Φεντερίκο Κιέζα: Αψηφώντας τη βαρύτητα

Φεντερίκο Κιέζα: Αψηφώντας τη βαρύτητα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Φεντερίκο Κιέζα: Αψηφώντας τη βαρύτητα

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη βαριά κληρονομιά του Φεντερίκο Κιέζα και την άνεση με την οποία δείχνει να τη διαχειρίζεται στη Φιορεντίνα.


Στα πρώτα του χρόνια στις ακαδημίες της Φιορεντίνα, ο γιος του σπουδαίου Ενρίκο Κιέζα -ο οποίος συνέπεσε με τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα στους «βιόλα» αλλά έκανε την καλύτερη χρονιά του μετά την αποχώρηση του Μπατιγκόλ- βρέθηκε σε μια περίεργη κατάσταση, καθώς έβρισκε κλειστή την πόρτα της 11άδας στην ομάδα Κ-15. Ο προπονητής της ήταν φανατικός του 4-4-2 και προτιμούσε δύο βαριά σέντερ φορ, τα οποία δεν άφηναν χώρο για έναν ποδοσφαιριστή με το στιλ του. Τον έβαζαν να συμπληρώνει τους 98άρηδες, γεγονός που δεν ήταν το καλύτερο για την ψυχολογία του. Όμως ο πιτσιρικάς δεν ανησυχούσε. Το όνειρό του ήταν πάντα να παίξει στο επίπεδο του πατέρα του, αλλά είχε την εναλλακτική. «Αγαπώ τις επιστήμες. Τα πάντα, από τα μόρια μέχρι το σύμπαν. Αν δεν κατάφερνα να γίνω ποδοσφαιριστής, θα γινόμουν φυσικός». Ο Φεντερίκο έμαθε από νωρίς το νόμο της βαρύτητας. Και αποφάσισε να τον αψηφίσει.

Δεν είναι εύκολο. Όσο μεγαλύτερη η καριέρα του πατέρα, τόσο δυσκολότερη η διαχείριση από τον γιο. Τελευταία όμως, τα δείγματα που τα καταφέρνουν είναι χαρακτηριστικά. Ο Χάτζι, ο Σιμεόνε. Και φυσικά ο Κιέζα. Λιγότερο επιθετικός από τον πατέρα του και περισσότερο εξτρέμ, το καλοκαίρι που πέρασε ακούστηκε το σενάριο του δανεισμού του σε ομάδα Serie B, όπως έγινε με δύο ακόμα εξαιρετικά ταλέντα που βγήκαν από την ακαδημία. Τον Μπάμπακαρ και τον Μπερναντέσκι, προκειμένου να λαξευτούν στις δύσκολες άμυνες, το physical παιχνίδι και τις σκληρές τακτικές των Ιταλών.

Ο 19χρονος ωστόσο όχι απλά έμεινε στο ρόστερ, αλλά ρίχτηκε στα βαθιά με το «καλημέρα», κάνοντας ντεμπούτο απέναντι στο πιο σημαντικό παιχνίδι για την κοσμοθεωρία των βιόλα. Αυτό με τη Γιουβέντους. Και βασικός. Δεν επηρεάστηκε καθόλου. Παθιασμένος και συνεχώς σε κίνηση, έδειχνε την εικόνα ενός παιδιού έτοιμου από καιρό να κάνει το βήμα στην ομάδα, τη φανέλα της οποίας δόξασε ο πατέρας του. Ο Πάουλο Σόουζα, που αποφάσισε να τον ρίξει από νωρίς στα βαθιά, το είχε καταλάβει. Έχοντας μέχρι στιγμής συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έγινε σχεδόν αναντικατάστατος. Και στις 18 Ιανουαρίου η Φιορεντίνα φρόντισε να κάνει το αυτονόητο. Να του επεκτείνει το συμβόλαιο μέχρι το 2021, χωρίς ρήτρα. Τρεις μέρες νωρίτερα, με αντίπαλο ξανά τη Γιουβέντους, βρέθηκε πολύ κοντά στο να σκοράρει απέναντι στον Μπουφόν, o οποίος είχε αγωνιστεί με τον πατέρα του στην Πάρμα! Όμως δεν ήταν ξεκάθαρο αν ακούμπησε τη μπάλα και το τέρμα χρεώθηκε στον Μπαντέλι.

Την ίδια μέρα ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για το ταλέντο του. «Ήδη μου τον είχαν αναφέρει. Τον είδα στο ματς με τη Γιουβέντους και αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη», τόνισε ο Τζιαμπιέρο Βεντούρα, εκφράζοντας την προθυμία του να τον καλέσει στο προπονητικό καμπ που θα «τρέξει» τον Φεβρουάριο για παίκτες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Σκουάντρα Ατζούρα. «Δεν αμφέβαλα ποτέ για τον Φεντερίκο. Έχει τρομερό πάθος να επιτύχει και απολαμβάνει το ποδόσφαιρο», τόνιζε ο προπονητής του στο Αρτέμιο Φράνκι. Είναι ίσως το μεγαλύτερο φετινό κέρδος του Σόουζα, αφού εκείνος επέλεξε να τον κρατήσει.

Δείχνοντας τεράστια αυτοπεποίθηση και εξαιρετική τεχνική, ο Κιέζα αναλαμβάνει όλη τη δεξιά πλευρά στο σύστημα με τρεις αμυντικούς του Πορτογάλου. Στο παιχνίδι της πρεμιέρας με τη Γιούβε έπαιξε στην τριπλέτα της επίθεσης. Πρόκειται για έναν δεξιό χαφ-εξτρέμ που του αρέσει να συγκλίνει, να συνδυάζεται γρήγορα με τους συμπαίκτες του και να κινείται συνεχώς, αναζητώντας τους διαδρόμους και από πιο κεντρικές θέσεις. Χωρίς τη μπάλα ανοίγει το γήπεδο σε πλάτος ή κινείται διαγώνια για τη δημιουργία χώρων, φροντίζοντας να δίνει συνεχώς επιλογές πάσας στους συμπαίκτες του. Όλες οι κάθετές του, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη θερμότητας, έχουν γίνει από περισσότερο κεντρικές θέσεις, γεγονός που δείχνει τον πλουραλισμό στο παιχνίδι του. Στηρίζει πολλά στην ενέργειά του και ο ίδιος βάζει ως παίκτη-πρότυπο τον Ντι Μαρία. Εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια και με γρήγορη σκέψη, μοιάζει πολύ πιο ώριμος από την ηλικία του. Δεν βιάζεται. Ξέρει ακόμα ότι έχει στοιχεία του παιχνιδιού του που χρειάζονται βελτίωση.

«Αν δεν παίξεις τουλάχιστον 300 ματς, δεν μπορείς να λες ότι το επίπεδό σου είναι για τη Serie A», του έλεγε ο πατέρας του. Έμαθε από μικρός την ξεχωριστή αύρα της Φιορεντίνα, αφού εκτός από τον πατέρα του, είχε κοντά στα πρώτα του βήματα έναν θρύλο της Φιορεντίνα. Ο Σουηδός Κουρτ Χάμριν ήταν πρώτος σκόρερ στην προ-Μπατιστούτα εποχή της Φιορεντίνα και μη μπορώντας να αποβάλλει το μικρόβιο του ποδοσφαίρου, προπονούσε στις σχολές ποδοσφαίρου της Σετινιανέζε, μια ανάσα από το φημισμένο κέντρο του Κοβερτσιάνο. Πριν ενταχθεί στις ακαδημίες των βιόλα, ο Φεντερίκο πήρε τα βασικά από τον Χάμριν. Και μαζί με το ποδόσφαιρο, φρόντισε και τη μόρφωσή του.

«Ο Άγγλος της Φλωρεντίας», έγραφε τον Νοέμβριο το 2015 στον τίτλο της η Gazzetta dello Sport, ορμώμενη από το γεγονός ότι φοίτησε σε διεθνές σχολείο. Ο Φεντερίκο μιλάει άπταιστα αγγλικά, ξέρει γαλλικά, έμαθε μέσω της ανατομίας το πόσο σημαντικό είναι το σώμα του και η σκληρή δουλειά για να πετύχει σε υψηλό επίπεδο. «Ο μπαμπάς μου μου δίνει πολλές συμβουλές, κυρίως σχετικά με το πώς να συμπεριφέρομαι, τον σεβασμό για τους διαιτητές και τους συμπαίκτες μου. Δεν αναφέρεται στο πως θα παίζω, το αφήνει για τους προπονητές». Για τον Ενρίκο, η συμπεριφορά καθορίζει τη συνολική εικόνα.

Ο πιτσιρικάς δεν ονειρεύεται Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αλλά να γίνει ηγέτης στην πόλη της Αναγέννησης. Και μοιάζει να έχει όλο το πακέτο. Το ταλέντο, την προσωπικότητα, το όνομα, τον δεσμό με τη Φλωρεντία. Η Gazzetta dello Sport δημιοσίευσε πρόσφατα ένα vide από σχολείο της Τοσκάνης, όπου η δασκάλα ζήτησε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν μια εκκλησία (Chiesa στα ιταλικά). Ένα από αυτά, σχεδίασε έναν τύπο με μοβ φανέλα!

«Μπορεί να γίνει σημαία», είπε ο προπονητής του, ενώ ο ίδιος τόνισε: «Ονειρεύομαι να γίνω ό,τι και ο Μαρκίζιο στη Γιουβέντους. Θέλω να φοράω για όλη μου τη ζωή τη μοβ φανέλα και ίσως να γίνω αρχηγός», τόνισε ο ίδιος. Σπάνιες δηλώσεις για παίκτες με τόση προοπτική στο σύγχρονο ποδόσφαιρο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.