Κάι Χάβερτς: Η... αποκάλυψη της Λεβερκούζεν

Κάι Χάβερτς: Η... αποκάλυψη της Λεβερκούζεν

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Κάι Χάβερτς: Η... αποκάλυψη της Λεβερκούζεν

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον 17χρονο Κάι Χάβερτς, που βγάζει την Λεβερκούζεν από την αγωνιστική κρίση.

Σε στιγμές κρίσης τα τελευταία χρόνια η Λεβερκούζεν ανατρέχει σε μία από τις ριζοσπαστικές λύσεις: στις ακαδημίες της. Οι ασπιρίνες έκαναν πέρυσι την αντεπίθεσή τους με πρωταγωνιστή τον 19χρονο Γιούλιαν Μπραντ, όμως φέτος ανεβάζουν και άλλο τον πήχη.

Οι τραυματισμοί στοίχισαν πολλά στον πρώτο γύρο και έτσι από πολύ νωρίς ο Ρόγκερ Σμιντ στράφηκε σε λύσεις, που σίγουρα δεν υπολόγιζε στο ξεκίνημα της σεζόν. Μόλις την 7η αγωνιστική στο ματς με την Βέρντερ, έκανε την εμφάνισή του ως αλλαγή ο Κάι Χάρβετς, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών και 126 ημερών έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται με τη φανέλα της Λεβερκούζεν στην Bundesliga. Λίγες ημέρες νωρίτερα προπονούταν ακόμα με την U19, με την οποία πέρυσι είχε πετύχει 19 γκολ σε 29 ματς, για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο βραβείο Fritz Walter για το καλύτερο ταλέντο της χρονιάς.

Περίπου έναν μήνα αργότερα, έφτασε η στιγμή να ξεκινήσει και στην ενδεκάδα, παίρνοντας και αυτό το ρεκόρ από τον Μπραντ. Και μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει γίνει η έκρηξη. Στα τέσσερα ματς πρωταθλήματος που έχει ξεκινήσει, έχει ήδη μοιράσει ισάριθμες ασίστ! Αποκορύφωμα το τελευταίο ματς στη νίκη με 3-1 επί της Άουγκσμπουργκ, όπου έδωσε δύο ασίστ και αναδείχθηκε MVP.

«Ξέραμε ότι είναι έτοιμος. Απλά, ψάχναμε τον τρόπο που θα τον εντάσσαμε ομαλά στην πίεση της Bundesliga», θα πει ο προπονητής του, που είδε τι μπορεί να περιμένει από τον νεαρό μέσο το περασμένο καλοκαίρι, όταν τον πήρε μαζί του για πρώτη φορά στην προετοιμασία. Τότε ήταν, μάλιστα, που ο νεαρός υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. «Μπορεί να κάνει τα πάντα», συνέχισε ο Γερμανός τεχνικός. Αυτό το τελευταίο ήταν που τον ανάγκασε να δώσει πιο ελεύθερο ρόλο σε έναν 17χρονο! Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο στο δικό του σύστημα του συνεχούς πρέσινγκ.

«Είναι απίστευτο», θα πει Μπελαράμπι, που άνοιξε το σκορ από ασίστ του Χάρβετς στο Άουγκσμπουργκ, πετυχαίνοντας το ιστορικό γκολ νούμερο 50.000 στην ιστορία της Bundesliga. «Αν δεις πώς έπαιξε την προηγούμενη εβδομάδα και πώς έπαιξε τώρα, πρέπει να του πεις: respect. Αυτό που κάνει είναι απίστευτο. Δεν παίζει σαν 17χρονος». Η αλήθεια είναι ότι με τόσο ταλέντο που έχει μαζέψει ο CEO Ρούντι Φέλερ στο Λεβερκούζεν, εκείνοι που έρχονται από πίσω, μπορούν να δουλέψουν με ησυχία. Μέχρι να βρεθούν στην πρώτη ομάδα. Ήδη ο Χάρβετς έχει και δύο συμμετοχές στο Champions League και, πλέον, δεν περνάει απαρατήρητος.

«Τον περιμένει μεγάλη καριέρα», θα πει με σιγουριά ο Φέλερ. «Έχει το χάρισμα και ο τρόπος που χειρίζεται την μπάλα θυμίζει τον Οζίλ. Κάνει τα πάντα να μοιάζουν εύκολα για εκείνον». Η σύγκριση δεν είναι τυχαία ή άστοχη, καθώς ο νεαρός μέσος της Λεβερκούζεν έθεσε ως πρότυπο τον άσο της Άρσεναλ. Αρχικά, εμφανίστηκε στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, ενώ όταν επέστρεψε ο Μπελαράμπι από τον τραυματισμό του, παίζει πίσω από τον Τσιτσαρίτο, καλύπτοντας και με το παραπάνω το κενό του – τιμωρημένου μέχρι το τέλος της σεζόν – Τσαλχάνογλου.

«Πότε δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν τόσο γρήγορα», τόνισε ο Χάβερτς, που βρέθηκε στην Μπάγερ σε ηλικία 11 ετών και συνεχίζει κανονικά το σχολείο. «Το διπλό φορτίο δεν είναι εύκολο. Έμεινε, όμως, μισός χρόνος. Θα τα καταφέρω». Δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια στέκεται και ο προπονητής του. «Δουλεύουμε στενά με το σχολείο του Κάι, ώστε να φροντίσουμε όλα να είναι ισορροπημένα. Δεν θέλουμε να χάσει τη χαρά του σχολείου», θα πει ο Σμιντ.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν του σύμφωνα με τον ίδιο; Ότι διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι. Σύμφωνα με τον προπονητή του; Τα πάντα! «Πρέπει να δουλέψω και άλλο το δεξί μου», τόνισε ο Χάβερτς, που για την ηλικία του κάνει απίθανα πράγματα. Όπως το να τρέξει 11,7 χιλιόμετρα, περισσότερα από κάθε άλλο στο γήπεδο, στο ματς με την Άουγκσμπουργκ.

Για όλη την κριτική που έχει ακούσει κατά καιρούς – άλλες δίκαια, άλλες όχι – ο Ρόγκερ Σμιντ, κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει τι έχει καταφέρει με το πιο νεανικό ρόστερ στην κατηγορία. Και κάθε φορά που τα πράγματα δείχνουν να φτάνουν στο χειρότερο σημείο υπάρχουν πολλοί λαγοί ατο καπέλο των ακαδημιών για να δώσουν τη λύση. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τον «καλύτερο 17χρονο που έχω δει», όπως είπε ο αρχηγός Μπέντερ. Η Γερμανία έμαθε τον Χάβερτς για τα καλά και στο ματς με την Ατλέτικο ήρθε η ώρα να θαυμάσει και η Ευρώπη το επόμενο next best thing της Λεβερκούζεν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης