Το υπερόπλο του Ολυμπιακού ο βράχος της άμυνας κι οι δύο πάντα αξιόπιστοι

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Το υπερόπλο του Ολυμπιακού ο βράχος της άμυνας κι οι δύο πάντα αξιόπιστοι

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα για τον Ολυμπιακό μετά τη νίκη χρυσάφι στην Κρήτη.

Ζενίτ - Ολυμπιακός με σούπερ προσφορά* & Live Streaming* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Μόνο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είναι πρώτος σε ένα πρωτάθλημα το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο για να το παίρνει άλλη ομάδα.

Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα αντέξει ως το τέλος παίζοντας στα περισσότερα παιχνίδια εναντίον…17 (11 οι παίκτες του αντίπαλου, ένας διαιτητής, δύο επόπτες, ένας VAR, ένας AVAR-μέχρι και ο…4ος κόντρα είναι!), αλλά ήδη αντέχει πολύ: από τις 20 αγωνιστικές, στις 19 είναι πρώτος! Κι αν μη τι άλλο «υποχρεώνει» πολύ κόσμο να ξεφτιλίζεται, να διασύρεται…

Το χθεσινό διπλό (1-0) στο Γεντί Κουλέ είναι χρυσάφι, ένα από τα τρία πιο σημαντικά του Ολυμπιακού, μαζί με εκείνα στο Χαριλάου (2-1) και στη Λάρισα (1-0). Όλα «στο γκολ» και υπερπολύτιμα. Θα μπορούσε να είχε κι ένα τέταρτο σπουδαίο διπλό, αν ο Μεριά δεν έκανε εκείνο το χαζό πέναλτι στο 90΄στο ΟΑΚΑ, στο 1-1 με τον Παναθηναϊκό.

Όταν του βγήκαν καλύτερα του Ολυμπιακού τα παιχνίδια, τα πήρε και με σκορ εκτός έδρας, αλλά πράγματι με λιγότερο δυνατούς αντιπάλους (Παναιτωλικό 3-0, Λαμία 4-0, Αστέρα 5-0). Κι από εκεί και πέρα, υποχρεώθηκε σε λευκές ισοπαλίες από την διαιτησία στην Ξάνθη και στο Βόλο, όπου του στερήθηκαν κανονικά πέναλτι, ενώ στο δεύτερο ματς του ακυρώθηκε και κανονικό γκολ. Είδατε χθες τι περίπατο έκανε η ΑΕΚ στο Βόλο, με το που άνοιξε γρήγορα το σκορ. Ακόμη πιο ωραίο περίπατο θα είχε κάνει κι ο Ολυμπιακός αν μετρούσε το κανονικότατο γκολ του Σουντανί μόλις στο 17’-λεπτομέρεια: το γκολ της ΑΕΚ ήταν άκυρο (επιθετικό φάουλ του Αλμπάνη στην εκτέλεση του κόρνερ) και μέτρησε, ενώ του Ολυμπιακού που ήταν έγκυρο δεν μέτρησε…

Υπό αυτές τις διαιτητικές συνθήκες, να του έχουν κλέψει δηλαδή δύο τρίποντα, και έχοντας κόντρα και την τύχη (βλέπε τα δύο δοκάρια στον Βόλο), ο απολογισμός μέχρι στιγμής του Ολυμπιακού μακριά από το Καραϊσκάκη είναι καλός. Εκεί που έκανε η ομάδα ποδοσφαιρικό έγκλημα ήταν στη Νέα Σμύρνη, όπου ισοφαρίστηκε στο 88’ (1-1) με τον Σα να κοιμάται στο δεξί δοκάρι του...Εκείνοι οι δύο βαθμοί παίζοντας με την χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος, μέσα στην Αθήνα, πονάνε πολύ.

Όπλο του Ολυμπιακού στους εκτός έδρας αγώνες του είναι σίγουρα η καλή του αμυντική συμπεριφορά. Το παθητικό των τριών γκολ στα δέκα παιχνίδια τα λέει όλα: το πέναλτι του ΠΑΟ στο 90’, η κεφαλιά του Ντιγκινί από ένα φάουλ και η αντεπίθεση του Εμμανουηλίδη στο 88’. Στα δε πέντε τελευταία παιχνίδια του, σε Αγρίνιο, Τρίπολη, Βόλο, Λαμία και Κρήτη, κράτησε σε όλα το μηδέν.

Χάρηκα πολύ που χθες μακράν κορυφαίος του Ολυμπιακού ήταν ο Μπα. Χαίρομαι που με διέψευσε, γιατί είχα εκφράσει την άποψη, μετά την εξαιρετικά προβληματική εμφάνιση του με τον Άρη την Κυριακή, ότι ο Μαρτίνς ρισκάρει που επιμένει σε αυτό το άγουρο ακόμη παιδί.

Στο χθεσινό παιχνίδι ο Μπα ήταν ένας βράχος στην άμυνα του Ολυμπιακού! Με πάνω από δέκα εξαιρετικές επεμβάσεις, εκ των οποίων οι μισές σε καίριες φάσεις, τόσο ψηλά, όσο και χαμηλά. «Καθάρισε» τα πάντα πίσω ο Σενεγαλέζος, βγάζοντας και μεγάλη ψυχραιμία αυτή τη φορά στα διωξίματα του. Κρίμα που δεν σκόραρε στο τέλος, με την προβολή του προ κενής εστίας στο φάουλ του Τσιμίκα-θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα μίας απαράμιλλης εμφάνισης. Μακάρι το παιδί να συνεχίσει έτσι, γιατί το μυστικό είναι να έχεις διάρκεια και με τους άπειρους παίκτες πάντοτε είναι θέμα η σταθερότητα. Να κοιτάξει μόνο λίγο τα μαρκαρίσματα του όταν βγαίνει μακριά από την περιοχή, γιατί κάνει εύκολα το φάουλ-πρέπει να βγαίνει πρώτος στην μπάλα, αλλά όχι άγαρμπα.

Βέβαια, όταν μιλάμε για σταθερότητα, το μυαλό πάει αμέσως σε δύο παίκτες του Ολυμπιακού, με πραγματικά τεράστια συνέπεια πολύ καλής απόδοσης.

Ο ένας είναι ο Τσιμίκας, που παρά το λάθος της υπερχρήσης που του κάνει ο προπονητής εξακολουθεί και βοηθάει πάρα πολύ την ομάδα τόσο πίσω, με καλές άμυνες, όσο και μπροστά, με τις σέντρες του (χθες δύο ήταν για γκολ, σε Γκιγιέρμε και Μπα, κι άλλες δύο ήταν πάρα πολύ επικίνδυνες). Χρειάζεται, όμως, και λίγες ανάσες γιατί θα την πατήσει (π.χ. χθες, στο 57’, ρίσκαρε δεύτερη κίτρινη σε φάση οριακή). Είναι και παίκτης που παίζει στα κόκκινα, στο 100%, πάνω κάτω όλη την πλευρά, δεν «κρατιέται» όπως ενίοτε κάνει ο Ομάρ.

Ο άλλος είναι ο Ελ Αραμπί ασφαλώς, ο Νο 1 ποδοσφαιριστής σε ολόκληρο το φετινό πρωτάθλημα σε αυτές τις 20 αγωνιστικές. Ένας σέντερ φορ που τα κάνει όλα. Κι αν δεν είχε και δύο ψεγάδια (βγαίνει εύκολα σε θέση οφσάϊντ και δεν μαρκάρει καλά στα αμυντικά στημένα, με συνέπεια ο Ολυμπιακός να τρώει γκολ και άλλες φάσεις εξαιτίας του) θα μιλούσαμε για ένα ολοκληρωμένο παίκτη.

Τέλος πάντων, το παιδί είναι υπερόπλο! Έχει παίξει βασικός σε 21 παιχνίδια (17 στο πρωτάθλημα και τέσσερα στο Τσάμπιονς Λιγκ) κι έχει απολογισμό: 19 γκολ, πέντε ασίστ και δύο κερδισμένα πέναλτι!!! Δεν παίζουν αυτά τα νούμερα. Σε 21 παιχνίδια είναι μέσα σε 25 γκολ (το ένα πέναλτι που κέρδισε, το έβαλε ο ίδιος)!!! Κι έχει και τέσσερα δοκάρια (τρία στο πρωτάθλημα και ένα στην Ευρώπη)! Και του έχουν γίνει και δύο πέναλτι, στην Ξάνθη και στο Βόλο, που δεν σφυρίχτηκαν! Και του έχουν ακυρώσει και δύο γκολ με υποδείξεις εφευρέσεις!

Τον έβλεπες και χθες και τον χαιρόσουν. Τακουνάκια απίστευτα, αλλαγές παιχνιδιού με 40άρες πάσες, να γυρνάει και να κάνει άμυνες σαν ακραίος μπακ, να ξεκινάει τη μία μετά την άλλη καλές επιθέσεις με προσωπικές ενέργειες η, με πάσες με τη μία. Και συνεχώς να κλέβει την μπάλα από τους αντίπαλους! Αυτό δε που έκανε στον Γιαννούλη (μακράν του δεύτερου καλύτερος αμυντικός του ΟΦΗ και χθες) στη φάση του γκολ του Καμαρά, είναι κάτι που είχε κάνει και στο 11’ με άλλο αντίπαλο. Απλά τότε ο Μασούρας στον οποίο κατέληξε η επίθεση, έκανε κακή σέντρα για τον Βαλμπουενά και πήγε στράφι το κλέψιμο του Ελ Αραμπί, που ακριβώς έτσι είχε σκοράρει στην Τρίπολη: έκλεψε από τον Μουνάφο, έδωσε στον Σουντανί, έφυγε μπροστά, πήρε πίσω την μπάλα και την έσκαψε πάνω από τον γκολκίπερ.

Μόνο που έχω ένα παράπονο από τον κόουτς. Ήταν σαφές ότι από κάποια στιγμή και μετά ο Αραμπί είχε κουραστεί. Δεν μπορούσε άλλο, με συνέπεια να χάνει την μπάλα, να κάνει φάουλ κλπ. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην τον κάνει αλλαγή με τον Γκερέρο η, τον Λάζαρο. Κι υπάρχει και ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Θέλω να γράψω και κάτι για τον Μπουχαλάκη. Μπορεί να μην έκανε χθες κάποιο σπουδαίο παιχνίδι, αλλά για μία ακόμη φορά η παρουσία του στη μεσαία γραμμή ήταν καταλυτική για τον Ολυμπιακό. Με καλές πάσες για να βγει μπροστά η ομάδα, με καλές άμυνες όταν χρειάστηκε, με καλές ενέργειες ανασταλτικά στο κέντρο. Και με δύο εξαιρετικές μπαλιές στο β΄ ημίχρονο σε Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί, που έχασαν τις ευκαιρίες κι έτσι δεν αναδείχθηκαν κι όσο έπρεπε οι μπαλιές. Είχε ο Μπούχα κι ένα άσκοπο φάουλ στο τέλος, όμως γενικά για άλλη μία φορά έκανε αξιόπιστη δουλειά. Και γι΄ αυτό δεν τον βγάζει ο προπονητής από την ενδεκάδα.

Τώρα, για τον Σεμέδο, τι να πω. Ναι, μυαλό κουκούτσι, χαίρω πολύ. Αλλά υπήρχε ποτέ περίπτωση για τέτοιο περιστατικό να έπαιρνε κόκκινη παίκτης του ΠΑΟΚ η, της ΑΕΚ παραμονές ντέρμπι με τον Ολυμπιακό; Π-ο-τ-έ!

Άσχετο: Έλα μωρέ, αφού θέλετε να βγάλετε στην κλήρωση ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός και Ολυμπιακός-Άρης. Κάντε το να το ευχαριστηθείτε!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.