Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι για τους "αιώνιους"

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι για τους "αιώνιους"

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον απόλυτο φαβοριτισμό του Ολυμπιακού και το "μέταλλο" του Παναθηναϊκού, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους των δύο ομάδων στο σημερινό ντέρμπι.

Μεγάλο αουτσάιντερ, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός στο Φάληρο. Kάτω από 1,3 προσφέρουν οι στοιχηματικές εταιρείες τη νίκη του Ολυμπιακού απόψε. Τα ίδια έγιναν πέρυσι (1-1) και πρόπερσι (1-1) και πήγαν οι περισσότεροι στον «κουβά» με τις δύο ισοπαλίες. Πέρυσι με τo καταπληκτικό γκολ του Κάτσε (ισοφάρισε ο Σισέ στη λήξη του αγώνα – τρομερή πίεση του Ολυμπιακού στα τελευταία 25 λεπτά του αγώνα) και πρόπερσι με το fake (εκτός περιοχής) πέναλτι του Μουνιέ λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρησης. Αυτό, βέβαια, δεν συνεπάγεται ότι ο Παναθηναϊκός 100% θα φύγει απόψε για τρίτη σερί σεζόν αλώβητος από το «Γ. Καραϊσκάκης». Κάθε άλλο! Ο Ολυμπιακός έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες για νίκη και είναι όντως το απόλυτο φαβορί! Εχει ηττηθεί μόνο από τη Μπάγερν εφέτος εντός έδρας, ανέτρεψε το 0-2 από την Τότεναμ, νίκησε εύκολα την ΑΕΚ, έχασε βαθμούς μόνο από τον ΠΑΟΚ, από τον οποίο ήταν πολύ ανώτερος στο β΄μέρος. Έχει απουσίες και προβλήματα, δέχεται γκολ με λίγες ευκαιρίες του αντιπάλου, αλλά το δημιουργικό/επιθετικό ταλέντο του και η δουλειά δύο ετών φαίνονται στο χορτάρι. Όμως, από την άλλη πλευρά, ο απόλυτος φαβοριτισμός του γηπεδούχου μάλλον λανθασμένος είναι… Οι λόγοι; Πολλοί.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Α) Το άδειο «Γ. Καραϊσκάκης». Πάντα ο Ολυμπιακός παίρνει πολύ μεγάλη δύναμη από τους οπαδούς του, ακόμα κι όταν ένα ματς έχει «στραβώσει» για τα καλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εφετινό 2-2 με την Τότεναμ (από 0-2). Η’ και το περυσινό 1-1 εναντίον του Παναθηναϊκού, με απίστευτη ώθηση από την εξέδρα στα τελευταία 25 λεπτά της πίεσης προς τους Πράσινους. Σήμερα το «Γ. Καραϊσκάκης" θα είναι άδειο και ψυχρό. Ας πρόσεχε ο Ολυμπιακός στην "υποδοχή" του ΠΑΟΚ... Ο Γιώργος Δώνης είπε με ισχυρή δόση black χιούμορ «εμείς είμαστε συνηθισμένοι να παίζουμε με λίγο κόσμο» και η αλήθεια είναι πως η τιμωρία του Ολυμπιακού μόνο να τον βλάψει μπορεί, όχι να τον ωφελήσει, ειδικά σ’ αυτό το timing στο οποίο τα κίνηρα των Ερυθρόλευκων είναι στο κόκκινο μετά και την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Άρη και την προσδοκία για πρωτοκαθεδρία.

Β) Οι απουσίες και τα γενικότερα προβλήματα παικτών του Ολυμπιακού. Ο Γκιγιέρμε και ο Σουντανί είναι νοκ άουτ. Ο Ποντένσε και ο Βαλμπουενά (άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο) προέρχονται από τραυματισμό και αγωνιστική αδράνεια. Ο Ελ Αραμπί δεν έκανε φουλ προπόνηση για δύο ημέρες και ο Λάζαρος έχει παίξει μόνο σε ένα ματς ως αλλαγή…

Γ) Η ικανότητα του Παναθηναϊκού να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες των ντέρμπι. Είναι η μοναδική ομάδα της Λίγκας που έμεινε αήττητη εναντίον ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού – ΑΕΚ, και μάλιστα σε διαφορετικού τύπου ματς, στα οποία έκανε και ανατροπές (ισοφάριση και προβάδισμα). Κατά κανόνα σ΄αυτού του στυλ ντέρμπι όχι μόνο βρίσκει χώρους, ευκαιρίες και γκολ, αλλά αυξάνει κατακόρυφα τα ποσοστά ευστοχίας του και κατά διαστήματα κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο. Όχι μόνο εναντίον της ΑΕΚ, με την οποία είχε καλή εικόνα και στα περυσινά παιχνιδια, αλλά ακόμα και στην Τούμπα (πρώτο ημίχρονο) ή με τον Ολυμπιακό (β΄ ημίχρονο στο ΟΑΚΑ).

Δ) Η αποτελεσματικότητα του Παναθηναϊκού εναντίον του Ολυμπιακού τα δύο τελευταία χρόνια, σε χρονικό διάστημα στο οποίο η διαφορά ποιότητας και «βάθους» στο ρόστερ των δύο ομάδων είναι η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία τους! Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα οι Ερυθρόλευκοι υποχρεώθηκαν σε δύο εντός έδρας και σε μία εκτός έδρας ισοπαλία (όλες 1-1) και νίκησαν «στα χαρτιά», μόνο πέρυσι, όταν το ντέρμπι του ΟΑΚΑ έληξε άδοξα με διακοπή (προηγούνταν 0-1 με γκολ του Γκερέρο).

Ε) Η ετοιμότητα/πληρότητα του Τριφυλλιού, που έχει διαθέσιμους άπαντες, χωρίς τιμωρίες και τραυματισμούς: σπάνιο στην τρέχουσα σεζόν για τους Πράσινους…

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Εκτός από όλα αυτά τα – θεωρητικά και αληθινά – πλεονεκτήματα του Παναθηναϊκου, υπάρχει και ένας μεγάλος κίνδυνος για το Τριφύλλι. Ακριβώς λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, να μην μπει στον αγωνιστικό χώρο με το «μαχαίρι στα δόντια» και το μυαλό στο κεφάλι, όπως μπαίνει κάθε φορά σε όλα τα ντέρμπι εδώ και δυο χρόνια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, εναντίον ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός πολλάκις έχει χάσει βαθμούς από ομάδες ισάξιες ή και κατώτερες όχι μόνο λόγω των δεδομένων ποδοσφαιρικών ελλειμάτων του (και αμυντικά, αλλά κυρίως επιθετικά και δημιουργικά), μα και λόγω της νοοτροπίας του, είτε στην εκκίνηση, είτε και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Όμως με τον Δώνη στον πάγκο, σε όλα (μα σε όλα!) τα μεγάλα ματς, μπαίνει στο γήπεδο με τον καλώς εννοούμενο φόβο, που φυλάει τα έρημα.

Αυτό το «μαλάκες, να μην ξεφτιλιστούμε!» που έλεγε στα αποδυτήρια ο κάπτεν Θοδωρής Ζαγοράκης πριν από κάθε ματς της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2004 είναι παραφρασμένο αλλά με την ακριβώς ίδια έννοια εφαρμοσμένο στον Παναθηναϊκό των ντέρμπι τα δύο τελευταία χρόνια. Διότι έχουν άπαντες επίγωση των δυσκολιών και της θεωρητικής «κατωτερότητας» έναντι των αντιπάλων τους. Ε, λοιπόν, αν το χάσει αυτό απόψε ο Παναθηναϊκός, αν μπει στο γήπεδο «χαλαραουϊτα» και με τη σκέψη ότι με… κάπιον μαγικό τρόπο πάλι θα τα καταφέρει μόνο και μόνο επειδή εφέτος είναι αήττητος από τους τρεις πρωτοπόρος, όχι μόνο θα ηττηθεί, αλλά ενδέχεται να κινδυνεύσει και με βαριά ήττα! Είναι υποχρέωση του προπονητικού τιμ και των ανθρώπων της ομάδας συνολικά να μεταδώσουν στους παίκτες αυτή την ισχυρή πιθανότητα κινδύνου, στην περίπτωση που το μυαλό και το σώμα είναι στο τι συνέβη στον πρώτο γύρο και όχι στο τι θα συμβεί σ’ αυτά τα 90 λεπτά του αποψινού ματς.

Υ.Γ: Ο Ολυμπιακός καλείται να εστιάσει την προσοχή του σε τέσσερις τομείς: 1) Να προσέξει πάρα πολύ το αμυντικό transition του, ειδικά αν μπει ως αλλαγή (λίγες πιθανότητες για βασικός) ο Χουάν Χοσέ Περέα. 2) Να μην πανικοβληθεί αν βρεθεί πίσω στο σκορ, λόγω του άγχους της επιστροφής στην κορυφή. 3) Να μην χάσει συγκέντρωση και υπομονή επηρεαζόμενος από κάποιο λανθασμένο σφύριγμα, λόγω του συνολικού εκνευρισμού του ερυθρόλευκου οργανισμού εναντίον της διαιτησίας εφέτος. 4) Να μην έχει στο νου την «τριαρο-τεσσάρα», αλλά μόνο το τρίποντο που θα τον φέρει μόνο πρώτο στη βαθμολογία. Η «τριαρο-τεσσάρα» μπορεί να προκύψει μόνο αν έχει διασφαλιστεί η νίκη...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...