Δεν αρκεί το Καραϊσκάκη! Χωρίς διπλά, πρωτάθλημα δεν παίρνει ο Ολυμπιακός

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Δεν αρκεί το Καραϊσκάκη! Χωρίς διπλά, πρωτάθλημα δεν παίρνει ο Ολυμπιακός

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον Ολυμπιακό που πρέπει κάποια στιγμή να παίξει με τσαγανό μακριά από το Καραϊσκάκη.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ με σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο Ολυμπιακός κυρίως χάρη στα αποτελέσματα του στο Καραϊσκάκη είναι στην κορυφή της βαθμολογίας, από την πρώτη έως την τελευταία αγωνιστική, με μοναδική εξαίρεση την προτελευταία, μοναδική από τις 17 στην οποία είχε υποχωρήσει στη 2η θέση.

Έχει οκτώ νίκες και μία ισοπαλία (με τον ΠΑΟΚ) μέσα στο σπίτι του κι έτσι είναι σταθερά πρώτος. Βεβαίως η εκμετάλλευση του παράγοντα έδρα, κάτι που ο Ολυμπιακός έκανε με επιτυχία ακόμη και στους δύο κεκλεισμένων των θυρών αγώνες του, αποτελεί τη βάση για να πας για πρωτάθλημα, με τη διαφορά ότι πολύ απλά δεν αρκεί. Ειδικά όταν ο έτερος βασικός διεκδικητής χάνει βαθμούς μόνο όταν δίνει ντέρμπι και, με κάποιο τρόπο, κερδίζει όλες τις άλλες ομάδες!!!

Το τετριμμένο, «το πρωτάθλημα περνάει από την επαρχία», είναι πάντοτε εν ισχύ! Ο δε Ολυμπιακός έχει ήδη δύο στραβοπατήματα στην επαρχία, τις λευκές ισοπαλίες σε Βόλο και Ξάνθη. Γενικά ο Ολυμπιακός εκτός έδρας δεν πάει καλά, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όταν θέλεις να γίνεις πρωταθλητής κι έχεις οκτώ παιχνίδια μακριά από το γήπεδο σου, με τέσσερις νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, μόνο ευχαριστημένος δεν μπορείς να είσαι. Ιδίως όταν από τα τέσσερα διπλά σου, τα δύο είναι με τον προτελευταίο Παναιτωλικό και με τον τρίτο από το τέλος Αστέρα Τρίπολης, δύο ματς που τα πήρε ο Ολυμπιακός κερδίζοντας τα από το ημίχρονο, ουσιαστικά από το πρώτο δεκάλεπτο. Αν δε πεις ότι η ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ είναι στο πρόγραμμα, αν και όταν κερδίζεις ως το 90’ δεν είναι στο πρόγραμμα να ισοφαρίζεσαι αλλά τέλος πάντων, η άλλη ισοπαλία (1-1) με τον ουραγό Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη συνιστά τραγική γκέλα, ιδίως κάτω από το πρίσμα ότι κι εκεί ο Ολυμπιακός κέρδιζε ως το 88’…

Όλα αυτά έχουν τεράστια σημασία ενόψει του απογευματινού αγώνα στη Λαμία, με αντίπαλο μία ομάδα όχι απλά αήττητη στο σπίτι της φέτος, αλλά κι ευρισκόμενη στην ιστορικά καλύτερη περίοδο της: στα 12 τελευταία παιχνίδια της (εννιά πρωταθλήματος και τρία Κυπέλλου) έχει οκτώ νίκες, τρεις ισοπαλίες (με ΑΕΚ μέσα και σε Χαριλάου και Περιστέρι) και μία ήττα, 0-2 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, μένοντας με παίκτη λιγότερο από το 60’ και δεχόμενη το δεύτερο γκολ στο 82’…Γενικά δε η Λαμία στο σπίτι της είναι δυσκολοκατάβλητη: ο Παναθηναϊκός δεν την έχει κερδίσει εκεί μέσα, η ΑΕΚ και πέρσι είχε φέρει ισοπαλία κι ο ΠΑΟΚ θυμόμαστε όλοι πώς είχε νικήσει...

Ο Ολυμπιακός έχοντας ήδη έναν πραγματικό διασυρμό στην πλάτη του από τη Λαμία, τον περασμένο Μάρτη με τον αποκλεισμό του από το Κύπελλο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει διπλό, καθώς εκτός όλων των άλλων έχει να παίξει διαδοχικά εκτός έδρας μέχρι να φτάσει στα πλέϊ οφς, με ΟΦΗ, ΑΕΚ, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ…Και ομάδα να πήρε πρωτάθλημα κερδίζοντας μόνο εντός έδρας, δεν υπήρξε ποτέ. Και δεν θα υπάρξει. Ο Ολυμπιακός, ο προπονητής δηλαδή και οι παίκτες του, είναι υποχρεωμένοι να το συνειδητοποιήσουν και να βελτιωθούν θεαματικά εκτός έδρας. Αν δεν το κάνουν, πολύ απλά θα χάσουν και δη εύκολα τον τίτλο και, κατά την κρίση μου, μπορεί να μην βγουν ούτε δεύτεροι, χάνοντας τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ!

Το κλειδί είναι ένα: πρέπει να πηγαίνει η ομάδα πιο αποφασιστική στους εκτός έδρας αγώνες της. Ο απολογισμός «μηδέν γκολ σε Βόλο και Ξάνθη» και «από ένα γκολ σε Παναθηναϊκό, Λάρισα, Πανιώνιο», συγνώμη αλλά είναι απογοητευτικός. Δεν μπορείς έτσι να έχεις απαιτήσεις για μεγάλα πράγματα. Ναι, αδικήθηκε ο Ολυμπιακός με το πέναλτι που δεν του δόθηκε στην Ξάνθη και με το γκολ που του ακυρώθηκε στο Βόλο, όμως ακόμη κι έτσι η εικόνα του, ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων που θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

Κι αυτό ακριβώς γιατί η ομάδα δεν βγάζει μακριά από το σπίτι αποφασιστικότητα, τσαγανό, τσαμπουκά ρε παιδί μου. Κάποια διπλά πρέπει να τα παίρνεις με τσαμπουκά κι όχι με μπαλίτσα και πασούλες, τι να κάνουμε τώρα. Έτσι είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, τώρα θα το αλλάξουμε; Μόνο σε ένα δύσκολο ματς είδαμε Ολυμπιακό…κανονικό μακριά από το Καραϊσκάκη! Στο Χαριλάου, όπου έχανε 0-1 γρήγορα γρήγορα και με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε το ματς από το ημίχρονο κιόλας.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Λαμία «λέει» ξεκάθαρα ότι ο Ολυμπιακός θα έχει σήμερα πολύ δύσκολο έργο. Ιδίως σε σχέση και με τις απουσίες του (βλέπε Γκιγιέρμε, Ποντένσε, Σουντανί, Αβραάμ, Μπρούνο, Τοροσίδης και πάντα Φορτούνης)-παρεμπιπτόντως, αυτό είναι ίσως το πιο μεγάλο αγκάθι για την ομάδα, ότι σε μόνιμη πλέον βάση παίζει λόγω τραυματισμών χωρίς εφτά με εννιά (!) παίκτες σε κάθε παιχνίδι, κάτι πραγματικά αδιανόητο, απορώ δε πώς δεν έχει εντοπιστεί το πρόβλημα ώστε να διορθωθεί…

Όπως κι αν έχει, όμως, εάν για πέμπτη φορά στο ένατο εκτός έδρας παιχνίδι του ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει, όχι μόνο θα χάσει πιθανότατα την κορυφή, αλλά θα έχει δώσει κι ένα κακό μήνυμα. Πώς θα πάει μετά να κερδίσει στο ΟΑΚΑ και στην Τούμπα, αν δεν μπορεί να περάσει από τη Λαμία; Την πράγματι πολύ δυνατή Λαμία, αλλά την 10η επί 14 ομάδων στη βαθμολογία Λαμία…

Άσχετο: Ο Ισραηλινός Γκρίνφελντ, διαιτητής απόψε στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, είχε, λέει, δώσει πέναλτι υπέρ της Σπαρτάκ Μόσχας πέρσι στο ΠΑΟΚ-Σπαρτάκ 3-2. Λεπτομέρεια πρώτη: το πέναλτι ήταν. Λεπτομέρεια δεύτερη: νωρίτερα είχε δώσει πέναλτι και στον ΠΑΟΚ, που έτσι ξαναμπήκε στο παιχνίδι, αφού έχανε 0-2 και με το πέναλτι μείωσε σε 1-2…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.