Μέσι ή Ρονάλντο στο αυριανό clasico;

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Μέσι ή Ρονάλντο στο αυριανό clasico;

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος είναι ευτυχής που ετοιμάζεται να ζήσει ακόμη μια παράσταση του μεγαλύτερου σύγχρονου ποδοσφαιρικού διλήμματος στο αυριανό clasico της Βαρκελώνης.

Πάνε τουλάχιστον έξι χρόνια από τότε που αρχίσαμε να επαναλαμβάνουμε την συνειδητοποίηση περί του πόσο τυχερές γενιές είμαστε όσοι παρακολουθούμε ζωντανά, όσοι ζούμε και χαιρόμαστε το θέαμα που παράγουν οι πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σύγχρονου ποδοσφαιρικού διλήμματος. Τώρα, που ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε τα καμώματά τους σε ακόμη ένα clasico, το οποίο μάλιστα ζυγίζει πολύ βαριά, δεδομένου ότι καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη μοίρα της κούρσας για τον τίτλο, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι όσες μας μένουν, από τις μοναδικές παραστάσεις που μας χαρίζουν αυτοί οι δυο, πρέπει να φροντίσουμε να τις απολαύσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, διότι τα δικά τους μεγάλα παιχνίδια φτάνουν προς το τέλος.

Δεν το λέω αυτό ούτε επειδή τους πήραν, βιολογικά, τα χρόνια, δεδομένου ότι ο 29χρονος Λίονελ Μέσι έχει θεωρητικά πολλή ποδοσφαιρική ζωή μπροστά του, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο που κλείνει τα 32 τον Φεβρουάριο έχει σπεύσει να μας ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να παίζει μέχρι τα 40. Δεν το λέω ούτε επειδή αντιλαμβάνομαι ως πιθανό να πάψουν να πατούν συγχρόνως ισπανικό ποδοσφαιρικό έδαφος, παρόλο που πυκνώνουν τα δημοσιεύματα του φλερτ του Μέσι με την Παρί και που ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ξαναξενερώσει ο Κριστιάνο με το κοινό του Μπερναμπέου. Η αίσθησή μου πηγάζει κυρίως από την διαπίστωση ότι όσο οι δυο τους μεγαλώνουν και φθείρονται από την υπερπροσπάθεια τόσο τα μεταξύ τους παιχνίδια παύουν να μοιάζουν με τενιστικούς αγώνες και γίνονται όλο και πιο σπάνια τα ματς που τα αποφασίζουν κυρίως οι δυο τους, όπως, ως κορυφαίο παράδειγμα, είχε συμβεί στο αντίστοιχο ματς τον Οκτώβριο του 2012, εκείνο το 2-2 που είχε διαμορφωθεί από τα δικά τους και μόνο γκολ.

Η ικανότητά τους να παραμείνουν καθοριστικοί δεν πρόκειται να χαθεί. Μια ενέργεια μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμη και σε τόσο μεγάλα ματς ακόμη και όταν καθένας εκ των δύο θα έχει ξεπεράσει το 35ο έτος της ηλικίας του. Είναι όμως ήδη ένα γεγονός, που αναλύεται από αυτούς που μελετούν την αγωνιστική συμπεριφορά τους, ότι και οι δύο έχουν αναγκαστεί, λόγω της φθοράς από την υπερβολική χρήση του σώματος στο ποδόσφαιρο, να αλλάξουν τον τρόπο τους, να αφαιρέσουν ποικιλία από το παιχνίδι τους, να γίνουν λιγότερο, ή πιο σπάνια, όσο απολαυστικοί ήταν σε κάθε παιχνίδι για τουλάχιστον μια 5ετία. Με απλά λόγια, όσο περνά ο καιρός δεν θα τους χορταίνουμε το ίδιο.

Η διαφορά τους συγκριτικά με το χθες τους έχει αρχίσει να γίνεται ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Αποτυπώνεται όμως και στις στατιστικές επιδόσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την αίσθηση που αποκτά το γυμνό μάτι: ο Μέσι κάνει περισσότερα λάθη (από την κατά 86% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις το 2010 σήμερα έχει φτάσει στο 80%), κάνει λιγότερες πάσες – κλειδιά (από το 2.4 έχει πέσει στο 1.6), ντριμπλάρει λιγότερο (από τις 5,6 ντρίμπλες ανά ματς το 2011 είναι σήμερα στις 3 ανά ματς). Ο Ρονάλντο σουτάρει λιγότερο (από τα 7,4 σουτ ανά ματς το 2011 έχει πέσει σήμερα στα 6,2 σουτ ανά ματς), δημιουργεί λιγότερες ευκαιρίες στους συμπαίκτες (από τις 2,6 ανά ματς την πρώτη του χρονιά έχει φτάσει σήμερα στις 1,2 ανά ματς), ντριμπλάρει πολύ λιγότερο (από τις 3,1 ντρίμπλες ανά ματς το 2010 στις 0,7 ντρίμπλες ανά ματς φέτος).

