Το μαγικό ποτό

Το μαγικό ποτό

Το μαγικό ποτό

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εκπληκτική Λειψία, που έχει βρει το... μαγικό ποτό και πετάει στην Bundesliga.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ποτέ δεν υπήρχε κάποιος τόσο κοντά στην Μπάγερν μετά από 10 αγωνιστικές. Είτε με τον Χάινκες είτε με τον Γκουαρδιόλα στον πάγκο, οι Βαυαροί είχαν ήδη πάρει διαφορά, που κατά μέσο όρο έφτανε στους 4,75 βαθμούς. Ένας σύλλογος με 390 εβδομάδες ζωής, όμως, όχι μόνο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους πρωταθλητές, αλλά δίπλα τους στην κορυφή.

Οι οπαδοί γιόρτασαν τη νίκη επί της Μάιντς με 3-1 με μία λέξη: «Spitzenreiter», «Πρωτοπόρος». Η Λειψία έγινε η πρώτη που δεν χάνει στις 10 πρώτες αγωνιστικές μετά την άνοδό της από την Ντούισμπουργκ τη σεζόν 1993-94, ενώ έχει μόλις έναν βαθμό λιγότερο στο ίδιο σημείο της σεζόν από την εκπληκτική Καϊζερσλάουτερν, που το 1998 έκανε το θαύμα κατακτώντας τον τίτλο.

Οι ταύροι ενσαρκώνουν τον εφιάλτη των ρομαντικών στην Γερμανία, των οπαδών στηρίζουν την παράδοση. Κυρίως, λόγω των πρακτικών και τον τρόπο διοίκησης της Red Bull. Το πλάνο, όμως, δεν μοιάζει με εκείνα των άλλων νεόπλουτων. Το καλοκαίρι ξοδεύτηκαν για μεταγραφές 50 εκατ. ευρώ (ο μέσος όρος στην κατηγορία ήταν τα 27,8) για παίκτες όχι μεγαλύτερους των 23 ετών.

Σε σχέση, μάλιστα, με το ματς με την Καρλσρούη για την προτελευταία αγωνιστική της δεύτερης κατηγορίας πέρυσι και το – θεωρητικά – πιο δύσκολο ματς στη φετινή σεζόν με την Ντόρτμουντ, οι αλλαγές στην ενδεκάδα ήταν μόλις δύο! Η Λειψία είναι η πιο νεανική ομάδα του πρωταθλήματος με μέσο όρο ηλικίας 23,6, ενώ η μεγαλύτερη απόδειξη ταπεινότητας αγωνιστικά είναι ότι οι παίκτες του Χάζενχουτλ έχουν τρέξει τα περισσότερα χιλιόμετρα.

«Τρέχουμε δίχως τέλος», θα επιβεβαιώσει ο Τίμο Βέρνερ, που αποκτήθηκε από τη Στουτγκάρδη για 10 εκατ. ευρώ και είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των ταύρων. «Δεν έχουμε εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση μετά από 10 αγωνιστικές. Μας δίνει, όμως, εγγύηση ότι είμαστε στο σωστό μονοπάτι και γι’ αυτό το διασκεδάζουμε τόσο», θα πει ο Χάζενχουτλ. Ο 49χρονος τεχνικός ανέλαβε μόλις το καλοκαίρι και, μάλιστα, απαρνήθηκε το 4-3-3, που όπως αποκάλυψε στην FAZ είχε σαν... ευαγγέλιο μετά την εκπληκτική Ντόρτμουντ του Κλοπ, την οποία θαύμαζε.

«Δύο συναντήσεις με τον Ράνγκνικ ήταν αρκετές για να με πείσει», τόνισε ο Αυστριακός. Ποιο ήταν αυτό για το οποίο τον έπεισε ο τεχνικός διευθυντής; Φυσικά το 4-2-2-2, με το οποίο το 2008 είχε αναδειχθεί πρωταθλητής χειμώνα με την Χόφενχαϊμ, που μόλις είχε ανέβει στην Bundesliga. Πριν ξεκινήσει η σεζόν ο Ράνγκνικ είχε χαρακτηρίσει αδύνατο να υπάρξει άλλη πρωταθλήτρια χειμώνα, όπως τότε πριν από 8 χρόνια. Κάθε αγωνιστική πλησιάζει όλο και περισσότερο στο να διαψευσθεί.

Όλοι στον σύλλογο έχουν εκπλήξει ευχάριστα τους εαυτούς τους. «Κανένας μας δεν το περίμενε», θα πει ο αρχηγός Κάιζερ. «Σίγουρα οι απαιτήσεις μεγαλώνουν από όλους μας. Και αν συνεχίζουμε να παίζουμε με καθαρό μυαλό, τότε είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε επιτυχημένοι και τις επόμενες εβδομάδες». «Η Λειψία έχει 110% αυτοπεποίθηση», τόνισε ο τεχνικός της Μάιντς Μάρτιν Σμιντ μετά την ήττα της ομάδας του.

Όπως και όλοι του οι συνάδελφοι πριν από εκείνον, δεν κατάφερε να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις τακτικές του Χάζενχουτλ. Η Λειψία έχει την ικανότητα να δημιουργεί ένα υπέροχο χάος με τον τρόπο που πρεσάρει, που φορτώνει τον άξονα και βγαίνει στην επίθεση. «Με όλους αυτούς τους παίκτες με εκπληκτικά φυσικά προσόντα, τρομάζει όλη την κατηγορία», δήλωσε ο τεχνικός της Χέρτα, Παλ Νταρντάι, στη Welt. «Είναι κάτι καινούριο. Καμία ομάδα μέχρι τώρα δεν έχει βρει τη λύση στο εκπληκτικό της πρέσινγκ και στο γρήγορο ποδόσφαιρο». Το μοναδικό αρνητικό που βρήκε ο Ούγγρος είναι η απειρία των νεαρών της παικτών, που ίσως φανεί στη συνέχεια. Ίσως.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Χάζενχουτλ έχει καταφέρει να περάσει στα πιτσιρίκια του κάθε τακτική, κάθε μικρή λεπτομέρεια. «Δεν γνωρίζω που είναι το όριό μας. Δεν σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε σε περίπτωση που έρθει η ήττα. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι πώς θα είμαστε μακροπρόθεσμα επιτυχημένοι», είπε ο Αυστριακός τεχνικός σε συνέντευξή του στην FAZ. «Η τακτική μας εξαρτάται από το αν θέλουμε να κρατήσουμε τον αντίπαλο μακριά από την εστία μας ή αν θέλουμε να τον καλέσουμε στη δική μας».

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τους ταύρους είναι το άγγιγμα του Μίδα, που έχει στο ξεκίνημα της σεζόν ο προπονητής τους. Από τα 20 της γκολ μέχρι τώρα τα 7 έχουν έρθει από αλλαγές, κάτι που στο ίδιο σημείο είχε να συμβεί από τη σεζόν 2010-11, όταν το ίδιο είχε πετύχει η Μάιντς. «Θέλουμε να βρίσκουμε τις ιδανικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές των εαυτών μας, όμως τα πράγματα δεν δουλεύουν πάντα ρολόι», τόνισε ο Χάζενχουτλ μετά το κακό δεύτερο 45λεπτο με τους mainzer. Σε ματς που η ομάδα του ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0 στο ημίχρονο, εκείνος στάθηκε στις αδυναμίες της. «Πιστεύω ότι δεν έχουμε παίξει και πολύ σαν top ομάδα».

Οι ταύροι έχουν τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω τους. «Ομολογώ ότι πιστεύω ότι η Red Bull (τυπικά αυτό δεν είναι το όνομα της ομάδας, αλλά το RasenBallsport) είναι πολύ δυνατή», θα πει ο Ούλι Χένες στο Sky. «Έχουν ένα πλεονέκτημα. Βρίσκονται στον καναπέ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ εμείς έχουμε το Champions League», συνέχισε ρίχνοντας και τα «καρφιά» του. «Δεν θυμάμαι να πέρασα πολύ χρόνο στον καναπέ κατά τη διάρκεια οποιαδήποτε εβδομάδας», απάντησε ο Χάζενχουτλ. «Είναι εμφανές ότι τους απασχολούμε».

Η αλήθεια είναι – και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Λειψία – ότι η δική της άνοδος έχει οδηγήσει σε άλμα ποιότητας την Bundesliga. Ο σύλλογος έχει μάλλον βρει ένα... μαγικό ποτό που δίνει φτερά, μεγαλώνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και τα γραφεία έχουν γεμίσει από νεαρούς ανθρώπους σε όλους τους τομείς, που προσπαθούν να προλάβουν την ανάπτυξή του. Ήδη τυχόν έξοδος στην Ευρώπη θα δημιουργήσει πρόβλημα με το Financial Fair Play και το εμπορικό τμήμα δουλεύει πυρετωδώς να αυξήσει τα έσοδα.

Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Ο κόσμος της περιοχής την έχει αποδεχθεί μάλλον καθολικά, αν κρίνουμε από τα συνεχόμενα sold out και τις σκέψεις η χωρητικότητα του σταδίου να αυξηθεί σε 70.000 θέσεις. Παράλληλα, όμως, είναι εμφανές ότι ο σύλλογος ψάχνει ακόμα την ψυχή του. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Sky το ματς της Λειψίας με την Ντάρμσταντ εκτός έδρας είχε... 0% θεαματικότητα! Για την ακρίβεια, το παρακολούθησαν λιγότεροι από 5.000 τηλεθεατές, που στατιστικά αντιστοιχεί στο απόλυτο μηδέν.

Η Λειψία είναι μία ομάδα χωρίς ιστορία, χωρίς δράμα, χωρίς μύθους, χωρίς θρύλους. Η Leipziger Volkszeitung έκανε μία απλή ερώτηση στους οπαδούς της: τι αντιπροσωπεύει η ομάδα τους; Το εντυπωσιακό 98% απάντησε «επιτυχία». Μέχρι και ο δήμαρχος Burkhard Jung, που εξελίσσεται σε ένθερμο υποστηρικτή της, τόνισε ότι η επιτυχία του συλλόγου είναι συμβολική της ανόδου ολόκληρης της πόλης.

Στο τέλος εκείνο που μετράει για την Λειψία είναι η φιλοσοφία της. «Για εμάς δεν υπάρχουν ήττες. Υπάρχουν παιχνίδια που θα κερδίσουμε και παιχνίδια που θα κερδίσουμε από αυτά». Κανένας δεν δείχνει να φοβάται την αποτυχία, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει ακόμα μέτρο για αυτήν. Μέχρι να συμβεί αυτό ο Χάζενχουτλ έθεσε στην Express με τον καλύτερο τρόπο αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι: «Ο σύλλογος είναι απλά σέξι».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης