Γιατί δεν κάνει ο Αγουέρο στον Πεπ

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Γιατί δεν κάνει ο Αγουέρο στον Πεπ

bet365

Ο Γκουαρδιόλα βγάζει στο σφυρί τον Αργεντινό φορ και ο Γιώργος Καραμάνος προσπαθεί να εξηγήσει το χάσμα που μεσολαβεί μεταξύ των γκολ του Κουν και όσων απαιτεί ο προπονητής του.

Κλασικός Γκουαρδιόλα στο ξεκίνημά του σε ομάδα. Ηταν μόλις 23 Αυγούστου. Τη στιγμή μάλιστα που είχε ξεκινήσει με τρεις νίκες και τις δύο τελευταίες με συνολικό υπέρ του σκορ 9-1. Βγήκε λοιπόν να κάνει την παρατήρηση για το τρόπο που αγωνίζεται ο σούπερ σταρ της ομάδας του. Το ξεχωριστό με την περίπτωση είναι ότι ο κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι τα... έχωσε στον Σέρχιο Αγουέρο, αφού όμως ο Αργεντινός φορ είχε φροντίσει τότε να βάλει σε αυτά τα τρία ματς έξι γκολ!

«Δεν μπορείς να θεωρήσεις έξυπνο, όταν ένας παίκτης εξαφανίζεται χωρίς τη μπάλα. Και μέχρι στιγμής ο Αγουέρο αυτό ακριβώς κάνει». Εκείνη ήταν η πρώτη σπόντα του Πεπ προς τον βασικό επιθετικό του, για να εξηγήσει: «Δεν αρκεί μόνο να υποδέχεται τη μπάλα από τους συμπαίκτες του. Οφείλει να μας βοηθάει και στο πρεσάρισμα ψηλά, να τρέχει και να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη με τις κινήσεις του κόντρα στους αντιπάλους αμυντικούς».

Προφανώς ο Γκουαρδιόλα προσπαθούσε με το καλημέρα να τον βάλει σε αγωνιστική τάξη. Το πώς θα ανταποκρινόταν σε αυτό ο Αγουέρο, ήταν και το μεγάλο ερωτηματικό. Την απάντηση φαίνεται ότι την έχει πλέον ο Καταλανός κόουτς και είναι κατηγορηματικά αρνητική. Αυτό τουλάχιστον προδιαθέτει η είδηση που κυκλοφόρησε το μεσημέρι της Παρασκευτής και αμέσως έγινε breaking σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ο Πεπ συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε εστιατόριο του Μάντσεστερ με τον Αργεντινό φορ και τον μάνατζέρ του. Αυτό που προέκυψε, ήταν ότι ζητήθηκε από τον παίκτη να ξεκινήσει την αναζήτηση ομάδας.

Γιατί όμως δεν κάνει ο Αγουέρο στον Γκουαρδιόλα; Σύμφωνα με τον σούπερ σταρ της Σίτι κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα. «Ποτέ δεν είχαμε θέμα με τον Γκουαρδιόλα. Ανέκαθεν με βοηθούσε και μου έδινε συμβουλές σε αγωνιστικό και ψυχολογικό πλαίσιο. Πάντα με ωθούσε στο να εστιάσω στο ρόλο μου και στην νίκη», εξηγούσε ο Αγουέρο τον Νοέμβριο, αλλά προφανώς αυτό το συναίσθημα ήταν μονόπλευρο. Πώς γίνεται και ο σούπερ σταρ και Νο1 σκόρερ της σύγχρονης εποχής των Πολιτών, να μην κάνει για τη δουλειά; Ο άνθρωπος των 154 γκολ σε 234 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις από το 2011-'12, ο φορ των 18 φετινών τερμάτων στα 23 παιχνίδια που έχει παίξει (επίσης σε όλες τις διοργανώσεις), να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το σύστημα;

Ενα σοβαρό μειονέκτημα που έχει ο Αγουέρο, είναι ότι εξαφανίζεται στα μεγάλα ραντεβού. Το φαινόμενο φαίνεται ξεκάθαρα με το παράδειγμα της Ευρώπης όπως το παρουσιάζει η «Squawka» (σ.σ.: χαρακτηριστική η φωτογραφία-γράφημα) Εκεί χρειάζεται 211 λεπτά για να βρει δίχτυα κόντρα στα μεγάλα clubs του Champions League (σ.σ.: το ποσοστό αναβαίνει από το χατ τρικ του στο 3-2 επί της Μπάγερν, που δεν είχε καν βαθμολογικό ενδιαφέρον), ενώ λίγο καλύτερα είναι τα αντίστοιχα εγχώρια νούμερα του στα ντέρμπι.

Ο Σέρχιο Αγουέρο είναι ένας εκπληκτικός top class επιθετικός και αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση. Διαθέτει τρομερό κοντρόλ, εκπληκτικές τοποθετήσεις, τρομερή επιτόπια-κοφτή ή και στην κίνηση ντρίμπλα, αλλά ένα σούπερ εκρηκτικό ξεπέταγμα (σ.σ.: θυμίζει σε αυτά τον τεράστιο Ρομάριο), με τα τελειώματά του να είναι εκπληκτικά. Και όμως όλο αυτό το πακέτο απλά δεν κάνει στον Γκουαρδιόλα. Εκεί που φαίνεται να υστερεί, είναι σε αυτά που ανέφερε στο ξεκίνημα του κειμένου ο προπονητής του. Δεν μπορεί να μπει στην λογική του πρεσαρίσματος και της υπηρεσίας του συνόλου. Δεν εξυπηρετεί το σύστημα και περισσότερο περιμένει να βάλει γκολ, δίχως να βοηθάει στους υπόλοιπους τομείς.

Κάποτε ο Γκουαρδιόλα πούλησε αντίστοιχα τον Σάμουελ Ετό στα ντουζένια του και αμέσως μετά κοτζάμ Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ενώ το ίδιο έκανε και στην Μπάγερν με τον πιο ταπεινό Μάριο Μάντζουκιτς. Οπότε, δεν θα έχει πρόβλημα να κάνει το ίδιο και τώρα. Μετά την συντριβή και τα τέσσερα γκολ από την Εβερτον, έγινε ξεκάθαρο στο μυαλό του 47χρονου προπονητή, πως θα πρέπει να ξεριζώσει την μισή ομάδα και να την χτίσει όπως την έχει εκείνος στο κεφάλι του. Για την γραμμή κρούσης οφείλει να προετοιμάσει και τον Βραζιλιάνο πιτσιρικά Γκάμπριελ Ζεσούς, τον οποίο ο ίδιος πιστεύει. Αυτός όμως δεν γίνεται από τώρα να σηκώσει το βάρος μόνος του και δεν ξέρουμε εάν κάνει γενικότερα...

Για τον Αγουέρο σίγουρα θα βρεθούν αγοραστές. Το «Transfermarkt» τον κοστολογεί στα 55-60 εκατ. ευρώ. Η Σίτι τον είχε αγοράσει για 45. Μπορεί λοιπόν να τον πουλήσει και να βγάλει και κατιτίς, με τον Αργεντινό να οδεύει προς τα 29 του. Είναι δηλαδή σε καλή ηλικία, για να βγει στο παζάρι. Και κάπου εδώ είναι που έρχεται το μεγάλο ερωτηματικό της υπόθεσης. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του, ο πιστός υπηρέτης του συστήματος του Γκουαρδιόλα;

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος