Πως ο Κόντε απελευθέρωσε τον Αζάρ

Πως ο Κόντε απελευθέρωσε τον Αζάρ

Gazzetta team
Πως ο Κόντε απελευθέρωσε τον Αζάρ

bet365

Ο Εντέν Αζάρ επέστρεψε και ο John Robertson, που ήταν στο Stamford Bridge, γράφει για την εμφάνιση του Βέλγου στο 5-0 επί της Εβερτον.

Με 3 γκολ σε 3 ματς στην Premier League πριν τον αγώνα κόντρα στην Εβερτον στο Stamford Bridge, ο Εντέν Αζάρ, ήταν ο βασικός λόγος της βελτίωσης της Τσέλσι τις τελευταίες εβδομάδες. Στην θεωρία, τα τελευταία 4 ματς των Μπλε, ήταν δύσκολα. Με Λέστερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εβερτον και Σαουθάμπτον εκτός έδρας. Ομως με το 5-0 σε βάρος της ομάδας του Ρόναλντ Κούμαν, η Τσέλσι έφτασε τις 5 νίκες στα τελευταία 5 ματς στο πρωτάθλημα με τέρματα 14-0. Η εμφάνιση του Αζάρ, έδειξε μια συνέχεια, η ποιότητα του Βέλγου στην επίθεση ήταν το κλειδή για να πάρει τους βαθμούς η Τσέλσι. Ο 25χρονος τα έχει πάει εξαιρετικά στο 3-4-3 του Αντόνιο Κόντε παίζοντας στα αριστερά της επίθεσης. Ο Αζάρ έχει τη δυνατότητα να βγάλει όλο του το ταλέντο και να κάνει τη διαφορά και μοιάζει η τακτική του allenatore να έχει χτιστεί ειδικά για εκείνον.

Ενώ ο Αζάρ βρίσκεται στα αριστερά, στην πραγματικότητα έχει έναν πολύ πιο ελεύθερο ρόλο και αφήνει συχνά τη θέση του. Ο Κόντε του επιτρέπει να το κάνει. Συχνά βρίσκεται δίπλα στον Ντιέγο Κόστα στον άξονα, γυρίζει πίσω για να πάρει μπάλα και μένει σε θέση οφσάιντ πίσω από την αντίπαλη άμυνα. Αυτή ελευθερία είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτεί το σπάνιο ταλέντο που διαθέτει και πρώτη φορά στην καριέρα του σκόραρε σε 4 σερί αγωνιστικές στην Premier League. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τα δύο γκολ που έβαλε στην Εβερτον. Το πρώτο συγκλίνοντας από αριστερά και το δεύτερο συγκλίνοντας από δεξιά.

Η ευφυία στις κινήσεις του Αζάρ προκάλεσαν... πανωλεθρία στον Σίμους Κόουλμαν στα δεξιά της Εβερτον. Ο Ιρλανδός δεν ήξερε αν πρέπει να κυνηγήσει τον Βέλγο ή να παραμείνει μαζί με την υπόλοιπη αμυντική γραμμή στη θέση του. Σε αυτή την αβεβαιότητα έπαιξε ρόλο ο αριστερός μπακ των Μπλε, Μάρκος Αλόνσο, ο οποίος βρισκόταν συνέχεια μπροστά και έβαζε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον Κόουλμαν. Η έλλειψη αποφασιστικότητας από τον μπακ της Εβερτον έδινε χώρο και στον Ντιέγο Κόστα, αφού οι Φιλ Γιαγκέλκα και Ασλεϊ Γουίλιαμς, αναγκάζονταν να βγαίνουν έξω για να ακολουθήσουν τον Αζάρ.

Eden Hazard, Chelsea vs Everton

Ο ελεύθερος ρόλος του Αζάρ επέτρεπε στον Μάρκος Αλόνσο να ανεβαίνει συνέχεια και να βρίσκεται στη θέση που κανονικά είναι ο Βέλγος. Ηταν η επιτομή του σύγχρονου μπακ, ο οποίος δεν σταματά να τρέχει και μένει κολλημένος στη γραμμή με στρατιωτική πειθαρχεία, ενώ οι δυνάμεις του μοιάζουν αστείρευτες.

Με τον Αλόνσο να δίνει βάθος, ο Αζάρ μπορούσε να κινείται παράλληλα χωρίς να έχει τον φόβο ότι θα αφήσει κενό. Ξεκάθαρα, ο Κόντε είχε δώσει... ειδική άδεια στους δύο να συνδυάζονται και αυτή η εμπιστοσύνη όπως και το πως συνδυάζονταν Μόζες και Πέδρο, έκανε την τεράστια διαφορά στην επίθεση της Τσέλσι. Το δίδυμο των Αζάρ και Μάρκος Αλόνσο έδειξε αυτά τα πράγματα ενώ έχουν παίξει μαζί μόλις μερικά παιχνίδια. Ο Ισπανός έδειξε να έχει μια ενστικτώδη γνώση του προς τα που θα πάει ο Αζάρ και θα του αφήσει χώρο και έκανε την ανάλογη κίνηση. Δεν είναι αναγκαστικό για να υπάρξει συνεργασία στην πλευρά οι παίκτες που την αποτελούν να αλλάζουν πάσες μεταξύ τους, οι θέσεις τους είναι το πιο σημαντικό.

Δεδομένου του πόσο κακός ήταν στο μεγαλύτερο κομμάτι της περσινής σεζόν, παραμένει... θεμιτό να το αναρρωηθεί κανείς για το σθένος και το ομαδικό πνεύμα του Αζάρ. Οταν τα πράγματα πάνε καλά για τον ίδιο, τα αποτελέσματα της αυτοπεποίθησής του είναι εκπληκτικά. Τα δύο γκολ του κόντρα στην Εβερτον, όπως και η συμμετοχή του σε 2 από τα υπόλοιπα 3, μιλούν από μόνα τους για το ταλέντο του. Το μικρό φάλτσο που έβαλε στην μπάλα στο πρώτο γκολ και η κίνηση που έκανε σε εκείνο που σημείωσε ο Μάρκος Αλόνσο, δείχνουν την πίστη που έχει στο σπάνιο ταλέντο του. Οταν ο Αζάρ είναι χαρούμενος, είναι και η Τσέλσι.

Αυτή τη στιγμή μοιάζουν να μην υπάρχουν αδυναμίες στο παιχνίδι του με το 3-4-3 του Κόντε. Οι συνηθισμένες, αμυντικές του αδυναμίες, καλύπτονται από τον Μάρκος Αλόνσο και από το κέντρο, με τους Νεμάνια Μάτιτς και Ν' Γκολό Καντέ να κερδίζουν κατοχή αμέσως μόλις χάνεται. Το πιο τρομακτικό για τους αντιπάλους στοιχείο στο παιχνίδι του είναι οι ντρίμπλες. Οχι μόνο το κάνει συστηματικά αλλά είναι τέτοια τακτική του ευφυία που τις επιχειρεί όταν οι Αλόνσο, Μάτιτς, Καντέ, είναι στη σωστή θέση για να διορθώσουν τα πράγματα αν κάτι πάει στραβά. Ο Αζάρ ήταν ο παίκτης στον οποίο έγιναν τα περισσότερα φάουλ στα 80 λεπτά που έπαιξε.

Antonio Conte, Eden Hazard, Chelsea vs Everton

Την ίδια στιγμή, ο Αζάρ δεν ήταν μόνο εκείνος στον οποίο έγιναν τα περισσότερα φάουλ αλλά και αυτός που είχε τα πιο πολλά σουτ, τα πιο πολλά on-target, τις πιο πολλές πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και τις περισσότερες προς τον Ντιέγο Κόστα.

Αυτή η καθετότητα και η συνεχής επιθυμία να επιτεθεί τον κάνει τόσο επικίνδυνο. Με αυτόν στο γήπεδο, είναι αδύνατο για μια ομάδα να χαλαρώσει. Η μεγαλύτερη ελευθερία που έχει σε αυτό το 3-4-3 είναι ότι ο αντίπαλος δεν ξέρει ποτέ το προς τα που θα κινηθεί ο Αζαρ. Πολύ απλά, αν ο Βέλγος συνεχίσει να κάνει τέτοιες εμφανίσεις, η Τσέλσι θα βρεθεί να είναι ξανά διεκδικήτρια του τίτλου στην Premier League...

 

Τελευταία Νέα