Ο Βαλμπουενά είναι το κλειδί στον Ολυμπιακό. Μόνο που χρειάζεται «διαχείριση»

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Βαλμπουενά είναι το κλειδί στον Ολυμπιακό. Μόνο που χρειάζεται «διαχείριση»

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα για ένα ποδοσφαιριστή-πολυτέλεια για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ολυμπιακός - Άλμπα με σούπερ προσφορά* & Live Streaming* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ελ Αραμπί είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του φετινού πρωταθλήματος, ακριβώς στα μέσα της διαδρομής του-με δεύτερο κατά την άποψη μου τον Μίσιτς του ΠΑΟΚ.

Η αίσθηση μου, όμως, είναι ότι το κλειδί για τον Ολυμπιακό περισσότερο κι από τον Ελ Αραμπί θα είναι ο Βαλμπουενά. Αυτός είναι ο παίκτης από τον οποίο, κατά πρώτο λόγο, θα εξαρτηθεί μέχρι πού μποεί να φτάσει ο Ολυμπιακός-πολύ απλά γιατί τη δημιουργική του ικανότητα δεν την έχει κανείς άλλος. Και μπορεί ο Ελ Αραμπί να είναι…πολυβόλο, αλλά για να μπει το γκολ, χρειάζεται πρώτα να δημιουργηθεί.

Πάρτε για παράδειγμα το παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Λαμία. Από τα πόδια του Βαλμπουενά προέκυψαν…

Πρώτον, το 1-0 από την κεφαλιά του Ελ Αραμπί στη σέντρα του Γάλλου.

Δεύτερον, το τετ α τετ του Μπουχαλάκη, που έπαιξε το «ένα-δύο» με τον Γάλλο κι αστόχησε απέναντι από τον γκολκίπερ.

Τρίτον, το άστοχο σουτ του Μασούρα από καλή θέση μετά από πάσα του Γάλλου.

Τέταρτον, το δοκάρι του Μπα με κεφαλιά από το κόρνερ του Γάλλου.

Πέμπτον, η πολύ επικίνδυνη κεφαλιά του Σεμέδο επίσης από κόρνερ του Γάλλου.

Να προσέξουμε ότι όλες αυτές οι φάσεις έγιναν μέχρι το 50ο λεπτό. Δηλαδή, στο πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα, καθώς με το που έκανε και το 2-0 στο 51’ ο Ελ Αραμπί, το παιχνίδι ουσιαστικά τελείωσε. Κάπου εδώ μάλιστα, ίσως πρέπει να δούμε και την άλλη ανάγνωση της διαπίστωσης-ότι δηλαδή ο Βαλμπουενά έκανε όσα πραγματικά ωραία έκανε, για 50 λεπτά-ακόμη και η φάση την οποία ο ίδιος είχε για να σκοράρει, με το μονοκόμματο σουτ από το κλέψιμο και την πάσα του Μπενζιά, έγινε στο 47’.

Πού θέλω να καταλήξω: νομίζω ότι σε αυτό το δεύτερο μισό της σεζόν, πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση του Βαλμπουενά. Πραγματικά δεν κατανοώ τι νόημα έχει να παίζει ο Βαλμπουενά 76 λεπτά στη Λαμία κάτω από τέτοιες καιρικές και γηπεδικές συνθήκες, όταν το σκορ στο 51’ είναι ήδη 2-0. Από το 2-0 στο 51’ έως το 3-0 στο 70’, επί ένα ολόκληρη 20λεπτο, ο Γάλλος το μόνο που έκανε ήταν να εκτελέσει το πέναλτι για το τρίτο γκολ-και στο 76’ βγήκε.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του αυτή την στιγμή μίνιμουμ άλλα 23 παιχνίδια ως το τέλος της σεζόν: 18 για το πρωτάθλημα, τουλάχιστον τρία για το Κύπελλο και τουλάχιστον δύο για το Γιουρόπα Λιγκ. Είναι πάρα πολλά. Κι ο Βαλμπουενά είναι ένα εργαλείο πολυτελείας, που μπορεί να σου βγάλει τόσες πάσες για γκολ, όσες κανένας άλλος παίκτης. Κατά την γνώμη μου λοιπόν, ο Ολυμπιακός πρέπει να τον προσέχει σαν τα μάτια του! Ειδικά από την ώρα που έχουμε καταλάβει ότι στα 35 του είναι επιρρεπής σε μυϊκούς τραυματισμούς, καθότι εκτός των άλλων είναι παίκτης που δεν μασάει από τίποτα και παίζει στα κόκκινα σε κάθε παιχνίδι, όσο παίζει, έτσι δηλαδή όπως πρέπει να κάνει κάθε πραγματικά μεγάλος άσος.

Στο πρώτο μισό της σεζόν, θεωρώ ότι δεν του έγινε η καλύτερη διαχείριση από πλευράς προπονητή, έστω και με ευθύνη του ίδιου του παίκτη, που έχει την τρέλα να παίζει ως το 90’ σε όλα τα παιχνίδια! Μόνο που αυτή την ωραία όντως τρέλα, δεν μπορεί να την υπηρετήσει, όπως ατυχώς αποδείχθηκε σε αυτή την μεγάλη περιπέτεια, διάρκειας σχεδόν τριών μηνών, από τις 17 Οκτωβρίου, οπότε έπαθε θλάση στο Ρέντη, έως τις 5 Ιανουαρίου, οπότε κι επέστρεψε κι έπαιξε «κανονικά» με τον Παναθηναϊκό.

Πού κολλάει το «κανονικά»; Μα σε όλο αυτό το διάστημα της ουσιαστικά τρίμηνης απουσίας του, στο οποίο έγιναν χειρισμοί επιεικώς ατυχείς, απ΄όλους τους εμπλεκόμενους. Κατ΄ αρχάς βιάστηκαν να τον γυρίσουν πίσω (κι ο ίδιος βιάστηκε…) κι έπαιξε σε μόλις 15 ημέρες μετά την θλάση του, στις 2 Νοεμβρίου στην Ξάνθη. Έπαιξε που λέει ο λόγος, αφού δεν ακούμπησε την μπάλα, λόγω πλήρους ανετοιμότητας, μπαίνοντας αλλαγή στο 82’. Ένα και το αυτό, μπαίνοντας αλλαγή αμέσως μετά στο 71’ στο Μόναχο με την Μπάγερν.

Νέες μυϊκές ενοχλήσεις ο παίκτης κι άλλες 15 ημέρες έξω, για να επιστρέψει και να μπει στο β΄ ημίχρονο με τον Πανιώνιο στις 23 Νοεμβρίου, να παίξει αλλαγή στη συνέχεια και στην Τότεναμ από το 74’ και να ξεκινήσει βασικός με τον ΠΑΟΚ την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και υπέστη τη νέα, τρίτη στη σειρά θλάση την στιγμή της εκτέλεσης του πέναλτι. Για να μείνει έξω πλέον ένα ολόκληρο μήνα έως τις 5 Ιανουαρίου, αφού πήγε και έκανε θεραπείες στη Γαλλία επί 15 ημέρες σε δικό του τιμ.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, σε ολόκληρο αυτό το τρίμηνο, ο Βαλμπουενά τους δύο μήνες ήταν εκτός αγώνων και τον ένα μήνα που ήταν εντός, ήταν σαν να μην έπαιζε-εξ ου και η μοναδική του προσφορά σε αυτά τα πέντε ματς που κουτσοέπαιξε ήταν δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι. Την στιγμή που σε όλο το υπόλοιπο χρόνο, πριν και μετά από αυτό το τρίμηνο, ήταν και είναι πρωταγωνιστής τόσων καλών στιγμών. Ένα τρίμηνο που πραγματικά θα πρέπει να το δουν και να κάνουν την αυτοκριτική τους προπονητικό και ιατρικό τιμ, αλλά κι ο ίδιος ο παίκτης.

Για να επιστρέψουμε δε στο αυτό καθ΄εαυτό το θέμα της διαχείρισης, νομίζω ότι πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα αυτό που είχαμε δει στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν, το τόσο καλό για τον Βαλμπουενά και για την ομάδα. Δηλαδή να παίζει ολόκληρο το 90λεπτο ο Ματιέ σε 5-0 με το Βόλο. Να παίζει ολόκληρο το 90λεπτο και στο 2-1 στην Κράσνονταρ με την πρόκριση τελειωμένη και μαθηματικά από το 50ο λεπτό, με το δεύτερο γκολ του Ελ Αραμπί. Αν θέλετε ακόμη ακόμη να ξεκινάει ο Γάλλος με τον Παναθηναϊκό, ενώ τέσσερις ημέρες νωρίτερα έχει δώσει το 110% εναντίον της Τότεναμ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μπορεί και να είμαι εγώ λάθος, αλλά αυτή είναι η άποψη μου: ο Ολυμπιακός θέλει τον Βαλμπουενά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φρεσκάδα. Και τον θέλει όχι μόνο τώρα, αλλά και στα πλέϊ οφς-διότι, ας μην γελιόμαστε, δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα γυρίσει ο Φορτούνης, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα είσαι 100% έτοιμος μετά από χιαστούς. Χρειάζεται αυτό τον παικταρά τον Βαλμπουενά ο Ολυμπιακός να τον έχει όσο γίνεται περισσότερο καλά, άρα είναι απαραίτητο να τον διαχειριστεί σωστά.

Ας σκεφθούμε π.χ. ότι το 0-0 στο Βόλο ήρθε χωρίς αυτόν, στο 0-0 στην Ξάνθη μπήκε στο 82’ ανέτοιμος, στο 1-1 στον Πανιώνιο μπήκε στο ημίχρονο ανέτοιμος, στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ έπαιξε 66 λεπτά ανέτοιμος. Δηλαδή, τα ματς που η ομάδα είχε βαθμολογικές απώλειες, ήταν αυτά στα οποία ο Ματιέ ουσιαστικά ήταν απών…Κι ας σκεφθούμε πόσα περισσότερα πράγματα θα μπορούσε να είχε κάνει η ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ αν ο Γάλλος δεν έχανε όλα ουσιαστικά τα ματς μετά το πρώτο με την Τότεναμ, που ήταν και το καλύτερο για τον Ολυμπιακό…

Ο Βαλμπουενά είναι πολυτέλεια για τον Ολυμπιακό. Και τις πολυτέλειες πρέπει να τις προσέχεις. Και να τις κουμαντάρεις όσο γίνεται καλύτερα. Ακόμη κι αν οι ίδιες έχουν και τις…λόξες τους, όπως ο «τρελός» Γάλλος, που θέλει να παίζει 90 λεπτά Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή στα 35 προς 36 του!

Άσχετο: Εντελώς…απρόβλεπτο αυτό το Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ 2-0, με δύο πέναλτι, πριν το ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης.

Παρεμπιπτόντως, το παιχνίδι του Αστέρα μεσοβδόμαδα για το Κύπελλο με την ΑΕΚ ορίστηκε για την Πέμπτη κι έτσι η Τρίπολη θα πάει επιβαρυμένη στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή. Αντιθέτως, ο Άρης που παίζει με τον Ολυμπιακό την Κυριακή, θα πάει φρέσκος στον Πειραιά, αφού το δικό του παιχνίδι Κυπέλλου με την Ξάνθη ορίστηκε για σήμερα Τρίτη! Φαντάζομαι ότι στον Άρη καταλαβαίνουν ότι δεν τους έγινε κανένα...χατίρι. Ακριβώς επειδή παίζουν με τον Ολυμπιακό τους έβαλαν Τρίτη…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.