Πέρα από την Αφρική: Ο Έλληνας κόουτς του πρωταθλήματος Γκάνας!

Πέρα από την Αφρική: Ο Έλληνας κόουτς του πρωταθλήματος Γκάνας!

bet365

Ο Έλληνας ιεραπόστολος του ποδοσφαίρου Πέτρος Κούκουρας μιλάει στο gazzetta.gr για την Ντουνκούα Γιουνάιτεντ την οποία καθοδηγεί. Οι συνθήκες που που επικρατούν στην Γκάνα, το επίπεδο του πρωταθλήματος, το ταλέντο των Αφρικανών και η εμπειρία της Κίνας!

Τα νέα παιχνίδια της Novomatic, με εντυπωσιακά γραφικά και δυνατό ήχο, μόλις έφτασαν στην Sportingbet.gr! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο Πέτρος Κούκουρας είναι ένας σύγχρονος ιεραπόστολος του ποδοσφαίρου. Στα 29 του μετράει ήδη μια δεκαετία προπονητικής εμπειρίας έχοντας αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε αυτό που αγαπάει περισσότερο. Το ποδόσφαιρο.

Παρά το νεαρό της ηλικίας έχει προλάβει να εργαστεί στο προπονητικό επιτελείο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, της Σπάρτης, σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες στην Κίνα, στην Αργεντινή, ενώ εσχάτως κοουτσάρει την Ντουνκούα Γιουνάιτεντ, ομάδα Β΄ κατηγορίας της Γκάνας!

«Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει», έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ο Έλληνας τεχνικός αντιμετώπισε ως μια πρόκληση την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε να καθοδηγήσει μια ομάδα από την Αφρική, διακονώντας με τον δικό του τρόπο το άθλημα.

Έτσι πριν από 2,5 μήνες ανέλαβε την Ντουνκούα Γιουνάιτεντ (σ.σ.: πρώην Πασίφικ Χίροους). Παρά τις καθημερινές δυσκολίες και αντιξοότητες, ο Πέτρος Κούκουρας δεν τον βάζει κάτω προσπαθώντας στο μακρινό Αγκόγκο να βάλει την δίκη του προπονητική σφραγίδα.

Ο νεόκοπος τεχνικός εξομολογήθηκε τα όνειρα, αλλά και τους στόχους τους στο gazzetta.gr.

Πως βρέθηκες στο πρωτάθλημα Γκάνας;

«Δούλεψα για δύο χρόνια στην Κίνα ως προπονητής με παιδιά. Ήθελα όμως να επιστρέψω σε επίπεδο ανδρών όπως εργαζόμουν και στην Ελλάδα. Πάντα μου άρεσε να ταξιδεύω στον κόσμο και να γνωρίζω νέες κουλτούρες και πολιτισμούς. Έτσι αποδέχθηκα την πρόταση που μου έγινε. Αρχικά, η ομάδα ήταν στο Κέιπ Κόουστ, αλλά επειδή οι οπαδοί εκεί υποστηρίζουν άλλες ομάδες μετακομίσαμε στο Αγκόγκο».

Πως είναι οι συνθήκες στη Γκάνα;

«Εργάζομαι εδώ και 2,5 μήνες εδώ. Υπέγραψα συμβόλαιο για δύο σεζόν. Η ζωή είναι αρκετά δύσκολη, σκέψου πως το να βρεις wi-fi εδώ είναι απίθανο. Οι άνθρωποι είναι όμως φιλόξενοι και κάνουν το παν για να βοηθήσουν τους ξένους».

Ποιος είναι ο στόχος της Ντουνκούα Γιουνάιτεντ;

«Η ομάδα μας αποτελείται από παίκτες ηλικίας από 17 μέχρι 22 ετών. Πέρυσι αποχώρησαν δύο ποδοσφαιριστές με προορισμό την Τουρκία, ένας για το Μαρόκο, ενώ κάποιοι συνεχίζουν στην Α΄ κατηγορία της Γκάνας. Ως εκ τούτου οι στόχος πλέον αυτή τη χρονιά είναι διατηρηθούμε στην κατηγορία και όχι να ανεβούμε».

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το πρωτάθλημα;

«Η οργάνωση του πρωταθλήματος δεν είναι τόσο καλή. Δεν βοηθάει η ομοσπονδία. Σε αρκετές περιπτώσεις σε ένα γήπεδο αγωνίζονται πολλές ομάδες, ενώ δεν ξέρουμε πότε θα παίξουμε και που. Το μαθαίνουμε την τελευταία στιγμή. Υπάρχει μια ανισορροπία. Μπορεί την μία εβδομάδα να παίξουμε σε μεγάλο γήπεδο και την επόμενη σε γήπεδο, το οποίο στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε ερασιτεχνικούς συλλόγους».

Είχες ενδοιασμούς προτού αναλάβεις την ομάδα;

«Προτού έρθω στην Γκάνα έλαβα πληροφορίες από δύο Άγγλους φίλους προπονητές που είχαν εργαστεί στην χώρα. Αμφότεροι μου μίλησαν με θετικά λόγια και μου συνέστησαν να αποδεχθώ την πρόταση. Ασφαλώς και είχα ενδοιασμούς αρχικά αφού δεν ήξερα την χώρα, όμως μου είπαν πως εάν είχαν την ευκαιρία και εκείνοι θα επέστρεφαν στην Γκάνα. Έτσι αποφάσισα να δουλέψω στην Αφρική».

Πως θα χαρακτήριζες τους Γκανέζους ποδοσφαιριστές;

«Θα έλεγα πως το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Υπάρχει δίψα για μάθηση από τους ποδοσφαιριστές. Μόνοι τους μάλιστα κάνουν έξτρα προπονήσεις κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο είναι η μόνη διέξοδος τους από την φτώχεια. Υπάρχει ίδια κατάσταση στη Βραζιλία και την Αργεντινή, όμως είναι εντελώς διαφορετικό το μάρκετινγκ. Από εκεί είναι πιο εύκολο να στείλουν παίκτες στην Ευρώπη».

Στο μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην Γκάνα πως είναι η επικοινωνία σου με τους παίκτες;

«Ήρθα στην ομάδα στην 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Δεν μπόρεσα να διαλέξω παίκτες γιατί είχε ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος και προσπαθήσαμε να βρούμε χημεία μέσα από τα επίσημα παιχνίδια. Αλλάξαμε αρκετά πράγματα και φέραμε παίκτες πριν μια εβδομάδα όταν άνοιξε ένα παράθυρο για μεταγραφές. Μάλιστα φέραμε εκτός έδρας 0-0 με την 4η ομάδα της βαθμολογίας».

Θα ήθελες να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

«Κάποια στιγμή εάν υπάρξει προοπτική μπορεί να εργαστώ ξανά στην Ελλάδα. Σε κάποια φάση θα ήθελα να το προσπαθήσω. Ο βασικός μου στόχος, ωστόσο είναι να δουλέψω εκτός Ελλάδας. Ακολούθησα σπουδές στην Αγγλία όπου πήρα το πτυχίο μου και για δύο χρόνια δούλεψα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια εργάστηκα για ένα διάστημα στην Αγγλία, ενώ πήρα δίπλωμα UEFA A στη χώρα μας.

Με κάλεσε ο Μίκι Τσίρκοβιτς τον οποίο εκτιμώ, να δουλέψουμε μαζί στη Σπάρτη. Στη συνέχεια ταξίδεψα για πέντε μήνες στην Αργεντινή παρακολουθώντας τον τρόπο που λειτουργούν εκεί οι ομάδες, ενώ πέρασα και από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς για 1,5 μήνα στο πλευρό του Απόστολου Πάππα. Άλλαξε όμως η διοίκηση και η συνεργασία μας λύθηκε.

Σε γενικές γραμμές δεν έχω καλές εμπειρίες από την Ελλάδα. Είμαι 29 ετών και από τα 19 μου κάνω αυτή την δουλειά. Τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά στο εξωτερικό. Στην Κίνα για παράδειγμα οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους».

Προτού μετακομίσεις στην Γκάνα δούλεψες και στην Κίνα...

«Η Κίνα είναι μια πολύ ωραία χώρα με τους ανθρώπους να έχουν πολύ πάθος για ποδόσφαιρο. Προσπαθούν να βελτιωθούν ζητώντας την βοήθεια ξένων προπονητών, αλλά θέλουν αυτό να γίνεται και με τον δικό τους τρόπο. Η νέα γενιά ποδοσφαιριστών έχει ταλέντο και φαντασία. Πιστεύω θα τα καταφέρουν στο μέλλον, αφού υπάρχουν ξένοι προπονητές όχι μόνο στις επαγγελματικές ομάδες, αλλά και στις ακαδημίες τους».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα