Το 2017... σκοτώνει την Λίβερπουλ

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Το 2017... σκοτώνει την Λίβερπουλ

bet365

Το «νέε χρόνε φύγε τώρα» τραγουδούν στο «Ανφιλντ», στον χειρότερο Γενάρη της ομάδας από το 1993. Μετά από μόνο μία νίκη σε επτά ματς και έναν αποκλεισμό, ο Γιώργος Καραμάνος κινδυνολογεί για τους στόχους των Κόκκινων.

Σύμφωνα με ένα σοφό ποδοσφαιρικό απόφθεγμα , το δικό σου κόρνερ προσφέρει στον αντίπαλο μία τέλεια ευκαιρία για γκολ. Ακριβώς ό,τι συνέβη δηλαδή την Τετάρτη στις καθυστερήσεις του δεύτερου ημιτελικού της Λίβερπουλ με την Σάντερλαντ. Καθώς ο Σέιν Λονγκ ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και σκότωσε τους αντίπαλους στο «Ανφιλντ», η ρήση έβρισκε εκ νέου πεδίο εφαρμογής και άφηνε πληγωμένους βαθιά τους Κόκκινους.

Δεν είναι μόνο το ότι έχασαν μία τεράστια ευκαιρία για τίτλο. Και μην νομίζετε πως δεν τους απασχολεί το League Cup. Οταν εκεί σήκωσες την τελευταία κούπα σου πριν από πέντε χρόνια και ενώ Κύπελλο δεν έχεις πάρει εδώ και 11 και πρωτάθλημα εδώ και 27, δεν έχεις το δικαίωμα να σνομπάρεις τα ασημικά. Το χειρότερο για την ομάδα είναι ότι το 2017 της έχει μπει με τον πλέον αδιανόητο τρόπο. Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του δεν θα φανταζόταν ο Γίργκεν Κλοπ ότι έπειτα από τα πρώτα επτά ματς της χρονιάς, θα μετρούσε μόνο μία νίκη και έναν αποκλεισμό.

Ολα τα κακά ξεκίνησαν με το που άλλαξε το έτος και μόνο χαρούμενο δεν είναι για τις παρέες που μαζεύονται στο KOP. Αρχικά τους χάλασε το πάρτι ο Ντεφόε, όταν με δύο πέναλτι έδωσε στην Σάντερλαντ μία ανέλπιστη ισοπαλία (2-2). Το χειρότερο όμως ήταν το επόμενο, το εντός με την ταπεινή Πλίμουθ. Το 0-0 με την κατοχή πάνω από 70%, αλλά με μόλις τέσσερις καθαρές φάσεις, οδήγησε σε επαναληπτικό. Το 0-1 για να έρθει μαζί με την πρόκριση στο Κύπελλο, χρειάστηκε να σκοράρει ο Λούκας Λέιβα και να να ξεσκονίσουν τα αρχεία τους οι στατιστικολόγοι, για να βρούνε από πότε είχε να το ξανακάνει.

Εκείνη παραμένει και η μοναδική νίκη για το 2017. Μόνο την Πλίμουθ έχει νικήσει η Λίβερπουλ. Ενδιάμεσα, στα δύο παιχνίδια απέναντί της, είχε μεσολαβήσει η πρώτη ήττα (1-0) από την Σαουθάμπτον στον ημιτελικό του League Cup και το 1-1 στο «Ολντ Τράφορντ», που αυτό είναι αλήθεια πως δεν το λες αρνητικό αποτέλεσμα. Η σφαλιάρα στο «Ανφιλντ» όμως με 2-3 από την Σουόνσι ήταν το χείριστο. Την άφησε στο -10 από την κορυφή και ουσιαστικά μείωσε στο απειροελάχιστο τις πιθανότητες της να προσπεράσει την Τσέλσι.

Η απουσία στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του υπερπολύτιμου Σαντίο Μανέ θα μπορούσε να αποτελέσει μία κανονική δικαιολογία. Οταν παίζει εκείνος, η πιθανότητα νίκης για το club απογειώνεται στο 71%, ενώ όταν λείπει, αυτή πέφτει δραματικά στο τραγικό 33%. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός είναι αναντικατάστατος, MVP και πρώτος σκόρερ της ομάδας στη σεζόν με εννέα γκολ. Αυτά όμως είναι... παράπλευρες απώλειες που γνώριζε ο σύλλογος πως θα είχε, όταν πλήρωνε το καλοκαίρι 34 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσει (σ.σ.: άσχετο, αλλά η Λίβερπουλ από το 2014 έχει πληρώσει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ στην Σαουθάμπτον για μεταγραφές και αποκλείστηκε από αυτήν).

Με βάση λοιπόν αυτά τα επτά πρώτα ματς της νέας χρονιάς, αυτό είναι το αντίστοιχο χειρότερο ξεκίνημα της Λίβερπουλ από όταν είχε ξημερώσει το 1993, την πρώτη σεζόν της Premier League δηλαδή. Εκείνη η ομάδα με τον Γκρέιαμ Σούνες στον πάγκο είχε τερματίσει στην 6η θέση, ενώ είχε αποκλειστεί νωρίς σε League Cup και Κύπελλο. 24 χρόνια μετά, ο Γίργκεν Κλοπ οφείλει να ανησυχεί, που σίγουρα το κάνει. Μετά τη νίκη επί της Εβερτον ο Γερμανός κόουτς δήλωνε ότι: «Είναι εκνευριστικό ότι παρά το καλό σερί που κάνουμε, πάντα υπάρχει κάποιος από πάνω μας». Τώρα το πρόβλημα μεγάλωσε, καθώς ούτε η ομάδα του παίρνει τα τρίποντα, ούτε η πρωτοπόρος χάνει βαθμούς.

Και το χειρότερο είναι το άμεσο πρόγραμμα, το οποίο δεν επιτρέπει αισιοδοξία. ΟΚ, υπάρχει το Σάββατο ματς Κυπέλλου εντός με την Γουλβς που θεωρείται ευκολάκι, αλλά στο πρωτάθλημα υπάρχει μεγάλο ζόρι. Αμέσως μετά, την ερχόμενη Τρίτη, υποδέχεται την Τσέλσι σε έναν αγώνα χωρίς αύριο και ακολουθούν Χαλ (εκτός), Τότεναμ (εντός), Λέστερ (εκτός), Αρσεναλ (εντός), Μπέρνλι (εντός), Σίτι (εκτός) και Εβερτον (εντός). Θα πρέπει δηλαδή η Λίβερπουλ να κάνει τρελό σερί, ώστε βγαίνοντας από τον Μάρτιο να μπορεί να ονειρεύεται ακόμα για τον μεγάλο τίτλο, αλλά αυτό θα είναι περισσότερο από δύσκολο να συμβεί. Τουλάχιστον αυτό υποδεικνύει ο τρόπος με τον οποίο έχει ξεκινήσει το 2017...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος