Μεταγραφές που σόκαραν (45-41)

Gazzetta team
Μεταγραφές που σόκαραν (45-41)

bet365

Το FourFourTwo παρουσιάζει τις μεταγραφές που σόκαραν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Δείτε την τρίτη πεντάδα.

45. Άντι Κάρολ (από Νιούκαστλ στην Λίβερπουλ το 2011)

Κόστος: 35 εκατ. λίρες

«Όλα κρίνονται από το κοντρόλ. Και το είχε. Ξέραμε ότι ο Τόρες θα φύγει. Όλοι στον σύλλογο ήταν σύμφωνοι. Πήρα τηλέφωνο και προσέφερα 30 εκατ. λίρες. Μου το έκλεισαν. Τότε, ανέβηκα στις 35 και ο Μάικ Άσλεϊ (σ.σ. ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ) μου έδωσε το ΟΚ. 35 εκατ. λίρες και όλα μπροστά».

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Ντέρεκ Λάμπιας, που είχε κληθεί να ολοκληρώσει τη μία συμφωνία (για τον Τόρες) με την Τσέλσι και την άλλη (για τον Κάρολ) με την Γουέστ Χαμ τον Ιανουάριο του 2011. Είχε μία κακή συνήθεια να παρουσιάζει τον εαυτό του ως ήρωα, κάτι που προσπάθησε να κάνει και σε εκείνη την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου. Βέβαια, η μεταγραφή του Κάρολ αποδείχθηκε μία από τις πιο καταστροφικές στην ιστορία.

44. Γιόχαν Κρόιφ (από Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα το 1973)

Κόστος: 922.000 λίρες

«Πάρε με από εδώ». Αυτό είχε πει ο Κρόιφ στον πεθερό του, που ήταν και ατζέντης του το καλοκαίρι του 1973, όταν έπαψε να είναι αρχηγός του Άγιαξ. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και ο Κρόιφ έφυγε για την Βαρκελώνη, έχοντας απορρίψει την πρόταση της Ρεάλ. Η Ομοσπονδία της Ολλανδίας έκανε την προσπάθειά της να μπλοκάρει την μεταγραφή, όμως όταν ο Κρόιφ απείλησε με μποϊκοτάζ ενόψει του Μουντιάλ του 1974, έκανε πίσω. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Ολλανδό να αφήνει το σημάδι του για πάντα στην Μπαρτσελόνα.

43. Γιάαπ Σταμ (από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Λάτσιο το 2001)

Κόστος: 15,3 εκατ. λίρες

Τα λάθη που έκανε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στα 26 χρόνια του στον πάγκο της Γιουνάιτεντ δεν ήταν και πολλά. Ένα από αυτά, όμως, ήταν η πώληση του Σταμ, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος αργότερα. Άλλωστε, ο Ολλανδός δεν έφυγε για αγωνιστικούς λόγους.

Υπάρχει, όμως, η θεωρία, καθώς κανένας δεν έχει αποκαλύψει την αλήθεια, ότι ο Σταμ έπεσε θύμα της πρώιμης υπερβολικής ανάλυσης δεδομένων στο ποδόσφαιρο. Ο αριθμός των τάκλιν που έκανε ανά παιχνίδι είχε πέσει στα τελευταία του χρόνια στο Μάντσεστερ, όμως κανένας δεν υπήρχε τότε να εξηγήσει στον Φέργκιουσον και στους συνεργάτες του ότι αυτό πολύ απλά συνέβαινε επειδή διάβαζε καλύτερα το παιχνίδι. Όπως και να έχει ο Σταμ ξεδίπλωσε το ταλέντο του στα γήπεδα της Serie A, όπου έκανε εξαιρετικά ματς με Λάτσιο και Μίλαν ως δεξί μπακ!

42. Ζουνίνιο (από Σάο Πάουλο στην Μίντλεσμπρο το 1995)

Κόστος: 4,75 εκατ. λίρες

Ο Ζουνίνιο έγινε η πιο πετυχημένη μεταγραφή του Μπράιαν Ρόμπσον στην Μίντλεσμπρο. Βρισκόταν στο στόχαστρο μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, είχε βρεθεί στην εθνική Βραζιλίας και έβγαζε μάτια με τις εμφανίσεις του. Στα 22 του αποφάσισε να μετακομίσει στην Αγγλία.

Εξελίχθηκε στον ήρωα εκείνης της ομάδας, που σε δύο χρόνια βρέθηκε σε δύο τελικούς (Λιγκ Καπ και Κύπελλο), πριν έρθει ο υποβιβασμός και η μεταγραφή στην Ατλέτικο για 13 εκατ. λίρες. Τελικά, επέστρεψε στην ομάδα, στην οποία λατρεύτηκε, άλλες δύο φορές το 1999 και το 2002, κερδίζοντας επιτέλους έναν τίτλο (Λιγκ Καπ) το 2004.

41. Αντρέας Μέλερ (από Ντόρτμουντ στη Σάλκε το 2000)

Κόστος: ελεύθερος

Όχι μόνο η μεταγραφή του πίκρανε τους οπαδούς της Ντόρτμουντ, αλλά εκνεύρισε και εκείνους της Σάλκε. Ο Μέλερ είχε αφήσει ξανά την Μπορούσια για την Άιντραχτ το 1990, οπότε η σχέση τους δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Όταν επέστρεψε, όμως, όλα σβήστηκαν με το Champions League του 1997.

Τρία χρόνια αργότερα, όμως, έπειτα από εκείνον τον θρίαμβο, τους άφησε και πάλι. Και αυτή τη φορά για τον μισητό αντίπαλο. Το χειρότερο για εκείνον είναι ότι ούτε στο Γκελζενκίρχεν έλαβε την καλύτερη υποδοχή... Παράξενη μεταγραφή.

*Δείτε εδώ την πεντάδα 55-51 και εδώ την πεντάδα 50-46.

 

Τελευταία Νέα