ΑΕΚ: Θετικό το πρόσημο στο πρώτο ντέρμπι του Καρέρα

ΑΕΚ: Θετικό το πρόσημο στο πρώτο ντέρμπι του Καρέρα

Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Θετικό το πρόσημο στο πρώτο ντέρμπι του Καρέρα

bet365

Η τακτική προσέγγιση του Ιταλού τεχνικού της Α.Ε.Κ. στην Τούμπα που αποδείχθηκε η κατάλληλη, η σωστή διαχείριση του ματς και το διάβασμά του από τον πάγκο...

Το πρώτο ντέρμπι του Μάσιμο Καρέρα απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα μπορεί να συνοδεύτηκε με την πρώτη του ήττα στον κιτρινόμαυρο πάγκο, χάρη σε μια διαιτητική απόφαση, ωστόσο το πρόσημο για τον Ιταλό τεχνικό μοιάζει και είναι θετικό. Στο πρώτο δυνατό τεστ ο Καρέρα απέδειξε ότι έχει την ευφυΐα και την ικανότητα για να πετύχει, έχοντας φυσικά και τα κατάλληλα εφόδια μελλοντικά. Ο Ιταλός κόουτς στο αρχικό σχήμα με το οποίο επέλεξε να ξεκινήσει, στο διάβασμα του αγώνα και στην παρεμβατικότητά του μέσα σε αυτόν κατάφερε να κερδίσει πόντους.

Ο Καρέρα επέλεξε το 4-3-2-1 (ή 4-3-3 αν προτιμάει κανείς) γεμίζοντας τον άξονά του, γνωρίζοντας ότι ένα από τα μεγάλα ατού του ΠΑΟΚ βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο με την παρουσία του εξαιρετικού και φορμαρισμένου Μίσιτς. Μπορεί η συγκεκριμένη επιλογή να είχε ρίσκο έχοντας μόνο τρεις διαθέσιμους χαφ στο ρόστερ, ωστόσο ο Καρέρα δεν έκανε πίσω σε αυτήν την απόφαση, παίζοντας με τον Σιμόες κόφτη και μπροστά του τους Κρίστιτσιτς και Σαμπανάτζοβιτς.

Ανασταλτικά και οι τρεις τα πήγαν πολύ καλά, με μόνο... μελανό σημείο το μαρκάρισμα του Σιμόες πάνω στον Βιεϊρίνια από το οποίο προήλθε το πέναλτι του ΠΑΟΚ. Μια φάση που δεν θα υπήρχε καν αν ο Ισραηλινός τεχνικός είχε σφυρίξει το φάουλ υπέρ του Βράνιες από τον Σβιντέρσκι που προηγείται στην ίδια φάση. Και οι τρεις χαφ της ΑΕΚ πρέσαραν σωστά, έκοβαν, μοίραζαν έξυπνα την μπάλα με την Ένωση να εμφανίζει ένα συμπαγές κέντρο. Ειδικά η επιλογή του «Σάμπα» βγήκε στον Καρέρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεαρός Βόσνιος δεν είχε παιχνίδια στα πόδια του και ήταν το πρώτο του παιχνίδι στα... βαθιά. Παρ' όλα αυτά τα πήγε περίφημα τόσο στα αμυντικά, όσο και στα δημιουργικά του καθήκοντα, πιέζοντας τους αντιπάλους του, μπαίνοντας δυναμικά στις διεκδικήσεις είτε χαμηλά είτε στο ψηλό παιχνίδι και προσπαθώντας να βγάλει την μπάλα (σωστά) μπροστά.

Η επιλογή του να μην ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα τον Νέλσον Ολιβέιρα ήταν λογική καθώς ο Καρέρα γνώριζε πως ο Πορτογάλος φορ δεν είχε ρυθμό στα πόδια του για να ξεκινήσει βασικός σε ένα τέτοιο μεγάλο ματς. Προερχόταν από τη θλάση που είχε αποκομίσει στο ματς με τη Λαμία πριν τη διακοπή και γι' αυτό το ιδανικό θα ήταν να είχε διεξαχθεί το ματς Κυπέλλου με τον Αστέρα στην Τρίπολη όπου ο Ολιβέιρα θα έπαιρνε χρόνο συμμετοχής ώστε να έμπαινε «ζεστός» στην Τούμπα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο Καρέρα πήγε στην επιλογή του Μάρκο Λιβάια στην κορυφή έχοντας πίσω του (και κοντά του) να κινούνται τους Μάνταλο και Βέρντε από αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του ντέρμπι το κοουτσάρισμα του Καρέρα από τον πάγκο ήταν άριστο. Έχοντας απενεργοποιήσει με τα τρία χαφ τον ΠΑΟΚ στον άξονα, με τους Μάνταλο και Βέρντε να ανταποκρίνονται σωστά στα τακτικά τους καθήκοντα, τις γραμμές μεταξύ μεσαίας γραμμής και άμυνα να είναι κοντά και τον Λιβάια να δίνει τις μάχες του και να βγάζει την ποιότητά του, ο Καρέρα ήθελε αρχικώς να διασφαλίσει το μηδέν πίσω και να «χτυπήσει» την κατάλληλη στιγμή. Στο τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης κοινώς, μετά το 70'.

Τα σχέδιά του άλλαξαν έπειτα από το προβάδισμα του ΠΑΟΚ, όμως, ο Ιταλός κόουτς αντέδρασε άμεσα κάνοντας μια σωστότατη κίνηση. Στο 64' πέρασε τον Ολιβέιρα στο ματς, βγάζοντας ένα χαφ (σ.σ.: τον Σαμπανάτζοβιτς) και μετέτρεψε τον σχηματισμό σε 4-2-3-1, με την ΑΕΚ να γίνεται πιο επιθετική. Η Ένωση θα μπορούσε μάλιστα να είχε ισοφαρίσει καθώς στο 71' ήρθε η φάση με το δοκάρι του Μάνταλου, ενώ στο 80' ο Ολιβέιρα έφτασε κι αυτός μια ανάσα από την ισοφάριση, αλλά είδε τον Ζίβκοβιτς να σταματάει το πλασέ του.

Αυτά που δεν βοήθησαν τον Καρέρα ήταν η κακή μέρα στην οποία βρέθηκαν οι δύο πλάγιοι μπακ του (Μπακάκης και Χουλτ), αλλά και η έλλειψη βάθους στον πάγκο. Γι' αυτό και η μοναδική κίνηση που μπορούσε να πραγματοποιήσει στο τελευταίο δεκάλεπτο του ντέρμπι ο Ιταλός τεχνικός ήταν να περάσει τον Γιακουμάκη στο ματς στη θέση του Βέρντε, παίζοντας τα πλέον όλα για όλα με δύο φορ στην κορυφή.

Η αποβολή του Χουλτ στις καθυστερήσεις έπειτα από το μεγάλο λάθος που κάνει ο Μπακάκης, στην πάσα του και στη τοποθέτησή του έπειτα, ουσιαστικά έσβησε οριστικά τις όποιες ελπίδες της ΑΕΚ να κυνηγήσει το γκολ της ισοφάρισης, ενώ δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του ματς ήρθε και η αποβολή του Λιβάια με δεύτερη κίτρινη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα