Καμία άλλη λύση πλην της διακοπής του πρωταθλήματος και της παράδοσης του ποδοσφαίρου στη FIFA

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Καμία άλλη λύση πλην της διακοπής του πρωταθλήματος και της παράδοσης του ποδοσφαίρου στη FIFA

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος ξεπερνάει το σοκ και την σύγχυση που προκαλεί η διαμορφωθείσα κατάσταση και φωνάζει για την ανάγκη να παύσει το ποδόσφαιρο μέχρι να τελεσιδικήσουν οι ανοιχτές υποθέσεις αλλά και την ανάγκη άμεσης αλλαγής στο σημερινό καθεστώς του ποδοσφαίρου.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις ή να έχει εντρυφήσει στην υπόθεση των ημερών για να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα στο ποδόσφαιρο με την εμπλοκή της. Μέσα σε διάστημα δύο – τριών ημερών κατάφερε να φαίνεται «εχθρός» στη συνείδηση της πλατιάς μάζας των οπαδών του ΠΑΟΚ και συγχρόνως, μετά από την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης, να επικοινωνεί προς τους οπαδούς των άλλων ομάδων ότι είναι μια κυβέρνηση που ενδίδει σε πιέσεις και αλλάζει νόμους υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους. Πάει κι αυτό το χαρτί για το ποδόσφαιρο, κάηκε.

Συνοψίζοντας, σε συνέχεια των όσων έχω σημειώσει προηγουμένως, βάζω σε μια σειρά τα δεδομένα και σχηματίζω το παζλ της επικρατούσας κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο: πρώτα είχαμε κάψει το χαρτί της ΕΠΟ, η οποία θεωρητικώς θα έπρεπε να είναι αρκετή για να ασκεί διοίκηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι ύστερα κάψαμε και το χαρτί της UEFA, η οποία μας απέδειξε παντοιοτρόπως στη διάρκεια των τελευταίων ετών που έχει εγκατεστημένη την επιτροπή της στην Ελλάδα ότι δεν έχει την τόλμη για να λύσει τα βασικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και τώρα το ποδόσφαιρο «κατάφερε» να κάψει και μια κυβέρνηση 6 μηνών. Τι μένει; Πού μπορεί κανείς να ακουμπήσει τις ελπίδες του για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Ρεαλιστικά, ή και κυνικά, ο συνειρμός είναι απλός: οι σημερινοί διοικούντες την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχουν αποδειχθεί ανίκανοι, η κοινή αίσθηση είναι ότι κάποιοι τέτοιοι θα προκύψουν και από τις επόμενες εκλογές, αν τυχόν αυτές γίνουν, διότι και αυτές οι εκλογές θα είναι μια επανάληψη των προηγούμενων, δηλαδή εκλογές για να προκύψει μια κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί συμφέροντα κάποιας ή κάποιων ΠΑΕ. Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης δεν θέλει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, κι ας ξέρει – κι ας ξέρουμε – ότι είναι και δική του η ευθύνη για αυτό που ζει η Ελλάδα στο ποδόσφαιρο εδώ και αρκετά χρόνια. Ποιος μένει;

Δεδομένου ότι ουδείς άλλος μπορεί να επιβάλει στην ΕΠΟ τον τρόπο που θα λειτουργήσει και τον τρόπο μέσα από τον οποίο θα προκύψει νέα διοίκηση, μένει μόνο η FIFA.

Σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει σε καθεστώς απόλυτης σύγχυσης. Και το ερχόμενο Σάββατο ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Ξάνθη. Και σε 26 ημέρες, δηλαδή την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Πώς μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πρωτάθλημα υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες; Μέχρι σήμερα, αυτό το πρωτάθλημα έπαιζε με την ψυχή και την νοημοσύνη των Ελλήνων. Από σήμερα παίζει και με τις ζωές ανθρώπων. Διότι όλοι αυτοί που θα βγαίνουν στους δρόμους κυριολεκτικά από αύριο, πώς και από ποιον θα συγκρατηθούν; Από τις διοικήσεις των ΠΑΕ που τους τρελαίνουν τα μυαλά, από την ανύπαρκτη ποδοσφαιρική ηγεσία, ή από την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και του τόπου με τις πρόσφατες επιτυχίες με την απόφαση της ΕΕΑ και με την διαχείριση της κρίσης;

Το ελληνικό ποδόσφαιρο με έχει εκπαιδεύσει, στη διάρκεια των τελευταίων 27 ετών που το μελετώ επαγγελματικά, να ψάχνω τη λύση, διότι διαχρονικά αντιλαμβάνομαι ότι στον δημοσιογράφο αναλογεί η ευθύνη να προσεγγίζει δημιουργικά την επικρατούσα κατάσταση. Στην περίπτωσή μας όμως δεν βλέπω καμία λύση που να εγγυάται ότι δεν θα χυθεί αίμα μέσα ή έξω από τα γήπεδα. Δεν θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι αυτό που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή με την «χωρίζεται η Ελλάδα στα δύο» αιτιολογία, δεν έλυσε το πρόβλημα.

Σε μια κανονική χώρα, αν μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα μπορούσαν να συμβαίνουν όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι εδώ σε μια κανονική χώρα, η συνέχεια θα ήταν αυτονόητη: διακοπή του πρωταθλήματος μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, άμεση απόδοση αθλητικής δικαιοσύνης, και επανέναρξη του πρωταθλήματος με νέο καθεστώς, έστω υπηρεσιακό, το οποίο θα εγγυάται εξ όψεως ισονομία. Με άλλα λόγια διακοπή, ολοκλήρωση των δικαστικών υποθέσεων χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις, και παράδοση της διοίκησης του ποδοσφαίρου στην FIFA.

Μέχρι εδώ το ελληνικό πρωτάθλημα δημιουργούσε αποστροφή. Πλέον δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο και γίνεται απειλητικό για την ζωή μας. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μπορεί να αναχθεί ένα ποδοσφαιρικό σε εθνικό ζήτημα, όπως ίσως καθ’ υπερβολή χαρακτηρίστηκε μέσα στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης. Είτε είναι είτε όχι όμως, ως τέτοιο φτάνουν να το παρουσιάζουν τα ιδιόκτητα media και τα πληρωμένα media που χαλάνε το μυαλό των 20αρηδων. Δεν είναι η στιγμή της απόδοσης των ευθυνών. Είναι η στιγμή της διαχείρισης αυτής της κρίσης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το πρωτάθλημα υπό τις σημερινές συνθήκες. Και ελπίζω ότι αυτό κάποιος θα του το δώσει του Πρωθυπουργού να το καταλάβει.

Image by Free-Photos from Pixabay

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.