Ο πιο κακός των Bad Boys FC

Ο πιο κακός των Bad Boys FC

bet365

Αυτή είναι η τραγική ιστορία του μεγαλύτερου αστεριού της παρέας των Γκοδίν, Καβάνι, που κατέληξε δολοφόνος του πατέρα του και στο ψυχιατρείο. Αφηγείται ο Γιώργος Καραμάνος.

Καθώς μπαίνει κάποιος από την κεντρική είσοδο του «Complejo Uruguay Celeste», αντικρίζει ένα περίεργο παγκάκι. Είναι φτιαγμένο αποκλειστικά με ανακυκλωμένα καπάκια αναψυκτικών και με αυτόν τον τρόπο έχει σχηματισμένη και τη σημαία της χώρας. Ηταν προσωπικό δώρο στον Οσκαρ Ταμπάρες, ο οποίος ήξερε ότι εκεί ήταν η θέση που του άρμοζε για να τοποθετηθεί. Εκείνος που το έφτιαξε, πρόλαβε να κάνει μία και μοναδική συμμετοχή με την Εθνική Ουρουγουάης και ο Ταμπάρες ήταν που του έδωσε την ευκαιρία. Τώρα, 11 χρόνια μετά, δεν τον ξέχασε και πήγε να τον δει.

Η επίσκεψη όμως δεν έγινε σε κάποιο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ο εκλέκτορας της Σελέστε δεν στάθηκε στα επίσημα κάποιου σταδίου για να παρακολουθήσει το αλλοτινό εκκολαπτόμενο αστέρι, που του είχε κλέψει κάποτε την ποδοσφαιρική καρδιά. Για να μιλήσει με τον Χόρχε Αντριάν Γκαρθία, χρειάστηκε να περάσει την πύλη της ψυχιατρικής πτέρυγας του νοσοκομείου «Βιλαρδεβό» μισή ώρα δρόμο από το Μοντεβιδέο.

«Κάθε φορά που τον κοιτάζω να ατενίζει το κενό, θυμάμαι το πόσο εκπληκτικός παίκτης ήταν. Ημουν βέβαιος ότι θα κατακτούσε όλο τον κόσμο, αλλά οι δαίμονές του αποδείχτηκαν πιο δυνατοί», είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Ταμπάρες, μην μπορώντας να συγκρατήσει τη θλίψη του για το πώς καταστράφηκε η καριέρα, μα πάνω απ' όλα η ζωή εκείνου που θα μπορούσε να έχει εξελιχτεί σε έναν από τους πιο δυνατούς αριστερούς μπακ-χαφ στον πλανήτη της μπάλας.

Η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομά του, ήταν όταν πήγε με την Ουρουγουάη στο Σουνταμερικάνα U-17. Ηταν το 2003 και στο πλάι του είχε μία εκπληκτική φουρνιά με τους Μουσλέρα, Γκαργάνο, Κριστιάν Ροντρίγκες, Γκοδίν και Καβάνι. Η παρέα αυτή είχε αποκτήσει και όνομα εξαιτίας τους σκληρού ταμπεραμέντου που έβγαζε στο γήπεδο. Φίλοι και αντίπαλοι στην Νότια Αμερική την ήξεραν ως Bad Boys FC. Απ' όλους αυτούς όμως ο Χόρχε Γκαρθία έκανε το μεγαλύτερο γκελ.

Τα μάτια της Τσέλσι τον τσέκαραν και του έστειλαν το εισιτήριο για να δοκιμαστεί στο Λονδίνο. Το ταξίδι πήγε τέλεια και οι Μπλε ζήτησαν τιμή από την Ντανούμπιο, που όμως αξίωνε πολλά. Οι δύο ομάδες δεν τα βρήκαν και ο πιτσιρικάς επέστρεψε σκασμένος στην πατρίδα. «Η οικογένειά μου και εγώ είχαμε συμφωνήσει και ήμασταν με τα διαβατήρια ανά χείρας. Τότε γκρεμίστηκαν όλα. Τότε ήρθε η καταστροφή, ενώ όλα θα μπορούσαν να έχουν γίνει αλλιώς», έλεγε χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του πίσω από το κελί.


Πιτσιρικάς στο άβατο της Barrio den Borro

Στον γυρισμό τον περίμεναν πραγματικά τα χειρότερα. Ο Χόρχε Γκαρθία είχε μεγαλώσει και συνέχιζε να μένει στην πλέον κακόφημη γειτονιά του Μοντεβιδέο. Η καθημερινότητά του από παιδί στην «Barrio del Borro» ξεκινούσε με μπουνιές, κλωτσοπατινάδες και συνεχιζόταν με τα ναρκωτικά να βρίσκονται παντού σαν τις καραμέλες. Αγωνιστικά τουλάχιστον στην αρχή πήγαινε καλά. Με την Ντανούμπιο κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και το 2006 πήρε την πρώτη συμμετοχή του με την Εθνική.

Ωστόσο, εκεί ήταν που άρχισαν τα παραστρατήματα. Η πρώτη του σοβαρή συμπλοκή ήταν με αστυνομικούς που του είπαν να μην παρκάρει σε ένα σημείο όπου απαγορευόταν. Ο Γκαρθία δεν το δέχτηκε και χτύπησε τον έναν, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κρατητήριο. Λίγους μήνες αργότερα τον συνέλαβαν να οδηγάει μεθυσμένος και μετά από λίγο καιρό να δέρνει κάποιον σε ένα μπαρ. Η ομάδα του νοίκιασε σπίτι σε πιο κυριλέ περιοχή, ελπίζοντας να αλλάξει πορεία, αλλά αποδείχτηκε μάταιο. Μέχρι το 2008 βρέθηκε ακόμα δύο φορές στη φυλακή. Τη μια είχε ένα περίστροφο στην κατοχή του και και την δεύτερη κοκαΐνη.

Επόμενο ήταν η Ντανούμπιο να τον διώξει και έτσι ο πάλαι ποτέ κορυφαίος πιτσιρικάς άρχισε να βολοδέρνει στα τοπικά της Βραζιλίας και σε κάποια Ντεμοκράτας. Το 2013 επέστρεψε στην Ουρουγουάη και τότε συνέβη το χειρότερο: η μητέρα του βρέθηκε δολοφονημένη σε μία υπόθεση που είχε να κάνει με διακίνηση ναρκωτικών στην παλιά γειτονιά τους. Εκεί ήταν που ο Χόρχε Γκαρθία το έχασε εντελώς. Μονίμως μεθυσμένος ή έχοντας κάνει χρήση, μπαινόβγαινε στη φυλακή, ώσπου έφτασε στο χείριστο σημείο το 2014.

Μία λεκτική αντιπαράθεση με τον πατέρα του εξελίχτηκε όπως κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. Πάνω στον τσακωμό ο Χόρχε σήκωσε ένα μεταλλικό βαρύ τασάκι και διέλυσε το κρανίο του. Κάπως έτσι λοιπόν κατέληξε στο ψυχιατρείο. Εκείνος που θα γινόταν το μεγάλο αστέρι της Ουρουγουάης. Που ήταν το εκλεκτότερο μέλος των Bad Boys και έγινε τελικά το πιο κακό παιδί της συμμορίας και τώρα το μόνο που μείνει για να θυμίζει την παρουσία του, είναι εκείνο το παγκάκι με τα πώματα...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος