Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Ο... φούρναρης της επιτυχίας

Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Ο... φούρναρης της επιτυχίας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν και την Χόφενχαϊμ, που ταξιδεύει αήττητη στο Μόναχο για το ματς με την Μπάγερν.

Καμιά φορά οι πιο δύσκολες ερωτήσεις έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις. Πριν λίγες ημέρες ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν είχε βρεθεί ενώπιον των συντακτών της σχολικής εφημερίδας στο Σπάιερ. «Μπορείτε να κατακτήσετε το πρωτάθλημα;», τον ρώτησε ένας από τους μικρούς μαθητές. «Στη θεωρία ναι. Επιτρέπεται από τους κανόνες. Είναι πολύ δύσκολο όμως». Μόλις τον περασμένο Μάιο η ίδια ερώτηση θα περιείχε τη λέξη «υποβιβασμός». Ο 29χρονος τεχνικός έχει αλλάξει τα πάντα από την πρώτη του κιόλας μέρα στο γραφείο.

Ο άνθρωπος που του έδωσε τη δουλειά στην Χόφενχαϊμ ήταν ο μέντοράς του, Ερνστ Τάνερ (τώρα υπεύθυνος ακαδημιών στη Λειψία). Αναγνώρισε αμέσως τις δυνατότητές του από τις κοινές τους μέρες στη Μόναχο 1860. «Είχα δει το ταλέντο του, πριν τον φέρω στην Χόφενχαϊμ», τόνισε στο Eurosport. Η αμφισβήτηση είχε ξεκινήσει από νωρίς. «Μα καλά, δεν έχουμε άλλον προπονητή και πρέπει να φέρεις κάποιον από το Μόναχο», αποκάλυψε ο Τάνερ ότι ήταν η πρώτη ερώτηση από τους ανωτέρους του στην Χόφενχαϊμ, όμως κατάφερε να τους πείσει ότι εκείνος ο πιτσιρικάς άξιζε την ευκαιρία. Και στο τέλος κανένας δεν βγήκε χαμένος.

Μετά το τέλος της σεζόν 2014-15 μία πρόσκληση έφτασε στα γραφεία των ακαδημιών της Χόφενχαϊμ. Ο Νάγκελσμαν την αποδέχθηκε, ταξίδεψε μέχρι το Μόναχο, όπου στην Säbener Strasse συναντήθηκε με τον Ούλι Χένες. Η πρόταση της Μπάγερν ήταν ξεκάθαρη: οι Βαυαροί ήθελαν να αναλάβει την U17.

«Συζητήσαμε, φυσικά, και για άλλους ρόλους, όμως δεν υπήρχε χρόνος, καθώς συνέχιζα τις σπουδές μου», θα αποκαλύψει ο νεαρός τεχνικός, που έμεινε στην Χόφενχαϊμ. Μετά από σχεδόν μισό χρόνο, άλλωστε, δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον τεχνικό διευθυντή Ρόζεν τη στιγμή που βρισκόταν στην Ακαδημία Hannes-Weisweiler στην Κολωνία, προκειμένου να αναλάβει το καλοκαίρι του 2016.

Τουλάχιστον, αυτό ήταν το αρχικό πλάνο, καθώς τελικά έπεσε σχεδόν άμεσα στα βαθιά. Ήταν μία τρελή ιδέα, ένα πείραμα, το οποίο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, ενθουσιασμό και αρνητική διάθεση από τον τοπικό Τύπο. «Κίνηση δημοσίων σχέσεων», το είχε χαρακτηρίσει τότε η Rhein-Neckar-Zeitung. Δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από το πρώτο του ματς στον πάγκο και τώρα θα επιστρέψει στο Μόναχο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Κάρλο Αντσελότι ως ίσος προς ίσο. Και οι δύο αήττητοι.

Από τότε, ο περίφημος «Nagelsmann-Tabelle», «ο πίνακας του Νάγκελσμαν» κάνει συχνά-πυκνά την εμφάνισή του. Από τη στιγμή που ανέλαβε την Χόφενχαϊμ, μόνο η Μπάγερν (58) και η Ντόρτμουντ (48) έχουν περισσότερους βαθμούς από τη δική του ομάδα (42). Την παρέλαβε πέρυσι στο χείλος της καταστροφής με μέσο όρο 0,7 βαθμών και την μετέτρεψε σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό με 1,64. Αυτός ο μέσος όρος σε ολόκληρη τη σεζόν θα την έφερνε στην 4η θέση!

Μία πιο κάτω από αυτήν που βρίσκεται πριν το ταξίδι στο Μόναχο. Πριν λίγες ημέρες η Χόφενχαϊμ είχε υποδεχθεί την Χέρτα. Στα τελευταία λεπτά οι Blau ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 και είναι κοντά στη μεγάλη νίκη. Ο Νάγκελσμαν κοιτάζει στον πάγκο του και ετοιμάζεται να δώσει εντολή για αλλαγή. Οι περισσότεροι στη θέση του θα προτιμούσαν έναν αμυντικό, για να κλειδώσουν το αποτέλεσμα. Όχι εκείνος. Ο επιθετικός Σαλάι πέρασε στη θέση του μέσου Ρουπ.

Ανοησία; Αχρείαστο ρίσκο; Όχι για τον 29χρονο τεχνικό. Το αναλυτικό του μυαλό είναι εντυπωσιακό. Δεν είναι δογματικός και κάθε κίνησή του έχει αιτία και πιθανό αποτέλεσμα πιο κοντά στον δικό του στόχο. Η Χόφενχαϊμ έχει και πάλι ταυτότητα για πρώτη φορά μετά την εποχή Ράνγκνικ. Μία ομάδα που σκόραρε σαν τρελή, όμως δεχόταν άλλα τόσα και στο τέλος έμενε στην μετριότητα, που παραδοσιακά στηριζόταν σε σταρ. Όχι πλέον, καθώς ο 29χρονος τεχνικός έχει ήδη χρησιμοποιήσει 22 παίκτες.

«Δουλεύω σαν φούρναρης. Ανακατεύω τα υλικά, τα βάζω στον φούρνο και τσεκάρω αν η γεύση βγει όπως την θέλω», θα πει ο Νάγκελσμαν στο περιοδικό Socrates. Η ομάδα του είναι εκπληκτικά απρόβλεπτη. «Ο Νάγκελσμαν έχει πάντα πλάνο. Δεν έχουμε μόνο ένα σύστημα και όπως βλέπετε, μπορούμε να αντιδράσουμε στον κάθε αντίπαλο», θα πει ο αμυντικός Ζίλε, που πέτυχε το μοναδικό γκολ στο ματς με την Χέρτα.

Αυτή ήταν η πέμπτη νίκη στη σειρά για την Χόφενχαϊμ, που ισοφάρισε το ρεκόρ της από την περίοδο 2008-09, όταν είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια χειμώνα. Ακόμη και τότε, όμως, είχε λιγότερους βαθμούς σε αυτό το σημείο της σεζόν. «Ο προπονητής έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας», θα πει ο εξτρέμ Ντεμιρμπάι, που είναι από τις αποκαλύψεις των Blau.

«Είναι διασκεδαστικό να δουλεύεις μαζί του. Μας κάνει καλύτερους», πρόσθεσε ο μέσος Φογκτ στην κάμερα του Sky. Στον μικρόκοσμο της Χόφενχαϊμ αυτή η ευφορία έχει υπάρξει και άλλες φορές. Πριν από δύο χρόνια με τον Γκίζντολ στον πάγκο είχε βγάλει 9 αγώνες αήττητη. Στα μάτια των ειδικών, όμως, υπάρχει σημαντική διαφορά. «Όσο είμαι εδώ, πότε η εξέλιξη δεν ήταν τόσο σημαντική», θα πει ο τεχνικός διευθυντής Ρόζεν.

Ο Νάγκελσμαν ανήκει στην γενιά των Γερμανών προπονητών, που συνδυάζουν την ψυχολογία και την ανάλυση. Που είναι η τακτική όμως; «30% τακτική και 70% επικοινωνία». Έτσι χαρακτήρισε την μέθοδό του ο ίδιος ο 29χρονος τεχνικός σε συνέντευξή του στην Süddeutsche τον περασμένο Αύγουστο. «Κάθε παίκτης βρίσκει κίνητρο σε διαφορετικά πράγματα. Σε αυτό το επίπεδο, η ποιότητα των παικτών θα εξασφαλίσει, αν η ψυχολογική κατάσταση είναι σωστή, ότι θα παίξεις καλά τακτικά».

Το σύστημα είναι κάτι σχετικό. «Είναι ζήτημα 5-10 μέτρων το αν παίζεις με 4-4-2 ή με 4-3-2-1». Ο Νάγκελσμαν συνεργάζεται με δύο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ και δίνει μεγάλο βάρος σε αυτό που ονομάζει «Deckungsschatten», στην κυριολεξία «σκιά του μάρκινγκ». Είναι όταν οι παίκτες του δεν μπορούν να δεχθούν την μπάλα, επειδή ο αντίπαλος έχει κλείσει τους διαδρόμους.

Η ωριμότητά του είναι εντυπωσιακή και δεν συμβαδίζει με την ηλικία του. Αυτό φάνηκε στο πώς αντιμετώπισε τα περιστατικά με τον τεχνικό διευθυντή της Κολωνίας, Σμάντκε, και τον προπονητή της Λεβερκούζεν, Σμιντ. Ο πρώτος πέρυσι του πέταξε μία... τσίχλα (!) και πριν λίγες ημέρες στο ματς Κυπέλλου του χάρισε ένα πακέτο τσίχλες ως δώρο συμφιλίωσης, το οποίο ο Νάγκελσμαν δέχθηκε με χαρά.

«Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα γεμάτο συναισθήματα. Γι’ αυτό το λατρεύω», θα πει μετά το ματς με την Λεβερκούζεν, με τον Σμιντ να τα βάζει μαζί του για ένα φάουλ, για το οποίο διαμαρτυρήθηκε και να αποβάλλεται. «Είσαι ηλίθιος; Σκάσε! Νομίζεις ότι έχεις ανακαλύψει το ποδόσφαιρο;», του φώναξε μπροστά στην κάμερα, όμως ο τεχνικός της Χόφενχαϊμ δεν είναι στον πάγκο, για να ανοίγει βεντέτες. «Μιλήσαμε. Το θέμα είναι λήξαν», όπως αποκάλυψε.

Εκείνο το παιχνίδι με τις «ασπιρίνες» έβαλε τέλος στο δεύτερο χειρότερο σερί της Χόφενχαϊμ στην Bundesliga, καθώς είχε μόλις 1 νίκη σε 16 ματς. Το τελικό 0-3 είχε εντυπωσιάσει. Τώρα, θα παίξει απέναντι στην ομάδα με το μεγαλύτερο αρνητικό σερί, καθώς δεν έχει κερδίσει ποτέ στο Μόναχο.

«Μας περιμένει ο πιο δύσκολος αντίπαλος. Πηγαίνουμε εκεί, όμως, για να πετύχουμε. Η προετοιμασία απέναντι στην καλύτερη ομάδα στην Γερμανία είναι πάντα περίπλοκη», θα πει ο Νάγκελσμαν, που έστειλε μήνυμα στους παίκτες του: «Το κλειδί για να κερδίσεις την Μπάγερν είναι η αυτοπεποίθηση στη δική σου εμφάνιση».

Όποιo και αν είναι το αποτέλεσμα με την Μπάγερν, ο 29χρονος τεχνικός έχει μόνο μία λέξη στο μυαλό του. Σταθερότητα. «Θα πρέπει να κάνουμε τους μήνες χρόνια, αν θέλουμε να γίνουμε top ομάδα». Η Χόφενχαϊμ θέλει να του ανανεώσει το συμβόλαιο, που φτάνει στο τέλος του το 2019, όμως καμία από τις δύο πλευρές δεν βιάζεται. Άλλωστε, ο ιδιοκτήτης του συλλόγου Ντίτμαρ Χοπ ξέρει ότι δεν θα μπορέσει να τον κρατήσει για πάντα. «Φαίνεται ότι πιθανότατα η Χόφενχαϊμ θα είναι πολύ μικρή για εκείνον», όπως δήλωσε στην Heilbronner Stimme.

Το μότο του είναι απλό: «Η νοοτροπία κερδίζει το ταλέντο». Για χρόνια η Χόφενχαϊμ είχε τεράστιο ταλέντο, αλλά όχι νοοτροπία. Τώρα, το ταλέντο μπορεί να είναι λιγότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως η νοοτροπία σωστή. Και όλα αυτά χάρη στον πιο νεαρό προπονητή στην ιστορία της Bundesliga.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης