Σκηνικό... πολέμου πριν το μεγάλο ραντεβού!

Σκηνικό... πολέμου πριν το μεγάλο ραντεβού!

Ενα ντοκιμαντέρ βάζει... φωτιά λίγο πριν το Μουντιάλ! Οι Ρώσοι δεν «χτύπησαν» τα κρούσματα βίας όταν έπρεπε, η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια και το... πολεμικό σκηνικό φοβίζει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη!

Η αντίστροφη μέτρηση για το κορυφαίο ραντεβού του πλανήτη άρχισε! Η Ρωσία είναι έτοιμη, αλλά είναι η μοναδική που δεν ανησυχεί για τα κρούσματα βίας «Ο σημαντικότερος στόχος μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί ένα θεμέλιο για το μέλλον», τονίζει ο Βλάντιμιρ Πούτιν!

Οι ιστορίες... τρόμου για τους περιβόητους Ρώσους χούλιγκανς ολοένα και πληθαίνουν σκορπίζοντας ανησυχία. Στην οπαδική κοινότητα ξεκίνησε μία κουβέντα και αντιπαράθεση για ένα νέο γερμανικό φιλμ για τους χούλιγκανς στην Ρωσία που «διψούν για ραντεβού και... μάχες» με Άγγλους και Γερμανούς για το... δικό τους φεστιβάλ βίας.

Στο διαδίκτυο εμφανίζονται εικόνες και πλάνα από το φιλμ σε ένα domain main Der Spiegel TV. Πιθανώς είναι από τις πιο παλιές εκδόσεις του γερμανικού Der Spiegel. Το φιλμ σε λίγες μέρες έχει περισσότετες από 230.000 προβολές και στην Ρωσία γίνεται όλο και πιο έντονη η συζήτηση για μέτρα ασφαλείας.

Το φιλμ από τους... ειδικούς των οπαδικών κινημάτων έχει αποσπάσει δυνατά σχόλια, αντίθετα οι Ρώσοι μιλούν για προβοκάτσια κι ένα κακοστημένο ντοκιμαντέρ που στόχο έχει να κάνει ζημιά στη διοργάνωση.

Όσο για το φιλμ αποτυπώνει κάτι που είναι γνωστό εδώ και δέκα χρόνια στην Ρωσία. Οι οπαδοί πλέον είναι σαν καλογυμνασμένοι αθλητές. Σε τρομερή φυσική κατάσταση, αποφασισμένοι για όλα. Χάρις σε αυτό πολλοί παλιοί ποδοσφαιρικοί χούλιγκανς έγιναν ακόμα και... αστέρες σε πολεμικές τέχνες δίχως όρια και κανόνες.

Τα σχόλια για το φιλμ ήταν αρκετά. Ανάμεσα στα άλλα πως η ρωσική αστυνομία ξέρει πολύ καλά το τι συμβαίνει και το πως να χειριστεί το θέμα. Το ντοκιμαντέρ αρχίζει από το πως προετοιμάζονται οι οπαδοί της Ζενίτ και πως απειλούν νεοφερμένους φιλάθλους.

- Το φιλμ ασχολείται με οπαδούς που έχουν βάση στην Αγία Πετρούπολη αλλά και την μεγάλη σημασία που παίζει η ηλικία, η διάθεση και η σωματική διάπλαση. Άτομα που γίνονται τρομακτικοί μαχητές!

- Στις 31 Γενάρη Ουκρανοί οπαδοί είχαν χτυπήσει έναν ηλικιωμένο για να γίνουν μετά ένοπλοι φρουροί. Οι συγκεκριμένοι είχαν ορκιστεί ως 'Εθνικοί Φρουροί'. Στην Ουκρανία δε υπάρχει η πεποίθηση πως πολλά ακραία κινήματα, εθνικά ή και πολιτικά έχουν εμπλακεί στον χώρο των οπαδών ή κινούνται σε αυτόν. Υπάρχουν μέχρι και οπαδοί που έχουν σκοτώσει με χρήση όπλων. Υπάρχει μέσα στο φιλμ κι ένα σκέλος μίας... μάχης νέων οπαδών με τον τίτλο «η επιβεβαίωση». Εκεί που νεαροί δείχνουν την αξία τους, τις προοπτικές τους και το τι μπορούν να προσφέρουν στο μέλλον. Οι Ρώσοι δεν πίνουν, κάνουν καλή ζωή, ασχολούνται με σπορ και... μάχονται στα δάση.

Η σκιά της βίας και του ρατσισμού σκεπάζει το Μουντιάλ 2018

Οι Ρώσοι με την πλάτη στον τοίχο!

Με τα χρόνια τα περιστατικά ρατσισμού στο ποδόσφαιρο της Ρωσίας άρχισαν να πληθαίνουν. Φυσικά δεν περιορίζονταν μόνο στα ρωσικά σύνορα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου οι εξέδρες άρχισαν να γεμίζουν με ρατσιστικές ιδεολογίες των χούλιγκανς ανεξέλεγκτα. Το ανησυχητικό είναι ότι μέσα σε δύο χρονιές είχαν καταγραφεί περισσότερα από 100 περιστατικά ρατσιστικών συμπεριφορών από οπαδούς. Εκτός από ρατσιστικά συνθήματα, φασιστικά σήματα και σύμβολα των νεοναζί άρχισαν να υψώνονται στις κερκίδες, και να τυπώνονται σε φούτερ των ultras.

Η Ρωσία όχι μόνο τα αγνόησε, αλλά για πολλούς... νομιμοποίησε αυτή τη συμπεριφορά και φυσικά της γύρισε μπούμερανγκ! Το καλοκαίρι του 2016, δύο χρόνια πριν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο Euro της Γαλλίας οι Ρώσοι οπαδοί τα έκαναν γυαλιά – καρφιά εντός κι εκτός γηπέδων, ήταν ο τρόμος για τους διοργανωτές. Φυσικά δεν ήταν οι μόνοι, αλλά η δήλωση του Ιγκόρ Λεμπέντεφ, εθνικιστή πολιτικού και μέλους της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που υποστήριξε ότι «δεν βλέπω κάτι κακό στο ξύλο μεταξύ των οπαδών, μπράβο παιδιά, συνεχίστε» προκάλεσε δικαιολογημένα σοκ. Ουσιαστικά, η Ρωσία μέσω μιας επίσημης φωνής επικροτούσε τις βίαιες πράξεις των χούλιγκανς στη Γαλλία, τη στιγμή που οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 βρισκόντουσαν σε εξέλιξη.

«Οι πράξεις βίας μεταξύ οπαδών να γίνουν σπορ» με τη συμμετοχή 40 μονομάχων (20 από κάθε πλευρά), προσθέτοντας πως «η Ρωσία θα μπορούσε έτσι να εφεύρει ένα νέο άθλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει την οργή των οπαδών σε μια ειρηνική κατεύθυνση» τόνισε πριν λίγους μήνες... σοκάροντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη!