Μουντιάλ με 48 ομάδες! Δηλαδή τι;

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Μουντιάλ με 48 ομάδες! Δηλαδή τι;

bet365

Γκρουπ των τριών, 16 ομάδες περισσότερες και η απώλεια της μυσταγωγίας. Ο Γιώργος Καραμάνος αναλύει την οικονομική αφορμή της διεύρυνσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2026 και μετά.

«Το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσότερο από την Ευρώπη και την Νότια Αμερική», είπε ο Τζάνι Ινφαντίνο, ξεκινώντας να ανακοινώνει την απόφασή του, την ετυμηγορία της FIFA. Η διεύρυνση των χωρών που θα δίνουν το παρών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, προσθέτει ακόμα 16 στον μεγάλο χάρτη. Ο ισχυρός άνδρας του αθλήματος αιτιολόγησε ότι: «Αυτή η αλλαγή θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την εξάπλωση του αθλήματος». Η αλήθεια είναι πως έχει τα δίκια του, αλλά πίσω από την επέκταση για το ενδιαφέρον του παιχνιδιού, κρύβονται πάντα τα οικονομικά συμφέροντα. Ας δούμε λοιπόν ορισμένα δεδομένα γι' αυτό που θα δημιουργηθεί, οδεύοντας προς το Μουντιάλ του 2026...

Οι 48 ομάδες που θα προκρίνονται, θα χωρίζονται σε 16 ομίλους των τριών. «Με αυτή τη φόρμα θα γίνει πιο ανταγωνιστική η διοργάνωση», υποστήριξε ο Ινφαντίνο, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι η κατάσταση. Εάν για παράδειγμα η ομάδα Α και η ομάδα Β έρθουν ισόπαλες 1-1 και το ίδιο συμβεί μεταξύ των ομάδων Β και Γ, τότε απλά οι ομάδες Α και Β θα μπορούν κάλλιστα να προκριθούν χαλαρά οι δυο τους με ισοπαλία 2-2 και άντε εκεί να βρεις άκρη ποια θα είναι 1η και ποια 2η.

Βέβαια, πέρα από τα λεγόμενα του προέδρου, η επέκταση έχει να κάνει με δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι η υποχρεώσεις του ίδιου προς εκείνους που τον ψήφισαν. Ο Ινφαντίνο στηρίχθηκε για να εκλεγεί, σε όλες αυτές τις χώρες και τις Συνομοσπονδίες που καλείται να ευεργετήσει. Ασιάτες, Αφρικανοί και Αμερικανοί τον στήριξαν, έχοντας προφανώς λάβει υποσχέσεις ότι θα τους εξασφαλίσει περισσότερες θέσεις για το μεγάλο ραντεβού. Καθώς λοιπόν δεν γινόταν να αφαιρέσει από Ευρωπαίους και Λατίνους, το μόνο που μπορούσε να κάνει, ήταν η εν λόγω διεύρυνση.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν σχετικά, συνολικά όλη η Αμερική (Βόρεια, Κεντρική και Νότια) θα δει την εκπροσώπησή της να γιγαντώνεται στις 14 χώρες, αντί για τις οκτώ που είχαν μαζί (4,5 οι Νότιοι και 3,5 οι Κέντρο-Βόρειοι, με το μισό να έχει να κάνει με τα μπαράζ). Η Αφρική θα ανέβει από τις πέντε στις 9,5 χώρες και η Ασία από τις 3,5 θα φτάσει τις 8,5, με την Ευρώπη να περνάει από τις 13 στις 16.

Εκεί είναι που έρχεται και κουμπώνει και το οικονομικό, που ουσιαστικά είναι το επακόλουθο που άπαντες αναζητούσαν και που θα ωφελήσει ακόμα και τις ευρωπαϊκές χώρες ,που η μία μετά την άλλη βγαίνουν και διαμαρτύρονται. Για τη FIFA τούτο που συνέβη, ήταν μονόδρομος. Ολες οι χώρες αξίωναν αύξηση στις απολαβές συμμετοχής τόσο στα προκριματικά, όσο και στην τελική φάση. Υπολογίζεται ότι για τη FIFA αυτό θα είχε ως συνέπεια, το να πληρώσει 25% περισσότερα χρήματα για το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 (σ.σ.: λίγο πάνω από ένα δισεκατομμύριο), σε σχέση με το προηγούμενο της Βραζιλίας. Πώς λοιπόν και ποιος θα τα πλήρωνε αυτά;

Εκεί είναι που έρχεται και δένει η διεύρυνση. Οι αγορές της Αφρικής, της Βόρειας Αμερικής και φυσικά κυρίως της Ασίας, είναι εκείνες που θα απογειώσουν τα τηλεοπτικά και τις χορηγίες, καθώς θα μπουν στο παιχνίδι νέα δίκτυα και εταιρείες, που με τη σειρά τους θα απευθυνθούν σε ένα ολοκαίνουργιο κοινό. Στη FIFA περιμένουν ότι θα αυξηθούν οι «καταναλωτές» του Μουντιάλ τόσο, ώστε να φτάσουν στο εκπληκτικό νούμερο του 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επομένως και τα έσοδα θα πολλαπλασιαστούν, ξεπερνώντας τα έξι δισεκατομμύρια.

Ολα αυτά λοιπόν είναι τα θετικά για τα ταμεία και για ότι έχει γίνει πλέον το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ενας οικονομικός γίγαντας με ελάχιστο ενδιαφέρον για το πραγματικό παιχνίδι. Το Μουντιάλ θα εξελιχτεί σε ένα Champions League χωρών και θα αποκτήσει ενδιαφέρον για ένα σωρό γωνιές του κόσμου, που απλά το παρακολουθούσαν αιωνίως από την κλειδαρότρυπα, δίχως να έχουν ποτέ την δυνατότητα να παίξουν. Θα χαθεί όμως η μυσταγωγία της παλιάς εποχής. Τότε που προσμέναμε εκείνη τη μυθική συγκέντρωση των παικταράδων, για να ξενυχτήσουμε και να μην χάσουμε ματς. Από το 2026 όμως στο καλεντάρι θα εμφανιστούν αρκετοί αγώνες τύπου Αγκόλα-Ινδονησία, που θα αφορούν μόνο εκείνους. Και όλα αυτά ενώ ήδη οι 32 ομάδες έμοιαζαν πάρα πολλές...



ΥΓ.: Και άντε μετά να γεμίσεις το άλμπουμ!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος