ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Ωρα ντέρμπι στο ΟΑΚΑ! (infographics & polls)

Gazzetta team
ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Ωρα ντέρμπι στο ΟΑΚΑ! (infographics & polls)

bet365

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό (ΝovaSports1, 19:30) στο μεγαλύτερο ματς της 21ης αγωνιστικής! Στιγμές που έγραψαν ιστορία.

Ντέρμπι στο ΟΑΚΑ και η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό (ΝovaSports1, 19:30) στο ΟΑΚΑ σε ματς που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα. Τέσσερις στιγμές έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο συγκεκριμένο γήπεδο. Γκολ τίτλου, συγκινήσεις, ένταση και κανείς δεν ξεχνά τα όσα έχουν διαδραματιστεί στο Ολυμπιακό Στάδιο ανάμεσα στις δυο ομάδες.

Στις 20 Απρίλη του 2002, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν νικήσει στο ΟΑΚΑ με 4-3 τους "κιτρινόμαυρους" κατακτώντας ουσιαστικά το πρωτάθλημα. Μι εβδομάδα μετά η Ένωση είχε ευκαιρία για εκδίκηση. Ιδιο γήπεδο, ίδιο ζευγάρι, ένας πρωταγωνιστής, Ο Ιλια Ίβιτς. Η Ένωση άνοιξε το σκορ με τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη έπειτα από φάση που ξεκίνησε από το πέναλτι που κέρδισε ο Νικολαϊδης. Ο Ολυμπιακός απάντησε με τον Ζιοβάνι να ισοφαρίζει με κεφαλιά στο 70ό λεπτό. Ωστόσο, έγινε μοιραίος, αφού εννέα λεπτά αργότερα αποβλήθηκε για χτύπημα στον Κωνσταντινίδη. Το ματς ήταν για... παράταση, αλλά ο Ίλια Ίβιτς είχε διαφορετική άποψη. Έτσι, στο 83' με κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Βασίλη Τσιάρτα χάρισε το 13ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία της ΑΕΚ. Ο Σέρβος «πνίγηκε» στις αγκαλιές των συμπαικτών του, αλλά ποτέ δεν πανηγύρισε, σεβόμενος τα όσα έζησε με τους Πειραιώτες.


Ο Τάκης Λεμονής έχει μόλις ξεκινήσει το σπριντ του, για να πάει να πανηγυρίσει (έξαλλα) μαζί με τους παίκτες του τη νίκη τίτλου του Ολυμπιακού με σκορ 4-3, το 2002. Σε ένα πραγματικά εκπληκτικό ντέρμπι μπροστά σε 62.000 θεατές οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν την ψυχική δύναμη το θρίλερ είχε πρωταγωνιστή τον Ολυμπιακό! Ο Τσάρτας άνοιξε το σκορ, αλλά ο Αλεξανδρής με απίστευτο ανάποδο ψαλίδι, ο Πατσατζόγλου με κεφαλιά, πάλι ο Αλεξανδρής πέτυχαν το 3-1. Ο Τσάρτας μείωσε με πέναλτι, αλλά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς έκανε το 4-2. Ο Λάκης απλά μείωσε...


2001, η χρονιά που ο Ολυμπιακός είχε νικήσει την ΑΕΚ και στις τέσσερις φορές που τη βρήκε στο δρόμο του σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Στις 24 Ιανουαρίου του 2001 οι Ερυθρόλευκοι υποδέχονται την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ έχοντας το πάνω χέρι από το 0-2 της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο επαναληπτικός έχει πρωταγωνιστές μόνο τους Πειραιώτες, αφού διαλύουν την ΑΕΚ με 6-1. Το δεύτερο μεγαλύτερο σκορ μετά την τραγωδία της Θύρας 7 στις 8/2 του 1981. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν τις ορέξεις τους με το «καλημέρα». Μόλις στο 5' ο Γεωργάτος άνοιξε το σκορ κι ο Ζιοβάνι στο 22' και στο 32'... χτύπησε δύο φορές, ενώ στο μεσοδιάστημα ο Μαλαδένης είχε μειώσει σε 2-1. Ο Οφορίκουε κάνει στο 53' το 4-1, ο Άλβες που είχε πάρει τη θέση του Ζίο βλέπει στο 79' το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ κι ο Γιαννακόπουλος διαμορφώνει το τελικό 6-1.

O Ολυμπιακός του Αργύρη Σαλιαρέλη και του Ούγγρου σταρ Λάγιος Ντέταρι υποδέχθηκε στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ του Στράτου Γιδόπουλου και του Ντούσαν Μπάγεβιτς για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, με έπαθλο τον τίτλο. Για 83 λεπτά ο ιστορικός αγώνας, με 25.000 Ενωσίτες φιλάθλους στις εξέδρες να δίνουν τη δική τους μάχη, παραμένει χωρίς σκορ και το πρωτάθλημα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Σε εκείνο το λεπτό, ο Μίροσλαβ Οκόνσκι και ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος ξεκινούν την αντεπίθεση που περίμενε καρτερικά ο σύλλογος επί δέκα «πέτρινα» χρόνια...


Η παράδοση των ντέρμπι!

Ελαφρώς κιτρινόμαυρη είναι η παράδοση όταν η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό για την Α’ εθνική κατηγορία. Ειδικότερα, 58 ματς έχουν γίνει με γηπεδούχο την Ένωση, σε 5 διαφορετικά γήπεδα, το Νίκος Γκούμας, το γήπεδο του Διαγόρα στην Ρόδο, τη Νέα Σμύρνη, το Θεόδωρος Βαρδινογιάννης στο Ηράκλειο και το Ολυμπιακό Στάδιο. 22 φορές έχει επιβληθεί η Ένωση, 20 ματς έληξαν χωρίς νικητή και σε 16 αγώνες ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη. Συνολικά πάντως οι ερυθρόλευκοι έχουν το πάνω χέρι στις νίκες, καθώς σε 116 αγώνες μετρούν 48 νίκες, 31 αγώνες έληξαν ισόπαλοι και 37 νίκες μετράει η ΑΕΚ.

Από τον Σιδέρη στον... Νικολαΐδη

Τέσσερις τεράστιοι σκόρερ, ηγέτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στα ντέρμπι! Γιώργος Σιδέρης, Θωμάς Μαύρος, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Ντέμης Νικολαϊδης είχαν μοναδική σχέση με τα δίχτυα και οι αντίπαλες άμυνες... υπέφεραν! «Δήμιος» της ΑΕΚ ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος ποτέ δε γνώρισε ποτέ την ήττα σε ματς που σκόραρε κατά της ΑΕΚ. Ειδικότερα, σε 10 ματς κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα και στα οκτώ νίκησε η ομάδα του, ενώ τα άλλα δυο έληξαν χωρίς νικητή. Συνολικά, πέτυχε 11 τέρματα και τα πέντε από την άσπρη βούλα. Μάλιστα, έχει και ένα γκολ σε ματς Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ (νίκη με 1-0), αλλά δεν μπαίνει στη λίστα. Η αρχή έγινε στο 2-0 του Φαλήρου την σεζόν 1996-97 και το τελευταίο στο στο 3-3 της σεζόν 2006-07 στο ΟΑΚΑ.

Επτά γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό πέτυχε ο Ντέμης Νικολαΐδης σε επίπεδο πρωταθλήματος και τέσσερα απ' αυτά έφεραν νίκη, ενώ δυο φορές έφυγε ηττημένος από το γήπεδο, αν και είχε καταφέρει να βρει δίχτυα. Για πρώτη φορά σκόραρε στο 2-0 της σεζόν 1996-97 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο πρώτο ντέρμπι του Ντούσαν Μπάγεβιτς ως προπονητή των Πειραιωτών. Τελευταίο στο εκτός έδρας 2-1 στη Ριζούπολη, όπου είχε ανοίξει το σκορ για την ομάδα του με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Μπορμπόκη.

Γιώργος Σιδέρης, παίκτης - θρύλος! Εννέα γκολ είχε ο ηγέτης των ερυθρόλευκων απέναντι στην Ενωση γράφοντας έτσι τη δική του ιστορία και σε αυτά τα μεγάλα ραντεβού. Ο Σιδέρης πέτυχε το πρώτο του γκολ στο εκτός έδρας 2-2 της αγωνιστικής περιόδου 1962-63. Το τελευταίο του ήταν το νικητήριο γκολ στο 2-1 της σεζόν 1969-70.

«Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός», παίκτης - σύμβολο για την ΑΕΚ. Ούτε αυτός είχε χάσει ποτέ σε ματς που κατάφερε να σκοράρει κόντρα στον Ολυμπιακό. Τρεις φορές κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα εις διπλούν και αυτά τα ματς έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κόντρα στους Πειραιώτες πέτυχε εννέα τέρματα και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με τους σκόρερ στα ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό.

Τo ΠΑΙΧΝΙΔΙ πιο αληθινό από ποτέ! Στοίχημα με ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις.| 21+

Bwin - Η δράση όλων των σπορ, τώρα πιο αληθινή από ποτέ! |21+

Η δράση ζει όπου ζεις κι εσύ! Priceboost στα μεγαλύτερα ματς της Super League! |21+

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα