Ο Παναθηναϊκός «πονάει» πρωτίστως στην δημιουργία!

Ο Παναθηναϊκός «πονάει» πρωτίστως στην δημιουργία!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Παναθηναϊκός «πονάει» πρωτίστως στην δημιουργία!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου εξηγεί μέσω του δείκτη xGoals πως το «τριφύλλι» υστερεί περισσότερο στο να φτιάξει «καθαρές» ευκαιρίες με ικανοποιητική συχνότητα παρά στην εκτέλεση, δεδομένο που αποτελεί ευθύνη κυρίως του προπονητή!

Ο Παναθηναϊκός γκέλαρε ξανά στον Βόλο, αυτή την φορά το έκανε σπαταλώντας κάποιες κλασσικές ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος. Ήταν λογικό και επόμενο-για τα ελληνικά δεδομένα- να ξεκινήσει και πάλι η κουβέντα για την έλλειψη ποδοσφαιριστών που έχουν το εύκολο γκολ, για ενίσχυση στην θέση του σέντερ φορ και γενικότερα για την αναποτελεσματικότητα που εμφανίζει φέτος το «τριφύλλι».

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, οι «πράσινοι» έχουν σκοράρει 13 γκολ σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Τα 7 αυτά από αυτά σε κανονική ροή παιχνιδιού, τα υπόλοιπα έξι από στημένες φάσεις. Πέντε με πέναλτι (Λαμία, ΟΦΗ, Ολυμπιακός, Τρίπολη, Βόλος) και ένα από εκτέλεση κόρνερ(Κολοβέτσιος κόντρα στην ΑΕΚ).

Ο Παναθηναϊκός έχει καλύτερη επίδοση στο σκοράρισμα μόνο από τον τελευταίο Παναιτωλικό, τον προτελευταίο Πανιώνιο και την Ξάνθη. Οι «κυανοκίτρινοι» έχουν πετύχει 8 τέρματα, οι «κυανέρυθροι» 12, όσα και οι «ακρίτες»!

Η μία ανάγνωση, η εύκολη, αυτή που έχουμε συνηθίσει, είναι η «δεν έχει παίκτες με το εύκολο γκολ ο Παναθηναϊκός». Έχει μια βάση αλλά δεν λέει όλη την αλήθεια. Για την ακρίβεια, δεν λέει ούτε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής. Σίγουρα το «τριφύλλι» θα μπορούσε να έχει πάρει περισσότερα πράγματα από τους μεσοεπιθετικούς που απέκτησε το καλοκαίρι και δεν έχουν προσφέρει το παραμικρό. Μπεκ, Μολό, Κολοβός έχουν όλοι μαζί ένα γκολ στο πρωτάθλημα και αυτό από την εύστοχη εκτέλεση του Γάλλου εξτρέμ στο «αιώνιο» ντέρμπι.

Η έτερη ανάγνωση, αφορά το πόσο καλά δημιουργεί ο Παναθηναϊκός πάνω στο χορτάρι, πόσο ποιοτικές είναι οι τελικές του προσπάθειες σε αυτόν τον πρώτο γύρο και γενικότερα το πως λειτουργεί ως ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο στο μεσαίο και το επιθετικό τρίτο του γηπέδου.

Μια ματιά στον δείκτη xGoals του συνόλου του Γιώργου Δώνη μας δίνει την απάντηση. Τι είναι η συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία και τι μας δείχνει; Ας το επαναλάβουμε σε περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει, υπενθυμίζοντας πως αποτελεί σημαντικό στοιχείο στα χέρια κάθε προπονητή, βρίσκοντας εφαρμογή τα τελευταία χρόνια στα προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

Πρόκειται για μονάδα μέτρησης πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια να καταλήξει στο πλεκτό. Είναι διαφορετικό ένα τετ-α-τετ και άλλο πράγμα ένα σουτ από απόσταση, το οποίο περνά αρκετά μακριά από την εστία.

Οι παράμετροι για να αξιολογηθεί μια τελική προσπάθεια είναι οι εξής:
*H απόσταση από το τέρμα.
*O τρόπος εκτέλεσης (σουτ, κεφαλιά, κοκ).
*H γωνία του σουτ.
*Ο τρόπος που έγινε η ευκαιρία. Δηλαδή αν έγινε σε κανονική ροή ή σε «νεκρή» μπάλα.
*Aν πρόκειται για τετ α τετ.
*Αν ο παίκτης που έκανε την τελική είχε κατά την διάρκεια της φάσης σπαταλήσει πολύ ενέργεια σε ντρίπλα, ταχύτητα, «μονομαχίες», κτλ...
*Πόσο κοντά βρίσκονται οι αμυντικοί στον παίκτη που κάνει την τελική.

Με λίγα λόγια και απλά, τα xGoals αξιολογούν την ποιότητα της κάθε τελικής προσπάθειας, με κριτήριο τις πιθανότητες που έχει για να γίνει γκολ. Κατά την διάρκεια του ματς γίνεται πρόσθεση όλων των τελικών και έτσι προκύπτει ο αριθμός των xGoals της κάθε ομάδας.

Πάμε να δούμε, τώρα τους αριθμούς του Παναθηναϊκού:

Η ομάδα του Δώνη στον πρώτο γύρο είχε 1.27 xGoals ανά παιχνίδι. Πολύ χαμηλή επίδοση. Πέρυσι στο φινάλε του πρώτου μισού είχε 1,3 ενώ στον δεύτερο γύρο πήγε ακόμη χαμηλότερα, στο 1,19. Αριθμοί που ταιριάζουν απόλυτα στην πλειοψηφία των φετινών και των περυσινών παιχνιδιών του Παναθηναϊκού. Είναι λίγα τα ματς που το «τριφύλλι» σπαταλά μεγάλες ευκαιρίες. Σε πολλά ματς αδυνατεί να παράξει έναν ικανοποιητικό αριθμό ποιοτικών τελικών προσπαθειών.

Το 1.27 σε 13 αναμετρήσεις είναι αρκετά «μακιγιαρισμένο» αν σκεφτούμε το εξής:

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε έξι πέναλτι. Το πέναλτι δίνει 0.75 ανά ματς. Δηλαδή 75% πιθανότητες να γίνει γκολ, μιας και τα 3/4 των πέναλτι καταλήγουν στο βάθος της εστίας.

Χωρίς τα πέναλτι, η ομάδα του Δώνη έχει μόλις 0,92 xGoals ανά παιχνίδι! Και μιλάμε για μια ομάδα που ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με μέσο όρο κατοχή μπάλας, στο 57,86%! Πολύ ηψηλό, δείγμα της καλής δουλειάς που γίνεται σε αυτό το κομμάτι αλλά απόδειξη της «φλυαρίας» που χαρακτηρίζει τον φετινό Παναθηναϊκό.

Για να καταλάβει κανείς την διαφορά σε σύγκριση με τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες του πρωταθλήματος:

Ο Ολυμπιακός έχει την μεγαλύτερη ποιότητα με 1.86 μέσο όρο, Ο ΠΑΟΚ 1.82, η ΑΕΚ 1.68 και ο Άρης 1.53!

Η συγκεκριμένη επίδοση(όπως και η γενικότερη εικόνα και αναποτελεσματικότητα της ομάδας) αποτελεί ευθύνη του προπονητή του κλαμπ, Γιώργου Δώνη. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μια καινούρια ομάδα. Είναι ένα σύνολο που δουλεύει για δεύτερη σεζόν μαζί, είναι ένα συγκρότημα που έχει ελάχιστες προσθήκες στον βασικό κορμό που δημιουργήθηκε πέρυσι και θα έπρεπε να παρουσιάζει πρόοδο σε μια σειρά από τομείς μέσα στο παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε σε σχέση με το τραγικό ξεκίνημα στην σεζόν. Στις τρεις πρώτες τρεις αγωνιστικές, όμως, δεν υπήρχε στο γήπεδο. Οπότε, δεν μιλάμε για κάποια επίτευγμα. Η ομάδα θα έπρεπε να είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, θα έπρεπε να παρουσιάζει πρόοδο και όχι την εικόνα ενός συνόλου που στα μέσα Δεκεμβρίου ακόμη ψάχνεται.

Ο Έλληνας τεχνικός για αυτή την έκδοση του Παναθηναϊκού είναι σαφώς ο πιο σημαντικός «παίκτης». Είναι το απόλυτο βαρόμετρο και οι απαιτήσεις είναι αρκετά υψηλές.

Την σεζόν 13-14 αλλά και ακριβώς την επόμενη, το μπάτζετ ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα. Η ομάδα, όμως, ήταν ανταγωνιστικότατη, σοβαρή και εμφάνιζε ξεκάθαρα σημάδια βελτίωσης παιχνίδι με το παιχνίδι.

Ο δεύτερος γύρος της Σούπερ Λιγκ αποτελεί και για εκείνον κριτήριο και μάλιστα σοβαρό.

Αν ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει να μπει στην εξάδα, αν στα υπόλοιπα 13 παιχνίδια της κανονικής διάρκειας η ομάδα δεν βρει σταθερότητα και κανονικότητα στα αποτελέσματα της και αν εξακολουθήσουν οι νεαροί παίκτες από την ακαδημία να είναι... κομπάρσοι, τότε το πρότζεκτ θα έχει ουσιαστικά και οριστικά αποτύχει.

Η κριτική όταν γίνεται με επιχειρήματα και προκύπτει μέσα από την αγωνιστική εικόνα είναι βάλσαμο για κάθε ομάδα, για κάθε ζωντανό οργανισμό. Αντιθέτως η συστηματική ασυλία, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Όπως και το ανεξάντλητο «χαϊδεμα», η μετατόπιση ευθυνών.

Ο Δώνης είναι άριστος γνώστης της δουλειάς του. Το καλοκαίρι του 2018 βάσει δεδομένων, ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή για τον πάγκο της ομάδας. Ενάμισι χρόνο στον Παναθηναϊκό, όμως, αρκετά από αυτά που θέλει να εφαρμόσει δεν του βγαίνουν.

Για να δούμε αν θα τα καταφέρει τους επόμενους μήνες...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.