Ο αξιοσέβαστος κύριος Χουάν Μάτα

Ο αξιοσέβαστος κύριος Χουάν Μάτα

Κώστας Ζάλιαρης
Ο αξιοσέβαστος κύριος Χουάν Μάτα

bet365

Παιδί... μάλαμα. «Δεκάρι» από τα λίγα. Ίσως ο καλύτερος στη θέση του αυτή τη στιγμή στην Πρέμιερ Λιγκ. Το FourFourTwo του gazzetta.gr σχολιάζει τον Χουάν Μάτα που μπορεί να μην είναι... τόσο εμπορικός, όμως όσα κάνει στο γήπεδο είναι ασύγκριτα. Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης

Μια εικόνα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση από το ντέρμπι του περασμένου Σαββάτου για όσους γνωρίζουν την κατάσταση γύρω από τον Χουάν Μάτα. Η αγκαλιά του με τον Ζοσέ Μουρίνιο τη στιγμή που ο Ισπανός, έχοντας λίγο νωρίτερα χριστεί σκόρερ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στην Άρσεναλ, αντικαταστάθηκε και κάθισε στον πάγκο.

Όλα τα γύρισε υπέρ του. Κι όχι με δηλώσεις. Όχι με έμμεσες σπόντες στις κάμερες και τον Τύπο. Όχι με γκρίνια στις προπονήσεις. Όχι με κακό πείσμα και ξεροκεφαλιά. Και προπάντων όχι με πρόθεση απλά να εκθέσει ανθρώπους (στην προκειμένη, ξεκάθαρα τον Ζοσέ Μουρίνιο) και καταστάσεις. Το έκανε βάζοντας πάνω απ' όλα το καλό της ομάδας την οποία υπηρετεί αυτή τη στιγμή και γνωρίζοντας τις αρμοδιότητές του μέσα στο γήπεδο όποτε κι αν παίζει, όποια στιγμή κι αν παίζει, όποια κι αν είναι η εκτίμηση που απολαμβάνει.

Και έχει δίκιο ο Τζέιμι Κάραγκερ όταν δηλώνει στην εκπομπή Monday Night Football του SkySports πως ο Χουάν Μάτα έχει αποδείξει πως του αξίζει ακόμα μεγαλύτερη εκτίμηση από τους φιλάθλους της Αγγλίας και πως πρόκειται αυτή τη στιγμή για το καλύτερο «δεκάρι» που έχει να επιδείξει η Πρέμιερ Λιγκ. Γιατί, όπως ορθά τονίζει κατά την αναφορά του στον Ισπανό (δείτε στο παρακάτω βίντεο), δεν συναντάς σε κανέναν άλλον από τους λεγόμενους δημιουργικούς μεσοεπιθετικούς των «μεγάλων» ομάδων του κορυφαίου πρωταθλήματος.

Βλέποντας τον παρακάτω πίνακα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλη είναι η διαφορά που μπορεί να κάνει ο Μάτα στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και μπορεί η βαθμολογική θέση της ομάδας να έχει πολλές αιτίες και λόγους για τους οποίους η υπόθεση της διεκδίκησης του τίτλου έχει υποστεί ένα μικρό πλήγμα δίχως να διαφαίνεται άμεσα κάποια μεγάλη αλλαγή σε αυτό, ωστόσο, ο Ισπανός έχει εξαιρετικά ποσοστά στο κομμάτι της συμβολής στον επιθετικό τομέα των «κόκκινων διαβόλων» απέναντι στους «big 6». Είτε με τον ίδιο να σκοράρει, είτε με κάποια ασίστ.

Ακόμα και ο δεύτερος στη σχετική κατάταξη, Φιλίπε Κουτίνιο, για τον οποίο έχουν ειπωθεί και γραφτεί «ύμνοι» όλο το προηγούμενο διάστημα για τα όσα έχει πετύχει στη φετινή Λίβερπουλ και τον δικό του, σημαντικότατο ρόλο στα πλάνα του Γιούργκεν Κλοπ, έχει μεγάλη απόσταση στους δικούς του αριθμούς από αυτούς του Μάτα. Προσέξτε και τους Εζίλ, Σίλβα, Ντε Μπρόινε, Αζάρ και Έρικσεν, που είναι ποδοσφαιριστές της ίδιας θέσης και παρόμοιων αρμοδιοτήτων, με μια μικρή ίσως απόκλιση όσον αφορά στον Βέλγο άσο της Μάντσεστερ Σίτι που μπορεί να βρεθεί στο χορτάρι και ως επιθετικός στην κορυφή της γραμμής κρούσης των «πολιτών».

Με 42 γκολ και 41 ασίστ σε 83 παιχνίδια πρωταθλήματος από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Αγγλία για λογαριασμό της Τσέλσι αρχικά κι έπειτα για τους «κόκκινους διαβόλους», ο Χουάν Μάτα είναι... άπιαστος και συνεχίζει.

Οι επιδόσεις του είναι συνεχώς ανοδικές, ακόμα κι αν είδαμε τον Ισπανό να παραγκωνίζεται παλαιότερα στους «μπλε» του Λονδίνου από τον Ζοσέ Μουρίνιο αλλά και να βλέπει τον... εφιάλτη της απουσίας από τον σχεδιασμό του προπονητή του να επιστρέφει με την πρόσληψη του «special one» στη Γιουνάιτεντ.

Από τη σεζόν 2001/2002 και σε ό,τι αφορά τους μέσους, ο Νταβίντ Σίλβα έχει επίσης 83 γκολ-ασίστ, αλλά σε... πτωτική πορεία στη θητεία του στους «πολίτες», ο Εντέν Αζάρ ακολουθεί στις 79 και ο Γιάγια Τουρέ, έπειτα και από τα δύο τέρματα στην επιστροφή του και το πρώτο του φετινό παιχνίδι με τη Σίτι στην έδρα της Κρίσταλ Πάλας, έφτασε στα 79.

Η σχέση του με τον Πορτογάλο κόουτς δείχνει να έχει φτιάξει πλέον. Και είναι αλήθεια πως πέρασε από... 40 κύματα από την εποχή που οι δυο τους δεν χωρούσαν μαζί στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Για κάποιο λόγο που τότε δεν έβλεπε αλλά εν έτει 2016 αντιλαμβάνεται και με το παραπάνω το τεράστιο λάθος του, ο Μουρίνιο δεν μπορούσε να χωρέσει τον Ισπανό στην 11άδα της Τσέλσι. Κάτι δεν του κολλούσε, κάτι δεν έβρισκε στο παζλ, κάτι διαφορετικό ήθελε και σκεφτόταν τότε. Ο Μάτα, δεν έκανε ποτέ χαμό. Δεν επέλεξε τον «πόλεμο» ούτε έμμεσους τρόπους να δείξει στον προπονητή του πως έκανε λάθος. Όταν βρήκε την ευκαιρία, απλά αποχώρησε για να δείξει μέσα στο γήπεδο, αλλά με άλλη φανέλα, ότι αδικήθηκε.

Και το πολύ καλύτερο για τον ποδοσφαιριστή, είναι ότι το πετυχαίνει φέτος, τη στιγμή που συνυπάρχει με τον κόουτς που τον αδίκησε και του δείχνει κοιτώντας τον στα μάτια και τη στιγμή που του σφίγγει το χέρι έπειτα από κάθε παιχνίδι ή τη στιγμή που αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο για να γίνει αλλαγή, κάτι που έχει σημειωθεί σε 8 παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο τρέχον πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ. Θυμηθείτε μαζί μας το γέλιο εκνευρισμού του Μάτα τη στιγμή που ο Μουρίνιο προσπαθούσε να του εξηγήσει για ποιον λόγο τον έβγαλε από το ματς του Community Shield στο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στη Λέστερ και δείτε πόση διαφορά κάνουν λίγοι μήνες και μια μεγάλη προσπάθεια από τον διεθνή άσο, τον οποίο πλέον ο «special one» αναγνωρίζει, σέβεται και εκτιμά πολύ περισσότερο απ' ότι το έκανε στο πρόσφατο παρελθόν.

Παρουσιάζοντας τον Χουάν Μάτα από την... ανθρώπινη υπόστασή του, θα μπορούσε κανείς ν' αναφέρεται σ' εκείνον μονάχα με τον χαρακτηρισμό «μάλαμα». Είναι από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που ουδέποτε έχει απασχολήσει για την προσωπική του ζωή, για τα όσα κάνει με τη σύζυγό του, για τον τρόπο που περνάει τις μέρες του, για οτιδήποτε δεν αφορά τα όσα πράττει εκτός γηπέδου. Είναι παιδί πολύ χαμηλών τόνων αλλά πάντοτε αποπνέει τρομερό σεβασμό. Κι όχι μονάχα για να τον σέβεται ο άλλος, αλλά και ο ίδιος φροντίζει να είναι απόλυτα σωστός απέναντι σε όλους. Σε στραβά αποτελέσματα θα βγει να μιλήσει όντας από αυτούς που λέμε... δημοσιογραφικούς αθλητές, πάντοτε θα δεχθεί να εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές όταν του ζητείται η άποψή του για την πορεία της ομάδας ακόμα και στις άσχημες μέρες και πέρα από αυτό, ξέρει πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται δίπλα στον συνάνθρωπο.

Η τελευταία του πράξη, που ανάγκασε το πούλμαν της αποστολής της ομάδας να τον περιμένει πολύ απλά για να περάσει λίγο χρόνο με έναν πιτσιρικά οπαδό της Γιουνάιτεντ καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, έδωσε το παράδειγμα και το χαμόγελο του Μάτα προς τον μικρό και τον πατέρα του, δίχως εκείνη τη στιγμή να δείξει ότι βιάζεται ή ότι τους έκανε... χάρη, ήταν η καλύτερη απόδειξη της ανθρωπιάς του. Ακόμα κι αυτό, δεν το «προώθησε». Δεν είναι τέτοιος. Χάρηκε για τη στιγμή, αγκάλιασε τον μικρό, του έδωσε δύναμη με τα λόγια του κι έτρεξε προς το πούλμαν γνωρίζοντας πως είχε δώσει χαρά σ' ένα παιδί που δίνει τη δική του μάχη στη ζωή και δεν μπορεί ν' απολαύσει τη χαρά του ποδοσφαίρου όπως εκείνος...

Τα σέβη μας, Χουάν Μάτα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα