Η Ελλάδα παίζει μπάλα για τη φιλία μαζί με 211 χώρες

Η Ελλάδα παίζει μπάλα για τη φιλία μαζί με 211 χώρες

Η Ελλάδα παίζει μπάλα για τη φιλία μαζί με 211 χώρες

Στο Διεθνές Πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για τη φιλία 2018» θα ενωθούν παιδιά από 211 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ τους και η Ελλάδα.

Ο κοινωνικός ρόλος του ποδοσφαίρου είναι τεράστιος, παρότι συχνά ξεχνιέται. Αρχές όπως η ισότητα, η ειρήνη και ο σεβασμός των διαφορετικών πολιτισμών και εθνικοτήτων αποτελούν κομμάτι της «στρογγυλής θεάς» και το «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» έρχεται για να τις κάνει πράξη. Το διεθνές πρόγραμμα Football for Friendship υλοποιείται από την εταιρεία Gazprom, η οποία αποτελεί επίσημο εταίρο της FIFA και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Και στόχος του είναι η προώθηση των αξιών αυτών, ενώνοντας παιδιά από 211 χώρες! Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το 2013 και οι συμμετέχοντες είναι νεαροί παίκτες, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια, αλλά και νεαροί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα στο πλαίσιο του Διεθνούς Παιδικού Κέντρου Τύπου. Υποστηρίζεται από τη FIFA, την UEFA, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες διαφόρων χωρών, διεθνή φιλανθρωπικές οργανώσεις και κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους παγκοσμίως.

Kατά τη διαδικασία της Ανοιχτής Κλήρωσης δημιουργήθηκαν 32 Διεθνείς Ομάδες Φιλίας και καθορίστηκαν ρόλοι (τερματοφύλακας, αμυντικός, μέσος ή επιθετικός) για κάθε Νεαρό Παίκτη - εκπρόσωπο κάθε χώρας. Οι ομάδες οργανώνονται με βάση την αξία ποδόσφαιρο για τη φιλία - σε κάθε ομάδα συμμετέχουν και παίζουν μαζί αθλητές διαφορετικής εθνικότητας, διαφορετικού φύλου και με διαφορετικές ικανότητες. Όλοι οι παίκτες είναι ηλικίας 12 ετών. Κάθε διεθνής μικτή ομάδα φιλίας θα εκπαιδευτεί από νεαρούς προπονητές – ποδοσφαιριστές ηλικίας 14-16 ετών, οι οποίοι επίσης θα προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Τις εκδηλώσεις του προγράμματος θα καλύψουν περισσότερα από 5000 μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και το Διεθνές Κέντρο Τύπου των Παιδιών του F4F, που αποτελείται από 12χρονους δημοσιογράφους από 211 χώρες. Η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων που θα γίνουν οι μικροί πρεσβευτές της ειρήνης, της φιλίας και της ισότητας στις χώρες τους έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο.

Οι 32 ομάδες του F4F θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για τη Φιλία στις 12 Ιουνίου 2018. Την επόμενη μέρα μετά το τουρνουά, οι Νεαροί Πρεσβευτές θα συναντηθούν στην πιο σημαντική εκδήλωση - το 6ο Διεθνές Φόρουμ Παιδικής Φιλίας, όπου θα συζητηθούν τρόποι προώθησης των βασικών αξιών του προγράμματος σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του International Friendship Camp οι Νεαροί Παίκτες υπό την καθοδήγηση των Νεαρών Προπονητών και υπό την επίβλεψη γνωστών παικτών του ποδοσφαίρου θα μάθουν τις βασικές αξίες του F4F στο Nine Values ​​School. Ο ΟΗΕ θεωρεί αυτή την πρωτοβουλία ως ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Φέτος η διοργάνωση του Football for Friendship θέλοντας να μεταδώσει ένα οικολογικό μήνυμα έδωσε στις 32 Διεθνείς Ομάδες Φιλίας ονόματα προστατευόμενων ζώων από όλες τις ηπείρους του κόσμου. Νεαροί πρεσβευτές του F4F από διάφορες χώρες συμμετείχαν στην τελετή ανοικτής κλήρωσης: ο Zahar Badyuk (Ρωσία), ο Runqi Cui (Κίνα), ο Juan Manuel Pinola Silveira (Ουρουγουάη), ο Lilya Matsumoto (Ιαπωνία), Ananya Kamboj (Ινδία) και ο Christopher Sowah Mensah (Γκάνα).

Η Ελλάδα - μετά την πολύ επιτυχημένη περσινή συμμετοχή της με Senior Ambassador τον διεθνή Έλληνα ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα και μικρούς πρεσβευτές τον νεαρό ποδοσφαιριστή Μάρκο Σπαθάρη (Ακαδημία Παναθηναϊκού) και τον μικρό δημοσιογράφο Θανάση Γεωργούλα - συμμετέχει και φέτος στο F4F. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλήρωσης η χώρα μας θα παίξει στην ομάδα «Ορεσίβιος Κερκόβηρος» και συμπαίκτες της θα είναι το Καμερούν, η Κούβα, τα νησιά Φίτζι, η Νορβηγία και η Βολιβία. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από έναν νεαρό ποδοσφαιριστή που θα έχει θέση επιθετικού.

Από την άλλη μεριά η Κύπρος - που συμμετέχει στο πρόγραμμα για πρώτη φορά φέτος- θα παίξει στην ομάδα «Θαλάσσιο λιοντάρι των νησιών Γκαλαπάγκος» με συμπαίκτες την Κίνα, τη Λιβηρία, τα νησιά Τερκς και Κέικος, την Ανγκουίλα και το Μπαγκλαντές. Η Κύπρος θα στείλει στο πρόγραμμα έναν δωδεκάχρονο τερματοφύλακα.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PJSC Gazprom, κ. Victor Zubkov, η Γενική Γραμματέας της FIFA, κα Fatma Samoura, ο Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και Ολυμπιονίκης κα Adelina Sotnikova, ο επί δύο φορές Πρωταθλητής της Ρωσίας, Ευρωπαίος πρωταθλητής ράγκμπι με αμαξίδιο κ. Yuri Kamenets , ο μύθος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κ. Marco van Basten απευθύνθηκαν στους συμμετέχοντες με λόγια υποστήριξης του προγράμματος Football for Friendship.

«Η επίσημη έναρξη των εργασιών της 6ης σεζόν του Παγκόσμιου Παιδικού Κοινωνικού Προγράμματος ‘Ποδόσφαιρο για τη Φιλία’ (Football for Friendship) είναι γεγονός. Φέτος το F4F υποστηρίζεται από 211 χώρες! Για πρώτη φορά θα συναντηθούν νέοι αθλητές από όλα τα μέρη του κόσμου όπου παίζεται ποδόσφαιρο. Ζούμε σε μια εποχή όπου όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο επιθυμούν να ενωθούν με τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού. Το «Ποδόσφαιρο για τη Φιλία» δίνει σε όλους αυτή την ευκαιρία» , δήλωσε ο κ. Victor Zubkov.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζουμε και φέτος αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία της Gazprom, τον εταίρο της FIFA, δήλωσε η Fatma Samoura. «Το φόρουμ είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πώς μπορεί το ποδόσφαιρο να ανοίξει πόρτες ευκαιριών για κορίτσια και αγόρια ανεξάρτητα από το ποια είναι ή από πού έρχονται, μια αποστολή που υποστηρίζει ενεργά η FIFA».

«Όταν ονειρεύεστε κάτι, όταν έχετε ένα στόχο – κάντε τα πάντα για να το πετύχετε. Φυσικά απαιτούνται θυσίες και αφοσίωση. Αλλά όταν φτάσετε στον στόχο σας, τότε αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σας συμβεί. Αυτό συνέβη και σε μένα. Νομίζω ότι το F4F είναι ένα θαυμάσιο πρόγραμμα για παιδιά, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή ενός μεγάλου και να επιτύχουν τους στόχους τους. Καλή επιτυχία!», είπε η Adelina Sotnikova.

«Συμμετείχα σε αυτό το πρόγραμμα πέρυσι στην Αγία Πετρούπολη. Ήμουν τόσο χαρούμενος που έβλεπα πώς τα παιδιά από διάφορες χώρες συνυπήρχαν τόσο όμορφα και υπήρχε ένα πολύ καλό ομαδικό πνεύμα σημειώνει οYuri Kamenets. «Υπάρχουν πολλά είδη ποδοσφαίρου – όπως το παραολυμπιακό, για άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής, αλλά και για άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους, και οι άνθρωποι σε αμαξίδια μπορούν και αυτοί να παίζουν. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αγάπη κάποιου για το παιχνίδι. Μπορείτε να το κάνετε!».

«Συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Πρόγραμμα για τα παιδιά ‘Ποδόσφαιρο για τη Φιλία’ της Gazprom, θα γνωρίσετε νέους φίλους από όλο τον κόσμο και θα μάθετε περισσότερα για την ισότητα και τη δικαιοσύνη - αξίες που είναι πολύ σημαντικές για τη FIFA. Οι εκδηλώσεις της 6 ης σεζόν θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλου Ρωσίας 2018. Ελπίζω να σας συναντήσω εκεί και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία», - δήλωσε ο Marco van Basten.

«Είμαι χαρούμενος που όλο και περισσότερα παιδιά από διαφορετικές χώρες συμμετέχουν στο Ποδόσφαιρο για τη Φιλία, το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία να βρω νέους φίλους από όλο τον κόσμο. Η ισότητα, η ειρήνη και η φιλία είναι οι κύριες αξίες για τις οποίες μιλάμε με τους ενήλικες. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο. Πιστεύω πραγματικά σε αυτό»- είπε ο νεαρός πρεσβευτής του προγράμματος Ποδόσφαιρο για τη Φίλια (F4F), Juan Manuel Pinola Silveira (Ουρουγουάη, 12 χρονών).

Best of internet