Γιατί Θεέ μου η Πολιτική μπαίνει στο Ποδόσφαιρο;

Γιατί Θεέ μου η Πολιτική μπαίνει στο Ποδόσφαιρο;

bet365

Η Αλκμααρ... κόλλησε στο Τελ Αβίβ κι αιτία ήταν η απουσία του Jahanbakhsh από το ματς. Ο παίκτης είχε πάρει το «οκ» από ιατρικό τιμ, προπονητή, όχι όμως και από την Κυβέρνηση του Ιράν!

Το όνομά του δεν μπορείς να το προφέρεις, οι Ολλανδοί τον αποκαλούν με το μικρό του, Αλιρέζα γιατί το Jahanbakhsh... Είναι από το Ιράν, 23 ετών επιθετικός και σύμφωνα με τα ΜΜΕ θα απασχολήσει σύντομα την ποδοσφαιρική Ευρώπη! Δεν θα ασχοληθούμε τη δεδομένη στιγμή με το ταλέντο του, αλλά με το γεγονός πως ο συγκεκριμένος παίκτης δεν αγωνίστηκε στα δυο ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ σε Ολλανδία και Ισραήλ. Δεν ήταν τιμωρημένος, δεν ήταν τραυματίας, ήταν... φοβισμένος. Από τη στιγμή που η κληρωτίδα έβγαλε ομάδα από το Ισραήλ, ο νεαρός φορ εξήγησε στους ιθύνοντες του συλλόγου πως δεν μπορεί να αγωνιστεί.


«Η ΑΖ δεν θέλει να κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση για τον Ιρανό επιθετικό και να θέσει σε κίνδυνο την μελλοντική του παρουσία στην Εθνική ομάδα του Ιράν» ανέφερε η ανακοίνωση της ομάδας. Ναι, στο 2016 παίκτες αρνούνται να παίξουν ποδόσφαιρο λόγω πολιτικών αντιδράσεων. Οι Ισραηλινοί θα τον καλοδεχόντουσαν αν ήταν έτοιμος να μην αναμείξει το ποδόσφαιρο με την πολιτική.

Ωστόσο, ο Jahanbakhsh προτίμησε να μην ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ, γιατί φοβήθηκε το... μακρύ χέρι του Ιράν. Εξάλλου, το διαβατήριο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, απαγορεύει ρητά την είσοδο των κατόχων του στην «κατεχόμενη Παλαιστίνη», αφού έτσι αναφέρεται το Ισραήλ. Μάλιστα, η νομοθεσία τονίζει πως οι Ιρανοί που μεταβαίνουν στο Ισραήλ κινδυνεύουν με φυλάκιση δύο έως πέντε ετών!


Η Αλκμααρ φοβήθηκε για το μέλλον του, για την οικογένειά του κι έτσι δέχθηκε το αίτημά του. Πόσο άδικο... Οπως και όταν ο Αιγύπτιος τζουντόκα δεν είχε δώσει το χέρι του στον Ισραηλινό νικητή, όπως και όταν ο Λιβανέζος αθλητής στους Ολυμπιακούς δεν είχε δεχθεί να μπει σε πούλμαν με Ισραηλινούς αθλητές. Αλλωστε, λίγο πριν την έναρξή τους, ο Ιρανός Υπουργός Αθλητισμού είχε τονίσει πως οι αθλητές της χώρας δεν θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς του Ισραήλ.

Αιγύπτιος τζουντόκα αρνήθηκε να δώσει το χέρι στον Ισραηλινό αντίπαλό του (vid)

Η Μέση Ανατολή έχει υποφέρει, είναι ίσως η πιο ταλαιπωρημένη περιοχή του πλανήτη, δε χρειάζεται όμως να την... τσαλακώνουμε και στον αθλητισμό. Είναι απαράδεκτη η ανάμειξη αθλητισμού και πολιτικής και αν οι Ομοσπονδίες δεν μπορούν να επιβληθούν χρειάζονται κυρώσεις. Το μποϋκοτάζ απαγορεύεται στο 2016 απ' όπου κι αν προέρχεται. Η Αλκμααρ αναγκάστηκε να υποκύψει σε μια παράλογη απαίτηση και η σιωπή είναι σύμβολο επιλεκτικής αγανάκτησης.

Επιτέλους, το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση και όχι μέρος πολιτικών ενεργειών για να εκφράσουν τα Κράτη τη δυσαρέσκειά τους.

Οι διαφορές Ιρανών, Παλαιστίνιων, Λιβανέζων και Ισραηλινών σχεδόν ποτέ δε θα λυθούν, αλλά γι αυτό το θέμα υπεύθυνος είναι μόνο ο ΟΗΕ. H ΔΟΕ, η FIFA και η UEFA πρέπει να σκύψουν στα προβλήματα που προκύπτουν με τους αθλητές και να βάλουν τέλος στην ανοχή.

 

Τελευταία Νέα