Έπαιξε σαν «Μινώταυρος», νίκησε σαν ΟΦΗ

Έπαιξε σαν «Μινώταυρος», νίκησε σαν ΟΦΗ

bet365

Ο ΟΦΗ έσβησε μονοκοντυλιά το αρνητικό σερί τεσσάρων αγώνων, φανερώνοντας απέναντι στην ΑΕΚ όλο το εύρος των δυνατοτήτων του.

Επιστροφή στοιχήματος* στη Serie A! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Τον Αύγουστο σημείωνε απλά μία θετική εκκίνηση, με ηχηρή νίκη (1-3) κόντρα στον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Τον Σεπτέμβρη άρχιζε σιγά σιγά να εκπλήσσει με το πλάνο του και να διατηρεί απόρθητο το «κάστρο» του. Τον Οκτώβριο είχε γίνει ήδη συνώνυμο της πρώτης εξάδας που οδηγεί στα play-offs. Και τον Νοέμβρη που μόλις πέρασε, ο ΟΦΗ μπόρεσε να αφήσει πίσω του εν τέλει την πρώτη προβληματική περίοδο, που παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα του.

Κοινή συνισταμένη σε κάθε μήνα του φετινού καλενταριού είναι ότι ο ΟΦΗ κερδίζει το τελευταίο του ματς, πριν να μπει ο επόμενος.

Κόντρα στην ΑΕΚ, οι Κρητικοί είπαν «καλό χειμώνα» κι επίσημα και το έπραξαν με τον καταλληλότερο τρόπο. Με πίστη στις δυνατότητες τους, τήρηση του πλάνου, εκμετάλλευση της καυτής έδρας που λέγεται «Γεντί Κουλέ», έννοιες-κλειδιά ήδη γνωστές για τον φετινό ΟΦΗ, που όμως είχαν «σκονιστεί» μετά το αρνητικό σερί τεσσάρων ηττών σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Το αγωνιστικό τους πρόσωπο στην νίκη του Σαββάτου με 1-0 είχε όλα τα συστατικά που ο Γιώργος Σίμος προσπαθεί να εμφυσήσει τη φετινή σεζόν στο σύνολο. Απέναντι σε μία ΑΕΚ ευάλωτη, που ψάχνει τον εαυτό της εδώ και εβδομάδες και έμοιαζε με «πληγωμένο γίγαντα», οι παίκτες του ΟΦΗ συμπεριφέρθηκαν στο έπακρο, όπως όριζε ο τίτλος της μεταξύ τους αναμέτρησης.

«Η μάχη της τρίτης θέσης» επιφύλασσε αλλαγή σκυτάλης. Ο ΟΦΗ άρπαξε την ευκαιρία, πέρασε εκείνος τρίτος, αφού πρώτα έδειξε ικανός σε κάθε παράμετρο για να υποχρεώσει σε βαθμολογική υποχώρηση την αντίπαλο του.

Πίεση, κλεψίματα και ανάπτυξη από τον άξονα σε συνθήκες αντεπίθεσης

Ο ΟΦΗ με τον τρόπο παιχνιδιού του πήρε το «σκαλπ» των παικτών του Νίκου Κωστένογλου. Χτύπησε στις αδυναμίες τους, βρήκε το σφυγμό του ματς και ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο των ελάχιστων συγκινήσεων είχε δώσει το σύνθημα για την επικράτηση.

Η πίεση ήταν μαζική και στοχευμένη και είχε απόρροια τα 42 λάθη της Ένωσης, τα περισσότερα στα οποία υποχρεώνει φέτος ο ΟΦΗ τον αντίπαλο του, μετά το ματς με τον Ατρόμητο. Στο Περιστέρι, οι Ομιλήτες είχαν αρχίσει τη δουλειά, προσπαθώντας να ξαναβρούν την σκληράδα και την ενέργεια που τους είχε λείψει στα προηγούμενα παιχνίδια, όμως προδόθηκαν από την ανομοιομορφία τους σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο.

Απέναντι στην ΑΕΚ, ωστόσο, οι Κρητικοί έπιασαν ανάλογη απόδοση σε ολόκληρο το παιχνίδι, δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο του σε ανισορροπία, αναχαίτισαν με ευκολία τις λιγοστές αναπτύξεις που επιχείρησε η Ένωση και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει, αφού σημείωσε μόλις μία τελική από την μεγάλη περιοχή, στην κεφαλιά του Μάνταλου στο πρώτο μέρος από στημένη φάση και μια ακίνδυνη κεφαλιά του Οικονόμου στο δεύτερο 45λεπτο. Επίδοση που σήμανε αρνητικό ρεκόρ φέτος για την ΑΕΚ αλλά και την μεγαλύτερη αμυντική επιτυχία του ΟΦΗ στο πρωτάθλημα, δείγμα της ολικής κυριαρχίας του.

Από κει και πέρα, το μέλημα ήταν η επιστροφή στα γκολ εντός έδρας, μετά την δυσκολία που έβγαλε η ομάδα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Το εμπόδιο της υπό κρίση ΑΕΚ άφησε χώρους για απειλές, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση οι παίκτες του ΟΦΗ δημιούργησαν μόνοι τους τις προϋποθέσεις. Τα πολλά λάθη της ΑΕΚ μετατράπηκαν σε κλεψίματα των Κρητικών και με τον Κοσμά Τσιλιανίδη να είναι πιο δραστήριος από ποτέ στα ανασταλτικά του καθήκοντα και να ξεδιπλώνει ένα κάρο αντεπιθέσεις, με υπεραριθμία ή χωρίς, οι γηπεδούχοι έριξαν στα «σχοινιά» τον αντίπαλο, που δεν είχε αντίδοτο στην ταχύτητα ανάπτυξης τους.

Η μετάβαση της μπάλας από τον άξονα, με αιχμή του δόρατος τον Νέιρα ή τον Ναμπί, ήταν υποδειγματική. Ο ρόλος των σέντερ φορ, του Μάνου στην αρχή και του Φιγκεϊρέντο στη συνέχεια, να δρουν ως ψευτοεννιάρια με σπάσιμο της μπάλας σε κάθε παιχνίδι στον κενό χώρο, αφήνοντας τους εξτρέμ να προπορεύονται, λειτούργησε για μια ακόμα φορά ως σημείο αναφοράς στην επιθετική προσέγγιση του ΟΦΗ. Βέβαια, το θαυμαστικό αυτής της προσέγγισης ήταν ο Λισάντρο Σεμέντο.

Ο Πορτογάλος άσος έδωσε γκολ από μία εξαιρετική ατομική ενέργεια, προσπάθησε άλλες έξι φορές συνολικά εκτελώντας, στις τρεις εκ των οποίων δέχθηκε στοπ από αμυντικό, όμως, μονάχα ο ίδιος δοκίμασε πολλαπλάσια σουτ από ότι όλη η ΑΕΚ και απέδειξε εκ νέου την ποιότητα και τη σημασία του, ως ένα επιθετικό όπλο που αυξάνει τις επιλογές στην «ασπρόμαυρη» γραμμή κρούσης.

Το πιο σημαντικό, όμως, «ταμείο» που κάνει ο ΟΦΗ μετά το σαββατιάτικο ματς, μεγαλύτερο ακόμα και από τη νίκη αυτή καθ’ αυτή, είναι η εξέλιξη του κόντρα στους a priori ισχυρότερους αντιπάλους του στο πρωτάθλημα. Διέσυρε τον Παναθηναϊκό της κάκιστης εκκίνησης, πήγε στο «Καραϊσκάκη» και ζόρισε στο μέγιστο τον Ολυμπιακό, χωρίς να αναπροσαρμόσει το παραμικρό από την φιλοσοφία του, έκανε το ίδιο απέναντι στον ΠΑΟΚ αλλά οριακά ηττήθηκε λόγω της εξαιρετικής συμπεριφοράς του αντιπάλου και του υπέροχου τέρματος που πέτυχε ο Μίτσιτς και ολοκλήρωσε τον αντίστοιχο κύκλο με τον πιο «ηχηρό» τρόπο.

Ο ΟΦΗ δεν χαρίστηκε στην ΑΕΚ, που το είχε ανάγκη, την αντιμετώπισε γνωρίζοντας την κατιούσα που διανύει και με κυνικό mindset αλλά όχι και τρόπο παιχνιδιού, φρόντισε να αποκομίσει το κέρδος του. Έσπασε το αρνητικό σερί, μπήκε εξέχων στην κούρσα ακολούθων των πρωτοπόρων Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, από τους οποίους μάλιστα μείωσε και την απόσταση, λόγω της μεταξύ τους ισοπαλίας στο ντέρμπι. Κι όλα αυτά, μία στροφή πριν από το τέλος του πρώτου γύρου. Επιβεβαιώνοντας, σε όλες τις κατευθύνσεις και σε κάθε επίπεδο, ότι «μεγαλώνει» ξανά και αποβάλλοντας κάθε στοιχείο τυχαιότητας της πορείας του, όταν αγνοεί την πτώση σταθερά μετά από δώδεκα στροφές.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα