Το ποδόσφαιρο της 25ης Δεκεμβρίου

Gazzetta team
Το ποδόσφαιρο της 25ης Δεκεμβρίου

bet365

Το FourFourTwo θυμάται τις ποδοσφαιρικές ιστορίες που συνέβησαν τη μέρα των Χριστουγέννων εντός και εκτός Νησιού.

Το πρώτο παιχνίδι για το Inter-Cities Fairs Cup, διοργάνωση η οποία ήταν ουσιαστικά ο προπομπός του μετέπειτα Κυπέλλου UEFA και του σημερινού, Europa League, έγινε στις 25 Δεκεμβρίου του 1955. Οι ομάδες που πήραν μέρος σε αυτό ήταν ουσιαστικά η Μπάρτσελόνα, για την ακρίβεια 10 παίκτες της και ένας της Εσπανιόλ και μια 11άδα παικτών από την Κοπεγχάγη της Δανίας γνωστοί ως Staevnet. Ο ιστορικός αγώνας έλαβε χώρα στο Camp Nou και οι Blaugrana ήταν στο 4-0 στο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος, η Staevnet έβαλε δύο γκολ όμως η Μπαρτσελόνα νίκησε 6-2 με τον σταρ της εποχής, Λάζλο Κουμπάλα, να είναι ανάμεσα στους σκόρερς. Την ίδια μέρα, η Ρεάλ Μαδρίτης έπαιξε με την Παρτιζάν Βελιγραδίου στα προημιτελικά του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το κλαμπ της πρωτεύουσας νίκησε 4-0 και ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο πέτυχε το τελευταίο γκολ. Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τις δύο ισπανικές ομάδες, καθώς η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Fairs Cup και η Ρεάλ Μαδρίτης το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Διάφορa άλλα διεθνή ματς έγιναν επίσης την ημέρα των Χριστουγέννων, ειδικά στην Λατινική Αμερική, όπου Αργεντινή, Βραζιλία, Εκουαδόρ και Παραγουάη αγωνίστηκαν στο πλαίσιο του Copa America στις 25 Δεκεμβρίου. Στην Ευρώπη, η Γαλλία έδωσε φιλικά παιχνίδια με το Βέλγιο τη μέρα των Χριστουγέννων το 1952, το 1955 και το 1963 χάνοντας και τις 3 φορές, ενώ τέθηκε αντιμέτωπη με την Βουλγαρία το 1957 φέρνοντας ισοπαλία 2-2. Υπάρχουν όμως και άλλες ομάδες που βρέθηκαν στο γήπεδο τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως Κίνα, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Γκάνα και Ουσμπεκιστάν. Πιο πρόσφατα, τα Χριστούγεννα του 2012, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα νίκησαν 2-0 την Υεμένη σε φιλικό που διεξήχθη στην Ντόχα του Κατάρ.

Τα Χριστούγεννα που πέρασαν στην ιστορία ήταν αυτά του 1956. «Οι παράγοντες των κλαμπ της Football League δεν είναι μέσα σε αυτούς που τους αρέσουν τα λευκά Χριστούγεννα» έγραψε ο Guardian. Παρότι ο κακός καιρός και η έλλειψη πετρελαίου κράτησαν τους φιλάθλους στα σπίτια τους, οι αγώνες τη μέρα των Χριστουγέννων έγιναν κανονικά. Τη δεκαετία του '50 οι αγώνες γίνονταν με δέκα πόντους χιόνι και πολύ δυνατό αέρα. Ο αγώνας της Κόβεντρι στο Νιούπορτ αναβλήθηκε λόγω χιονοθύελλας και ο επαναληπτικός την Boxing Day επίσης. Η μέρα των Χριστουγέννων του 1957 ήταν η τελευταία που είχε φουλ αγωνιστική. Η έλευση των προβολέων και η δυνατότητα των αγώνων να διεξαχθούν το απόγευμα έβαλε τέλος στο στρίμωγμα των αγώνων τις μέρες των εορτών και έτσι μεγάλο κομμάτι του κόσμου προτιμούσε να μείνει με την οικογένειά του τα Χριστούεγεννα.

Στην First Division τον Δεκέμβριο του 1957 η Μπλάκπουλ νίκησε 5-1 την Λέστερ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Λούτον με 3-0 και η Σέφιλντ Γουένσντεϊ αναδείχθηηκε ισόπαλη 4-4 με την Πρέστον. Η Τσέλσι επικράτησε 7-4 της Πόρτσμουθ με τον 17χρονο, Τζίμι Γκριβς να σκοράρει για τους Μπλε. Το 1958 έγιναν μόλις 3 ματς τη συγκεκριμένη ημέρα και το 1959 μόνο ένα. Το τελευταίο ματς του αγγλικού πρωταθλήματος που παίχτηκε τη μέρα των Χριστουγέννων ήταν το Μπλάκπουλ - Μπλάκμπερν το 1955 με 21.000 θεατές να παρακολουθούν τους γηπεδούχους να παίρνουν τη νίκη με 4-2.

Στην Σκωτία, όπου τα Χριστούγεννα δεν είναι μεγάλη γιορτή, όπως και στην Αγγλία, παιζόταν ποδόσφαιρο μόνο όταν η 25η Δεκεμβρίου ήταν Σάββατο. Τα τελευταία ματς ήταν αυτάν της Κλάιντμπανκ με την Σεντ Μίρεν (2-2) και της Αλόνα με την Κάουντενμποθ (2-1) το 1976. Μια αναβίωση των αγώνων την Christmas Day απέτυχε το 1983, όταν η Μπρέντφορντ, που έπαιζε στην 3η κατηγορία, προγραμμάτισε να παίξει το πρωί με την Γουίμπλεντον. «Ελπίζουμε να επαναφέρουμε την παράδοση του ποδοσφαίρου στη μέρα των Χριστουγέννωντην ώρα που οι γυναίκες μας θα μαγειρεύουν γαλοπούλα» είχε πει ο παράγοντας της Μπρέντφορντ, Ερικ Ουάιτ. Ομως το σχέδιο του γύρισε μπούμερανγκ καθώς θεωρήθηκε σεξιστικό και το ματς μεταφέρθηκε την παραμονή. Η Γουίμπλεντον νίκησε 3-4.

Ποδόσφαιρο την 25η Δεκεμβρίου παίζεται ακόμα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ο Steel and Sons Cup Final παίζεται παραδοσιακά αυτή τη μέρα, μια διοργάνωση, η οποία έχει 120 χρόνια ιστορίας, έχοντας ιδρυθεί το 1890 από τον κοσμηματοπώλη από το Μπέλφαστ, Ντέιβιντ Στιλ. Στον τελικό του 2012 επικράτησε η Γκλεντοράν ΙΙ, η ερασιτεχνική της ομάδας της Premiership που νίκησε 3-0 την Αρντς. Παρά τη νίκη, στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι η κάτοχος του τίτλου είχε χρησιμοποιήσει παίκτη που δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής και ο τίτλος της αφαιρέθηκε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα