Ο τυφλός που βρήκε το φως του

Ο τυφλός που βρήκε το φως του

Ο τυφλός που βρήκε το φως του

bet365

Ο Εντιν Τζέκο έχει κάνει καταπληκτικό ξεκίνημα στην Serie A και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Βόσνιο, που από τυφλός έγινε ο Νο1 killer στην Ευρώπη.

Οταν η Ρόμα έδινε πέρυσι 4+11 εκατ. ευρώ στην Μάντσεστερ Σίτι για να πάρει τον Τζέκο, οι περισσότεροι πίστεψαν ότι έλυσε άμεσα το πρόβλημά στην επίθεση, αφού είχε να αποκτήσει καθαρό φορ πολλά χρόνια. Χιλιάδες τιφόζι βρέθηκαν τον Αύγουστο του 2015 στο αεροδρόμιο Fiumicino για να υποδεχθούν τον γίγαντα από την Βοσνία, όμως ο τελευταίος μπόρεσε να βάλει μόλις 8 γκολ στην πρώτη του σεζόν στην Serie A σκορπώντας απογοήτευση. Και σίγουρα δεν γίνεται να έχεις τον ύψους 1.93μ. επιθετικό και να παίζεις με αντεπιθέσεις, όμως ακόμα και όταν οι Giallorossi απομάκρυναν τον Ρούντι Γκαρσία, ο Τζέκο δεν πήρε στο σπίτι του τη φανέλα του βασικού από τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, ο οποίος επέλεγε πολλές φορές σχήμα με ευέλικτο και γρήγορο επιθετικό.

Ο Τζέκο παρουσίασε έλλειψη αυτοπεποίθησης, έχασε κάποιες ευκαιρίες που δεν χάνονται και ήταν μια από τις χειρότερες μεταγραφές του 2015-16. Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, πέρασαν 11 ώρες και 50 λεπτά χωρίς να μπορέσει να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Αν μάλιστα αφαιρέσεις τα 2 πέναλτι με τα οποία σκόραρε, το διάστημα αρχίζει να μετράει από τον Σεπτέμβριο και φτάνει την ‘ξηρασία’ στις 23 ώρες και 32 λεπτά. «Είναι δύσκολο για τους επιθετικούς να σκοράρουν στην Ιταλία, πάντα δύο αμυντικοί βρίσκονται πάνω σου». Τίποτα από αυτά όμως δεν ήταν χειρότερο από την παράφραση των τιφόζι στο όνομά του σε… ‘Edin Cieco’ που στα ιταλικά σημαίνει τυφλός. Ολα αυτά όμως μέχρι το καλοκαίρι…

Φέτος το ξεκίνημα του ήταν πολύ διαφορετικό. Σκόραρε στην πρεμιέρα με την Ουντινέζε, έβαλε γκολ στην Σαμπντόρια και έκανε αυτό που πρέπει να κάνει κάθε επιθετικός με τις ‘μικρές’ ομάδες φορτώνοντας με δύο την Κροτόνε. Αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι, αφού στα τελευταία τέσσερα ματς, Ρόμα και Τζέκο έκαναν μαζί εμφανίσεις πρωταθλητών. Ο 30χρονος άνοιξε το σκορ στη νίκη με 2-1 επί της Ιντερ (2-1), καθάρισε με dopietta την Νάπολι στον San Paolo (1-3) και έκανε το χρέος του με ένα γκολ στην Παλέρμο (4-1). «Είναι εκπληκτικό, πέρυσι είχα 8 γκολ σε 31 αγώνες και τώρα έχω 8 σε 9. Θέλω να συνεχίσω έτσι. Νιώθω καλά».

Στον επόμενο αγώνα, στην εμβόλιμη αγωνιστική στο MAPEI της Σασουόλο, ο Τζέκο επιβεβαίωσε ότι νιώθει καλά και συνέχισε έτσι και καλύτερα, όπως είχε δηλώσει. Με το σκορ στο 1-0 υπέρ των Neroverdi από το πρώτο μέρος, ο Βόσνιος με δύο δικά του γκολ (το δεύτερο με εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος) οι Giallorossi πήραν τεράστια νίκη με ανατροπή (1-3). «Πλέον ξέρω καλύτερα την Serie A, είναι πιο εύκολο για μένα. Κοιτάζω μπροστά και τα γκολ μου δίνουν αυτοπεποίθηση. Πάντα θέλω να βάλω περισσότερα και να τα πηγαίνω καλύτερα».

Πέρα από τις σερί νίκες, η Ρόμα έβγαλε μια εξαιρετικά δύσκολη 4άδα αγώνων, εκμεταλλεύτηκε την ήττα της Γιουβέντους από την Μίλαν και βρέθηκε στο -2 από την κορυφή της Serie A. «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο, όμως αν συνεχίσουμε να παίζουμε έτσι, μπορούμε να προσπαθήσουμε να είμαστε η αντι-Γιούβε» ήταν τα λόγια του Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε να αγωνίζεται στα μεγάλα πρωταθλήματα ο Βόσνιος κάνει τέτοιο ξεκίνημα. Ακόμα και το 2009, όταν ήταν στην Bundesliga και έβαλε 26 γκολ (32 ματς) οδηγώντας την Βόλφσμπουργκ στην Σαλατιέρα, δεν είχε αρχίσει τόσο δυνατά. Ούτε στην Μάντσεστερ Σίτι το 2014 όταν πήρε το πρωτάθλημα. Πιο κοντά σε διψήφιο αριθμό γκολ βρέθηκε το 2012 όταν με τους Citizens σημείωσε 9 ύστερα από 10 αγωνιστικές και έκανε ταμείο με 16 σε 31 αγώνες. Αν και πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα είχε παίξει 570 λεπτά και φέτος μετρά ήδη 800, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη καθώς το 2015-16 είχε βρει δίχτυα μόλις μία φορά ενώ σήμερα παίρνει 10 με τόνο.

Αν και ακόμα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει κανείς και κάτι τέτοιο, ο Τζέκο οδηγεί τη μάχη για το Χρυσό Παπούτσι. Ο 30χρονος έχει από κάτω όλους τους παικταράδες των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, όπως και τον πρώτο σκόρερ της Premier League, Ντιέγο Κόστα. Εκείνοι που τον ακολουθούν είναι οι Μάουρο Ικάρντι της Ιντερ και Τσίρο Ιμόμπιλε της Λάτσιο, όπως και ο πρώτος σκόρερ της Bundesliga, Αντονί Μοντέστ, της Κολονίας, με όλους να έχουν 8 τέρματα. Στα 9 είναι ο Εντισον Καβάνι της Παρί Σεν Ζερμέν αλλά η Γαλλία δεν είναι στα πρωταθλήματα που έχουν συντελεστή 2. «Είναι εκπληκτικό, πάντα σκέφτομαι την ομάδα πρώτα, όμως έχω βάλει 10 γκολ σε 10 ματς, είναι πολύ σημαντικό. Εμείς οι παίκτες πολλές φορές δεχόμαστε κριτική, είναι φυσιολογικό. Εγώ είμαι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού μου και η περσινή σεζόν ήταν δύσκολη» δήλωσε μετά την τρίτη του dopietta φέτος.

Ο Σπαλέτι πάντως δεν προσπάθησε να πιστωθεί ο ίδιος το makeover όταν ρωτήθηκε τι συμβαίνει φέτος και ο 30χρονος είναι αγνώριστος σε σχέση με τον παίκτη που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Campionato. «Το credit είναι δικό του». Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι οι πλάγιοι επιθετικοί παίζουν περισσότερο για τον Βόσνιο και εκείνος πυροβολεί και σκοτώνει πιο συχνά. Φέτος έχει 5.2 σουτ ανα αγώνα, αριθμός που είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο της περσινής σεζόν, και αυτός που είναι αμέσως από κάτω του είναι ο Τσίρο Ιμόμπιλε της Λάτσιο με 4.3.

Αν και έχει τεράστια δόση υπερβολής, μόνο καλό είναι για τον Τζέκο ότι παλιοί παίκτες της Ρόμα και δημοσιογράφοι τον βάζουν στην ίδια πρόταση με τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα που τους συνδέει πέρα από το ότι έχουν φορέσει την ίδια φανέλα αφού πριν τον Βόσνιο, ο μοναδικός που είχε βάλει 10 γκολ στις πρώτες 10 αγωνιστικές ήταν ο μυθικός Batigol. Οπως και να συνεχιστεί η χρονιά πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τυφλός βρήκε το φως του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης