Η νίκη... καθρέφτης μιας ομάδας και η Βασίλισσα!

Η νίκη... καθρέφτης μιας ομάδας και η Βασίλισσα!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η νίκη... καθρέφτης μιας ομάδας και η Βασίλισσα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εξηγεί ότι η Α.Ε.Κ. στερείται ηγετικών φυσιογνωμιών κάτι που της στοιχίζει σε βαθμολογία και ψυχολογία, ενώ εστιάζει στην «κιτρινόμαυρη» Τετάρτη που ζήσαμε και έχει υστερόγραφα.

Μακάμπι - Παναθηναϊκός με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Πόσο όμορφη μέρα η χθεσινή... Γεμάτη ΑΕΚ από το μεσημέρι, στης Φιλαδέλφειας (και γύρω απ' αυτή) τα μέρη, έπειτα στον αγώνα ποδοσφαίρου και μετά στο κλειστό για το μπάσκετ, αναμφισβήτητα από τις μέρες που παρακαλάς να συναντάς περισσότερες από πέντε φορές στη διάρκεια μιας σεζόν. Ένα 24ωρο με ποδοσφαιρική και μπασκετική ΑΕΚ το οποίο συνδυάστηκε με νίκες, όπου είναι και το πιο σημαντικό, αφού δεν χάλασε (παρά την προσπάθεια της ποδοσφαιρικής ομάδας) τελικά τον κόσμο που επέλεξε να πάει και στα δυο ματς για να στηρίξει την προσπάθεια των «κιτρινόμαυρων»...

Εννοείται πως εδώ εστιάζουμε για ποδόσφαιρο και αυτό θα πράξουμε. Άλλωστε σου δίνει και περισσότερο δικαιώματα αφού εκεί που πας να πει «άντε να δούμε» και «θα αλλάξει το έργο με τον Ιταλό», επιστρέφεις στο «δεν γίνεται τίποτα, θέλει πολλή δουλειά και ενίσχυση». Η αλήθεια πάντα βρίσκεται κάπου στη μέση... Αυτό είναι ξεκάθαρο για μένα. Ωστόσο για τον οργανισμό ΑΕΚ θαρρώ πως είναι καλό αυτό που έγινε στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης. Διότι δεν γίνεται να επιχειρηθεί να μπουν κάτω από το... χαλάκι όλα!

Ελπίδα μου και ευχή μου είναι να εμπέδωσαν ΟΛΟΙ στην ΑΕΚ, εντός – εκτός και επί τα αυτά, ότι η ομάδα χρειάζεται σημαντική ενίσχυση. Αυτό για αρχή... Αν δεν το 'χουν εμπεδώσει ακόμη και υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν, ή θεωρούν, ότι το ρόστερ είναι μια χαρά και χρειάζεται μια – δυο προσθήκες μόνο, τότε άθελά τους (ή έστω ηθελημένα) κάνουν κακό στην ομάδα, την ίδια την ΑΕΚ, αλλά και στον εαυτό τους αφού ζουν σε ένα δικό τους -εκτός πραγματικότητας- κόσμο. Δεν το σημειώνω τυχαία... Έχω δει, ακούσει και διαβάσει πράγματα για το καλό -τάχα μου- υλικό της Ένωσης που χρειαζόταν έναν προπονητή.

Δεν θα το καταλάβουν ποτέ ότι δεν ήταν αυτό το (μεγάλο) πρόβλημα. Χάνουν το δάσος και εστιάζουν στο δέντρο και αυτό πληγώνει την ίδια την ομάδα, το club γενικότερα. Η ΑΕΚ το γράφω για πολλοστή φορά -μπας και βοηθήσω να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ντε- στερείται ηγετικών φυσιογνωμιών και προσωπικοτήτων στο ποδοσφαιρικό της τμήμα. Όπως και ταχύτητα – ποιότητα στα άκρα της επίθεσής της. Αλλά το πρώτο και πλέον σημαντικό για να αλλάξει η κατάσταση εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων, είναι η απουσία προσωπικοτήτων και ηγετικών φυσιογνωμιών, κάτι πολύ λάθος για club όπως η Ένωση...

Η ΑΕΚ σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Αστέρα, αν εξαιρέσουμε τα πρώτα λεπτά (βαριά δεκάλεπτα) κάθε ημιχρόνου, ήταν χειρότερη του αντιπάλου της. Είναι αστείο έως απαράδεκτο να περιμένεις την ομάδα της Τρίπολης στο μισό επειδή βρήκες τέρμα νωρίς και αυτό πρέπει να το εξηγήσει κάποιος στον Μάσιμο Καρέρα. Μαζί του είμαι σχετικά με το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αλλά και με το «πάνω απ' όλα είναι στο ποδόσφαιρο το αποτέλεσμα», αρκεί να μη γίνεται η ομάδα κομπάρσος σε ματς με πολύ κατώτερο αντίπαλό της.

Τέλος πάντων προφανώς και πρόκειται για πρόβλημα ΚΑΙ ψυχολογικό. Έχει δίκιο σε αυτό ο Ιταλός τεχνικός. Η ΑΕΚ με όσα ζει φέτος έχει μάθει να πορεύεται με τον φόβο και το άγχος... Αν δεχτεί μισή φάση (όπως με τον Αστέρα ο οποίος είχε μια τελική όλη και όλη αλλά αποδείχτηκε αρκετή για να... λυγίσει την ομάδα του Καρέρα, να της βάλει γκολ και να απειλήσει με ισοφάριση) τα χάνει! Είναι συγκλονιστικό αυτό που της συμβαίνει. Κι αν δεχτεί τέρμα; Είναι θέμα τύχης και ικανοτήτων ενός ποδοσφαιριστή σε κάποια απ' τα ματς της να μη δεχτεί και δεύτερο.

Εδώ γίνεται όλο και πιο εύκολα αντιληπτό ότι υπάρχει πρόβλημα επειδή απουσιάζει από τον σύλλογο ο ηγέτης, η προσωπικότητα εκείνη, που στα δύσκολα θα πάρει πάνω του το... έργο, θα αφυπνίσει τους υπόλοιπους με δυο ενέργειες και θα αποτρέψει το black out! Λείπει στον αγωνιστικό χώρο δεδομένα όπως προαναφέραμε, μοιάζει να μη το 'χει βρει και για τον πάγκο της, με την ελπίδα ότι ο Καρέρα θα το 'χει αυτό και θα το πράξει διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη. Ο Χιμένεθ το είχε πάντως!

Δεν χρειάζεται να εστιάσουμε περισσότερο στο ποδόσφαιρο. Επαναλαμβάνω ότι το βασικότερο όλων είναι ο Ίλια Ίβιτς στο δύσκολο (πολύ όμως δύσκολο) έργο του να αλλάξει αυτή την κατάσταση θα πρέπει να 'χει στο μυαλό του ότι δεν αρκεί να ρθει ένας καλός ποδοσφαιριστής. Απαιτείται να βρεθούν παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα και έντονη τη δυνατότητα του χαρακτήρα να ηγηθεί ενός γκρουπ ατόμων όπως τα αποδυτήρια ενός ποδοσφαιρικού club. Και όπως θα 'χει εμπεδώσει πλέον και ο ίδιος, εκ των έσω, μόνο βοήθεια δεν θα 'χει, αντίθετα θα του δυσκολεύουν το έργο, όπως και των προηγούμενων τεχνικών διευθυντών. Το γνωρίζει βέβαια, καλά, πολύ καλά...

Στο τέλος της ημέρας και της κουβέντας ήταν μια απόλυτα σημαντική, μα κυρίως, διδακτική νίκη για την ΑΕΚ. Μια νίκη που συνιστά τον καθρέφτη της Ένωσης. Η οποία ευτυχώς δεν κάλυψε κανένα από τα προβλήματα που υπάρχουν σε αγωνιστικό επίπεδο λόγω του κάκιστου αγωνιστικού σχεδιασμού (όπως αποδείχτηκε στο χορτάρι) από τους τότε υπεύθυνους. Διότι μπορεί η διοίκηση να έδωσε χρήματα -συγκριτικά πάντα με τα προηγούμενα καλοκαίρια- και να έφερε ποδοσφαιριστές για την άμυνα, τη μεσαία γραμμή αλλά και την επίθεσή της, όμως οι πολλοί κρίθηκαν ήδη... λίγοι και οι υπόλοιποι υπάρχει φόβος να τους χάσεις μέσα στη μετριότητα που διακρίνει το σύνολο!

Η ΑΕΚ οφείλει να πάει στην Λαμία το Σάββατο και να κάνει τέταρτη σερί νίκη για πρώτη φορά φέτος. Δεν έχει εύκολο έργο... Κάθε άλλο! Όμως αυτή είναι η υποχρέωσή της. Με 3-5-2 (που ξερνάω όπως το βλέπω να εφαρμόζεται), με 4-4-2, με 4-3-3, με 4-2-3-1; Δεν ξέρω να απαντήσω, δεν είμαι προπονητής, δεν με απασχολεί τούτη την ώρα αυτό: να κερδίσει όπως κι αν παίξει, όσο καλή ή κακή κι αν είναι... Διότι τώρα, τούτη τη περίοδο έως και το τέλος του 2019, το αποτέλεσμα μετράει. Μόνο αυτό και έπειτα η δουλειά του Ίβιτς στο κομμάτι της ενίσχυσης του ποδοσφαιρικού τμήματος...

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ με παρουσία 10.000 φίλων – οπαδών της ΑΕΚ ήταν αδύνατο να χαθεί το ματς με την Χαποέλ, άρα και η κορυφή του ομίλου. Μπράβο στα παιδιά για το νικηφόρο σερί τους, για τον προπονητή και για τη διοίκηση. Μακάρι να συνεχίσει έτσι και στην Λάρισα η ομάδα... Ο κόσμος οφείλει να βρίσκεται ξανά δίπλα στα παιδιά αυτά όταν παίξει ξανά στο ΟΑΚΑ είτε για Ελλάδα είτε για Ευρώπη. Διαφορετικά δεν πρέπει να 'χουμε και παραπάνω απαιτήσεις. Είναι μια σεζόν που μπορεί να φέρει ξανά τίτλους για την Ένωση, εντός κι εκτός συνόρων. Το αξίζουν όλοι τους και μακάρι, αυτό, μακάρι για όλους!

Τι είναι αυτό το ''πράγμα'' που λέγεται Σαντ Ρος; Κουβανός δεν είναι; Στην ΑΕΚ θα έπαιζε εκπληκτικά, αναμενόμενο αυτό, είναι της μοίρας του γραφτό. Μακάρι να μπορέσει να τον έχει στο δυναμικό της και τα επόμενα χρόνια η ομάδα...

Τελικά όσο το σκέφτομαι ξανά και ξανά το μόνο που θα μας λείψει όταν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ φύγουμε από το ΟΑΚΑ, απ' αυτό το πράγμα που υποτίθεται είναι έδρα μας και συνιστά το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ΑΕΚ σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της (σκοπίμως το ξεχνάνε αυτό όλοι), είναι αυτές οι μέρες που η ομάδα παίζει στον ίδιο χώρο με διαφορά ώρας τέτοια που από το ανοιχτό τρέχεις να φτάσεις στο κλειστό. Χθες, αν δεν είχε προηγηθεί το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, δεν θα είχε 10.000 στο μπάσκετ!

Υγ: Άντε και καλή μας... περιπέτεια και στην Λαμία. Επόμενη στάση το γήπεδο της ομάδας του Άκη Μάντζιου. Ήταν ένας μήνας -επί της ουσίας- αυτός που διανύουμε γεμάτος ταξίδια για να είμαστε δίπλα της. Ένας μήνας που δεν έχει φύγει και μας έστειλε από την Κρήτη (και το ματς με τον ΟΦΗ) στην Κομοτηνή (για την αναμέτρηση με την Ξάνθη)... Απ' τον βορρά μέχρι το νότο που λέει και ο Βασίλης Καρράς: τόσα χιλιόμετρα για μια μόνο Κυρία (σ.σ.: Α.Ε.Κ.), όπως σωστά αναφέρει στο στίχο του τραγουδιού! Το αποτέλεσμα αυτών θα το γράψω με το που γυρίσω από την Λαμία όπου είναι, όπως και η Θράκη, απόλυτα κιτρινόμαυρη! Διότι κάθε ταξίδι είναι μια εμπειρία και ας το έχεις κάνει ξανά και ξανά... Γεμίζεις από την αγάπη ανθρώπων που έχουν μάθει μόνο να δίνουν στην λατρεία τους, χωρίς να αξιώνουν και δίχως να το φωνάζουν. Πάμε, λοιπόν, Λαμία και τα υπόλοιπα θα τα γράψουμε εδώ έπειτα, για όλους αυτούς τους... κομπάρσους της ιστορίας της ΑΕΚ οι οποίοι στο τέλος της διαδρομής είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές!

Υγ2: Διαβάζω ξανά και ξανά ότι μετά το γκολ του Αστέρα Τρίπολης ήρθε το... ψυχολογικό πρόβλημα και τέτοια απίθανα πράγματα. Μην εθελοτυφλούμε δεν θα πάμε πουθενά! Προφανώς και μετά επηρεάστηκε περισσότερο η ομάδα, ήρθε το άγχος αφού θα μπορούσε να ρθει και η ισοφάριση, αλλά το πρόβλημα ήταν αγωνιστικό και αφορούσε όλο το 90λεπτο. Η ομάδα ΔΕΝ ήταν καλή, ήταν μέτρια έως κακή, δεν γίνεται να λέμε βλακείες στον κόσμο, δεν είναι δυνατόν να τον κοροϊδεύουμε, δεν μπορούμε άλλωστε. Αν εξαιρέσουμε τον Κρίστισιτς που ανεβαίνει διαρκώς και διαστήματα καλού παιχνιδιού από τους Λιβάια, Μάνταλο, Ολιβέιρα, Τσιγκρίνσκι, δεν υπάρχει κάτι να εστιάσουμε και να χαμογελάσουμε (και) από το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Άιντε και για την ασίστ του Παουλίνιο ο οποίος έκανε φοβερή μεταβίβαση και ενέργεια γενικά (στον Λιβάια η πάσα) πανηγύρισε περισσότερο και από τον σκόρερ το γκολ που δημιούργησε. Μου θύμισε ένα γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη με την φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης. Και τότε, ας με συγχωρέσει που δεν θυμάμαι το ματς και εκείνον το συμπαίκτη του Νικολαΐδη, αλλά το 'χω δει ξανά και ξανά εκείνο το γκολ, εκπληκτική ενέργεια και πάρε βάλε στον legend-υπερπαίκτη Έλληνα επιθετικό (και της ΑΕΚ βεβαίως – βεβαίως) και βλέπω το παιδί που 'χει κάνει την ενέργεια να 'χει φύγει σπριντ μόνος του και να πανηγυρίζει, μου 'χε κάνει εντύπωση, το είδα και με τον Παουλίνιο, την ίδια εντύπωση μου έκανε!

Υγ3: Ρε Τσιντώτα... Τι έβγαλες ρε man; Έτσι να το γράψω όπως ακριβώς το είπα με τους φίλους μου στη φάση της κεφαλιάς του Λουίς Φερνάντεθ στο 87'. Ένας ''παγωμένος'' γκολκίπερ, μπαίνει στο ματς, είναι μια χαρά σε όλες τις φάσεις, αλλά βγάζει και αυτό που... δεν βγαίνει. Ένας φίλος μου θυμήθηκε την επέμβαση του Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ, δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι αντίστοιχης κλάσης και φάσης! Μπράβο του... Δυο βαθμοί από τον Παναγιώτη, στην ΑΕΚ, με αγάπη...

Υγ4: Το Σάββατο διπλό στην Ξάνθη, την Δευτέρα διπλό στου Ρέντη με τον Ολυμπιακό στο χάντμπολ, Τετάρτη νίκες σε ποδόσφαιρο με Αστέρα και μπάσκετ με Χάποελ... Not bad! Αν κερδίσουμε και στην Λαμία, πράγμα πολύ δύσκολο, τότε θα μιλάμε για την πλέον ευχάριστη εβδομάδα για την ΑΕΚ με πέντε νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές υποχρεώσεις σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...