παίρνοντας εγγυήσεις ότι θα είναι το απόλυτο αφεντικό στο ποδοσφαιρικό κομμάτι; Να κάνει ηρωική έξοδο, φεύγοντας χωρίς να του καταλογιστεί καμία ευθύνη αν δεν κατακτηθεί κανένας τίτλος; Ή να περιμένει ως το τέλος για το αν θα τον καλέσει η Γιουβέντους; Το τελευταίο, είναι στο μυαλό όλων επειδή η αλλαγή στη συμπεριφορά του προπονητή, κατά σύμπτωση, προέκυψε όταν άρχισαν τα σενάρια για σχεδόν βέβαιη αποχώρηση του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι από τους Τορινέζους το καλοκαίρι. Μέχρι και για προφορική συμφωνία γράφτηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, χωρίς όμως καμία επιβεβαίωση από παντού.

Το μόνο που έχει επιβεβαιωθεί από όταν άρχισε αυτή η κατάσταση, το τελευταίο δίμηνο δηλαδή, είναι ότι ανάμεσα σε Σπαλέτι και Ρόμα δεν υπάρχει πλέον απόλυτη εμπιστοσύνη. Και όταν αρχίζει να συμβαίνει αυτό, το πράγμα δύσκολα αλλάζει. «Αν νικήσω, θα μείνω. Αν δεν νικήσω ούτε τώρα, για ποιο λόγο να ανανεώσω; Γιατί να πρέπει να μείνω;», ήταν τα λόγια με τα οποία έδειξε για πρώτη φορά τάσεις φυγής και από τότε έχει μείνει σταθερός σε αυτό. Ακόμη και πριν τρεις μέρες, μετά το 3-1 επί της Σασουόλο, το επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου: «Αν νικάς, όλα καλά. Αν δεν νικάς, φεύγεις. Δεν εξαρτάται μόνο από μένα αλλά από όλους. Οταν μιλάμε για την Ρόμα, όλοι λένε το ίδιο πράγμα: Η Ρόμα πρέπει να νικήσει. Οποιοσδήποτε λέει ότι υπάρχουν όλα για να νικήσουμε. Το συμβόλαιο μου δεν παίζει κανένα ρόλο, όπως και αυτά των ποδοσφαιριστών».

Ενδιάμεσα, βέβαια, είπε κι άλλα. Μέχρι και ότι «αν ανανεώσει ο Τότι, θα μείνω». Και για να αποδειχθεί ότι ξαφνικά έχουμε... αμοιβαία αγάπη, ο Capitano είπε τώρα ότι «για τη θέση του προπονητή θα κρατούσα τον Σπαλέτι, είναι το μέλλον της Ρόμα». Είναι όντως; Δεν φαίνεται και τόσο ξεκάθαρο, όπως δεν φαίνεται ξεκάθαρο γενικά τίποτα σε ό,τι αφορά το (τουλάχιστον άμεσο) μέλλον των Ρωμαίων.

Οσο ο Σπαλέτι αφήνει ανοιχτά τα πάντα για το τι θα κάνει σε μόλις δύο μήνες, ο ιταλικός Τύπος παρουσιάζει διάφορα θέματα σαν ανοιχτά προς οποιαδήποτε κατάληξη. Οι οπαδοί των Τζαλορόσι, για παράδειγμα, καθημερινά διαβάζουν ρεπορτάζ για πιθανή πώληση του Κώστα Μανωλά στην Ιντερ ή σε ομάδα της Αγγλίας, για το αν θα ανανεώσει ή όχι ο Τότι, για το αν υπάρχει πρόθεση ή όχι να υπάρξει συμφωνία με τον Στρούτμαν που έχει ακόμη ένα χρόνο συμβολαίου... Ο μόνος σίγουρος, μοιάζει ο πιο τρελός από όλους, ο Ναϊνγκολάν. Από εκεί και πέρα, ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει, δεν το ξέρει ούτε ο Τζέιμς Παλότα. Ο οποίος, πάντως, ισχυρίζεται ότι ξέρει τι θέλει για τη θέση του προπονητή.

«Ο Σπαλέτι θα είναι σίγουρα μαζί μας ως τον Μάιο, μετά εξαρτάται από αυτόν. Θα μου άρεσε να παραμείνει, με δεδομένο το πώς παίζει, την στρατηγική του, την τακτική του και τώρα έχω εκτιμήσει και τις προπονήσεις του. Νομίζω πως είναι τέλειος για εμάς, είναι ωραίο να τον έχουμε και θα μου άρεσε να τον κρατήσω. Αυτός, όμως, είναι που πρέπει να αποφασίσει», είπε ο πρόεδρος μετά το 3-1 επί της Σασουόλο αλλά το ραντεβού που περίμεναν όλοι με τον Σπαλέτι, δεν έγινε. Ο προπονητής έφυγε για λίγες μέρες στη Φλωρεντία για ξεκούραση, αφού πρώτα επιτέθηκε ξανά στον Τύπο της Ρώμης: «Το κάνετε πάντα να φαίνεται ότι η Ρόμα είναι κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι. Η Ρόμα είναι διαφορετική, είναι ένας κήπος λουλουδιών. Αν και υπάρχουν αυτοί που θέλουν να το παρουσιάσουν σαν ένα άσχημο περιβάλλον, η πραγματικότητα εδώ είναι όμορφη. Στην προηγούμενη θητεία μου είχα ακόμη δύο χρόνια συμβολαίου αλλά ήταν φανερό ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε μαζί και έφυγα. Τώρα δουλέψαμε με σωστό και σοβαρό τρόπο. Πέρυσι κάναμε ό,τι έχει κάνει η Ιντερ φέτος αλλά έμοιαζε σαν να μην κάναμε τίποτα».

Ο καθένας, από αυτό, μπορεί να συμπεράνει ότι ο Σπαλέτι έχει πρόβλημα με το πώς αντιμετωπίζεται από τα τοπικά ΜΜΕ η πορεία της Ρόμα. Από την άλλη, βέβαια, αυτός είναι που λέει ότι αν δεν νικήσει, θα πρέπει να φύγει. Αρα, δεν μπορεί να πάρει περισσότερους πόντους από όσους παίρνει επειδή... δεν νικάει. Οπως δεν μπορεί να πάρει περισσότερους πόντους στα μάτια ενός τρίτου, με την συνολική συμπεριφορά του. Στο ποδόσφαιρο έχουμε δει να αλλάζουν καταστάσεις που έμοιαζαν δύσκολο να αλλάξουν αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το εύκολο συμπέρασμα είναι ότι ο 58χρονος τεχνικός θέλει να φύγει και έχει αρχίσει να το... ψήνει εδώ και καιρό. Ο τρόπος που το κάνει, όμως, δεν αρέσει. Και δεν αρέσει ούτε στη Γιουβέντους, αν δεχθούμε τα δημοσιεύματα που λένε ότι στο Τορίνο (όπου φαίνεται ότι θα υπάρξει νέα συμφωνία με τον Αλέγκρι) παρακολουθούν το θέμα αλλά αφαιρούν πόντους από τον Σπαλέτι λόγω του τρόπου με τον οποίο το χειρίζεται. «Οπως θα έλεγαν οι Αγγλοί, με τέτοια συμπεριφορά είναι... unfit για έναν πάγκο όπως αυτό της Γιούβε», έγραψε πριν δύο μέρες ο επικεφαλής της ιστοσελίδας της Corriere dello Sport, Xavier Jacobelli.

Ενας τρόπος που δείχνει έναν μπερδεμένο άνθρωπο, ο οποίος στο τέλος κινδυνεύει να χάσει το όποιο δίκιο μπορεί να έχει. Γιατί όσο σωστός είναι όταν λέει, όπως είπε πριν δύο εβδομάδες, ότι κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την προγούμενη θητεία του, το ίδιο σωστοί φαίνονται και όσοι (προ)βλέπουν ότι και η δεύτερη θητεία του θα τελειώσει με το ίδιο άσχημο συναίσθημα που τελείωσε η πρώτη. Και με την συμπεριφορά του τους τελευταίους μήνες, φαίνεται ότι μάλλον ούτε αυτός άλλαξε πολύ σε σχέση με πριν 7-8 χρόνια...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα