Η ΑΕΚ πλέον «παίζει και ξύλο»! Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ;

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η ΑΕΚ πλέον «παίζει και ξύλο»! Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ;

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta το πιο δύσκολο μέχρι στιγμής παιχνίδι του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα.

Απόψε ξεκάθαρα ο Ολυμπιακός δίνει το πιο δύσκολο μέχρι στιγμής παιχνίδι του στο ελληνικό πρωτάθλημα, παίζοντας εκτός έδρας με τη μία από τις άλλες δύο πιο δυνατές ομάδες της χώρας αυτή την τριετία.

Σίγουρα ήταν δύσκολα για τον Ολυμπιακό τόσο το ντέρμπι κορυφής με τον ΠΑΟΚ, όσο και τα δύο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και εκείνο του α΄ γύρου με την ΑΕΚ, αλλά και οι μάχες με τον Άρη κι ειδικά εκείνη στο Χαριλάου. Αλλά τώρα παίζει με την Νο 3 ομάδα στη βαθμολογία, μέσα στο σπίτι της και την βρίσκει σε καλή κατάσταση και ψυχολογία, επιπλέον δε μάλλον πιο ξεκούραστη, καθότι την Τετάρτη στο Βόλο είχε την άνεση και ξεκούρασε τους μισούς βασικούς της παίκτες (Μάνταλο, Ολιβέϊρα, Λιβάγια, Κρίστισιτς, Βέρντε), ενώ ο Ολυμπιακός δεν είχε την ίδια πολυτέλεια παίζοντας με τον ΟΦΗ στην Κρήτη-κι έχασε και τον Σεμέδο!

Ένας Ολυμπιακός που έχει βέβαια δέκα νίκες και δύο ισοπαλίες στα 12 τελευταία παιχνίδια του σε όλες τις διοργανώσεις κι έχει πετύχει πράγματι ορισμένα πολύ σημαντικά αποτελέσματα στα πιο μεγάλα παιχνίδια του στο φετινό πρωτάθλημα, κερδίζοντας π.χ. στο κεκλεισμένων των θυρών Καραϊσκάκη (και χωρίς εφτά παίκτες) τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας στη Θεσσαλονίκη τον Άρη ενώ έχανε 0-1 από τα αποδυτήρια, κερδίζοντας και την ΑΕΚ με την πιο εχθρική διαιτησία που είχε ποτέ σε ένα ντέρμπι του μέσα στο Καραϊσκάκη.

Τώρα, μάλλον όμως θα χρειαστεί κάτι ακόμη πιο δυνατό, για ένα διπλό στο ΟΑΚΑ, απέναντι σε μία ΑΕΚ, που πράγματι έχει να κερδίσει ντέρμπι εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια (παρά δύο μήνες), αλλά με την υποσημείωση ότι δεν έχει χάσει κιόλας ντέρμπι σαν γηπεδούχος σε αυτό το διάστημα. Για την ακρίβεια έχει τέσσερις ισοπαλίες σε τέσσερα συνεχόμενα εντός έδρας ντέρμπι της! Με Ολυμπιακό 1-1, με ΠΑΟΚ 1-1, με Παναθηναϊκό 0-0 και με ΠΑΟΚ 2-2.

Να προσέξουμε ότι και στα τρία ντέρμπι της ΑΕΚ που είχαν σκορ, είχαμε την ίδια ιστορία! Τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό να προηγούνται στο σκορ από το α΄ ημίχρονο και την ΑΕΚ να ισοφαρίζει μία φορά στο 90’, δεύτερη φορά στο 74’ και τρίτη φορά στο 78’, δηλαδή προς το τέλος των αγώνων. Κοινώς, αν μη τι άλλο, παλεύει τα παιχνίδια ακόμη κι όταν δεν είναι καλή και έστω στο τέλος βρίσκει τον τρόπο να μην χάνει. Κάτι το οποίο ενδεχομένως μας λέει ότι αν προηγηθεί στο σκορ σε ένα ντέρμπι, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο όχι να την κερδίσεις, αλλά έστω να την ισοφαρίσεις. Όπως είχε συμβεί πρόπερσι, όταν είχε νικήσει 1-0 τον ΠΑΟΚ, 3-0 τον ΠΑΟ και 2-1 τον Ολυμπιακό (Κύπελλο)...

Βέβαια, κάθε ντέρμπι έχει τη δική του ιστορία. Για παράδειγμα θυμόμαστε και το προ 2,5 ετών ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-2 (με το σκορ 0-2 στο 47΄ κι ως το 64’!), αλλά και το πιο πρόσφατο ΠΑΟ-ΑΕΚ 3-2 (με το σκορ 0-2 στο 36’ κι ως το 67’!). Απλά να έχουμε στο μυαλό μας ότι στο δεύτερο ντέρμπι, που την πάτησε η ΑΕΚ μπορεί να ήταν στο ΟΑΚΑ, αλλά εκτός έδρας, με μόνο οπαδούς του Παναθηναϊκού στο γήπεδο. Για να ξαναέρθουμε στο συμπέρασμα ότι η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ σαν γηπεδούχος, με τον κόσμο της δηλαδή, είναι πάρα πολύ δύσκολος αντίπαλος για να την νικήσεις, ανεξαρτήτως της κατάστασης της.

Αν δε κάτι μου έχει κάνει εντύπωση στην ΑΕΚ από τότε που ανέλαβε ο Καρέρα είναι ότι δεν έχει πρόβλημα να «παίξει και ξύλο»! Βλέπω τα φάουλ στα περισσότερα παιχνίδια της με τον Ιταλό στον πάγκο: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 16-23, ΑΕΚ-Παναιτωλικός 25-19, Λαμία-ΑΕΚ 17-27, ΑΕΚ-Αστέρας 22-14. Δηλαδή, σε τέσσερα παιχνίδια είχε μέσο όρο 97 φάουλ!!! Μέσο όρο 24-25 ανά ματς! Κάτι που σημαίνει ότι το τελευταίο που μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να κωλώσει απόψε στο δυναμικό παιχνίδι. Αν κωλώσει, δεν θα έχει απολύτως καμία τύχη…

Σίγουρα έχει αμυντική βελτίωση η ΑΕΚ, καθώς σε οκτώ παιχνίδια με τον Ιταλό προπονητή της έχει μηδέν παθητικό στα δύο κι από ένα γκολ παθητικό στα έξι. Άρα, δεν έχει δεχθεί σε κανένα ματς πάνω από ένα γκολ-ακόμη και στην Τούμπα, όπου έχασε από ένα πέναλτι (μοναδική ήττα στα οκτώ τελευταία παιχνίδια, με πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες, στο Κύπελλο). Νομίζω ότι το πλάνο του Καρέρα είναι κοντινό με εκείνο των Πογιέτ και Χιμένεθ-όχι να παίξει η ΑΕΚ κανένα σπουδαίο ποδόσφαιρο, αλλά να είναι ασφαλής πίσω και μπροστά με την ατομική ποιότητα κάποιων παικτών να βρει το η, τα γκολ που χρειάζονται για το καλό αποτέλεσμα.

Δεν παίζει με κανένα θηρίο σήμερα ο Ολυμπιακός, αλλά όπως το βλέπω εγώ για να πάρει αποτέλεσμα, πολύ καλό η, καλό, θα πρέπει πρώτον να είναι πάρα πολύ αποφασιστικός στο παιχνίδι του και δεύτερον να παίξει πολύ έξυπνα και μυαλωμένα. Σε αυτά τα παιχνίδια, το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Όλα τα άλλα, κακώς η κακώς, είναι να΄ χαμε να λέγαμε. Π.χ. ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ είχε 63-37 κατοχή μπάλας, αλλά έφερε 1-1 μέσα στον Πειραιά, ενώ με τον Άρη το παιχνίδι ήταν πιο ισορροπημένο (54-46) και το κέρδισε με 4-2, στο δε Ηράκλειο την Τετάρτη η κατοχή ήταν 56-44 για τον ΟΦΗ…Με τον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ η κατοχή ήταν 46-54 για τον Ολυμπιακό, με σκορ 1-1, ενώ στο Καραϊσκάκη ήταν 47-53 για τον ΠΑΟ, αλλά το σκορ 1-0. Και στον Ολυμπιακός-ΑΕΚ η ισορροπία ήταν μεγάλη (53-47), όμως το σκορ 2-0…

Σήμερα το παιχνίδι θέλει από τον Ολυμπιακό πάθος, αλλά και καθαρό μυαλό. Μία νίκη θα είναι αποτέλεσμα που θα λέει ότι ο Ολυμπιακός έχει δυναμική να πάει φουλ για πρωτάθλημα, ενώ και μία ισοπαλία θα σημαίνει μεν απώλεια της πρώτης θέσης και -1 από τον ΠΑΟΚ (αύριο…δοκιμάζεται από τον…Βόλο…), αλλά θα δείχνει κι ότι είναι σκληρό καρύδι κι έχει τα κότσια να το παλέψει ως το τέλος με τις πιθανότητες του.

Χρειάζεται, όμως, πάνω απ΄ όλα απόψε το ντέρμπι για τον Ολυμπιακό αφενός μεν αποφυγή λαθών από τους αμυντικογενείς παίκτες, που ενίοτε μοιάζουν να παίζουν για την...πλάκα τους, αφετέρου δε διάθεση για παιχνίδι ομαδικό από τους επιθετικογενείς παίκτες, που συνήθως παίζουν για να γίνουν αυτοί ήρωες με ένα γκολ. Εάν δεν είναι έτσι οι «ερυθρόλευκοι», φοβάμαι ότι όπως τις προάλλες το αήττητο 21 μηνών του ΠΑΟΚ είχε σπάσει από τους «κίτρινους» της Θεσσαλονίκης μέσα στην έδρα τους, έτσι και το αήττητο 11 μηνών του Ολυμπιακού θα σπάσει από τους «κίτρινους» της Αθήνας μέσα στην έδρα τους…

Και να υπενθυμίσω ότι το Άρης-ΠΑΟΚ 4-2 μπορεί να ήταν και λίγο μαγική εικόνα, αλλά έφτασε το σκορ να είναι 4-1 στο 77’…

Άσχετο: Μπορεί ο Γκιγιέρμε και ο Βαλμπουενά να έλαμψαν δια της (ουσιαστικά) απουσίας τους από το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, αλλά κι ο Ομάρ κι ο Μασούρας μόνο καλοί δεν ήταν. Από την πλευρά τους, τη δεξιά, βγήκαν οι καλύτερες σέντρες του ΟΦΗ ειδικά στο α΄ ημίχρονο, ενώ επιθετικά ο μεν Ομάρ (που έβγαλε είναι αλήθεια κάποιες καλές άμυνες) ήταν τραγικός, έχανε κοντρόλ, έβγαζε κακές σέντρες κλπ, κλπ, ο δε Μασούρας ήταν μέτριος στα πάντα. Άσκοπα φάουλ στο μισό του Ολυμπιακού έκανε, ούτε μία καλή πάσα δεν έβγαλε, ακίνδυνος ήταν.να παίζεις 70 λεπτά και να έχεις δύο καλά πράγματα, μία συνεργασία με τον Ομάρ και μία καλή πίεση ψηλά από την οποία πήγε να βγει φάση, δεν φτάνουν. Πρέπει και αυτοί οι δύο να συνέλθουν απόψε.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.