Back to work! (pics)

Νίκος Τσιώκος
Back to work! (pics)
Η Formula1 ξεκινά, ομάδες και πιλότοι πιάνουν ξανά δουλειά και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους φετινούς πρωταγωνιστές και σας παραθέτει ορισμένα σημαντικά στοιχεία στην ιστορία της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Τα ψέματα τελείωσαν και το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula1 κάνει πρεμιέρα το ερχόμενο τριήμερο (16-18/3) στην Αυστραλία και την πίστα του Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης. Σε αυτό θα συμμετέχουν 4 κατασκευαστές κινητήρων, 12 ομάδες και 24 πιλότοι, που θα είναι και οι πρωταγωνιστές στις πίστες.

Εκεί αναμένεται να δούμε πολλές διαφορές φέτος, καθώς οι μισές ομάδες προχώρησαν σε μεταγραφές, κάποιες άλλαξαν την ονομασία τους, ενώ υπήρξαν και αλλαγές στους κανονισμούς. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας από τις επιλογές που έκαναν οι ομάδες, όσον αφορά τους πιλότους.

Δεν αλλάζει το δίδυμο της επιτυχίας

Λένε ότι η... συνταγή της επιτυχίας δεν αλλάζει και αυτό έκανε και η Red Bull, που διατήρησε τον νεότερο δις παγκόσμιο πρωταθλητή στην ιστορία του σπορ, Σεμπάστιαν Φέτελ, και τον έμπειρο, Μαρκ Γουέμπερ, κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Μπάτον, Χάμιλτον

Από την πλευρά της, η McLaren έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στους Τζένσον Μπάτον και Λιούις Χάμιλτον διατηρώντας, με αυτόν τον τρόπο, δυο πρώην παγκόσμιους πρωταθλητές στο δυναμικό της.

Τελευταία ευκαιρία σε Μάσα

Όσον αφορά τη Ferrari, μπορεί να έχει ως στόχο την επιστροφή στην κορυφή, κάτι που μπορεί να κάνει με τον Φερνάντο Αλόνσο, αν του δώσει ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο, όμως έδωσε και μια τελευταία ευκαιρία στον Φελίπε Μάσα, τον οποίο πολλοί ήθελαν εκτός Scuderia για το 2012.

Συνεχίζει με τους... ντόπιους

Η επόμενη ομάδα που διατήρησε τους πιλότους της ήταν η Mercedes, η οποία επέμεινε στους... δικούς της, Μίκαελ Σουμάχερ και Νίκο Ρόζμπεργκ, με τους ανθρώπους της γερμανικής ομάδας να ελπίζουν σε ένα πιο γρήγορο μονοθέσιο φέτος.

Έφερε πίσω τον Ραϊκόνεν

Φτάνουμε, λοιπόν, στο... μπαμ για το 2012! Αρχικά, το όνομά του συνδέθηκε με τη Williams, έπειτα από μια επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της ομάδας, όμως η Renault ήταν αυτή που έφερε πίσω τον Κίμι Ραϊκόνεν.

Ο Φινλανδός έμεινε εκτός της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού για δυο χρόνια για λογαριασμό του WRC και η Renault τον ανακοίνωσε, καθώς αποφάσισε πως περίμενε αρκετά για να μάθει νεότερα από την κατάσταση του Ρόμπερτ Κούμπιτσα. Την ίδια στιγμή, επέλεξε τον Ρομάν Γκροζάν αντί του Βίταλι Πετρόφ, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος είχε συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο και χορηγούς... εκατομμυρίων από πίσω του.

Κράτησε ντι Ρέστα, εμπιστεύτηκε Χάλκενμπεργκ

Αλλαγές στο... ρόστερ πραγματοποίησε και η Force India, που επέλεξε μεν να διατηρήσει τον ρούκι, Πολ ντι Ρέστα, αλλά εμπιστεύτηκε δε τον Νίκο Χάλκενμπεργκ αντί του Άντριαν Σούτιλ, ο οποίος ήταν στην ινδική ομάδα από την αρχή της προσπάθειάς της.

Σταθερά και η Sauber

Άλλη μια ομάδα που δεν προχώρησε σε μεταγραφές ήταν η Sauber, που διατήρησε τους πολλά υποσχόμενους Καμούι Κομπαγιάσι και Σέρχιο Πέρεζ.

Κέρδισε μια θέση ο Βερν

Σε αντίθεση με την ελβετική ομάδα, η Toro Rosso έκανε... λίφτινγκ, με τον Ζαν Ερικ Βερν να κερδίζει μια θέση στο γκριντ. Ο 21χρονος Γάλλος πρωταγωνίστησε στις δοκιμές νέων οδηγών στο Άμπου Ντάμπι με τη Red Bull και το κέρδος ήταν μια θέση οδηγού αγώνων στη θυγατρική των «κόκκινων ταύρων». Επίσης, η Scuderia επέλεξε τον Ντάνιελ Ριτσιάρντο, με τους Σεμπάστιαν Μπουέμι και Χαϊμέ Αλγκουερσουάρι να μένουν εκτός.

Έμεινε ο Μαλντονάντο, «διαζύγιο» με Μπαρικέλο

Σε μια αλλαγή προέβη και η Williams. Η εκ των πιο ιστορικών ομάδων της Formula1 δεν άργησε να ανακοινώσει την παραμονή του Παστόρ Μαλντονάντο, όμως καθυστέρησε να επιλέξει τον ομόσταβλό του. Ο Ρούμπενς Μπαρικέλο αποτέλεσε παρελθόν και η βρετανική ομάδα βρήκε τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Μπρούνο Σένα.

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην Catterham

Η Catterham μπορεί να άλλαξε ονομασία, όμως δεν είχε να κάνει καλύτερες επιλογές από τους Γιάρνο Τρούλι και Χέικι Κοβαλάινεν, αρχικά. Αυτό διότι στις 17 Φεβρουαρίου αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Τρούλι με τον Πετρόφ, μεταγραφή που ήταν της τελευταίας στιγμής, με δεδομένο ότι είχαν, ήδη, διεξαχθεί οι πρώτες δοκιμές εξέλιξης στην πίστα της Χέρεθ.

Προτίμησε την εμπειρία

Με τη σειρά της, η Hispania Racing ήταν αυτή που... έκλεισε τον χορό των μεταγραφών. Η ισπανική ομάδα προτίμησε την εμπειρία και γι' αυτό επέλεξε να επαναφέρει στη δράση τον Πέντρο ντε λα Ρόσα, ο οποίος εκτελούσε χρέη δοκιμαστή στη McLaren, και τον Ναράιν Καρθικέγιαν.

Συνδύασε εμπειρία και ταλέντο

Τελευταία έμεινε η Marussia, η οποία θέλησε να συνδυάσει την εμπειρία και το ταλέντο διατηρώντας τον Τίμο Γκλοκ και αποκτώντας τον 21χρονο Γάλλο, Σαρλ Πικ, που άφησε θετικές εντυπώσεις στις δοκιμές νέων οδηγών.

Έξι παγκόσμιοι πρωταθλητές στο γκριντ!

Με αυτόν τον τρόπο, το 2012 θα τρέχουν στις πίστες έξι παγκόσμιοι πρωταθλητές, μετά και την επιστροφή του Κίμι Ραϊκόνεν, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο το 2007 με τη Ferrari. Εκτός από τον Φινλανδό υπάρχουν οι δυο της McLaren, Λιούις Χάμιλτον (2008), Τζένσον Μπάτον (2009), οι δις παγκόσμιοι πρωταθλητές, Φερνάντο Αλόνσο (2005,2006), Σεμπάστιαν Φέτελ (2010,2011) και φυσικά ο εφτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίκαελ Σουμάχερ (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004).

Αναλυτικά το γκριντ του 2012

Red Bull

Σεμπάστιαν Φέτελ


Μαρκ Γουέμπερ

McLaren Mercedes


Τζένσον Μπάτον


Λιούις Χάμιλτον

Ferrari


Φερνάντο Αλόνσο


Φελίπε Μάσα

Mercedes


Μίκαελ Σουμάχερ


Νίκο Ρόζμπεργκ

Lotus Renault


Κίμι Ραϊκόνεν


Ρομάν Γκροζάν

Force India


Νίκο Χάλκενμπεργκ


Πολ ντι Ρέστα

Sauber


Καμούι Κομπαγιάσι


Σέρχιο Πέρεζ

Toro Rosso


Ντάνιελ Ριτσιάρντο


Ζαν Ερίκ Βερν

Williams


Παστόρ Μαλντονάντο


Μπρούνο Σένα

Caterham


Χέικι Κοβαλάινεν


Βίταλι Πετρόφ

Hispania Racing


Πέντρο ντε λα Ρόσα


Ναράιν Καρθικέγιαν

Marussia


Τίμο Γκλοκ


Σαρλ Πικ

Αλλαγές σε ονομασίες και κανονισμούς

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετές αλλαγές στις ονομασίες ομάδων, καθώς και στους κανονισμούς. Πιο συγκεκριμένα, η Virgin πέρασε στα χέρια της ρώσικης εταιρείας Marussia, ενώ η Renault σε αυτά του Group Lotus, με τη γαλλική ομάδα να μετονομάζεται σε Lotus Renault. Από τη μεριά της η Τeam Lotus θα λαμβάνει, πλέον, μέρος με το όνομα Caterham.

Όσον αφορά τους κανονισμούς δεν ήταν λίγοι αυτοί που άλλαξαν. Από τεχνικής πλευράς, όλες οι ρυθμίσεις και οι παράμετροι της στάνταρ ECU, που μέχρι τώρα ελέγχονταν μόνο από Τεχνικές Οδηγίες, θα ενσωματωθούν στο σχετικό τμήμα των Τεχνικών Κανονισμών, οι απολήξεις των εξατμίσεων θα ορίζονται αυστηρά από τους κανονισμούς για να διασφαλιστεί ότι το αεροδυναμικό αποτέλεσμα των καυσαερίων της εξάτμισης θα διατηρηθεί στο απολύτως ελάχιστο, ενώ θα προβλέπεται καλύτερη κατασκευή των διακοπτών ανάγκης μέσα στο κόκπιτ που χρησιμοποιούν οι κριτές στην πίστα.

Ακόμη, οι δομές πλευρικής σύγκρουσης θα πρέπει τώρα να υποβάλλονται σε περαιτέρω (ανοδική) δοκιμή αντοχής. Στους Αγωνιστικούς Κανονισμούς, τα μονοθέσια δε θα μπορούν, πλέον, να παίρνουν μέρος στις δοκιμές εξέλιξης πριν από την έναρξη της σεζόν, εφόσον δεν έχουν περάσει όλα τα τεστ πρόσκρουσης της FIA. Μάλιστα, σε αυτόν τον τομέα υπήρξαν προβλήματα, με την Hispania Racing να τα αντιμετωπίζει πρώτη και τη Marussia να ακολουθεί.

Επιπλέον, θα υπάρχει μέγιστο όριο διάρκειας δύο ωρών του αγώνα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια μεγάλης διάρκειας διακοπή δε θα έχει αποτέλεσμα αυτός να διαρκέσει μέχρι οχτώ ώρες χωρίς να αφεθεί ανεξέλεγκτο (βλ. Γκραν Πρι Καναδά 2011). Την ίδια στιγμή τα μονοθέσια, τα οποία είναι στο πιτ λέιν, όταν ο αγώνας διακοπεί θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στο γκριντ στις θέσεις που είχαν όταν διακόπηκε.

Επίσης, οι πιλότοι δε θα μπορούν να βγουν από την πίστα χωρίς επαρκή λόγο, δηλαδή να «κόψουν» ένα σικέιν στο γύρο αναγνώρισης ή στο γύρο εισόδου για να γλιτώσουν χρόνο και καύσιμα, αλλά ούτε να επιστρέψουν στην αγωνιστική τους γραμμή σε περίπτωση που έχουν μετακινηθεί από αυτή, με σκοπό να υπερασπιστούν τη θέση τους. Σχετικά με τα μονοθέσια, που θα έχουν μείνει ένα γύρο πίσω, θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στο τέλος της κατάταξης πριν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας μπει ξανά στα πιτ, ώστε να υπάρχει καθαρή επανεκκίνηση και τα εν λόγω μονοθέσια να μην παρεμποδίζουν αυτά που παλεύουν για τις πρώτες θέσεις, κάτι που έχει γίνει επανειλημμένως στο παρελθόν.

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος και πρόκειται για μια εξτρά περίοδο δοκιμών εξέλιξης, η οποία θα διεξαχθεί μέσα στη σεζόν και θα έχει διάρκεια τρεις ημέρες και όχι τέσσερις, ενώ οι πιλότοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα ελαστικά που έχουν διαθέσιμα την πρώτη ημέρα των ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής, αντί για τα τρία σετ που προβλέπονταν μέχρι πέρυσι. Αλλαγές αποφασίστηκε να γίνουν και στις αποφάσεις των αγωνοδικών, οι οποίες θα παύσουν να είναι εφέσιμες.

Τα νέα «όπλα»

Ωστόσο, αξίζει να δούμε και τα νέα μονοθέσια, τα οποία παρουσίασαν οι ομάδες από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 6 Μαρτίου, με τις περισσότερες από αυτές να θέτουν ψηλά τον πήχη ενόψει του φετινού πρωταθλήματος.

CT01 και πρώτοι βαθμοί

Το... χορό των παρουσιάσεων άνοιξε η Caterham, που αποκάλυψε την CT01 στις 26 Ιανουαρίου. Οι Βρετανοί πέρασαν στη μετά Lotus εποχή, καθώς με αυτή την ονομασία μπήκαν στο πρωτάθλημα, και φέτος έθεσαν ως στόχο την κατάκτηση των πρώτων τους βαθμών στη Formula1.

McLaren για νταμπλ!

Σειρά πήρε η McLaren, που την 1η Φεβρουαρίου παρουσίασε στις εγκαταστάσεις της στο Γουόκινγκ την MP4-27, με τα «ασημί βέλη» να στοχεύουν στο ντάμπλ (πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών), σύμφωνα με τον Μάρτιν Γουίτμαρς.

«Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε και τα δύο πρωταθλήματα από την αρχή της σεζόν. Δεν μας αρέσει να χάνουμε. Τα μονοθέσια δείχνουν ακόμα πιο όμορφα όταν νικούν αγώνες. Η ομορφιά όμως δεν είναι μόνο στην επιφάνεια, αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ ωραίες ιδέες κάτω από αυτό που φαίνεται», ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας.

Ferrari online και VJM05

Ακολούθησαν οι Ferrari και Force India στις 3 του ίδιου μήνα. Η Scuderia αναγκάστηκε να παρουσιάσει την F2012 μέσω διαδικτύου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, με τον Λούκα ντι Μοντετσεμόλο να στέλνει μέσω βίντεο μήνυμα... κορυφής. «Θέλουμε να επιστρέψουμε στην κορυφή, θέλουμε να νικήσουμε.

Δεν θέλουμε να χάσουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στον τελευταίο αγώνα, διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για την τέλεια συνταγή», ανέφερε ο πρόεδρος της ιταλικής ομάδας. Από την πλευρά της, η ινδική ομάδα έδωσε στο... φως την VJM05, με τον Βιτζέι Μαλία να θέτει ως στόχο την πέμπτη θέση.

Ε for Enstone!

Δυο μέρες αργότερα ήταν η σειρά της Lotus Renault να αποκαλύψει το νέο της «όπλο». Οι Γάλλοι επέλεξαν να το ονομάσουν Ε20 θέλοντας να το αφιερώσουν σε όσους έχουν εργαστεί στο εργοστάσιο της ομάδας στο Ένστοουν και με δεδομένο ότι αυτό αποτελεί το 20ό μονοθέσιο της δις παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να έδωσε μεγαλύτερο κίνητρο στους φιλάθλους της, καθώς παρακολούθησαν όλο και περισσότεροι την online παρουσίαση της E20 μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Lotus. Μάλιστα, ήταν τόσοι πολλοί που η ιστοσελίδα «έπεσε» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το... δισέγγονο της RB5, η C31 και η STR7

Στις 6 Φεβρουαρίου υπήρξαν αποκαλυπτήρια από τρεις ομάδες. Πρώτη απ' αυτές ήταν η Red Bull, η οποία παρουσίασε την RB8, με τον Άντριαν Νιούι να δημιουργεί το... δισέγγονο της RB5 (μονοθέσιο του 2009), όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος.

Ο κορυφαίος σχεδιαστής μονοθεσίων, πάντως, έκανε τη διαφορά και κάτω από το «σκαλοπάτι» του νέου «όπλου» άφησε μια μεγάλη τρύπα που παραπέμπει σε εισαγωγή αέρα, που σημαίνει πως κάποιο... άσο θα κρύβει στο μανίκι του. Όσον αφορά τη Sauber, αποκάλυψε την C31, με τους Ελβετούς να επιθυμούν τη συχνή παρουσία των πιλότων τους εντός της βαθμολογούμενης δεκάδας. Με τη σειρά της, η Toro Rosso δημοσιοποίησε την STR7, με τον Φρανζ Τοστ να θέτει ως στόχο την έβδομη θέση.

Νέα αρχή με την FW34

Μια ημέρα αργότερα η Williams παρουσίασε την FW34, με την οποία η βρετανική ομάδα έχει για... φόντο μια νέα αρχή. Αυτό δήλωσε ο Σερ Φρανκ Γουίλιαμς, με δεδομένο ότι η εκ των πιο ιστορικών ομάδων της Formula1 δεν έχει καταφέρει να παραμείνει σε ανταγωνιστικό επίπεδο εδώ και μια δεκαετία.

Με στόχο τις νίκες

Λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης περιόδου των δοκιμών εξέλιξης αποφάσισε να αποκαλύψει το νέο της μονοθέσιο η Mercedes. Πρόκειται για την W03, με την οποία στόχος των Γερμανών είναι οι νίκες και οι παρουσίες στο βάθρο, όπως είπε στις δηλώσεις του ο Ρος Μπρον.

Καθυστερημένες οι Marussia, HRT

Τελευταίες παρουσίασαν τα μονοθέσιά τους οι Marussia και Hispania Racing στις 5 και 6 Μαρτίου, αντίστοιχα. Αμφότερες οι δυο ομάδες αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα τεστ πρόσκρουσης της FIA, καθώς χρειάστηκαν δυο φορές για να τα περάσουν, κάτι που έπραξαν, με τις MR01 και F112 να δίνουν κανονικά το παρών στην πρεμιέρα της Αυστραλίας.

*Αυτό που ξεχωρίζει στα φετινά μονοθέσια είναι το «σκαλοπάτι» στο ρύγχος, με τις Ferrari, McLaren, Red Bull να έχουν πραγματοποιήσει μικρές διαφοροποιήσεις.

Οι δοκιμές

Και πάμε στις δοκιμές εξέλιξης, οι οποίες μας δείχνουν σε ένα ποσοστό σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ομάδες και μας... προϊδεάζουν τι θα ακολουθήσει στο πρωτάθλημα. Αν το φετινό έχει βάση τα όσα είδαμε σε Χέρεθ και Βαρκελώνη, τότε αναμένεται να είναι αμφίρροπο! Πιο συγκεκριμένα, 10 διαφορετικοί πιλότοι έγραψαν τον καλύτερο χρόνο σε συνολικά 12 ημέρες δοκιμών.

Ραϊκόνεν, Σουμάχερ, Ρόζμπεργκ, Αλόνσο κυριάρχησαν στην πρώτη περίοδο στη Χέρεθ, Φέτελ, Χάλκενμπεργκ, Μαλντονάντο, Κομπαγιάσι ήταν οι πιο γρήγοροι στη δεύτερη στη Βαρκελώνη και Γκροζάν (δις), Πέρεζ, Ραϊκόνεν έκαναν πρώτο χρόνο στην τρίτη, που διεξήχθη, επίσης, στην πίστα της Καταλονίας. Αν το δούμε από πλευράς ομάδων, κυρίαρχος ήταν η Lotus Renault, καθώς είδε τους πιλότους της από δυο φορές να είναι στην κορυφή, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετώπισε.

Δεύτερες σε... ισοβαθμία ήρθαν οι Mercedes και Sauber, οι οποίες είχαν από έναν ταχύτερο γύρο για τον κάθε πιλότο τους (Σουμάχερ, Ρόζμπεργκ και Πέρεζ, Κομπαγιάσι, αντίστοιχα). Τελευταίες και... καταϊδρωμένες ήταν οι Ferrari, Red Bull, Force India, Williams, με τις δυο πρώτες να δείχνουν πως βρίσκονται ακόμα λίγο πίσω. Την ίδια στιγμή, καθ' όλη τη διάρκεια των δοκιμών δε φάνηκε καθόλου η McLaren, η οποία αφήνει ερωτηματικά ενόψει της πρεμιέρας για το αν θα καταφέρει να είναι ανταγωνιστική.

Έπειτα, λοιπόν, από αυτά τα αποτελέσμα πολλοί θα περιμένουν να δουν ανταγωνισμό, θέαμα κι ένα καλό πρωτάθλημα και όχι έναν πιλότο και μια ομάδα να... κάνουν πλάκα, ενώ κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι Σεμπάστιαν Φέτελ και Red Bull θα κατακτήσουν και πάλι την κορυφή με μεγάλη ευκολία. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να περιμένουμε να ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα της Formula1 και να δούμε πώς αυτό θα εξελιχθεί.

Τίτλοι και ρεκόρ

Για το τέλος αφήσαμε κάποια σημαντικά στατιστικά στοιχεία στην ιστορία του σπορ. Φυσικά, αυτά έχουν να κάνουν με τους τίτλους από το 1950 μέχρι και σήμερα, καθώς και κάποια ρεκόρ που έχουν καταρριφθεί κατά καιρούς. Πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού ήταν ο Τζιουζέπε Φαρίνα με Alfa Romeo, ενώ πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια στους κατασκευαστές (το πρωτάθλημα κατασκευαστών διεξήχθη από το 1958) αναδείχτηκε η Vanwall.

Τους περισσότερους τίτλους έχει, ποιος άλλος, ο Μίκαελ Σουμάχερ, καθώς έχει σηκώσει... κούπα 7 φορές, με τη Ferrari να κατέχει τα ηνία στους κατασκευαστές με 15. Δικαιολογημένα, άλλωστε, αφού είναι η πιο ιστορική ομάδα της Formula1, με δεδομένο ότι δεν έχει χάσει ούτε Γκραν Πρι από το 1950!

Βέβαια, ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο στους τίτλους είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κυρίαρχο και στα δυο πρωταθλήματα, καθώς έχει 14 τίτλους οδηγών και 37 κατασκευαστών κι έχει την ευκαιρία να τα αυξήσει, από τη στιγμή που στην ενεργό δράση βρίσκονται δυο πιλότοι ικανοί για να κατακτήσουν την κορυφή (Χάμιλτον, Μπάτον). Τέλος, όσον αφορά τα ρεκόρ, ο Φέτελ κατέχει αυτό του νεότερου παγκόσμιου πρωταθλητή... ever και ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο αυτό του γηραιότερου.

