Γιατί η UEFA δεν μπορεί να... πιάσει την Παρί!

Γιατί η UEFA δεν μπορεί να... πιάσει την Παρί!

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ανοίγει το φάκελο του «FFP» των Παριζιάνων και ο Γιώργος Καραμάνος εξηγεί πώς λειτουργεί η αυτοχρηματοδότηση μέσω Κατάρ, η οποία δεν γίνεται να σταματήσει από κανέναν.

Το περασμένο καλοκαίρι, η μεταγραφική πολιτική της Παρί προκάλεσε πανικό στους ανταγωνιστές της, στην αγορά του ποδοσφαίρου γενικότερα και έφερε αναστάτωση σε όλο το υπάρχον σύστημα, περνώντας το παιχνίδι σε μία πανάκριβη-υπερεκτιμημένη εποχή. Τα 220 εκατ. ευρώ για τον Νεϊμάρ και τα 190 για τον Κιλιάν Μπαπέ προκάλεσαν εύλογα και το ενδιαφέρον, απορία, θυμό, διάθεση για έρευνα της UEFA κυρίως και της FIFA σε πιο χαλαρή διάθεση. Απαντες περίμεναν καιρό αυτό που φαίνεται να ξεκινάει τώρα: την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να ασχοληθεί με το θέμα και το περίφημο Financial Fair Play που έπειτα απ' όλα αυτά μόνο χλευάζεται πλέον ως σύστημα ελέγχου.

Σύμφωνα με την «L'Equipe» όμως φαίνεται ότι έφτασε η ώρα της διερεύνησης της υπόθεσης. Η λογιστική επιτροπή της UEFA θα ξεκινήσει σχετικές ακροάσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ψάξει σε βάθος κατά πόσο έχουν παραβιαστεί οι κανόνες και οι βασικές αρχές του «FFP», κάτι που θεωρείται δεδομένο ότι έχει συμβεί. Στο στόχαστρο θα μπουν όλα τα συμβόλαια της Παρί με τους ποδοσφαιριστές, οι αγοροπωλησίες, αλλά πάνω απ' όλα οι συμφωνίες με τους χορηγούς, οι οποίοι φυσικά προέρχονται στην πλειονότητά τους από το Κατάρ!

Το Εμιράτο που ουσιαστικά έχει στην κατοχή του το γαλλικό club, έχει καταφέρει- ανενόχλητα από τον κάθε έλεγχο- να στήσει ένα δίκτυο από διάφορους οργανισμούς, που χρηματοδοτούν τις μεταγραφές, τους υπέρογκους μισθούς και όλη αυτή τη γιγάντωση των Παριζιάνων. Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει η γαλλική εφημερίδα, στο μάτι της UEFA έχει βρεθεί η Κρατική Τράπεζα του Κατάρ, το τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ, «Bein Sports», μα πάνω απ όλα ο Οργανισμός Τουρισμού του Κατάρ, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι που χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος όλου του deal.

Γενικότερα, όλες οι οικονομικές δραστηριότητες της Παρί βρίσκονται υπό τη σκέπη του διαβόητου «Qatar Sports Investment». Αυτό είναι που μπερδεύει κάπως τα δεδομένα ή αν θέλετε, αντιθέτως, ξεκαθαρίζει εντελώς την κατάσταση. Τα πάντα κινούνται μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού του Εμιράτου. Από το καλοκαίρι και τη μεταγραφή του Νεϊμάρ κυκλοφορούσε κάτι που προφανώς είναι περισσότερο από απλή φημολογία και αναμένεται να επιβεβαιωθεί, όταν ολοκληρωθούν κάποια στιγμή οι έλεγχοι και βγει κάποιο πόρισμα επί τούτου. Ισως βέβαια και να μην επιβεβαιωθεί ποτέ...

Το «Qatar Sports Investment» φέρεται να είναι εκείνο που είχε δώσει στον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ τα 222 εκατ, ώστε να τα πληρώσει ο ίδιος από μόνος του στην Μπάρτσα και να μείνει ελεύθερος. Σκοπός ήταν να μην εμπλακεί καθόλου η Παρί σε αυτό και να μην έχει αυτό το τεράστιο ποσό να την ταλαιπωρεί με το «FFP» (σ.σ.: το ίδιο συμβαίνει και με την προμήθεια των 40 εκατ. που θα πάρει ο πατέρας του παίκτη). Ο Νεϊμάρ έχει συμφωνήσει να γίνει πρέσβης του Εμιράτου για το Μουντιάλ του 2022 που θα φιλοξενηθεί εκεί. Μερικές φωτογραφίες, φυλλάδια, βιντεάκια promotion και η Παρί θα εμφανίζεται ότι πληρώνει ακόμα και τα μισά από τα χρήματα που θα εισπράττει ο παίκτης.

Ακόμα κι έτσι όμως οι Παριζιάνοι έχουν μπλέξει αρκετά τις διαδικασίες και έχουν ανεβάσει σε τεράστιο level αγορές και μισθούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να το διαχειριστούν απόλυτα και θα πρέπει να πουλήσουν. Η πρώτη ενημέρωση από την UEFA αναφέρει το ποσό των 75 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να μπει στα ταμεία του συλλόγου, ώστε να ισοσκελιστεί το «FFP». Ηδη πωλήθηκε ο Μόουρα στην Τότεναμ και ακολουθούν Χαβιέρ Παστόρε, ίσως Ανχελ Ντι Μαρία κ.α. Από το Λονδίνο η ομάδα έλαβε 28 εκατ. Θα πρέπει να βρει το υπόλοιπα. Βέβαια, επειδή μιλάμε για εμίρηδες και τεράστια συμφέροντα, θα υπάρξουν σχετικά εύκολα λύσεις.

Ενδεικτικό είναι αυτό που υποστηρίζει η «L'Equipe» στο ίδιο δημοσίευμά της. Το «Qatar Sports Investment» διαπραγματεύεται με την αθλητική εταιρεία που ντύνει την Παρί, ώστε να αυξηθεί το αντίτιμο της διαφήμισης με αντάλλαγμα έξτρα διαφήμιση και στο αεροδρόμιο του Κατάρ. Το τελευταίο θα πληρώσει επίσης για να μπει στη φανέλα. Είναι τεράστιες οι δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης και φαίνεται η UEFA να μην μπορεί να βρει αντίμετρα. Ακόμα και το 2014 που είχε τιμωρήσει το club για κάτι παρόμοιο, απλά του επέβαλε 20 εκατ. ευρώ πρόστιμο και να μειώσει σε 25 τους εγγεγραμμένους παίκτες για το Champions League. Αστεία πράγματα δηλαδή που δεν επηρεάζουν την πορεία της Παρί, που εννοείται θα συνεχίσει να βρίσκει παραθυράκια και να γιγαντώνεται...

Follow me: @jorgekaraman