H εξάρτηση από τον Ινιέστα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
H εξάρτηση από τον Ινιέστα

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την αλλαγή ισορροπιών στο κέντρο του clasico και τον προβληματικό άξονα της Μπαρτσελόνα, η οποία μετά την... Mesindependencia, μοιάζει να πάσχει και από Ιniestandependencia!

Στο 60', του Clasico ο Αντρές Ινιέστα πάτησε χορτάρι μετά από περίπου ενάμιση μήνα, για να διορθώσει μια μεσαία γραμμή που έμοιαζε να παραδίδεται βορά στις ορέξεις του Λούκα Μόντριτς. Ασύνδετη, με λάθη, προβλήματα στη δημιουργία, τον έλεγχο του χώρου και των μαρκαρισμάτων, το άλλοτε σημείο αναφοράς των Καταλανών ήταν αποσυντονισμένο. Στo διάστημα λεπτά που έπαιξε ο Ινιέστα, η εικόνα ήταν διαφορετική. Έδειξε να ξαναδίνει στη Μπάρτσα μέρος της χαμένης της ταυτότητας, η οποία στοίχισε στο διάστημα της απουσίας του. Ο 32χρονος, με την ομάδα του να έχει το προβάδισμα, πήρε τη μπαγκέτα και άλλαξε το ρυθμό, αναζητώντας παράλληλα την ευκαιρία να κόψει την αντίπαλη άμυνα στα δύο και να δημιουργήσει το γκολ που θα κλείδωνε το ματς. Για την ακρίβεια το έκανε, αλλά ούτε ο Μέσι, ούτε ο Νεϊμάρ κατάφεραν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα. Ο τρόπος που καταφέρνει να δημιουργεί χώρο και χρόνο για τον εαυτό του, είναι μοναδικός. Σαν να αλλάζει τις ισορροπίες με δυο κινήσεις. Η παρουσία του ανέβασε παράλληλα την απόδοση του Μπούσκετς.

Με μια ντρίμπλα δημιούργησε το χώρο για τον ίδιο και τον Μέσι, προκειμένου να βγάλει την πάσα που έφερε τον Αργεντινό απέναντι στον αντίπαλο κίπερ

«Είναι εμφανές ότι ο Αντρές Ινιέστα είναι διαφορετικός κι αυτό γιατί είναι παγκόσμια κλάση. Η συνεισφορά του ήταν εκπληκτική, μπήκε σε ένα σημείο-κλειδί του αγώνα, έχοντας να παίξει τρεις εβδομάδα. Παρέχει διαύγεια, διορατικότητα και δουλειά γι' αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψε στην ομάδα», παραδέχθηκε μετά το τέλος του ματς ο προπονητής του. Ο ίδιος, με το κεφάλι χαμηλά όπως πάντα προσπάθησε να στρέψει την προσοχή αλλού: «Ένας παίκτης δεν αλλάζει τον τρόπο που παίζει μια ομάδα, είτε χειρότερα είτε καλύτερα. Άσχετα αν το κάναμε από το ξεκίνημα ή όχι, η ομάδα είχε τις ευκαιρίες για να κερδίσει». Και η αλήθεια είναι πως έχει δίκιο. Ακόμα και με τη δική του παρουσία στην 11άδα, η Μπάρτσα βελτιώθηκε, αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει τις συνθήκες που είχαν δημιουργήσει τα χαφ της βασίλισσας. Το γκολ της άλλωστε είχε προέλθει από στημένη φάση. Και το γεγονός ότι ο Αντρεσίτο δεν είχε match fitness, όπως και η απουσία βοηθειών, φάνηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Από το 80' μέχρι το 90' η Ρεάλ άγγιξε το 70% στην κατοχή της μπάλας. Προφανώς η κατοχή δεν ισοδυναμεί πάντα με γκολ και στην εποχή Ενρίκε, όπου η έμφαση έχει μετατεθεί από το κέντρο στην επίθεση και ο στόχος είναι να ακουμπήσει η μπάλα στην τριπλέτα με κάθε τρόπο, αυτό αποκτά περισσότερο νόημα. Όμως σε ένα clasico, μέσα στο Camp Nou, όταν η πλάστιγγα γέρνει τόσο πολύ, είναι δεδομένο πως υπάρχει πρόβλημα. Οι συνθήκες ανασφάλειας μεγιστοποιούνται και οι προϋποθέσεις δημιουργίας ελαττώνονται, παράλληλα με την αυξημένη αυτοπεποίθηση και τις πιθανότητες του αντιπάλου να βρεθεί σε θέση βολής. Το έκανε με τον Ράμος, αφού η Μπάρτσα δεν κατάφερε να τελειώσει το παιχνίδι νωρίτερα.

Η γύμνια της Μπάρτσελόνα στο χώρο που κάποτε έκανε τους αντιπάλους να τρέμουν, όμως, φάνηκε ακόμα καλύτερα πριν περάσει στο ματς ο Ινιέστα. Ο Μπούσκετς έμοιαζε απελπιστικά μόνος, γεγονός που επηρέαζε τη λήψη αποφάσεων. Ο ντεφορμέ φέτος, έπειτα από δύο πολύ καλές χρονιές, Ράκιτιτς έγινε και πάλι πρώτη αλλαγή. Ο Αντρέ Γκόμες δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να κάνει διαφορά ή να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ είναι πλέον σαφές ότι η συνεισφορά του Αρντά Τουράν ως οκτάρι έχει ταβάνι. Τόσο ο Ράκιτιτς, όσο και ο Γκόμες δεν προσέφεραν τις απαραίτητες βοήθειες, με αποτέλεσμα οι Μαδριλένοι να δημιουργούν συνθήκες υπεραριθμίας, ενώ δυσκόλευαν τη δημιουργία και τη σύνδεση με την επίθεση των μπλαουγράνα. Είχε φανεί και απέναντι στη Σοσιεδάδ, όπου ο Λουίς Ενρίκε επέλεξε την ίδια τριπλέτα, ότι παρουσιάζει αδυναμίες. Ωστόσο απέφυγε το ρίσκο και η έκβαση του αγώνα δεν τον δικαίωσε.

Οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν το χώρο για έναν ακόμα χαφ παγκόσμιας κλάσης, τον Λούκα Μόντριτς, να τους πάρει παραμάζωμα. Με 97% ακρίβεια στις πάσες, 8 επανακτήσεις μπάλας (μόνο ο Βαράν είχε περισσότερες), τρεις ευκαιρίες, τρία κοψίματα, δύο διωξίματα, μία ασίστ και τον heat map του να σε κάνει να αναρωτιέσαι αν αντικατοπτρίζει τις τοποθετήσεις ενός μόνο παίκτη, ήταν ο παράγοντας που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρολό στο αποτέλεσμα που πήραν οι Μερένγκες μέσα στη Βαρκελώνη. Ο Ζιντάν διάβασε εξαιρετικά τις αδυναμίες στον άξονα και το μετέωρο παιχνίδι του Μπούσκετς χωρίς τους φύλακες-άγγελούς του.

Τα υπερόπλα στην τριπλέτα της καταλανικής επίθεσης βρίσκουν συχνά τον τρόπο να αλλάξουν τον ρου ενός αγώνα, ακόμα κι αν η μεσαία γραμμή δεν μπορεί να ακολουθήσει. Σε ματς με το επίπεδο του clasico όμως, ή ακόμα και με χαμηλότερου βεληνεκούς αλλά υψηλής οργάνωσης κλαμπ, ενδέχεται να μην είναι αρκετά. Το κάποτε σημείο αναφοράς της Μπάρτσα εξελίσσεται σε Αχίλλειο Πτέρνα. Ενάμιση χρόνο μετά την αποχώρηση του Τσάβι, η απουσία του πρώην αρχηγού δείχνει περισσότερο εμφανής από ποτέ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.