Το ντέρμπι που μας έμαθε (λίγο περισσότερο) ποδόσφαιρο

Αντώνης Σαούλης Αντώνης Σαούλης
Το ντέρμπι που μας έμαθε (λίγο περισσότερο) ποδόσφαιρο

bet365

Ο Αντώνης Σαούλης γράφει για το ντέρμπι που δεν έκρινε και δεν άλλαξε τίποτα, τον καλύτερο Ολυμπιακό και το πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ.

O μη εμπορικός τίτλος του άρθρου «πολύ κακό για το τίποτα». Οπου "κακό" βάλτε την τοξικότητα που υπήρχε από την αρχή της εβδομάδας. Οπου "τίποτα" βάλτε πως η ισοπαλία δεν άλλαξε το παραμικρό στην βαθμολογία. Δεν δημιούργησε (φανερά τουλάχιστον) προβλήματα ούτε στον Ολυμπιακό, ούτε στον ΠΑΟΚ.

Γιατί ο Ολυμπιακός στο τέλος της βραδιάς ήταν καλύτερος σε σύνολο 90 λεπτών από τον ΠΑΟΚ και ο «Δικέφαλος του Βορρά» γυρνάει στην Θεσσαλονίκη διατηρώντας το αήττητο και την κορυφή της βαθμολογίας (μαζί βεβαίως με τους «ερυθρόλευκους»).

Σε μια πρώτη οπτική το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ δεν ήταν ωραιότερο του Παναθηναϊκός-ΑΕΚ. Δεν είχε το σασπένς του ΠΑΟΚ-Αρης και του ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός. Το 1-1 προήλθε από μία λάθος εκτίμηση του Σα και ένα πέναλτι του Γιαννούλη.

Ομως αναλύοντας λίγο περισσότερο το ματς διαπιστώνεις πως οι δύο Πορτογάλοι τεχνικοί μας βοήθησαν να μάθουμε λίγο περισσότερο ποδόσφαιρο.

Στο πρώτο ημίχρονο ή μάλλον στο διάστημα 25'-45' για να είμαστε δίκαιοι ο ΠΑΟΚ έδειξε τις αρετές του Φερέιρα. Το 4-2-3-1 το οποίο μεταμορφώνεται σε 3-2-4-1 στο επιθετικό κομμάτι λειτούργησε όπως στα περισσότερα ματς του ΠΑΟΚ. Ο Γιάννουλης έδωσε πλάτος στην επίθεση του ΠΑΟΚ, ο «Δικέφαλος» μπορούσε άνετα να παίξει την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές του Ολυμπιακού, αποφόρτισε την πίεση των «ερυθρολεύκων» και έφτανε με καλύτερες «προϋποθέσεις» στην εστία του Σα.

Εκτός από το επιθετικό κομμάτι ο ΠΑΟΚ στον ανασταλτικό τομέα έκλεινε τις γραμμές του ήταν compact και ο Ολυμπιακός έκλεισε ένα πρώτο ημίχρονο χωρίς τελική στην εστία!

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πέδρο Μαρτίνς το γύρισε. Εκτός από την αλλαγή που έκανε στο 40' αποφάσισε να φορτώσει όλη την δεξιά πλευρά του. Ο Βαλμπουενά ήρθε πιο κοντά στον Ποντένσε, ο Ομάρ ανέβαινε πιο συχνά και η είσοδος του Σουντανί που πήγαινε πιο κοντά στον Ελ Αραμπί δημιουργούσε συνέχεια υπεραριθμίες. Η συνολική ένταση που έβγαλε ο Ολυμπιακός (η οποία έγινε ακόμα πιο έντονη με την είσοδο του Καμαρά αντί του Μπουχαλάκη με περισσότερες κλεμμένες μπάλες) έκανε τον ΠΑΟΚ μια παθητική ομάδα για 45 λεπτά που έψαχνε (αλλά δεν βρήκε ποτέ) κόντρες στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός πατούσε περιοχή δεν πήρε το πρώτο πέναλτι του Ποντένσε από τον Ελ Καντουρι, πήρε το δεύτερο πάλι με τον Πορτογάλο και θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή εάν ο πιο φορμαρισμένος του επιθετικός (Ελ Αραμπί) δεν σπαταλούσε τις δύο πιο καλές φάσεις που έβγαλαν οι «ερυθρόλευκοι» στο δεύτερο μέρος (συν αυτή του Σουντανί).

Ο Ολυμπιακός μετά το τέλος του ντέρμπι

  • Παραμένει αήττητος στο φετινό πρωτάθλημα
  • Είναι στην κορυφή της βαθμολογίας και στο κόλπο της πρόκρισης για την 3η θέση στην Ευρώπη
  • Εχει χάσει βαθμούς που θα μπορούσαν να του είχαν χαρίσει μια μεγάλη διαφορά από τον ΠΑΟΚ (ισοπαλίες με Ξάνθη, Πανιώνιο και ΠΑΟΚ στο Φάληρο)

Ο ΠΑΟΚ από την μεριά του

  • Παραμένει αήττητος (συνεχίζει από το περσινό πρωτάθλημα γιατί αήττητος είναι και ο Ολυμπιακός φέτος)
  • Πέρασε από μία ακόμη δύσκολη έδρα (έχει βγάλει Τρίπολη, Περιστέρι, ΟΑΚΑ με ΑΕΚ, Hράκλειο και Καραϊσκάκη)
  • Δε νίκησε ακόμα ένα ντέρμπι με τον Φερέιρα στον πάγκο (4 ισοπαλίες με Αρη, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό)

Είχαν αρνητικά οι δύο προπονητές; 100%. Ο Μαρτίνς δεν μπόρεσε και δεν είχε εναλλακτικό πλάνο στο πρώτο ημίχρονο να εκμεταλλευτεί το «Καραϊσκάκης». Το είδε, το διόρθωσε στο ημίχρονο. Ο Φερέιρα άφησε τον ΠΑΟΚ σ έναν παθητικό ρόλο στο δεύτερο μέρος, αποφάσισε να πειράξει την ομάδα μετά την ισοφάριση και οι αλλαγές του δεν του έδωσαν τίποτα.

Ομως στο τέλος επικεντρώνεσαι σε αυτούς. Στο τι έκαναν και τι δεν έκαναν στο 90λεπτο. Και η μεταξύ τους κόντρα θα έχει τρομερό ενδιαφέρον στην Τούμπα και στα δύο ματς των play off. Γιατί το πρωτάθλημα όπως φαίνεται τελικά θα κριθεί σε αυτά τα ντέρμπι. Γιατί οι δύο ομάδες έχουν τεράστια διαφορά από οποιαδήποτε άλλη στο πρωτάθλημα.

Mπορεί να μην ήταν το καλύτερο από τα φετινά, αλλά σίγουρα αυτό το ντέρμπι μας βοήθησε να μάθουμε-καταλάβουμε λίγο περισσότερο ποδόσφαιρο...

ΥΓ Οι ποδοσφαιριστές σίγουρα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Το απέδειξαν οι Πασχαλάκης και Κούτρης που επισκέφτηκαν σχολείο στο Πειραιά (ένα μεγάλο μπράβο στον ΠΣΑΠ και στον Γιώργο Μπαντή για την πρωτοβουλία), το απέδειξαν οι 22 και οι πάγκοι μετά το τέλος του αγώνα.
ΥΓ2 Εξαιρετική και η πρωτοβουλία του Ολυμπιακού για το βίντεο αλλά και τα υπόλοιπα με τα θύματα στη Θύρα 7 και στα Τέμπη. Ο Νίκος Γαβαλάς από τον Ολυμπιακό και ο Παναγιώτης Αρωνιάδης από τον ΠΑΟΚ βοηθούν να αλλάξει λίγο η ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
ΥΓ3 Τα φετινά ντέρμπι είναι οξυγόνο στην τόση τοξικότητα που υπάρχει. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος το οξυγόνο θα είναι πολύ περισσότερο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης