Η εξέλιξη του Βίκτορ Μόζες

Η εξέλιξη του Βίκτορ Μόζες

Gazzetta team
Η εξέλιξη του Βίκτορ Μόζες

bet365

Ο Νιγηριανός άσος δυσκολεύτηκε να βρει θέση στην Τσέλσι το 2012-13, όμως όχι και τώρα. Γράφει ο Seb Stafford-Bloor.

Μετά το 3-0 από την Αρσεναλ στο Emirates στις 24 Σεπτεμβρίου, η Τσέλσι έχει νικήσει 4 αγώνες κρατώντας σε όλους clean sheet και έχει βρεθεί στο Νο4 στην Premier League. Ολα αυτά με το 3-4-3 του Αντόνιο Κόντε. Η Σαουθάμπτον, κόντρα στην οποία ήρθε η τελευταία νίκη, είχε δεχθεί μόλις 2 φορές πάνω από 1 γκολ, είχε να χάσει από τις 10 Σεπτεμβρίου και την ήττα από την Αρσεναλ και είχε κρατήσει την εστία της ανέπφη σε 5 παιχνίδια. Οι Μπλε χρειάστηκαν μόλις 6 λεπτά για σπάσουν αυτό το σερί όταν η μπάλα βρέθηκε στα πόδια του Μόζες, ο οποίος έδωσε στον Αζάρ, ο οποίος έκοψε και με το αριστερό εκτέλεσε τον Φόρστερ. Ο νέος σχηματισμός του κλαμπ του δυτικού Λονδίνου δίνει ισορροπία και επιτρέπει στους επιθετικογενείς μέσους να βρίσκονται πιο βαθιά στην αντίπαλη άμυνα. Ο Αζάρ παίζει πολύ καλύτερα φέτος και βρίσκει τον εαυτό του σε θέσεις από τις οποίες μπορεί πιο εύκολα να καθορίσει την τύχη των αγώνων. Δεν είναι πλέον στατικός στην γραμμή και δεν διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες.

Οσο περισσότερο ωριμάζει το 3-4-3, τόσο πιο σημαντικό είναι το πόσο πίσω θα βρίσκονται οι παίκτες. Ειδικά οι μπακ-χαφ και ειδικότερα ο Μόζες. Οπως μας είπαν στο FourFourTwo «ταιριάζει στο σύστημα» και έτσι με τις εμφανίσεις του έχει κερδίσει φανέλα βασικού. Ο Μόζες άρπαξε την ευκαιρία επειδή έχει το psysical που απαιτείται για να παίξει κανείς τη θέση και φυσικά το δεξί πόδι. Στο γκολ του Αζάρ στο Saint Mary's σημαντικό ρόλο έπαιξε το timing του Νιγηριανού και η ικανότητά του να απασχολήσει τους αντίπαλους αμυντικούς. Η παρουσία του έκανε την Τσέλσι πιο συμμετρική και οι ικανότητές του βοήθησαν την ομάδα στον τρόπο που δουλεύει μέσα στους αγώνες. Στην άλλη πλευρά, ο Μάρκος Αλόνσο ήταν το ίδιο καλός, όμως ο Μόζες είναι πιο δυναμικός, χρήσιμος σε περισσότερες φάσεις του παιχνιδιού. Η ατομική του εξέλιξη είναι εντυπωσιακή.

Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τι έχει κάνει για να κερδίσει αυτή την ευκαιρία. Αποκτήθηκε σαν καθαρός εξτρέμ από την Γουίγκαν και έπαιξε σε αυτή τη θέση όταν παραχωρήθηκε ως δανεικός σε Λίβερπουλ κια Γουέστ Χαμ. Ομως είναι ο νέος του ρόλος που τον έχει φέρει στο καλύτερο επίπεδό του. Εξακολουθεί να έχει μεγάλο ταλέντο με την μπάλα στα πόδια και αποτελεί πρόβλημα για τους αμυντικούς, όμως το να είσαι wing-back απαιτεί περισσότερα πράγματα. Απαιτείται τακτική πειθαρχία και γνώση της θέσης, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε δείξει. Ομως είναι αυτά τα πράγματα που έδειξε φέτος για να κερδίσει θέση βασικού. Στο επιθετικό κομμάτι του αγώνα η Σαουθάμπτον έκανε focus στη δική του πλευρά. Με τον Πέδρο να είναι το δεξί εξτρέμ, ο τεχνικός των Αγιών, Κλοντ Πιέλ, μυρίστηκε αδυναμία στην πλευρά. Παρόλα αυτά, οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή, αλλά έκαναν λίγα πράγματα. Ο Πέδρο πρέπει να πάρει το credit γι' αυτό, όπως και ο Θέσα Αθπιλικουέτα, όμως και η προσφορά του Μόζες ήταν εκπληκτική αφού κρατούσε συνεχώς πίσω την Σαουθάμπτον.

Πήρε πίσω την κατοχή για την ομάδα του στο δικό του μισό αρκετές φορές και έκανε 3 επιτυχημένα τάκλιν. Για κάποιον που δεν έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό στον ρόλο του, ο Μόζες προσαρμόστηκε εξαιρετικά σε κάθε πτυχή της (νέας) θέσης του. Πέρα από τις προφανείς ενέργειές του το απόγευμα της Κυριακής, συνδυάστηκε με καλά με τους συμπαίκτες του και βοήθησε στην αναχαίτιση των όποιων επιθετικών προσπαθειών της Σαουθάμπτον. Δεν πήγε σε βιαστικές δυνατές μονομαχίες και δεν έδειξε σε κανένα σημείο την αφέλεια που δείχνουν συχνά παίκτες που έχουν μετατραπεί σε wingers.

Προσφέροντας ισορροπία και προς τις δύο κατευθύνσεις, ο Μόζες ήταν πολύ σημαντικός για την Τσέλσι. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τα αμυντικά του καθήκοντα και κατάφερε να είναι μια σταθερή επιλογή για τους συμπαίκτες του στη γραμμή στο επιθετικό κομμάτι του αγώνα. Ετσι δημιουργήθηκε ο χώρος τον οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Αζάρ και σκόραρε. Πήρε 5 πάσες από τον Αζάρ και τον Αθπιλικουέτα, 3 από Καντέ και Μάτιτς και 2 από τον Ντιέγο Κόστα.

Ο Μόζες είναι κομμάτι ενός μηχανισμού. Οπως αναμενόταν, ο Κόντε έχει δημιουργήσει μια Τσέλσι η οποία λειτουργεί ήρεμα και αποτελεσματικά. Θα ήταν αντίφαση να αναδείξουμε κάποιον παίκτη σαν καλύτερο από τους υόλοιπους. Ομως αν ο Μόζες αξίζει ειδικής αναφοράς, είναι γιατί η ομάδα του λειτουργεί εξαιρετικά σε μεγάλο βαθμό χάρη στον ίδιο και όσα έκανε χωρίς την μπάλα. Με τους 3 βαθμούς να έχουν πάει στην Τσέλσι στο 86', ο Κόντε έβαλε τον Ιβάνοβιτς στη θέση του για να του χαρίσει το standing ovation των οπαδών που είχαν ταξιδέψει στο Σαουθάμπτον. Η αγκαλιά του allenatore όταν βγήκε, μιλούσε από μόνη της...

 

Τελευταία Νέα