Ρονάλντο, το μεγαλύτερο... μυστήριο στην ιστορία των Μουντιάλ!

γεροΓιοβάισα γεροΓιοβάισα
Ρονάλντο, το μεγαλύτερο... μυστήριο στην ιστορία των Μουντιάλ!

bet365

Ηταν Ιούλιος του 1998, όταν ο γεροΓιοβάισα δάκρυσε με το «Φαινόμενο». Η απογοήτευση του Ρονάλντο έμεινε για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μου. Αλήθεια, τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ στο ξενοδοχείο της Σελεσάο;

Η γιορτή του ποδοσφαίρου παίζεται στη Novibet με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα και συναρπαστικό live

Με ρωτάνε συχνά «Γέρο τι δεν ξεχνάς από τα τόσα Μουντιάλ που έχεις παρακολουθήσει από κοντά;» και τους απαντάω: «Το χέρι του Θεού» «Και τη μέρα που λύγισε ο Ρονάλντο». Σας μιλάω ειλικρινά σύντροφοι, αυτοί οι δυο παίκτες με σημάδεψαν όσο κανείς άλλος. Δεν σας λέω πως είναι οι κορυφαίοι, αλλά οι προσωπικότητές τους και το… θεϊκό ταλέντο τους έμειναν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό μου. Το 1998 χειροκρότησα τον φοβερό και τρομερό Ζιντάν, αλλά… δάκρυσα για την εικόνα του Βραζιλιάνου. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω…
Για τους Γάλλους ήταν μία τεράστια και ιστορική επιτυχία στο... σπίτι τους. Για το «Φαινόμενο» μία ηχηρή αποτυχία. Σα να ένιωσε μία ποδοσφαιρική... αδυναμία. Την αποτυχία του να γράψει την δική του χρυσή σελίδα παίρνοντας ένα ακόμα Μουντιάλ. Μιλάμε άλλωστε για έναν χαρισματικό παίκτη, έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών όλων των εποχών και έναν ποδοσφαιριστή που στα 21 του ήδη ήταν η μεγάλη ελπίδα ενός τεράστιου ποδοσφαιρικού έθνους.
Αποτέλεσμα εικόνας για ronaldo 1998 world cup

Πίσω όμως από εκείνη την ημέρα κρύβεται μία ιστορία που πολύ λίγοι ξέρουν από... μέσα και ακόμα λιγότεροι είχαν την ικανότητα να μάθουν. Είναι μία ιστορία... δολοπλοκίας και ποδοσφαιρικής συνομωσίας. Γιατί ο κόουτς Ζαγκάλο επέλεξε εκείνη την ημέρα να μην ξεκινήσει βασικό τον Ρονάλντο; Θρυλείται, πως λίγες ώρες πριν το ματς είχε χτυπήσει, είχε πάθει διάσειση και είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο. Η επίσημη αιτιολογία που δόθηκε ήταν ένας τραυματισμός στον αστράγαλο από το ματς με την Ολλανδία. Ωστόσο την αλήθεια την ξέρουν ο Ζαγκάλο και πολύ λίγοι ακόμα...
Τι άκουσε ο γεροΓιοβάισα; Θα σας πει… Ήταν 12 Ιουλίου του 1998 και η Βραζιλία είχε βρεθεί στον τελικό του Μουντιάλ με αντίπαλο τη Γαλλία και ήταν το μεγάλο φαβορί. Ακριβώς 72 λεπτά πριν την σέντρα η 11άδα της Βραζιλίας δόθηκε επίσημα στον εκπρόσωπο της FIFA και αρμόδιο που άρχισε να την διαβάζει: «Ναι όλα δείχνουν πως είναι σωστά. Ταφαρέλ, Καφού, Μπαιάνο, Αλνταιρ, Ρομπέρτο Κάρλος Λεονάρντο, Ντούνγκα που ήταν ο αρχηγός, Σέζαρ Σαμπάιο, Ριβάλντο, Μπεμπέτο, Εντμούντο; Εντμούντο; Μισό λεπτό που είναι ο Ρονάλντο; Κύριε Ζαγκάλο σίγουρα δεν έχετε κάνει λάθος;», του είπε. Όχι δεν είχε κάνει. Ο Ζαγκάλο κράτησε τον τοπ σκόρερ Ρονάλντο με 4 γκολ στον πάγκο κι έβαλε το «κτήνος». Ενημέρωσε και την υπόλοιπη ομάδα και για να τους δώσει έξτρα κίνητρο τονίζοντας τους πως ήταν στην ομάδα που είχαν κερδίσει το τρόπαιο το 1962 χωρίς τον Πελέ.
Οι παίκτες όμως δεν είχαν πειστεί. Ορισμένοι είχαν ακόμα την εικόνα του υγιέστατου και σε πολύ καλή κατάσταση Ρονάλντο. Στα δημοσιογραφικά θεωρεία επικράτησε πανδαιμόνιο. Χαμός... Ένας εκ των ανταποκριτών θυμάται ότι σε μεγάλο αθλητικό γεγονός δεν είχε βιώσει ποτέ κάτι το ανάλογο. Σύντροφοι εκεί κοντά ήμουν και οι Βραζιλιάνοι ήταν ανάστατοι! Κεραυνός εν αιθρία. Υπήρχαν πληροφορίες πως ο Ρονάλντο ήταν υπέρβαρος και με προβλήματα στα γόνατά του και ακόμα και διαρροή για τενοντίτιδα, αλλά τίποτα δεν δικαιολογούσε κάτι τέτοιο. Η απογοήτευση τεράστια. Για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και τους Βραζιλιάνους ο Ρονάλντο ήταν ο επόμενος Ρομάριο και κάτι παραπάνω. Σκεφτείτε την Αργεντινή στον τελικό χωρίς τον Μέσι. Κάπως έτσι ήταν...
Μετά τον χαμό και όσα έγιναν έρχεται νέο χαρτί με την 11άδα. Ο έξαλλος πια Εντμούντο είναι πάγκο και ο Ρονάλντο στο αρχικό σχήμα... Στον αγώνα το «Φαινόμενο» ήταν ο τελευταίος παίκτης που βγήκε στον αγωνιστικό χώρο.
Αποτέλεσμα εικόνας για ronaldo 1998 world cup
Ο Ρονάλντο δεν ξεκίνησε καλά τη διοργάνωση, αλλά στις νοκ άουτ φάσεις ήταν φοβερός. Δύο γκολ και δοκάρι στο 4-1 με την Χιλή. Δημιούργησε γκολ για τον Ριβάλντο στο 3-2 με τη Δανία και σκόραρε κόντρα στην Ολλανδίας. Ο Πελέ είχε να πει για εκείνη τη Βραζιλία πως είχε ατομικά εξαιρετικούς παίκτες αλλά δεν ήταν ομάδα και ο Κρόιφ πως θα ήταν κρίμα να κατακτήσει το τρόπαιο παίζοντας τέτοιο ποδόσφαιρο. Γνώμη τους, αλλά και μεις ήμασταν ξετρελαμένοι με τον Ρονάλντο.
Μόλις άρχισε ματς με τους Τρικολόρ θυμάμαι τους: Τουράμ, Γκιβάρς και Ζιντάν να κάνουν άνω – κάτω την άμυνα των Βραζιλιάνων. Ο Ρονάλντο ήταν πολύ πεσμένος ειδικά στο πρώτο ημίωρο, κάτι σαν... υπνωτισμένος. Επειτα από μία σύγκρουση με τον Μπαρτέζ έδειχνε ακόμα έξω από τα... νερά του.

Οι Μπλαν - Λεμπέφ τον είχαν καλά κλεισμένο και ο παικταράς δεν είχε ρυθμό, αλλά και την ικανότητα να βοηθήσει αισθητά την Εθνική του. Το… φαινόμενο σ΄εκείνο το ματς ήταν ο Ζιντάν. Δυο γκολ στο α’ μέρος και… τέλος! Ο Ρομπέρτο Κάρλος φίλος του Ρονάλντο θα πει πως μετά το ματς έκλαιγε όλο το βράδυ και την επόμενη ημέρα ήταν χλωμός και.... Το 3-0 των Γάλλων που ολοκληρώθηκε με το τέρμα του Πετί ήταν πολύ βαρύ για τους Βραζιλιάνους.
Ο Ζαγκάλο έλεγε μετά τον αγώνα πως ήθελε να βγάλει τον Ρονάλντο από το 30' και ενώ μπήκε στα αποδυτήρια φωνάζοντας στην ανάπαυλα «έχω την αξιοπρέπειά μου».
Γιατί δεν τον έβγαλε; Από τον Ζαγκάλο προέκυψε η απάντηση ότι εάν το είχε κάνει θα υπήρχε τεράστια κατακραυγή. Στο θέμα μπήκαν οι χορηγοί, η πίεση «Ήταν ένα παιδί 21 ετών γεμάτος με συμβόλαια και πίεση. Κάτι έπρεπε να δώσει και κάτι να χάσει. Έτυχε να συμβεί αυτό εκείνη την ημέρα. Εκείνη την ημέρα του τελικού», είχε πει ο Ρομπέρτο Κάρλος.
Ο τραυματισμός στον αστράγαλο από την άλλη ήταν απλώς μία κάλυψη. Ο γιατρός της Βραζιλίας, Λίδιο Τολέδο θα πει ότι εκείνη την ημέρα ο Ρονάλντο δεν ένιωθε καθόλου καλά και είχε μεγάλη πίεση και άγχος. Αναγκάστηκε να πάει να ξαπλώσει μήπως ηρεμήσει.
Σύντροφοι, άνθρωποί μου, τόνιζαν πως το «Φαινόμενο» ήταν ένα ψυχολογικό ράκος. «Πως μπορεί να λύγισε;» αναρωτιόμασταν όλοι…
Ο ίδιος ο Ρονάλντο έκανε μία δήλωση στην Globo ότι δεν ήταν δειλός, πως ποτέ δεν υπήρξε τέτοιος κι επέμενε ότι ήταν έτοιμος να παίξει. Ο Ζαγκάλο έχασε την δουλειά του. Το ίδιο και το ιατρικό τιμ, ενώ έφτασε στο σημείο η υπόθεση που το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο ζήτησε να γίνει εκτεταμένη έρευνα. Θα σας πως εγώ τι έμαθα από φίλους στη Βραζιλία.
Η ομάδα, αφού γευμάτισε και γύρισε στο ξενοδοχείο. Στις 2 τα ξημερώματα ο Ρονάλντο έπαθε κρίση, άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα και του είχε γυρίσει η γλώσσα. Ο Ρομπέρτο Κάρλος τα έχασε, άρχισε να φωνάζει βοήθεια και ο Εντμούντο πετάχτηκε από δίπλα μαζί με τον Σαμπάιο. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που κατάφερε να σώσει τον Ρονάλντο. Ο Εντμούντο τον κρατούσε και εκείνος επανέφερε την γλώσσα του στην θέση της πριν φτάσουν οι γιατροί. Επειτα, ο Ρονάλντο άρχισε να ηρεμεί και κοιμήθηκε. Ξύπνησε αρκετά αργά την επόμενη μέρα, τον μετέφεραν σε νοσοκομείο, του έκαναν τεστ που δεν έδειξαν τίποτα και του έδωσαν ηρεμιστικά.
Μόλις γύρισαν ο Ρονάλντο είπε στον Ζαγκάλο ότι ήθελε να παίξει. «Φανταστείτε να του έλεγα όχι και να χάναμε. Θα έπρεπε να πάω να ζήσω στον Βόρειο Πόλο», είπε ο Τολέδο, ενώ ο Ζαγκάλο διέψευδε διαρκώς ότι κάποιος ή κάποιοι αναμείχθηκαν στην απόφασή του να παίξει ενώ αρχικά δεν τον είχε δηλώσει. Ο καθηγητής Αλεξ Καετάνο Ντε Μπάρος εξήγησε πως μία τέτοια απόφαση ήταν κάκιστη και θα μπορούσε ακόμα και να είχε αφήσει στον... τόπο τον Ρονάλντο μες στο γήπεδο.
Άλλη μία προσπάθεια ερμηνείας ήταν μήπως αυτή η κρίση προκλήθηκε από τα φάρμακα που έπαιρνε ο Ρονάλντο για τις ενοχλήσεις του στα γόνατα. Οι γιατροί διέψευσαν. Η απογοήτευσή στο πρόσωπό του θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μου. Τέσσερα χρόνια μετά το «Φαινόμενο» πήρε το... αίμα του πίσω. Ημουν εκεί, πανηγύρισα όπως το 1986 που σήκωνε την κούπα ο Ντιέγκο. Είναι οι αγαπημένοι μου…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

γεροΓιοβάισα
γεροΓιοβάισα