Όχι απλά ντέρμπι, αλλά... η μάχη του Stamford Bridge

Κώστας Ζάλιαρης
Όχι απλά ντέρμπι, αλλά... η μάχη του Stamford Bridge

bet365

Οι κόντρες των Τσέλσι και Τότεναμ, έπειτα απ' όσα συνέβησαν τον Μάιο του 2016, δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιες. Ο Κώστας Ζάλιαρης γράφει στο FourFourTwo του gazzetta.gr για το παιχνίδι που απέκτησε πλέον τον χαρακτηρισμό «Battle of the Bridge».

Ήταν 2 Μαΐου του 2016 και η ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου θα άλλαζε...

Όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα στο «Στάμφορντ Μπριτζ», είχαν μια άλλη ομάδα απόλυτα κερδισμένη. Κρίθηκε ο τίτλος. Επιβεβαιώθηκε ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη στη σύγχρονη εποχή του αθλήματος. Η Λέστερ στέφθηκε Πρωταθλήτρια Αγγλίας βλέποντας το παιχνίδι της Τσέλσι με την Τότεναμ από το σπίτι του Τζέιμι Βάρντι.

Κι εκείνο το παιχνίδι, θα μείνει στα χρονικά και θ' αναφέρεται πλέον ως «η μεγάλη μάχη του Bridge», γιατί... έτσι το ήθελαν και το προκάλεσαν οι ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν σ' εκείνη την αναμέτρηση. Και η 13η αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος, ξυπνάει όλες τις μνήμες...

Η Τότεναμ, επισκέφθηκε την έδρα της συμπολίτισσάς της έχοντας σημειώσει ένα σερί εφτά παιχνιδιών δίχως ήττα, όμως προερχόταν από ισόπαλο ματς με τη Γουέστ Μπρομ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Αυτό το αποτέλεσμα και το γεγονός πως η Λέστερ βρισκόταν στο +8, περιμένοντας πως και πως το ντέρμπι του Λονδίνου για να μάθει αν θα κλείδωνε τον τίτλο του πρωταθλήματος δύο «στροφές» πριν από το φινάλε, καθιστούσαν τρομερά σημαντική τη νίκη για την ομάδα του Μαουρίσιο Ποκετίνο.

Τα «σπιρούνια», είχαν καταφέρει να μην ηττηθούν από τη Λίβερπουλ και να πάρουν μεγάλη νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε απανωτές δύσκολες «δοκιμασίες» στο θετικό σερί πριν από το παιχνίδι του «Στάμφορντ Μπριτζ», ενώ, σε γενικότερο πλαίσιο, η περσινή σεζόν είχε φανερώσει πως ο Αργεντινός κόουτς έκανε, πράγματι, αξιοπρόσεκτη και άξια σεβασμού και αναγνώρισης, δουλειά με το νεανικό σύνολο της Τότεναμ.

Η... τρομερά προβληματική Τσέλσι της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, με τον Ζοσέ Μουρίνιο να έχει απολυθεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του από τους «μπλε», τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Γκους Χίντινκ να έχει αναλάβει στη θέση του μέχρι το φινάλε της σεζόν, είχε μεν σοβαρέψει την εικόνα της, όχι όμως κάτι τρομερά θετικό. Πριν από το ντέρμπι, είχε επικρατήσει 4-1 της Μπόρνμουθ εκτός έδρας, όμως στο αμέσως προηγούμενο ματς στο «Στάμφορντ Μπριτζ», η Μάντσεστερ Σίτι είχε περάσει... αέρα με το τελικό 3-0.

Κι όμως, 45 λεπτά προτού έρθουν τα πάνω – κάτω και η Λέστερ στεφθεί Πρωταθλήτρια, τη 2α Μαΐου, όλα έμοιαζαν ιδανικά για την Τότεναμ στο γήπεδο των «μπλε». Ο κόσμος των φιλοξενούμενων είχε στήσει το δικό του πάρτι στην εξέδρα βλέποντας τους Κέιν και Σον (ο οποίος σε ποσοστό 80% των παιχνιδιών όπου ξεκινούσε βασικός η Τότεναμ έπαιρνε νίκη και ο ίδιος συνήθως σκόραρε στην παρουσία του στην 11άδα) να έχουν δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων. Η αντεπίθεση της Τσέλσι στο δεύτερο μέρος ήταν τέτοια που... λύγισε τα «σπιρούνια». Λίγο η πίεση, λίγο το άγχος, λίγο η αγωνία του Ποκετίνο και των παικτών του για να τελειώσει το ματς, βλέποντας συνεχώς τον πίνακα με το ρολόι αλλά και η «ντόπα» των παικτών της Τσέλσι στ' αποδυτήρια για να βγάλουν πείσμα στον αγωνιστικό χώρο και να μην επιτρέψουν στην Τότεναμ να φύγει για πρώτη φορά νικήτρια από το «σπίτι» τους σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, διαμόρφωσαν το σκορ στο 2-2.

Οι Κέιχιλ και Αζάρ έκαναν... μεθυσμένη πολιτεία το Λέστερ, άφησαν τους ποδοσφαιριστές της Τότεναμ να κλαίνε στ' αποδυτήρια αλλά και ν' ατσαλώνονται για τη φετινή σεζόν, όπου όμως, έχουν ρίξει το ποσοστό νικών τους κατά 20%.

Οι «μπλε» πανηγύριζαν έξαλλα, ομάδα, κόσμος, πάγκος, όλοι έτρεξαν πάνω στον Εντέν Αζάρ τη στιγμή που ισοφάρισε με το εκπληκτικό σουτ στο τελικό 2-2 στο 83ο λεπτό. Οι της Τότεναμ, τους κατηγόρησαν για... συμπεριφορά μικρής ομάδας που αντιλαμβανόταν ότι έκανε κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό με την αποφυγή της ήττας εκείνη τη χρονική στιγμή.

Στο σπίτι του Βάρντι έστησαν... πάρτι οι παίκτες του Κλαούντιο Ρανιέρι, αφού το +7 δεν γινόταν πλέον να καλυφθεί στις τελευταίες δύο αγωνιστικές και οι «αλεπούδες» ήταν κι επίσημα στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ για την αγωνιστική περίοδο 2015-2016, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο απρόσμενες εκπλήξεις στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος.

Το αγωνιστικό κομμάτι, η κρισιμότητα του αποτελέσματος και η μάχη που έδωσαν οι δύο ομάδες εκείνη τη βραδιά, δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο ντέρμπι φέρει πλέον τον τίτλο «the battle of the Bridge».

Το... ξύλο που έπεφτε σε ολόκληρο το ματς, η ένταση, τα αντιαθλητικά και μουλωχτά χτυπήματα, οι συνεχείς τσαμπουκάδες, οι κόντρες των παικτών της Τσέλσι ακόμα και με τον Μαουρίσιο Ποκετίνο (ο Γουίλιαν τον έσπρωξε δίχως να υπολογίζει ποιος είναι) η ένταση στη φυσούνα με το σφύριγμα της λήξης, η πτώση του Χίντινκ στον πάγκο έπειτα από σπρώξιμο που δέχθηκε, ο έξαλλος Μισέλ Βορμ, η... πονηριά του Βερτόνχεν με τον Ντιέγκο Κόστα και γενικότερα οι 12 κάρτες που βγήκαν από το τσεπάκι του Κλάτενμπεργκ, ο τρελαμένος Φάμπρεγας που έδειχνε στον επόπτη του χέρι του για το πάτημα του Λαμέλα κι άλλα πολλά...

Τέτοιο ντέρμπι, τέτοιες μονομαχίες, τέτοιο σκληρό παιχνίδι και... ξεκαθάρισμα λογαριασμών, είχε να γίνει χρόνια. Κι εκείνο, της Τσέλσι με την Τότεναμ, που καθόρισε το πρωτάθλημα του 2016, πέρασε πλέον στην ιστορία...

 

Τελευταία Νέα