Κινδυνεύει ή όχι με φυλάκιση ο Κριστιάνο;

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Κινδυνεύει ή όχι με φυλάκιση ο Κριστιάνο;

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος συγκεντρώνει έγγραφα, φήμες, δηλώσεις και υποψίες για το θέμα της φοροδιαφυγής που καίει τον CR7 και φτάνει από το πλήγμα στην υστεροφημία του έως και τα... σίδερα.

Στην Ισπανία δεν αστειεύονται. Το έδειξαν πρόσφατα στην υπόθεση του Σάμουελ Ετό και ακόμα περισσότερο σε εκείνη του Λιονέλ Μέσι. Οταν προκύπτει ζήτημα φοροδιαφυγής, οι Αρχές της χώρας παρουσιάζουν ξεχωριστή ευαισθησία και ειδικά αυτήν την εποχή που η κρίση ταλαιπωρεί τον λαό της. Τώρα λοιπόν ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τον «κρυμμένο θησαυρό» του Κριστιάνο Ρονάλντο και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη. Το μόνο βέβαιο είναι πως μέρα με τη μέρα το θέμα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και απειλεί αρχικά την υστεροφημία και εν συνεχεία την γενικότερη εικόνα ή ακόμα και το ποινικό μητρώο του σούπερ σταρ. Πώς όμως έχουν συνολικά τα πράγματα; Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τις βασικές παραμέτρους, ώστε να βγάλουμε μία βασική άκρη...

Αφορμή για το εν λόγω θέμα δόθηκε από μία είδηση που κυκλοφόρησε την Τρίτη το μεσημέρι. Πιο συγκεκριμένα ήταν μία μίνι συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Cadena Ser», του Κάρλος Κρουθάδο. Ποιος είναι ο κύριος; Πρόκειται για τον πρόεδρο των τεχνικών του Υπουργείου Εφορίας, όπως το ονομάζουν οι Ισπανοί. Η τοποθέτηση του Κρουθάδο αναφορικά με την υπόθεση, είναι ξεκάθαρα ανησυχητική για τον CR7.

«Θα θεωρούσα εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο ο Ρονάλντο να κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε κάποιον Εισαγγελέα ή στην Εφορία. Είναι πολλά τα δεδομένα και οι πληροφορίες που έχουν προκύψει εναντίον του και δεν πιστεύω ότι δεν θα ασχοληθούν οι Αρχές μαζί του. Λογικά θα ζητηθεί αρχικά από τους εκπροσώπους του να προσκομίσουν ορισμένα παραστατικά και έγγραφα, που θα δικαιολογούν τις οικονομικές δραστηριότητές του όσον αφορά κάποιες χρονιές εσόδων», είπε ο Κρουθάδο και η υπόθεση πραγματικά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να θαφτεί.

Το πρόβλημα για τον Κριστιάνο ξεκίνησε από μία διαρροή-αποκάλυψη εγγράφων του «Football Leaks» και την σχετική πρώτη δημοσίευση από το γερμανικό «Spiegel». Αυτομάτως έγινε χαμός στην Ισπανία, ενώ αναδημοσιεύτηκε σε όλον τον κόσμο, όπως ήταν λογικό, μιας και μιλάμε για τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι έχει ακολουθήσει ένα μπαράζ πληροφοριών για το θέμα και κανείς δεν γνωρίζει τι είναι αλήθεια ή ψέμματα, σωστό ή λάθος. Οπότε θα αναφέρουμε ορισμένα βασικά facts, ώστε να γίνει πιο κατανοητό το τι συμβαίνει.

Αυτό που κυνηγάει τον Πορτογάλο σούπερ σταρ, φαίνεται να είναι πολυδιάστατο. Το ένα έχει να κάνει με το ότι εμφανίζεται να έχει παραχωρήσει τα την διαχείριση των εμπορικών δικαιωμάτων του σε εταιρείες που εδρεύουν στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων στην Καραϊβική. Για παράδειγμα υπάρχει το όνομα της «Tollin Associates», που από το 2009 έχει εισπράξει 75 εκατ. ευρώ ως διαφημιστικά έσοδα, αλλά και οι «Adifore Finance», «Arnel Services» που έχουν συνάψει με τον ποδοσφαιριστή συμβόλαιο διαχείρισης μέχρι το 2020.

Το θέμα όμως είναι πιο σφαιρικό και μπλέκει τον Ρονάλντο ακόμα περισσότερο, καθώς το όνομα περιλαμβάνεται σε μία πιο διευρυμένη ευρωπαϊκή έρευνα που ξεψαχνίζει τις δραστηριότητες του μάνατζερ του. Ο πολυπράγμων super agent, Ζόρζε Μέντες, μαζί με τον ιδιοκτήτης Βαλένθια, Πίτερ Λιμ, μέσω μίας ελβετικής τράπεζας και μίας εταιρείας στην Ιρλανδία είναι πιθανόν να ξεπλένουν χρήμα και αυτό είναι ίσως που απειλεί περισσότερο τον Ρονάλντο, μιας και έχει διαρρεύσει ότι και εκείνος έχει διακινήσει μέσω αυτού του κυκλώματος κοντά στα 150 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό θέλουν οι Αρχές να εξακριβώσουν, εάν είναι υπαρκτό, αφού ο Ρονάλντο έχει καταβάλει στην ισπανική Εφορία μόνο το 4%.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που η πλευρά του παίκτη ανέφερε δημοσίως ότι έχει τακτοποιημένες τις οφειλές της. Προφανώς όμως δεν είναι ακριβώς έτσι και υπάρχουν διάφορα ποσά αριστερά και δεξιά που δεν έχουν καταγραφεί. Δεν ξέρουμε ακριβώς για το τι μπορεί να κατηγορηθεί, μιας και δεν είναι απολύτως παράνομο να έχεις χρήματα εκτός χώρας σε φορολογικούς παραδείσους και περισσότερο έχει να κάνει με το οποιοδήποτε ξέπλυμα ενδέχεται να έχει γίνει και τα χρήματα που δεν έχουν δηλωθεί εντός Ισπανίας.

Ακόμα επισήμως δεν υπάρχει έρευνα ή καταγγελία. Ωστόσο, στον ισπανικό Τύπο γράφεται ότι εξετάζονται ανεπίσημα όλες οι δραστηριότητές του Ρονάλντο από το 2009 και ακόμα πιο ειδικά για την διετία 2011-'13. Συνολικά έχει πληρώσει σε φόρους από διαφημίσεις στα χρόνια του στην Ρεάλ 75 εκατ. ευρώ (σ.σ.: δεν υπάρχει θέμα με τα δηλωμένα ποσά των συμβολαίων του με τους Μαδριλένους), αλλά η φημολογία της υπόθεσης αναφέρει ότι το ποσό θα έπρεπε να είναι το διπλάσιο. Και κάπου εδώ έρχεται η εύλογη απορία για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Πια τα πιθανά σενάρια και μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι μπελάδες στους οποίους θα μπει και εάν φυσικά θα μπει.

Εδώ λοιπόν εμφανίζεται μια πρόσφατη δήλωση ενός ειδικού επί του θέματος και αφορά τα διαδικαστικά. Ο Πάκο Φερνάντεθ, σύμβουλος σε θέματα αθλητικών δικαιωμάτων εξηγεί ένα πιθανό σενάριο: «Το αρμόδιο τμήμα της Εφορίας οφείλει να ανοίξει επισήμως φάκελο, να διερευνήσει σε βάθος και να να τον παρουσιάσει στην Εισαγγελία. Το ίδιο ακριβώς που συνέβη και με τον Μέσι. Εφόσον βρεθεί ότι υπάρχουν παρατυπίες, η υπόθεση μπορεί να φτάσει σε δίκη. Ειδικά εάν τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και δεν αποκλείεται ακόμα και ποινή φυλάκισης». Σύμφωνα μάλιστα με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εφορίας, Χοσέ Μαρία Μολινέδο, δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο εξαετούς φυλάκισης.

Οπως και να έχει, το ζήτημα έχει γιγαντωθεί και θα απασχολήσει ακόμα περισσότερο με άσχημο τρόπο τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, η έρευνα αποκαλύπτει ενοχή, μιας και αν όχι όλοι, οι πιο πολλοί από τους χρυσοπληρωμένους αστέρες δεν δηλώνουν όλα τους τα κέρδη. Το θέμα είναι λοιπόν να μην σε τσιμπήσουν. Εφόσον συμβεί, έχεις μπλέξει. Και μπορεί σύμφωνα με την δικαιοσύνη όλοι να είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά στην σκληρή πραγματικότητα των social media που κατασπαράζουν κάθε υποψήφιο ένοχο και της καθημερινότητας, ο Κριστιάνο βλέπει ήδη το image του να δέχεται σοβαρό δημόσιο πλήγμα. Και αυτό μπορεί να είναι και το μικρότερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος