Καρέρα όπως λέμε... Χιμένεθ και τα δύσκολα για Ίβιτς!

Καρέρα όπως λέμε... Χιμένεθ και τα δύσκολα για Ίβιτς!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Καρέρα όπως λέμε... Χιμένεθ και τα δύσκολα για Ίβιτς!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τον Ιταλό τεχνικό και τη φιλοσοφία του που μοιάζει (ευτυχώς) με εκείνη του Μανόλο, για αυτά που ακολουθούν για τον Ίλια και φυσικά έχει υστερόγραφα

Οφείλω να ομολογήσω ότι η πρώτη εντύπωση από όσα είπε (και δούλεψε, αλλά κρατάμε αυτά που είδαμε και ακούσαμε και όχι αυτά που μας μεταφέρθηκαν), ο Μάσιμο Καρέρα στη διάρκεια της παρουσίασής του, ήταν απόλυτα θετική. Έπιασα τον εαυτό μου να μουρμουράει μόνος του στην αίθουσα Τύπου των γραφείων της ΠΑΕ ΑΕΚ την εξής μυθική ατάκα (παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου): «ρε σαν ποιον μοιάζει, σαν ποιο μοιάζει». Δεν χρειάστηκε να κουράσω πολύ τη σκέψη μου αφού οι λέξεις «πολεμιστές», «μαχητές», «αίμα και ψυχή», ήταν ανάλογες με εκείνες που είχε στο μυαλό του ο Μανόλο Χιμένεθ για την ομάδα που ήθελε να δημιουργήσει.

Έτσι και ο 55χρονος Ιταλός κόουτς. Ακριβώς έτσι όμως... Διότι στο τέλος της κουβέντας και της συνέντευξης αυτό που μου μπορούσε εύκολα να εμπεδώσει κανείς είναι πως η φιλοσοφία του ταιριάζει απόλυτα με εκείνη του Ισπανού πρωταθληματικού τεχνικού της ΑΕΚ. Ειδικά στο κομμάτι του αγωνιστικού στο οποίο μας εξήγησε ο Καρέρα πως: «πρέπει να περάσουμε μια θετική νοοτροπία στους παίκτες. Η ομάδα πρέπει να αισθάνεται ότι είναι μια οικογένεια. Οι παίκτες να αισθάνονται ότι παίζουν και για τους συμπαίκτες τους και όλοι τους να έχουν θέληση για τη νίκη», νόμιζα ότι κάπου εκεί βρίσκεται ο Μανόλο...

Το ίδιο μου συνέβη (σ.σ.: έψαχνα να δω μήπως κρύβεται κάπου ο Ισπανός προπονητής) όταν άκουσα τον νέο τεχνικό της ΑΕΚ να μας λέει «οι παίκτες να καταλάβουν ότι παίζουν για το έμβλημα. Θέλω να είναι πολεμιστές να παίζουν με το αίμα τους και την ψυχή τους, βγάζοντας ως το τέλος μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στον αντίπαλο. Έχουμε ποιοτικούς παίκτες και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά».

Για να ξεκαθαρίσω εκ νέου τα πράγματα, πρέπει να υπογραμμίσω, ότι μου άρεσαν πολύ αυτά που είπε. Η ΑΕΚ πέρα όποιων επιλογών-προσθηκών (και δικαιολογημένα) θεωρεί κανείς ότι χρειάζεται, πρέπει να βρει το βασικό στοιχείο που την έκανε να γράψει ιστορία στην πρωταθληματική της σεζόν όταν και στην Ευρώπη έγραψε ιστορία με εθνικό ρεκόρ αήττητου σερί αγώνων. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι διέκρινε εύκολα κανείς, πως έξω απ' όλα τα άλλα που αφορούν το καθαρά αγωνιστικό (τεχνική, τακτική, ποιότητα παικτών), εκείνο το στοιχείο που διέκρινε το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ ήταν η Ένωση όλων στα αποδυτήρια!

Ένα στοιχείο που προλάβαμε να δούμε μόλις σε τρεις αγώνες φέτος και όλοι κατά σύμπτωση σε must win παιχνίδια και εκτός έδρας: με Τραμπζονσπόρ, Αστέρα Τρίπολης και Παναιτωλικό. Ήταν το στοιχείο εκείνο που έφερε τον κόσμο δίπλα στην ομάδα παρά το γεγονός ότι η σεζόν ξεκίνησε πολύ – πολύ άσχημα: με ευρωπαϊκό αποκλεισμό και ήττα σοκ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος από την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ.

Πολύ σωστά λοιπόν κατά την προσωπική μου άποψη ο Μάσιμο Καρέρα, ακόμη και άθελά του, εστίασε σε αυτό που λείπει περισσότερο από την ομάδα. Στο «εμείς» δηλαδή αφού πρέπει να περιορίσουν στα αποδυτήρια της ΑΕΚ το «εγώ»! Δεν γνωρίζω αν θα καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του αυτή ο Ιταλός τεχνικός και οι συνεργάτες του. Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πορεία. Αλλά δεδομένα για μένα η σκέψη του είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αν το πετύχει και καταφέρει να αλλάξει ταυτόχρονα τη νοοτροπία και πετύχει η ομάδα του να 'χει το χαρακτήρα του «θέλω ΜΟΝΟ να κερδίζω», θαρρώ θα του πάνε καλά τα πράγματα...

Προσοχή για να μη παρεξηγηθούμε πάλι. Αυτό δεν έχει να κάνει με το αγωνιστικό και όσα θα δούμε να γίνονται στο χορτάρι. Το να περάσει τη φιλοσοφία της οικογένειας, της αυτοθυσίας για την ομάδα και για το «εμείς», είναι άλλο κεφάλαιο και άλλο εντελώς είναι το τι θα δούμε στο χορτάρι. Το σημειώνω αυτό διότι βλέπω να 'ρχονται ήδη τα μηνύματα «ακόμη δεν τον είδαμε και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα τα καταφέρει». Κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό ανεξάρτητα από το όποιο βιογραφικό έχει ο εκάστοτε τεχνικός που φέρνει μια ομάδα στον πάγκο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει μεγάλη σημασία και είναι απόλυτα θετικό το γεγονός πως ο Καρέρα μπορεί να μιλάει απ' ευθείας με τον Ίλια Ίβιτς σε γλώσσα που δεν θα υπάρξει κάποια παρερμηνεία, ή που θα προκαλούσε κάποιο... χάσιμο στη μετάφραση. Προπονητής και τεχνικός διευθυντής μιλάνε άριστα την ιταλική (καλά για τον Καρέρα αυτονόητο) οπότε θα μπορούν να μιλάνε απ' ευθείας μεταξύ τους και να καταλαβαίνουν ο ένας τα θέλω του άλλου.

Δεν χρειάστηκε πολλά λόγια. Σ' αυτό διαφέρει λίγο απ' την αδυναμία μου τον Χιμένεθ... Στα υπόλοιπα μακάρι (σε επίπεδο φιλοσοφίας και λειτουργίας) να είναι μια καλύτερη έκδοση του Ισπανού τεχνικού, μακάρι...

Από τον Ιταλό τεχνικό και το τέλος της αναζήτησης του προπονητή, πάμε στην αρχή της δουλειάς (που δεν έχει σταματήσει από την ημέρα που ήρθε) για τον Ίλια Ίβιτς και τα δύσκολα που αφορούν αυτή. Διότι από... χθες ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής έχει εστιάσει στο να ολοκληρώσει τον προγραμματισμό της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου! Το πιο σκληρό κομμάτι θα αφορά τα «αντίο» στο ρόστερ και όχι τα «καλωσήρθες». Άλλωστε για τις προσθήκες υπάρχει ήδη πρόγραμμα από τον Ίβιτς και στόχοι τις πόρτες των οποίων έχει ήδη χτυπήσει.

Για παράδειγμα του κεντρικού αμυντικού. Και τίποτα άλλο να μη γίνει τον Ιανουάριο, αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο, είναι η απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού με την ελπίδα ότι θα είναι βασικός και (όσο μπορεί κανείς να υποστηρίξει κάτι τέτοιο στο ποδόσφαιρο) αναντικατάστατος. Επίσης στα χαφ και στο φτερό της επίθεσης αναζητείται από μια περίπτωση. Θα μου κάνει ακραία θετική εντύπωση να πάει η ΑΕΚ σε τρεις προσθήκες στο ρόστερ της τον χειμώνα -κι ας τις χρειάζεται και παραπάνω- αν δεν έχει αποδεσμευθεί και από 3-4 περιπτώσεις παικτών.

Αυτό είναι το πλέον δύσκολο κομμάτι της δουλειάς του Ίβιτς που έως τώρα πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα πάει πολύ καλά, πάρα πολύ καλά, αφού και οι σκέψεις που μπορεί να μην υλοποιηθούν είναι στη σωστή βάση. Κι αν ο Ζεράλντες με μια διακοπή του δανεισμού του τελειώνει εύκολα αφού συναινεί και η Σπόρτινγκ, δεν ισχύει το ίδιο για τον Σιμάο που επίσης μοιάζει να 'χει τελειώσει για την ΑΕΚ που θέλει ο Ίβιτς, το ίδιο και με άλλες περιπτώσεις παικτών.

Τα καλύτερα, του ρεπορτάζ, είναι μπροστά κι εμείς εδώ για να τα αποκαλύψουμε και να τα αναλύσουμε...

Υγ: Η μπασκετική ΑΕΚ τα πάει περίφημα. Κι όσο εντός απογοητεύεσαι με την εικόνα στις εξέδρες του κλειστού του ΟΑΚΑ, τόσο εκτός Ελλάδας, δεν γίνεται να χορτάσεις να βλέπεις την κερκίδα που κάνουν οι οπαδοί της Ένωσης. Πάρτι απ' αυτά που εξηγούν γιατί είναι τόσο ξεχωριστοί, υπέροχοι, μοναδικοί... Αξίζουν συγχαρητήρια για το νικηφόρο σερί στον Ηλία Παπαθεωδόρου και τους παίκτες του. Ευχή είναι το τέλος της σεζόν να βρει την ομάδα στον τελικό πρωταθλήματος, με την κούπα του Κυπέλλου ξανά στην τροπαιοθήκη της και στο Final 4 για να διεκδικήσει ξανά το τρόπαιο που κατέκτησε (του Champions League) τη χρονιά όνειρο για την ΑΕΚ, το 2018 ντε, τότε που κατέκτησε πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ και φυσικά το Champions League στο μπάσκετ (και το 2019 πήραμε κούπα, παγκόσμια, στο μπάσκετ, μακάρι κάθε χρόνο να πανηγυρίζουμε και κούπες). Τώρα είναι η σειρά του κόσμου. Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του να πάει μαζικά στο ματς με τον Άρη την Παρασκευή (και μετά όλοι στην Νέα Βυζαντινή Γωνιά για να τιμήσουν τον Τάκη, τον Καραγκιοζόπουλο και το 1989 ντε) που θα το χάσω αφού θα πρέπει να πάμε Κομοτηνή (Χάτζη ετοιμάσου εεε) για το ματς με την Ξάνθη και έπειτα στο παιχνίδι με την Χάποελ ο κόσμος πρέπει να πάει ακόμη πιο μαζικά. Το αξίζουν τα παιδιά και ο προπονητής, το κέρδισαν, για να δούμε...

Υγ2: Δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης... Θεωρώ το μίνιμουμ προσθηκών πρέπει να είναι ένα στόπερ, ένας χαφ και ένα εξτρέμ. Αν έπρεπε να... μεγαλώσουμε την κουβέντα θα υπήρχαν δυο – τρεις ακόμη μεταγραφές που 'χει ανάγκη η ΑΕΚ. Αλλά όλα πρέπει να γίνουν σε συνάρτηση με αντίστοιχο αριθμό απομακρύνσεων. Δεν πρέπει η Ένωση να μείνει να 'χει για παράδειγμα 5 στα χαφ και να φέρει κι άλλους. Όπως και στις άλλες θέσεις. Αυτό θα φέρει περισσότερους στην αγωνιστικά απραξία, άρα στη... μίρλα και την γκρίνια, άρα πρόβλημα για τα αποδυτήρια. Το γράφω γιατί παίζουν πάντα όλα ρόλο!

Υγ3: Να τα μας και πάλι ο Ζαχαριάδης στο δρόμο της ΑΕΚ... Τι να πει κανείς! Ξάνθη – ΑΕΚ με όσα έχουν προηγηθεί και γραφτεί σε όλα τα επίπεδα... Φοβερός ορισμός διαιτητή ε; ΠΑΟΚτσάκι όπως γράφουν και οι άνθρωποι του προέδρου της ομάδας της Τούμπας, ή τουλάχιστον έτσι φάνηκε από το γεγονός ότι πηγαίνει Τούμπα να δει ΠΑΟΚ τον ελεύθερό του χρόνο. Μα δεν μπορούν να καταλάβουν αυτά τα αγόρια που ορίζουν διαιτητές; Τίποτα; Κανείς; Αντί να το προστατέψουν το πράγμα, αυτοί εκεί, δεν τρέχει τίποτα, αποφασίζουμε και κάνουμε ότι θέλουμε. Τι να γίνει... Έτσι είναι αυτά σήμερα, αλλιώς θα είναι... αύριο. Μια ή άλλη πάει όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...