Αναλυτικά οι κάτοχοι του τίτλου

Ανά χρονιά

Πρωτάθλημα οδηγών

Χρονιά Πιλότος Ομάδα

1950 Τζιουζέπε Φαρίνα Alfa Romeo
1951 Χουάν Μανουέλ Φάντζιο Alfa Romeo
1952 Αλμπέρτο Ασκάρι Ferrari
1953 Αλμπέρτο Ασκάρι Ferrari
1954 Χουάν Μανουέλ Φάντζιο Maserati/Mercedes
1955 Χουάν Μανουέλ Φάντζιο Mercedes
1956 Χουάν Μανουέλ Φάντζιο Ferrari
1957 Χουάν Μανουέλ Φάντζιο Maserati
1958 Μάικ Χόθορν Ferrari
1959 Τζακ Μπράμπχαμ Cooper
1960 Τζακ Μπράμπχαμ Cooper
1961 Φιλ Χιλ Ferrari
1962 Γκράχαμ Χιλ BRM
1963 Τζιμ Κλαρκ Lotus
1964 Τζον Σέρτις Ferrari
1965 Τζιμ Κλαρκ Lotus
1966 Τζακ Μπράμπχαμ Brabham
1967 Ντένι Χαλμ Brabham
1968 Γκράχαμ Χιλ Lotus
1969 Τζάκι Στιούαρτ Matra
1970 Τζόσεν Ριντ Lotus
1971 Τζάκι Στιούαρτ Tyrell
1972 Έμερσον Φιτιπάλντι Lotus
1973 Τζάκι Στιούαρτ Tyrell
1974 Έμερσον Φιτιπάλντι McLaren
1975 Νίκι Λάουντα Ferrari
1976 Τζέιμς Χαντ McLaren
1977 Νίκι Λάουντα Ferrari
1978 Μάριο Αντρέτι Lotus
1979 Τζόντι Σέκτερ Ferrari
1980 Άλαν Τζόουνς Williams
1981 Νέλσον Πικέ Brabham
1982 Κέκε Ρόζμπεργκ Williams
1983 Νέλσον Πικέ Brabham
1984 Νίκι Λάουντα McLaren
1985 Αλέν Προστ McLaren
1986 Αλέν Προστ McLaren
1987 Νέσον Πικέ Williams
1988 Άιρτον Σένα McLaren
1989 Αλέν Προστ McLaren
1990 Άιρτον Σένα McLaren
1991 Άιρτον Σένα McLaren
1992 Νάιτζελ Μάνσελ Williams
1993 Αλέν Προστ Williams
1994 Μίκαελ Σουμάχερ Benetton
1995 Μίκαελ Σουμάχερ Benetton
1996 Ντέιμον Χιλ Williams
1997 Ζακ Βιλνέβ Williams
1998 Μίκα Χάκινεν McLaren
1999 Μίκα Χάκινεν McLaren
2000 Μίκαελ Σουμάχερ Ferrari
2001 Μίκαελ Σουμάχερ Ferrari
2002 Μίκαελ Σουμάχερ Ferrari
2003 Μίκαελ Σουμάχερ Ferrari
2004 Μίκαελ Σουμάχερ Ferrari
2005 Φερνάντο Αλόνσο Renault
2006 Φερνάντο Αλόνσο Renault
2007 Κίμι Ραϊκόνεν Ferrari
2008 Λιούις Χάμιλτον McLaren
2009 Τζένσον Μπάτον Brawn
2010 Σεμπάστιαν Φέτελ Red Bull
2011 Σεμπάστιαν Φέτελ Red Bull

Πρωτάθλημα κατασκευαστών

Χρονιά Ομάδα

1958 Vanwall
1959 Cooper
1960 Cooper
1961 Ferrari
1962 BRM
1963 Lotus
1964 Ferrari
1965 Lotus
1966 Brabham
1967 Brabham
1968 Lotus
1969 Matra
1970 Lotus
1971 Tyrell
1972 Lotus
1973 Lotus
1974 McLaren
1975 Ferrari
1976 Ferrari
1977 Ferrari
1978 Lotus
1979 Ferrari
1980 Williams
1981 Williams
1982 Ferrari
1983 Ferrari
1984 McLaren
1985 McLaren
1986 Williams
1987 Williams
1988 McLaren
1989 McLaren
1990 McLaren
1991 McLaren
1992 Williams
1993 Williams
1994 Williams
1995 Benetton
1996 Williams
1997 Williams
1998 McLaren
1999 Ferrari
2000 Ferrari
2001 Ferrari
2002 Ferrari
2003 Ferrari
2004 Ferrari
2005 Renault
2006 Renault
2007 Ferrari
2008 Ferrari
2009 Brawn
2010 Red Bull
2011 Red Bull

Ανά πιλότο

Όνομα Τίτλοι

Μίκαελ Σουμάχερ 7*
Χουάν Μανουέλ Φάντζιο 5
Αλέν Πρόστ 4
Τζακ Μπράμπχαμ 3
Τζάκι Στιούαρτ 3
Νίκι Λάουντα 3
Νέλσον Πικέ 3
Άιρτον Σένα 3
Αλμπέρτο Ασκάρι 2
Τζιμ Κλαρκ 2
Γκράχαμ Χιλ 2
Έμερσον Φιτιπάλντι 2
Μίκα Χάκινεν 2
Φερνάντο Αλόνσο 2*
Σεμπάστιαν Φέτελ 2*
Τζιουζέπε Φαρίνα 1
Μάικ Χόθορν 1
Φιλ Χιλ 1
Τζον Σέρτις 1
Ντένι Χαλμ 1
Τζόσεν Ριντ 1
Τζέιμς Χαντ 1
Μάριο Αντρέτι 1
Τζόντι Σέκτερ 1
Άλαν Τζόουνς 1
Κέκε Ρόζμπεργκ 1
Νάιτζελ Μάνσελ 1
Ντέιμον Χιλ 1
Ζακ Βιλνέβ 1
Κίμι Ραϊκόνεν 1*
Λιούις Χάμιλτον 1*
Τζένσον Μπάτον 1*

*Εν ενεργεία

Ανά Ομάδα

Όνομα Τίτλοι

Ferrari 15*
McLaren 12*
Williams 7*
Lotus 6
Brabham 4
Cooper 2
Renault 2**
Benetton 2
Mercedes 2***
Alfa Romeo 2
Tyrell 2***
Maserati 2
Red Bull 2*
BRM 1
Matra 1***
Brawn 1***

*Υφίστανται και σήμερα.
**Υφίσταται ως Lotus Renault.
***Η Matra μετονομάστηκε σε Tyrell και πήραν σειρά οι BAR, Honda, Brawn και Mercedes. Για έξι χρόνια οι BAR και Honda συνεργάζονταν.

Ανά χώρα

Πιλότοι

Χώρα Τίτλοι

Ηνωμένο Βασίλειο 14
Γερμανία 9
Βραζιλία 8
Αργεντινή 5
Φινλανδία 4
Αυστραλία 4
Αυστρία 4
Γαλλία 4
Ιταλία 3
ΗΠΑ 2
Ισπανία 2
Καναδάς 1
Νέα Ζηλανδία 1
Νότιος Αφρική 1

Ομάδες

Χώρα Τίτλοι

Ηνωμένο Βασίλειο 37
Ιταλία 19
Γαλλία 3
Γερμανία 2
Αυστρία 2

Ρεκόρ

Μικρότεροι σε ηλικία πρωταθλητές

Όνομα Ηλικία

Σεμπάστιαν Φέτελ 23 χρονών, 133 ημερών
Λιούις Χάμιλτον 23 χρονών, 301 ημερών
Φερνάντο Αλόνσο 24 χρονών, 58 ημερών
Έμερσον Φιτιπάλντι 25 χρονών, 273 ημερών
Μίκαελ Σουμάχερ 25 χρονών, 314 ημερών
Νίκι Λάουντα 26 χρονών, 197 ημερών
Ζακ Βιλνέβ 26 χρονών, 200 ημερών
Τζιμ Κλαρκ 27 χρονών, 188 ημερών
Κίμι Ραϊκόνεν 28 χρονών, 4 ημερών
Τζόσεν Ριντ 28 χρονών, 140 ημερών

Μεγαλύτεροι σε ηλικία πρωταθλητές

Όνομα Ηλικία

Χουάν Μανουέλ Φάντζιο 46 χρονών, 41 ημερών
Τζιουζέπε Φαρίνα 43 χρονών, 308 ημερών
Τζακ Μπράμπχαμ 40 χρονών, 155 ημερών
Γκράχαμ Χιλ 39 χρονών, 262 ημερών
Νάιτζελ Μάνσελ 39 χρονών, 8 ημερών
Αλέν Προστ 38 χρονών, 214 ημερών
Μάριο Αντρέτι 38 χρονών, 183 ημερών
Ντέιμον Χιλ 36 χρονών, 26 ημερών
Νίκι Λάουντα 35 χρονών, 242 ημερών
Μίκαελ Σουμάχερ 35 χρονών, 239 ημερών

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!