Γιατί οι Αγγλοι παίζουν 26 Δεκεμβρίου;

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Γιατί οι Αγγλοι παίζουν 26 Δεκεμβρίου;

bet365

Τι είναι η ποδοσφαιρική «Boxing Day» και γιατί στο Νησί το τόπι κυλάει παραδοσιακά την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων;

Την εποχή των εξερευνήσεων, όταν τα πλοία σάλπαραν με στόχο να βρουν νέα γη, ένα χριστουγεννιάτικο κουτί χρησιμοποιείτο για καλή τύχη στους ναυτικούς. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα μικρό δοχείο που τοποθετούσε στα πλοία ένας ιερέας και όσοι ναυτικοί ήθελαν να εξασφαλίσουν ασφαλή επιστροφή έριχναν μέσα χρήματα. Μετά, το δοχείο σφραγιζόταν και το φύλαγαν στο κατάστρωμα για όσο διαρκούσε το ταξίδι. Αν το ταξίδι ολοκληρωνόταν, το δοχείο έφτανε στα χέρια και πάλι του ιερέα, ο οποίος το φύλαγε μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν και το άνοιγε για να μοιράσει το περιεχόμενό του στους φτωχούς. Αυτός είναι ο μύθος πίσω από αυτό που στις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας αποκαλούν ως «Boxing Day». Πώς όμως ξεκίνησε πραγματικά το έθιμο και γιατί οι Βρετανοί έχουν φουλ αγωνιστική δράση την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων;

Τον 19ο αιώνα, κατά τη Βικτωριανή περίοδο, οι έχοντες συνήθιζαν να κάνουν δώρα προς τους μη έχοντες την επόμενη της γέννησης του Χριστού. Ωστόσο, όσον αφορά το ποδόσφαιρο, η «Boxing Day» δεν συσχετιζόταν με το παιχνίδι από καταβολής του πρωταθλήματος. Οταν το 1888-'89 στήθηκε η πρώτη διοργάνωση με 22 αγώνες, η Πρέστον Νορθ Εντ διέλυσε 5-0 την Ντέρμπι Κάουντι. Ηταν 26 Δεκεμβρίου τότε που η αρχαιότερη ομάδα του κόσμου αντιμετώπισε την δεύτερη αρχαιότερη την ημερομηνία που οι Βρετανοί γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Στεφάνου. Μόνο που αυτή δεν ήταν η αρχή της «Boxing Day», αλλά ένα τυχαίο περιστατικό.



Κανονικά η αγωνιστική στηνόταν πάντα ανήμερα των Χριστουγέννων. Πάντοτε έπαιζαν 25 Δεκεμβρίου, αλλά αυτό άλλαξε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Η τελευταία σεζόν που υπήρξε πρωτάθλημα τα Χριστούγεννα, ήταν το 1957-'58. Τότε ένα τυχαίο γεγονός και άσχετο με την μπάλα, άλλαξε τα πάντα. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και εργαζόμενοι στην αστυνομία, πραγματοποίησαν μαζική απεργία. Ξαφνικά οι οπαδοί δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και δεν μπορούσαν να διεξαχθούν αγώνες εξαιτίας έλλειψης ασφάλειας.



Οπότε, πάρθηκε η απόφαση το πρωτάθλημα να μεταφερθεί μία ημέρα αργότερα, δηλαδή ανήμερα της «Boxing Day». Και έτσι συνέβη από την διοργάνωση του 1959. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1965 όμως διεξήχθη για τελευταία φορά αναμέτρηση όπως συνέβαινε από παλιά, καθώς στο Μπλάκπουλ αρνούνταν να αφήσουν πίσω τους τις παραδοσιακές συνήθειές. Το 4-2 της τοπικής ομάδας επί της Μπλάκμπερν στο «Μπλούμφιλντ Ρόουντ» σηματοδότησε την οριστική αλλαγή του status quo στην ποδοσφαιρική Αγγλία και τον ορισμό της «Boxing Day», που έκτοτε θα έγραφε ιστορία, ως μία εκπληκτική ημέρα του χρόνου για την μπάλα.

Και κάπως έτσι, όταν όλοι οι υπόλοιποι κάθονται τεμπέλικα στους καναπέδες τους και βλέπουν χαζομάρες στην τηλεόραση, στο Νησί ξεκινούν για το γήπεδο...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος