«Ένα και να καίει, ο Ελ Αραμπί φταίει», επί 28!

«Ένα και να καίει, ο Ελ Αραμπί φταίει», επί 28!

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος συνεχίζει να προσεγγίζει στο blog του στο gazzetta με το δικό του τρόπο το ντέρμπι των αιώνιων!

Οι νίκες του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού, που μου αρέσουν περισσότερο είναι δύο ειδών: οι τεσσάρες και εκείνες με 1-0, όπως προχθές.

Βέβαια, μία τεσσάρα δεν είναι και το πιο…συνηθισμένο αποτέλεσμα σε ντέρμπι αιώνιων του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά ο Ολυμπιακός ευτύχησε να έχει αρκετές: το 1967 (4-0) με το χατ τρικ του Γιώργου Σιδέρη, το 1975 (4-2), το 1983 (4-0) με το χατ τρικ του Νίκου Αναστόπουλου, το 1998 (4-2) στο ΟΑΚΑ με τις δύο γκολάρες του Βασίλη Καραπιάλη, το 2001 (4-1) μέσα στη Λεωφόρο και το 2008 (4-0). Παρεμπιπτόντως, έχουν στ΄ αλήθεια περάσει πολλά χρόνια, δώδεκα, χωρίς τεσσάρα του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού…

Τέλος πάντων, εξίσου ίσως απολαυστικές νίκες σε αυτά τα ντέρμπι είναι αυτές με το μικρότερο δυνατό σκορ, το μισό μηδέν ρε παιδί μου, αυτό που είδαμε την Κυριακή στο Καραϊσκάκη. Είναι η αίσθηση της οριακής νίκης, αυτό που οι παλιότεροι φίλαθλοι αποτύπωναν με την γνωστή φράση, «ένα και να καίει, ο…φταίει». Όπου ενδιάμεσα το όνομα του χρυσού σκόρερ, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ελ Αραμπί.

Ο Ολυμπιακός έχει φυσικά πολλές, δεκάδες, τέτοιες σημαντικές νίκες. Και νομίζω ότι μέσα σε αυτές είναι 1000% και η προχθεσινή, πρώτη του Ολυμπιακού σε εντός έδρας ντέρμπι κεκλεισμένων των θυρών με οποιονδήποτε αντίπαλο (1-1 με ΑΕΚ, 1-2 από ΠΑΟΚ, 1-1 με ΠΑΟ τα προηγούμενα αποτελέσματα του).

Ας φτιάξουμε λοιπόν τις πιο σημαντικές νίκες (1-0) «ένα και να καίει»…

2020 Ελ Αραμπί στο Καραϊσκάκη

2019 Γκερέρο και διακοπή (ΟΑΚΑ)

2014 Αυλωνίτης κεφαλιά στο Καραϊσκάκη

2013 Μήτρογλου στη Λεωφόρο

2012 Αμπντούν και διακοπή (ΟΑΚΑ)

2010 Ντάρμπισαϊρ στο ΟΑΚΑ

2004 Ριβάλντο φάουλ (νέο Καραϊσκάκη)

2001 Τζόρτζεβιτς στο ΟΑΚΑ

1996 Τζόρτζεβιτς πέναλτι (παλιό Καραϊσκάκη)

1992 κεφαλιά Προτάσοφ στο Καραϊσκάκη

1991 Αναστόπουλος στο ΟΑΚΑ

1983 Εσταβίγιο στη Λεωφόρο με 10 από το 40’!

1980 Κουσουλάκης στη Λεωφόρο το «χρυσό ντέρμπι της Ίον»

1980 Νικολούδης στο Καραϊσκάκη

1979 Περόνε φάουλ στο Καραϊσκάκη

1972 Αργυρούδης στη Λεωφόρο

1968 Βασιλείου στο Καραϊσκάκη

1966 Γιούτσος στη Λεωφόρο

1966 Σιδέρης στο Καραϊσκάκη

1961 Παπάζογλου στο Καραϊσκάκη

1957 Μεσολογγίτης σε μπαράζ τίτλου στη Φιλαδέλφεια

1937 Βάζος στη Λεωφόρο

1934 Ράγγος στη Λεωφόρο

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά τελικά τις έβαλα όλες! Και τις 23 νίκες πρωταθλήματος του Ολυμπιακού 1-0 τον Παναθηναϊκό. Γιατί κατά βάθος η κάθε μία έχει την δική της γλύκα. Από τις 23, οι 11 είναι εντός έδρας (10 στο Καραϊσκάκη και μία στο ΟΑΚΑ), άλλες 11 εκτός έδρας (εφτά στη Λεωφόρο και τέσσερις στο ΟΑΚΑ) και μία στο ουδέτερο γήπεδο της ΑΕΚ.

Και βέβαια υπάρχουν και τρεις τελικοί Κυπέλλου «ένα και να καίει», με σκόρερ τον Σιδέρη το 1965 στο Καραϊσκάκη, τον Βασιλείου το 1968 στη Λεωφόρο και τον Δαβουρλή το 1975 στο Καραϊσκάκη! Κι ακόμη δύο 1-0 στα ημιτελικά, το 1957 με Μουστακλή στο Καραϊσκάκη και το 1974 με Καραβίτη στο Καραϊσκάκη.

Συνολικά λοιπόν είναι 28 αυτές οι τόσο γλυκές νίκες του Ολυμπιακού επί του αιώνιου αντίπαλου Παναθηναϊκού. Εντός έδρας οι 15 (14 στο Καραϊσκάκη και μία στο ΟΑΚΑ) και εκτός έδρας οι 12 (οκτώ στη Λεωφόρο και τέσσερις στο ΟΑΚΑ), με μία στην ουδέτερη Ν. Φιλαδέλφεια. Και μόνο τρεις παίκτες, ο κανονιέρης Σιδέρης, ο Κύπριος Παύλος Βασιλείου κι ο μέγας Τζόλε έχουν σκοράρει από δύο φορές σε Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0!

Τώρα, συμπληρωματικά με όσα έγραψα χθες για το ντέρμπι της Κυριακής:

Ναι, ο Ολυμπιακός δεν είχε πολύ καλή εικόνα, όμως ας λάβουμε υπόψιν μας ότι υπήρχε κι ένας καλός αντίπαλος. Κι όσο κι αν πολλοί υποτιμάνε τον Παναθηναϊκό, δεν μπορούμε να διαγράψουμε ότι στα άλλα τρία φετινά του ντέρμπι όχι μόνο δεν έχασε, αλλά κέρδισε την ΑΕΚ με ανατροπή 3-2 από 0-2 (!), ισοφαρίστηκε από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με πέναλτι στο 101΄(!) και ισοφάρισε τον Ολυμπιακό 1-1 στο ΟΑΚΑ στο 90’, έχοντας χάσει κι άλλο πέναλτι νωρίτερα…Και ξέχωρα από τα αποτελέσματα, είχε και καλές παρουσίες, κάτι που δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Ο Παναθηναϊκός πήγε με πολύ καλή ψυχολογία στο Καραϊσκάκη για τέσσερις πολύ σοβαρούς λόγους:

Πρώτον, ακριβώς από το φετινό του αήττητο στα ντέρμπι.

Δεύτερον, στους δέκα τελευταίους αγώνες του ήταν αήττητος (πέντε νίκες και πέντε ισοπαλίες)

Τρίτον, στις δύο προηγούμενες επισκέψεις του στον Πειραιά επίσης δεν είχε χάσει (1-1 πρόπερσι και πέρσι).

Τέταρτον, ήξερε ότι ο Ολυμπιακός δεν θα έχει τον κόσμο του, αλλά και ότι θα είχε σοβαρές απουσίες και παίκτες ανέτοιμους από τραυματισμούς.

Είδαμε όλοι...

Πόσο έλειπαν στον Ολυμπιακό o Γκιγιέρμε (είχε χάσει και το 1-1 στον Πανιώνιο και το 0-0 στο Βόλο, με τέσσερις χαμένους βαθμούς…) κι ο Σουντανί (ασίστ στο 1-0 του Σεμέδο με την ΑΕΚ και παίκτης που έκανε τη διαφορά με τον ΠΑΟΚ)…

Αλλά και πόσο διαφορετικό θα ήταν να έπαιζε ο Αβραάμ κι όχι ο άπειρος Μπα (που μπερδεύτηκε άσχημα σε εκείνη τη φάση με τον Σεμέδο και βρήκαν την ευκαιρία να φωνάζουν οι δήθεν εξυγιαντές για δήθεν πέναλτι), αλλά και πόσο επηρεασμένος από την θλάση του αγωνίστηκε ο Ποντένσε (έπαιξε 59 λεπτά, είχε δύο πολύ καλές πάσες σε Μασούρα κι Ομάρ, αλλά έτερον ουδέν και υπέστη κι υποτροπή στη θλάση του)…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.