Το φετινό δείγμα αγώνων είναι ακόμη μικρό για να βασιστεί κανείς πάνω του και να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις. Είναι όμως γεγονός ότι και οι δυο τους παράγουν πλέον λιγότερο ποδόσφαιρο συγκριτικά με το παρελθόν. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει ότι έχουν πάψει να είναι αποφασιστικοί, σημαντικοί, ουσιαστικοί, κορυφαίοι. Σημαίνει όμως ότι το μάτι του θεατή ποδοσφαιρόφιλου μαγεύεται πλέον λιγότερο, σπανιότερα, συγκριτικά με πριν από τα πόδια και την ποδοσφαιρική ευφυΐα τους. Το μάτι χορταίνει λιγότερο πλέον.

Ο Μέσι άλλαξε πρώτος τον τρόπο του παιχνιδιού του, προκειμένου να προστατέψει όσο το δυνατόν περισσότερο τα πόδια του από τους τραυματισμούς και την παραπάνω φθορά. Καιρό με τον καιρό, χάρη και στον τρόπο που αξιοποιεί ο Λουίς Ενρίκε το MSN, ο Μέσι έφυγε από την περιοχή και άρχισε να ξαναζεί περισσότερο στο πλάι στη διάρκεια των αγώνων, αλλά και να οπισθοχωρεί προκειμένου να παίρνει πιο εύκολα την μπάλα στα πόδια και να ψάχνει τον χώρο που θα του επιτρέψει να κινηθεί με τη μπάλα προς την περιοχή αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερα σκληρά μαρκαρίσματα.

Ο Κριστιάνο δίνει τώρα, αυτή την εποχή τα πρώτα σημάδια που πείθουν τον παρατηρητή ότι εξοικειώνεται με τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος και αρχίζει να αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι για την ποδοσφαιρική μακροζωία του να φέρει τον εαυτό του πιο κοντά στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή. Είτε ξεκινά ως σέντερ φορ είτε όχι, ο Ρονάλντο περνάει πλέον περισσότερο χρόνο στο τελικό 1/3 του τερέν, παίζει με πιο κοντινές πάσες, κινείται περισσότερο σε μικρές αποστάσεις χωρίς την μπάλα, έρχεται πιο κοντά στην εστία συγκριτικά με πριν για να δοκιμάσει το σουτ, περιορίζει τον αριθμό και την απόσταση των σπριντ του. Και το κάνει, ως στιγμής, με ωριμότητα και αντίληψη που δείχνει ότι προετοιμάστηκε και δουλεύει για αυτό. Το δεύτερο γκολ που πέτυχε στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος με την Χιχόν είναι ένα τέτοιο καθαρό σημάδι.

Σε 10 συμμετοχές στην φετινή LaLiga (755' λεπτά ο Μέσι, 848' ο Ρονάλντο), ο Μέσι εξακολουθεί να παίρνει περισσότερο τη μπάλα στα πόδια (416 – 270 συνολικές πάσες), ο Κριστιάνο είναι πιο ακριβής στις μεταβιβάσεις (331 εύστοχες ο Μέσι – 227 ο Ρονάλντο), ο Μέσι έχει κάνει περισσότερες πάσες – κλειδιά (13 ο Αργεντινός, 9 ο Πορτογάλος), ο Ρονάλντο έχει βάλει περισσότερα γκολ εντός περιοχής (6 από τα 9 ο Μέσι – 8 από τα 10 ο Ρονάλντο), ο Μέσι έχει φτιάξει περισσότερες τελικές προσπάθειες (16-11), ο Ρονάλντο έχει κάνει πολύ περισσότερα σουτ (48 ο Μέσι – 62 ο Κριστιάνο). Το μέσο μήκος της πάσας του Μέσι είναι 16.60 μ., ενώ το μέσο μήκος της πάσας του Κριστιάνο είναι 12.40 μ.. Οι δυο τους έχουν φάει περίπου το ίδιο ξύλο (18 κερδισμένα φάουλ για τον Μέσι, 19 για τον Κριστιάνο). Τα νούμερά τους πιστοποιούν την αντίστροφη πορεία που ακολουθούν στο τερέν κατά την εξέλιξη του χρόνου: ο Μέσι φεύγει από την περιοχή και παύει να παίζει ως ψευτοεννιάρι για να γυρίσει στο πλάι προκειμένου να προστατευτεί από το ξύλο, ο Κριστιάνο φεύγει από το πλάι και πηγαίνει προς την περιοχή προκειμένου να κάνει πιο έξυπνη διαχείριση των δυνάμεών του και να προσαρμόσει το παιχνίδι του στις σημερινές και όχι τις χθεσινές φυσικές δυνάμεις του ώστε να παραμείνει αποτελεσματικός.

Ποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση στη δεδομένη στιγμή, ή, αν προχωρήσουμε το σενάριο, ποιος θα βγει νικητής από την αυριανή μάχη; Μια απλή ανάγνωση και ένα γρήγορο rewind των τελευταίων παραστάσεών τους οδηγεί στην διαπίστωση ότι ο Μέσι και ο Κριστιάνο βρίσκονται σε παρόμοιο φεγγάρι. Πάνω που ξεπερνούν τραυματισμούς και απαλλάσσονται από ενοχλήσεις, ή πάνω που μαθαίνουν να αποδίδουν ξεπερνώντας πόνους και να τροποποιούν το παιχνίδι τους προκειμένου να φυλάγονται περισσότερο από τα μαρκαρίσματα αλλά και να φυλάνε δυνάμεις. Οι επιδόσεις τους παραμένουν “εξωγήινες”. Αν κάπου διαφέρουν, είναι στα κέφια. Ο Κριστιάνο προβάρει τα ρούχα και τον λόγο του για την απονομή της 4ης Χρυσής Μπάλας του, είναι βασιλιάς στην βασίλισσα Εθνική Πορτογαλίας, πρωταγωνιστεί στο σερί των 6 νικών της Ρεάλ στο πρωτάθλημα, έχει νωπό το χατ τρικ επί της Ατλέτικο, έχει ξεπεράσει ή προσπεράσει τα θέματά του με τον Ζινεντίν Ζιντάν, έχει μόλις υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τη Ρεάλ και αυξήσει τις αποδοχές του. Την ίδια ώρα ο Μέσι έχει νωπή την ταλαιπωρία από τους τραυματισμούς, ζορίζεται πολύ με την Εθνική Αργεντινής, δεν έχει το ίδιο καλή συμπαράσταση από τους Σουάρες & Νέιμαρ, αφού αυτοί δεν βρίσκονται σε πολύ καλό φεγγάρι, έχει τον εκνευρισμό της απομάκρυνσης της Μπάρτσα από την κορυφή, αλλά και τον εκνευρισμό που δημιουργούν οι διαρκείς και όλο πιο έντονες ερωτήσεις των media σχετικά με την επέκταση συμβολαίου που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Θεωρητικώς λοιπόν τα “κέφια” δείχνουν Κριστιάνο, όπως ενδεχομένως και η σύγκριση της φόρμας των δύο ομάδων. Συζητάμε όμως για το clasico, στου οποίου την ιστορία και οι δύο έχουν κάνει πράγματα και θαύματα.

Ο παραπάνω πίνακας εξηγεί και την έκφρασή μου στη φωτογραφία, την απορία που ζωγραφίζεται πάνω μου κάθε φορά που έρχομαι απέναντι στην “Μέσι ή Ρονάλντο;” ερώτηση σχετικά με το αυριανό clasico. Κι είμαι ευτυχής που δεν μπορώ ούτε να εκτιμήσω, ούτε να προβλέψω, ούτε να μαντέψω. Είμαστε ευτυχείς που ακόμη μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από αυτούς τους δυο. Είμαστε ευτυχείς που θα είμαστε ανάμεσα στα 400 εκατομμύρια των τηλεθεατών του αυριανού ντέρμπι. Είμαστε τυχεροί που τους ζούμε, αλλά και που τους ζούμε στην HD εποχή, που μας δίνει την ευκαιρία μιας τηλεοπτικής ποδοσφαιρικής εμπειρίας όσο το δυνατόν πλησιέστερης στην αυθεντική εμπειρία της παρουσίας στις κερκίδες του Καμπ Νου. Καλή μας απόλαυση!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball