Ο πρόσφυγας που πάλεψε με τα κύματα στη Λαμπεντούζα και κλήθηκε στην Εθνική Γκάμπια!

Ο πρόσφυγας που πάλεψε με τα κύματα στη Λαμπεντούζα και κλήθηκε στην Εθνική Γκάμπια!

bet365

Μια ιστορία θάρρους, δύναμης και τιμής με πρωταγωνιστή έναν πιτσιρικά από την Γκάμπια που σώθηκε από θαύμα στο νησί της φρίκης Λαμπεντούζα της Ιταλίας και έφτασε από την Κατάνια στην εθνική Γκάμπια!

O Βέλγος τεχνικός της εθνικής Γκάμπια, Τομ Σενφιέ προχώρησε σε ανανέωση του ρόστερ των «Σκορπιών» καλώντας νέα πρόσωπα για το ματς κόντρα στην Αλγερία που διεξάγεται στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικώς των ομίλων για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα.

Από τους 20 διεθνείς ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν υπάρχει ένας, ο οποίος κουβαλάει μια ιστορία επιβίωσης, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για κινηματογραφική παραγωγή του Χόλιγουντ.

Ο Καλίφα Μανέ στα 20 του και αφού ρίσκαρε την ίδια του την ζωή του έχοντας περάσει από χίλια κύματα εν τέλει θα εκπροσωπήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Το απόλυτο zero-to-hero στόρι για έναν εκκολαπτόμενο αστέρα που υπέφερε, ρίσκαρε αλλά στο φινάλε είδε την τύχη να του χαμογελάει.

Ο Καλίφα επιθυμούσε μια επιτυχημένη ζωή μακριά από πολέμους, δυστυχία και πείνα. Έτσι αποφάσισε πρώτα με την βοήθεια ενός κατάμεστου λεωφορείου και εν συνεχεία μιας βάρκας δίχως καν σωσίβια να ταξιδέψει 4.144 χιλιόμετρα φτάνοντας μέχρι την Λαμπεντούζα, το «νησί της φρίκης».

Οι περισσότεροι συμπατριώτες του αγνοούνταν στο πέλαγος, ενώ τα σκάφη τους γδέρνονταν από κύματα. Η θάλασσα ξέβραζε πτώματα...

Ακόμη κι αν σωθείς, γνώριζες πως θα καταλήξεις στα γραφεία των αξιωματικών μετανάστευσης προκειμένου να περάσουν από ανάκριση.

Στην Τρίπολη της Λιβυής, 296,66 χλμ. από τη Λαμπεντούζα, ένα νησί της Νότιας Ιταλίας, στοιβάζονται σε πλοιάρια που έχουν ναυλώσει οι διακινητές τους, εκατοντάδες Αφρικανοί. Πλήρωσαν από 1.500 μέχρι 2.500 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

O Μανέ ταξίδεψε ασυνόδευτος, αλλά είχε την τύχη στις Συρακούσες να συναντηθεί με τον Κάρλο Τρομίνο, δικηγόρο και ιδρυτή του AccoglieRete, μιας οργάνωσης εθελοντών δασκάλων που παρέχει βοήθεια σε ανηλίκους που δίνουν μάχη με τα κύματα για μια καλύτερη ζωή.

Ο Τρομίνο επρόκειτο να ακολουθήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο την σύζυγο του, η οποία εργάζεται για μια χρηματιστηριακή εταιρία μέχρι που αποφάσισε να επισκεφτεί ένα προσωρινό κέντρο μετανάστευσης στην πατρίδα του, στις Συρακούσες.

Εκεί αντίκρισε 70 Σομαλούς, η οποίος δεν φορούσαν παπούτσια, ενώ δεν υπήρχε καν λουτρό. Το θέαμα που αντίκρισε ήταν μια γροθιά στο στομάχι.

Το γεγονός πως τα παιδιά λόγω της εξαθλίωσης τους είναι επιρρεπή στη σύσταση συμμοριών και το έγκλημα οδήγησε τον Κάρλο Τρομίνο στην ίδρυση της ΜΚΟ το 2013. Έκτοτε έχει καταφέρει να σώσει τουλάχιστον 2.000 νεαρούς Αφρικανούς.

Ο Καλίφα Μανέ βρέθηκε στο προσκήνιο αρκετά χρόνια αργότερα μαζί με τον Μοχάμεντ και τον Λαμίν οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντής και σεφ αντιστοιχώς.

Το ποδόσφαιρο αποτελούσε την μοναδική διέξοδο στις κακουχίες της ζωής για τον 20χρονο. Ο Ιταλός ακτιβιστής, ο οποίος διέγνωσε το ταλέντο του Καλίφα Μανέ τον πρότεινε στην Κατάνια, η οποία είχε υποβιβαστεί λόγω οικονομικών προβλημάτων στην Δ΄ κατηγορία!

Ο ποδοσφαιριστής από την Γκάμπια κατάφερε να ξεχωρίσει και σταδιακά κάνοντας προπονήσεις δύο φορές την ημέρα, έδειξε πως μπορεί να σταθεί σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αν και οι κανονισμοί της FIFA είναι αυστηροί λόγω του «σκλαβοπάζαρου» ποδοσφαιριστών από την «Μαύρη Ήπειρο», ο Μανέ κατόρθωσε να υπερκεράσει όλα τα προβλήματα.

Πλέον αποτελεί πρότυπο για τους Αφρικανούς μετανάστες στις Συρακούσες, με τον ακτιβιστή Τρομίνο να δικαιώνεται για τις προσπάθειες που κατέβαλε.

Χάρη στην πλατφόρμα του, ο Καλίφα Μανέ χρίστηκε διεθνής ποδοσφαιριστής με την Γκάμπια! Πλέον ονειρεύεται ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες...

«Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που μου αρέσει πολύ. Ήξερα πως ήθελα να γίνω επαγγελματίας. Μου δίνει χαρά να αγωνίζομαι ιδιαίτερα με τη φανέλα της Κατάνια. Στις Συρακούσες βρίσκεται ο μέντορας μου, ο οποίος είναι σαν οικογένεια για μένα.

Ήθελα να φορέσω το Νο 7 ή το Νο 11, αλλά δεν ήταν εφικτό. Έτσι επέλεξα το 19. Θα είναι ξεχωριστό συναίσθημα να επιστρέψω στην Γκάμπια, να δω την οικογένεια μου και να βρω τους φίλους μου. Δεν κρυώνω ποτέ εκεί, έχει πάντα ήλιο. Ελπίζω να ανεβούμε με την Κατάνια στη Serie B».

 

Τελευταία Νέα