Οταν το 2010 η Γαλλία μπήκε σε σκοτεινά μονοπάτια...

γεροΓιοβάισα γεροΓιοβάισα
Οταν το 2010 η Γαλλία μπήκε σε σκοτεινά μονοπάτια...

bet365

Ανρί σε λάθος στρατόπεδο; Ο γεροΓιοβάισα ξετυλίγει το κουβάρι μιας... σκοτεινής περιόδου για την Γαλλία, όταν ο «Τιτί» εξελίχθηκε σε έναν εκ των αρνητικών πρωταγωνιστών των Τρικολόρ.

Hμέρες... ΄98 ζει η ποδοσφαιρική Γαλλία, όμως από το μυαλό μου δεν βγαίνουν αυτές του 2010! Ταξίδι στην Αφρική για να δούμε από κοντά τον μαέστρο της καρδιάς μας, τον Ζινεντίν Ζιντάν (κάπου στις εξέδρες...). Αυτά που συνέβησαν όμως δεν θα τα ξεχάσω ποτέ, γι αυτό πάντα τονίζω πως ο προπονητής πρέπει να είναι... πατέρας για τους παίκτες, αλλά και μεγάλοι παίκτες να είναι και τεράστιες προσωπικότητες!

Η μεγάλη κόντρα του Τιερί Ανρί με τον Ραϊμόν Ντομενέκ, αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες των Τρικολόρ οδήγησε στη διάλυση.... Ο ίδιος ο «Τιτί» έδειχνε να ασχολείται πιο πολύ με την μεταγραφή του στους Νιου Γιορκ Red Bulls από τη Μπαρτσελόνα και ο Ντομενέκ επέλεξε να τον έχει στον πάγκο στα ματς προετοιμασίας με την Κόστα και την Τυνησία, δίνοντας το περιβραχιόνιο στον Εβρά.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με δεκάδες ειδικά στοιχήματα, ανταγωνιστικές αποδόσεις και προσφορές* ημέρας!” *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Στα πρώτα ματς της προετοιμασίας, η Γαλλία έδειξε ανέλπιστα πολύ καλό επίπεδο ετοιμότητας. Ο περισσότερος κόσμος τότε αγνοούσε την συνάντηση που είχε κάνει ο Ντομενέκ με τον Ανρί πριν φύγει από την Μπαρτσελόνα. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός τα είχε αρνηθεί όλα. Ο Ανρί όμως μία εβδομάδα πριν αρχίσει το Μουντιάλ είπε πως «Ναι, ο κόουτς ήρθε να με βρει και μου είπε ότι δεν θα είμαι βασικός στο Μουντιάλ». Ήταν μία άτυπη συμφωνία του να φύγει με αξιοπρέπεια από την Εθνική ο Ανρί και όχι να... κοπεί απευθείας.

Ο Ντομενέκ είχε καταλήξει πως ήθελε να παίξει το 4-3-3 το οποίο όμως δεν είχε τεστάρει. Ένα σχήμα που ταίριαζε μία χαρά στον Ανρί. Τόσο πολύ που κάποιοι πίστεψαν πως ο Ανρί έπεισε τον Ντομενέκ γι αυτό το πλάνο. Στο 4-2-3-1 ο Τιερί Ανρί έπρεπε να βγάζει περισσότερη ενέργεια και τρεξίματα και να επιδιώκει να βοηθάει ακόμα και τους φουλ μπακ όπως ο Εβρά. Στο 2-1 με την Κόστα Ρίκα και με το νέο σχήμα ο Ανελκά ήταν αυτός που βρέθηκε ως Νο9 της ομάδας. Αρκετοί το εξέλαβαν αυτό ως... καψόνι στον Ανρί, αλλά όχι ο ίδιος... Είχε ενημερωθεί πως θα ήταν ένας παγκίτης... πολυτελείας. Κι επίσης ότι εάν δεν το έκανε δεν θα ήταν καν στα πλάνα της Εθνικής...

Ποια ρεκόρ θα σπάσουν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου; *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Η απόφαση του Ντομενέκ δεν ήταν μόνο θέμα προσέγγισης και πολιτικής γύρω από την ομάδα. Ήταν και αθλητικής λογικής. Εκτίμηση; Το ίδιο είχε αποφασίσει και ο Ανρί. Δεν είχε ξεχάσει άλλωστε το 1998 όταν ο Ντομενέκ είχε βγει μπροστά και τον είχε υπερασπιστεί. Μπορεί να πει κανείς πως το τέλος της προπονητικής... αυτοκρατορίας και η πτώση του Ντομενέκ στην Εθνική συνέπεσε με τους τίτλους τέλους του Ανρί. Ο «Τιτί» δεν ήταν ο παίκτης που υπήρξε παλιά και όχι μόνο με δική του ευθύνη. Ακόμα και έτσι όμως είχε να δώσει πράγματα οπότε έμεινε ως εναλλακτική στην Εθνική. Ο ίδιος ο Ανρί είχε πει ότι «δέχθηκα να θυσιάσω τον εαυτό μου για χάρη της ομάδας». Ο θρυλικός φορ είχε χάσει ταχύτητα; Ναι, το ήξερε. Όπως είχε όμως την εμπειρία και την ποιότητα να κάνει τα μειονεκτήματά του πλεονεκτήματα. Ο Ανρί είχε πει ότι εκείνος και ο Τρεζεγκέ δεν ένιωθαν καμία πίεση το 1998. Το 2010 η Γαλλία είχε ανάγκη όμως από νέο... αίμα με την καθοδήγηση των πιο παλιών. Παίκτες χωρίς φόβο και με ταλέντο που να τους καθοδηγούσε ο Ανρί.

Και όλα αυτά ενώ για παράδειγμα στο ματς της προετοιμασίας με την Κόστα Ρίκα άκουγε τον κόσμο να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του στις εξέδρες του Φελίξ Μπολάρ. Η εικόνα δε του Ανρί να κάνει ζέσταμα στα ματς με το Μεξικό και την Ουρουγουάη στη Νότια Αφρική έκανε πολύ κόσμο να έχει κατά νου πως ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να αξιολογήθηκε λάθος την δεδομένη στιγμή για την Εθνική.

Η Εθνική Γαλλίας είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Ήταν προσβάσιμο μόνο με πλοιάριο ή βάρκα. Επίσης όποιος το προσέγγιζε ήθελε ειδική άδεια αλλά και να έχει όλα του τα χαρτιά. Ο «Τιτί» επιχείρησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ. Ωστόσο σύντομα υπήρξαν πληροφορίες πως τα είχε σπάσει με τον νέο οργανωτή της ομάδας, Γιοάν Γκουρκίφ. Τόσο εκείνος όσο και ο Ριμπερί...

Η γιορτή του ποδοσφαίρου παίζεται στη Novibet με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα και συναρπαστικό live *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτό. Το France Football όταν ο Εβρά πήρε το περιβραχιόνιο έσπευσε να γράψει: «Επιτέλους ένας πραγματικός αρχηγός». Αγνοώντας προσφορές και πορείες παικτών και αποθεώνοντας τον Εβρά. Παρά τις προσπάθειες δε του Ντομενέκ στην διάρκεια του Μουντιάλ να κρατάει μακριά τα media πολλά πράγματα έβγαιναν προς τα έξω. Ο Ανρί είχε αφήσει τον ρόλο του ηγέτη για τους Ριμπερί, Εβρά, Αμπιντάλ, Γκαλάς, ακόμα και στον Ανελκά.

Ο Ντομενέκ εν μέσω των συζητήσεων και των διεργασιών μες στην ομάδα πείστηκε να αλλάξει τον Γκουρκίφ τον οποίο είχε βασικό στο 0-0 με την Ουρουγουάη με τον πιο αμυντικογενή Ντιαμπί. Θρυλείται πως οι παίκτες με αφρικανικές ρίζες είχαν ένα δυνατό ρόλο στην εθνική, γι αυτό και συνέβη αυτή η αλλαγή. Άλλοι παίκτες ήθελαν βασικό τον Ανρί και κινήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνοντας να πάει πλάγια ο Ανελκά όπως έπαιζε στην Τσέλσι. Το 0-0 με την Ουρουγουάη που έπαιζε από ένα σημείο και μετά με παίκτη λιγότερο και με τον «Τιτί» εκτός για μεγάλο διάστημα χτύπησε σαν καμπανάκι, αλλά με δεδομένα τα προβλήματα των Γάλλων αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση και σε στιλ 'τουλάχιστον δεν χάσαμε'.

Η γιορτή του ποδοσφαίρου παίζεται στη Novibet με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα και συναρπαστικό live *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Πίσω στην Γαλλία ένα 60% των αναγνωστών της Equipe θεωρούσαν πως Ουρουγουάη, Μεξικό και Ν. Αφρική είχαν περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης από την Εθνική της χώρας τους. Ο Λασανά Ντιαρά αποχώρησε τελευταία στιγμή από την Εθνική λόγω μίας περίεργης κατάστασης κι ενός αδιευκρίνιστου προβλήματος, ο Γκαλάς χτύπησε σε ένα... κωμικό ατύχημα και τέθηκε εκτός και ο Ανελκά έπεσε και χτύπησε σε mountain bike που είχε οργανώσει ο Ντομενέκ για να δεθεί πιο καλά η ομάδα!!!

Τα νέα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν αποκαλύφθηκε πως με κονδύλι της Ομοσπονδίας ναυλώθηκε αεροπλάνο για τις συντρόφους και τις γυναίκες των παικτών για να είναι στις 11 Ιουνίου στη Νότια Αφρική. Ένα κόστος 220.000 ευρώ!!! Οι πολλοί και μεγάλοι χορηγοί της Εθνικής Γαλλίας έκαναν ότι μπορούσαν για την στήριξή της, αλλά μάταια. Ακόμα και στους δρόμους του Παρισιού οι γαλλικές σημαίες ήταν ελάχιστες εκείνη την περίοδο λόγω της απογοήτευσης για την Εθνική.

Στις 17 Ιουνίου το Μεξικό εξέθετε με το 2-0 τους Γάλλους για να έρθει ο πλήρης εξευτελισμός με την ήττα με 2-1 από τη Νότια Αφρική στις 22 Ιουνίου. Τέλος οι όμιλοι για την Γαλλία και τέλος το Μουντιάλ με μόλις 1 βαθμό. Η Equipe από τις 18 Ιουνίου είχε βγάλει σκληρό τίτλο. «Οι απατεώνες». Καμία λύπηση και μία λύπη για τους... απατεώνες της Γαλλίας, όπως τόνιζαν στην πατρίδα τους.

Σχετική εικόνα

Με τις εξαιρέσεις των Μαλουντά, του κίπερ Γιορίς που παίζει και φέτος βασικός στο Μουντιάλ, καθώς και του Εβρά που είχε γίνει αρχηγός, η υπόλοιπη Εθνική βούλιαξε για τα καλά. Κάκιστη εικόνα και ηχηρός αποκλεισμός για μία Παγκόσμια πρωταθλήτρια. Όσο για τις αλλαγές των επιθετικών; Ένα αλαλούμ με τον Ανελκά να κάνει παράπονα στον μάνατζέρ του για τις συνθήκες στην ομάδα και γιατί έγινε αλλαγή στο 46' από τον Ζινιάκ στο ματς με το Μεξικό!!! Ο Ανελκά μάλιστα τα έψαλλε και στον Ντομενέκ. Του μίλησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο Ανρί που ήταν; Στον πάγκο με μία κουβέρτα σαν να βαριέται σαν να μην έχει διάθεση ούτε καν να εμπλακεί πουθενά. Στις 19 Ιουνίου η Equipe θα έκανε κάτι απίστευτο. Θα έβγαζε υβριστικό τίτλο με αποδέκτη τον Ανρί.

Το θέμα αυτό ξέφυγε από το ποδοσφαιρικό πλαίσιο και πήγε σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. Μην ξεχνάμε πως κατά την διάρκεια της φάσης αυτής σημειώθηκε από τους παίκτες «ανταρσία» κατά του προπονητή τους, με το θέμα να παίρνει σημαντικές διαστάσεις, κάνοντας μέχρι και τον Πρόεδρο της χώρας, Νικολά Σαρκοζί να παρεμβαίνει για την εκτόνωση της κατάστασης. Μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, ο νέος προπονητής της Γαλλίας, Λοράν Μπλαν, αποφάσισε να τιμωρήσει όλους τους παίκτες της ομάδας που πήραν μέρος στο Μουντιάλ, μη συμπεριλαμβάνοντάς τους στις κλήσεις του στα επόμενα φιλικά και τους πρώτους αγώνες της Εθνικής Γαλλίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012.

Οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να δεχθούν παίκτες πλούσιους με σκουλαρίκια και τατού που δεν είχαν κανένα σεβασμό για την Εθνική ομάδα. Οι εκτιμήσεις τότε έλεγαν για μία ακόμα χειρότερη ποδοσφαιρική επόμενη γενιά, ενώ οι Γάλλοι δεν συγχώρησαν στον Ανρί ότι θα μπορούσε να είχε γίνει ήρωας λόγω της ανοησίας και όσων έκαναν οι περισσότεροι συμπαίκτες του αλλά επέλεξε να μείνει απαθής και στην... γωνία του. Λίγες λέξεις να έλεγε. Μία ομιλία προς τους συμπαίκτες του και όλα μπορεί να άλλαζαν. Η Γαλλία ήθελε έναν Βιεϊρά, έναν Ντεσάν, έναν Μπλαν ή έναν Ζιντάν αλλά δεν τους είχε.

Σχετική εικόνα

Ο έμπειρος άσος ακούστηκε μόνο όταν η Γαλλία έφτασε ξανά στο... σπίτι της. Ο Ανρί θα έλεγε για παρεμβάσεις και για ανθρώπους που δεν καταλάβαιναν το τι συνέβαινε αλλά και μία σειρά λαθών, κακών χειρισμών και φτωχών αποτελεσμάτων, αλλά και τον ρόλο των media. Σε συνέντευξη που είχε δώσει εκείνο το διάστημα έδινε άκρως επιθετικές και έντονες απαντήσεις. «Θα μπορούσα να ήμουν ένας μεγάλος αδερφός των παιδιών στην ομάδα αλλά δεν ήμουν πια. Με είχαν κάνει στην άκρη και έτσι ένιωθα', έλεγε. Από ποιόν; "Δεν μιλούσαμε όπως πριν. Ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Ένιωσα πως με έκαναν στην άκρη. Η περηφάνεια μου και ο εγωισμός μου πληγώθηκαν. Ένας άνθρωπος έχει την περηφάνεια του και την αξιοπρέπειά του και όταν του τα χτυπάς είναι πρόβλημα», θα τόνιζε. Διέψευσε ότι υπήρχαν κλίκες εντός της Εθνικής αλλά δεν έπειθε κανέναν. Όταν οι δημοσιογράφοι του ανέφεραν το θέμα Γκουρκίφ, του ιδίου και του Ριμπερί κοίταξε αμέσως την πόρτα της εξόδου και είπε ''εγώ δεν είδα τίποτα. Όταν πας στο δωμάτιό σου πας για να κοιμηθείς. Εγώ δεν είδα κανέναν καβγά ή μεγάλο τσακωμό. Δεν είδα κανέναν να πιέζει κάποιον άλλο για κάτι''.


Ο Ανρί θα έκανε επίσκεψη στον πρόεδρο Σαρκοζί που είχε θορυβηθεί για όσα είχαν συμβεί στη Νότια Αφρική. Τόσο που έκανε μία αποχή από πολιτικές συζητήσεις αλλά και επαφές με τον Πούτιν για να τον δει. Ο Σαρκοζί ανέβαλλε τα πάντα και έκανε πολύ κόσμο να είναι στην αναμονή για να δει τον Ανρί. Παρότι δεν επετράπησαν κάμερες και media στην συνάντηση και ουδέποτε έγινε γνωστό το τι ακριβώς συζητήθηκε όλο αυτό εκλήφθηκε ως κίνηση στήριξης στον Ανρί. Ο Ανρί είχε την ευκαιρία και την δυνατότητα να φύγει με το κεφάλι ψηλά από την Εθνική. Δεν το έκανε. Με τον ίδιο να έχει σημαντική ευθύνη πάνω σε αυτό. Ο Ντομενέκ από την άλλη έγινε αντικείμενο χλευασμού, ύβρεων και κακών συμπεριφορών από τους ίδιους τους παίκτες του ή τουλάχιστον τους περισσότερους προτού η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ τον... διαλύσουν και τον στείλουν εκτός Εθνικής.




Θεωρήθηκε υπαίτιος σε μία από τις σκοτεινές στιγμές της Εθνικής Γαλλίας. Έφτασε στο σημείο να βλέπει τους παίκτες του να αρνούνται να κάνουν την απογευματινή προπόνηση όταν η Ομοσπονδία αποφάσισε να στείλει πρόωρα στην Γαλλία τον Ανελκά. Ο Ανελκά φέρεται να είχε πει όλα τα... άσχημα γαλλικά στον Ντομενέκ όταν τον έκανε αλλαγή με το Μεξικό. Ο Εβρά πήγε να παίξει ξύλο με τον γυμναστή Ντουβέρν. Ο αθλητικός διευθυντής της Εθνικής Ζαν Λουίς Βαλεντίν παραιτήθηκε. Ο ίδιος μίλησε για ντροπή και σκάνδαλο για όσα έκαναν οι παίκτες «Αηδίασα και απογοητεύθηκα. Φεύγω από την Ομοσπονδία. Τέλος», συμπλήρωσε. Την ομάδα του 2010 οι Γάλλοι την άφησαν πίσω τους, η νέα γενιά είναι εκρηκτική, φιλόδοξη και ονειρεύεται. Ο Ντιντιέ Ντεσάν έχει τον τρόπο να τους μεταδώσει κάτι από τη... μαγεία του 1998. Απόψε όμως ο Τιερί Ανρί καλείται να ξεχάσει τη στιγμή που σήκωνε την κούπα. Ισως να θέλει... εκδίκηση για τα όσα έζησε στη Ν. Αφρική!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

γεροΓιοβάισα
γεροΓιοβάισα